Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nekem idén alsó hangon 5 napot kellett volna védekeznem eddig. Próbálom ezt forintosítani, hogy jövőre okosabb legyek, paraffinnál mi a tapasztalat hogy kell matekolni pl fára vagy négyzetméterre? Ha naponta 6 órával számolunk, tehát 30 vagy legyen max 40 óra.
Azok a rügyek szerintem már nem is fognak, azok még akkor befagytak. Legalábbis nálam ez a helyzet, én is bíztam benne, aztán megvizsgáltam párat közelebbről...
A Far....-al kezdődő nevűek a legkésőbbi érésűek, de az érési idő és a virágzási idő nem függ szorosan össze, fagy szempontból csak a virágzás ideje számít, ebben pedig nincsenek több hónapos különbségek. A nagyon késői érésűekkel még több a baj, azokat még jobban érintik a nyári viharok, jégeső, aszály, bármi.
Üdv , én simán ültetnék augustusi vagy szeptemberi érésű kajszit csak legyen már valami, a bogarak azért tuti szeretnék ,itt most Monor mellett jeleztek -4 et én a kertben mértem -7 et. Bár nekem lehet lesz még pár darab barackom, februárban márciusban a megdagadt rügyek a fagy után pár nappal lepotyogtak , de maradt még most is van pár virág amiknek annyi , de van még sok kis rügy ami eddig még semmit se mutat.
Ha már a fagykárok okozta sebeket nyalogatjuk, ejtsünk pár szót arról, hogy mennyivel járnánk jobban a későbbi érésű újabb kajszifajták telepítésével! Mi például augusztus közepén kaptunk egy ismerőstől frissen szedett sötét narancssárga színű édes és finom kajszikat kóstolóba. Valamilyen román fajta, többet nem tudott mondani, sajnos... Alig várom, hogy a szemzésem róla nagy termő fává cseperedjen! :)
Milyen tapasztalatokat szereztetek ilyen későn érő fajtákkal a virágzás terén? Mikor virágoznak ezek a fák? Tényleg sokkal később?
Ugye vannak frissebb szeptemberi(-októberi) érésű nemesítések is az irodalom szerint ... Engem egyáltalán nem zavarna, ha szeptemberben is ehetnék/lekvárt főzhetnék a friss gyümölcsökből! (Bár a termelők szerint a piac nem keres késői kajszit - állítólag. De ha a korábbiak rendszeresen megsemmisülnek, talán ideje lenne ezen változtatni, nemde?)
Egy biztosítótól hallottam, ezeket a gyümölcsös fagykárokat nem igazán szeretik biztosítani. Szántóföldi kultúrákat preferálják inkább. Kajszit meg teljesen kizárták...
ma autóztam sokat, sírva röhögtem amikor több rádióban is kötelezően bemondták:
Nagy István (vagy hogy hívják...) agrárminiszter javasolja a gazdáknak a gyümölcsösben az égetést, mert ez kivétel az országos tűzgyújtási tilalom alól.
Tehát most, javasolja.
HAHAHA végülis csak márciusban volt több nap kemény mínusz, ami rákérdezett a termésre, a mostani sok nap meg nem kérdezett, kijelentő módban tarolt. És ezek után előáll...
Valaki irta korabban,hogy van biztositasa fagykarra.Csak aprilisi fagy utan fizetnek neki.Valoszinuleg kapni fog valamennyit.Szinte mindenhol karosodik az orszagban.Ultetvenyek meg meg jobban ki vannak teve az idojarasnak.Haz korul csak jelent valamit a szomszed hazfala,vagy valamilyen epulet.Nyilt terepen a fagy jobban tarol.Viszont a szilvafaimon nem latok kart egyelore,pedig viragban vannak.Ott majd a beporzas fog betenni a kibaszott szel miatt.Persze most mar lassan elult a szel mikor akar segithetne is.
Hulik rendesen.Szel kezd elallni.Aki meg jatekban van azzal a szel kitolhat,marha tuzelni akarna.Reggelre kiderul.En huzok kifele,mert takarnom kellene par kisebb famat.Vilagosban nem tudtam megoldani a nagy szel miatt.Valaszthatok a fagy pusztitasa,vagy hogy a takaras veri le a viragok egy reszet.Ebben a rohadt szeles idoben a mehek sem jartak.Igy a viragok nagy resze termeketlenul hullik majd le.Vasarnap ota megy a vedekezes azert kisse megterhelo mar sok helyen.Ahol marad valami annak lesz ara.
Tavaly nálam kb. így nézett ki a Maria Bianca, amikor kapott egy -5 fokos fagyot. Kezdetben úgy tűnt, meg se kottyant neki, aztán egy-két nap után a virágok 99%-a lehullott. Remélem Te nem így fogsz járni.
Bezzeg a jó öreg Championt alig tépázta meg a fagy, nagyon szépen termett. Még kicsit ritkítanom is kellett a gyümölcsöket.
Kíváncsi leszek, hogy idén mit fognak produkálni ebben a fagyos időben.
Teljesen igazad van én körtével jártam ìgy fagymentes év volt rengeteg virág a fákon és bejött egy ilyen hideg nyirkos óriási széllel v ķét hétig tartott majd megjelentek a kis gyümölcskezdemények de le is pergett az összes pár kivételével mondjuk azt hogy megfáztak 90 db fánál talán volt egy ládával.
Egyébként arról még nem is volt szó (bár nem kajszi-specifikus, csak a virágokról jutott eszembe), hogy nem csak a fagy okoz terméskiesést, hanem a szeles, borús idő is, ha túl sokáig tart : a méhek ilyenkor nem dolgoznak...
igazából semmit nem éri meg termeszteni, mert minden problémás,
mindennek van "hibája". ha esetleg minden jó, akkor ha más nem, az alacsony(abb) ár.
de azért küzdünk... ;) mint mindenki itt a fórumon.
---
én épp ezért a diverzifikációnak vagyok a híve,
még ha az szívás is 2 hektáron... (és még van 1 ha üresen... az biztos, nem hallgatok senkire,
de ugyanakkor sok véleményt meghallgatok / elolvasok... és azért már sokat tapasztaltam én is... bár tény, nem eleget, csak 8 éve nyomom... meg persze gyerekkorom óta, de akkor nem az én kezemben volt a "gyepló".)
Nem akarom elvenni a kedvedet a csemege szőlő termeléstöl de hidd el nekem van olyan mint a kajszi termelés minnél inkább hiper szuper fajta annál inkább nehezebb vele minden és nem 1-2 tőkéröl beszélek nekem 2ha van borszőlővel eggyütt képes elfagyni hogy a tőke aljárol hoz alvórügyröl vesszőt hatalmas fürtöknél nem birja a kocsány esőzéseknél megreped ,lerohad lisztharmat ill peronoszpora érzékenység stb metszés télen, nýáron képes 3m -es én ugy hívom indákat hozni stb......ja és darazsak kártétele ill seregély invázió mondjuk annyi hogy fekete az ég tölük én láttam olyan rajt ami légvonalban 5km hosszú volt az lecsap a szőlődnek annyi.
Látni kellene ,de valami sérülés v rovar ķártétel le ne vágd fagyok elmultával kapard le a mézgát látni fogod a repedést v sérülést pucold ki éles késsel (legjobb erre a kacor ) egészen a zöld élörészig ezután kend be ecetes vizzel majd száradás után fagéllel.
Ma reggeli -6 fok után a felvételt ďu 17 óra 14 perckor készítettem az 1 kép harcot 2 orangared 3 őszi maria bianca.Szerintem a első a harcot az megfagyott.
Nem szeretnék rémisztgető lenni, de jövő hétre ismét lehűlést mond, bár nagy fagyot még nem, de már ismét havas-esővel riogatnak. Mikor lesz végre tavasz, -költői kérdés-?