Kicsinap családnak nagyon nagy gratula és sok boldogságot!!! Nagyon ügyesek voltak mindannyian, és le a kalappal előttük, hogy végül ilyen szépen megoldották az előttük álló nehézségeket, és még Gergőt is ilyen sokáig bent tartották! ;-)))
Inkább középen van az igazság. Nehezebb eset, ezért kockázatosnak találták, nem csinálták, és a mai orvosok többsége már egyáltalán nem meri vállalni, mert soha még csak nem is láttak olyat, hogy faros szülés. Szóval igazából most már abban van a kockázat, hogy nagyjából senki nem ért hozzá. Hogy honnan vagyok ilyen okos, Bajcsyban mondták el a szülésfelkészítőn. :)
Récica, egyáltalán nem erről volt szó. Hanem arról, ha terhére van a jelenlétével az illető egy vagy több medikus. Adott esetben a szülésről az orvos is kiküldhető, elegendő a szülésznő. Nyilván az orvos a közelben van, ha bármi adódik. Anyám oktató kórházban szülte a nővéremet 1969-ben, a szülésen 30-an voltak jelen elmondása szerint. Egyrészt utálta az egész helyzetet, kiterítve 30 ember előtt, épp csak a páholyban nem ültek, másrészt mennyit ér a hallgatóknak az, ha egymástól nem látják a szülés levezetését? Azzal egyetértek, hogy minél többet lát, tapasztal egy medikus, annál jobb lesz a jövendő pácienseknek, na de az empátiát is meg kell tanulni, a betegre figyelést. Egy szülő nő nem csak a hüvely kimenet és az kibújó újszülött. És nem boldogan császároztatja meg magát senki. Ne haragudj, de attól még, hogy te nem tudod feldolgozni a császárjaidat, és nem tudod elfogadni, hogy igenis megszülted a csodás gyerekeidet, nem kell mindenkire farkast kiáltani, aki nem szeret 30 vadidegen ember jelenlétében vajúdni, szenvedni, hüvelyi úton szülni. Igenis ki lehet küldeni őket. A jó orvos nem csak jól vizsgál, hanem a jó ellátás részét képezi az is, hogy tudja, mikor van rá szükség.
Panni, teljesen egyetértek! Nálam anno szülésznőtanonc is volt jelen a szülésnél; nagyon kedves és figyelmes volt; ő csinálta az előkészítést; szülés közben is sokszor bejött csak magában a "tanárnéni" nélkül megkérdezni, hogy vagyok és hogy segíthetne. Nekem jól esett a figyelmessége és a kedvessége, de tudom, hogy ha mondtam volna neki, hogy inkább nem kérek belőle, akkor nem jött volna oda.
Ha nem tetszik valami, szólni kell és kész.
Más kérdés, hogy amikor bedurvultak igazándiból a fájások, rohadtul mindegy volt, hogy ki van ott és ki nem; nem is emlékszem igazán, hányan és kik voltak és mikor mit csináltak. :-)
Én úgy tudom, oktatókorházban hivatalosan nem lehet megtiltani, hogy a hallgatók jelen legyenek, hisz ettől oktatókórház. Ellenben meg lehet őket kérni, hogy inkább menjenek ki, ha zavarnak, és nem hinném, hogy nem vennék figyelembe.
Bocsánat, de nem értem a logikát. Mi köze van a tanoncok elutasításának a faros császárokhoz??? Utóbbi esetben szvsz pusztán arról van szó, hogy felismerték, túl kockázatos és manapság már nincs szükség annyi kovácsinasra....
Tökéletesen egyetértek veled. Nálam az elsőnél volt, hogy mikor megindult a szülés és az ügyeletes orvos megvizsgált, jött vele egy tanonc is. Megkérdezte, hogy ott lehet-e a vizsgálatnál. Természetesen igent mondtam - akkor már egy hete a kórházban voltam, már csak a portásbácsi nem nézett a lábam közé -, aztán azt is megkérdezte, miután az ügyeletes megvizsgált, hogy esetleg megnézheti-e ő is. Megengedtem... nagyon kedves volt és ügyes. Megvizsgált, de aztán nem piszkált, elvonult szépen.
Tehát lehet kérdezni és akkor az ember úgyis megengedi, mert olyankor már úgyis mindegy, de tartsák tiszteletben, hogy vannak olyan nők, akik nem egy csapat előtt szeretnének szülni, hanem a lehető legkisebb társasággal.
Mondjuk azért szerintem ebben is meg lehet találni a középutat. OK, hogy meg kell tanulniuk, de én akkor sem szeretném, ha ott hemzsegnének az ágyam körül. Ha bejön pl. egy tanonc, és tapintatosan, de belefolyik a dolgokba, az viszont nem biztos, hogy baj.
Az én szülésemen nagyon kedvesen megkérdezte a szülésznő, hogy bent lehet-e a tanonc (akivel egyébként már korábban is találkoztam NST-n). Beleegyeztem, és nem is volt gond, nyilván meg lehet úgy is oldani, hogy ne nagyon zavarja a szülő nőt.
Lányok! a medikusok nem azért vannak jelen, mert kiváncsiak arra, hogy milyen fazont gyantáztattatok, hanem azért mert meg kell tanulniuk a szülészet-nőgyógyászat tantárgyat!!!!
Éppen elég szomorú, hogy nem nyúlhatnak beteghez - mert a fizetős kuncsaftokhoz mindenki ragaszkodik.
Ti meg boldogan megcsászároztatjátok magatokat, csak azért mert felnőtt egy olyan orvos generáció, amelyik nem tanult meg faros szülést levezetni, csak mert nem engedték be szülésekhez, a nőhöz meg nem érhetett.
Bármelyikötök kerülhet olyan fiatal orvso keze közé, aki azért bénázik, mert eddig mindenki sikítozva elzavarta.
a péterfyben is aláíratnak egy papírt, hogy bent lehetnek tanoncok, de valahogy az volt a benyomásom, hogy a saját doki ötven-százezrében benne van az is, hogy nem fog behívni közönséget, hanem azokhoz irányítják őket, akik nem fizetnek. durva, de így van. és ha egyedül szeretnél lenni, alap, hogy megkérheted, hogy lsz fáradjon ki, ha egyszer azzal segít a legtöbbet.
a péterfyben amúgy egy darab lap van, amit alá kell írni, és azon van az is, hogy minden beavatkozásról és műtétről részletesen tájékoztattak, és nem támaszthatsz követelést vagy panaszt a kórházzal szemben... de mondtam az ügyeletes szülésznőnek, hogy engem semmiről sem tájékoztattak, inkább megvárnám, míg megteszik. kezdő lány volt, így otthagyta a papírt, hgoy majd később aláírom - valahol szerintem még megvan itthon :)
vizsgálatot és beavatkozást jogod van visszautasítani, ha csak rutinból csinálják, más kérdés, hogy pl szülés közben ehhez kinek van ereje? egy vizsgálat persze más tészta, de a biztonsági őr egész biztos nem jöhet bilincsekkel, hogy lekötözzön :) egyébként nálunk a védőnőhöz is lehetett menni nst-re, ott egész biztos nem vizsgált meg senki. ezt esetleg kérdezd meg tőle.
mellbimbó: sok gyerek még a teljesen sík felületen is képes a szájával vákumot képezni, ha éhes (pl az enyém ilyen volt, a saját karjáról is alig lehetett lecuppantani :))), bízz a babádban, menni fog az neki! ha pedig mégsem, tényleg segítenek a csecsemősök, nem te leszel az egyetlen lapos mellbimbóval, akivel életükben találkoznak.
Alliának tökéletesen igaza van. Szerintem is nyugodtan megkérheted őket, hogy most menjenek ki. Vagy legalább húzódjanak olyan mértékben a háttérbe, hogy ne is lásd őket.
Szerintem nyugodtan megteheted, hogy nem írod alá a papírt.
Most vadul fog hangozni amit írok, de én úgy tudom, hogy a baba érdekében sem vagy köteles elfogadni semmilyen beavatkozást vagy vizsgálatot. Más kérdés, hogy épeszű ember nem ellenkezik pl. egy NST ellen vagy olyankor, ha a babája életét, egészségét veszélyeztetettnek látja, akkor akármilyen vizsgálat ellen.
Szerintem a legkedvesebb modorodat elővéve kérd meg őket, hogy amíg lehet hagyjanak téged békén, csak a legszükségesebb számú személyzet legyen bent a szülésednél. Ha húzódoznak, akkor mondd meg, hogy különben hisztériás rohamot fogsz kapni és nyomás helyett felpattansz és toporzékolni kezdesz ;o))
Szoval ha most masszirozgatom vagy probalom kisegiteni, akkor félo, hogy kontrakcioim lesznek???
Bar igy is gyogyszert szedek, mert tul sok a méhosszehuzodasom, még akkor is, ha elmegyek a wcre. Azt még a honap végéig szednem kell.
En eddig olyan jol aludtam, most mar kezd fajni a hasam, vagy hogy is mondjam, ha az oldalamon fexem, akkor az éjszaka kozepén arra ébredek, hogy iszonyuan "huzza " lefelé a suly. Probalok ala tamasztani, de az sem segit. Tudtok valami okosat tanacsolni?
A medikusoknak, egyéb egészségügyi tanoncoknak empátiát is kell gyakorolniuk, tanulniuk, nem csak a konkrét vizsgálati, ellátási módszert... stb. Ha terhedre van, és nem létszükséglet a jelenléte, nyugodtan küldd ki. Oktató kórház ide vagy oda, vannak más esetek is nyilván, menjen oda tanulmányozni. Aztán ha mindenkinek épp a terhére van, hát peche van. :-)))
Igen, a szülésnél velünk is aláirattak ilyent, bár én ezt sem tartom jogosnak, mert ha enm írom alá, akkor pl. mi van? Ráadásul most fognak majd vizsgázni, így ilyenkor amúgy is túltengenek. Amúgy nincs ellenemre, de ha terhemre van azért remélem csak szólhatok, hogy menjen ki, és csak akkor jöjjön, ha feltétlenül szükséges ellenőrizni a babát, vagy engem. Legalábbis remélem.
A vizsgálatok visszautasítása csak annyiban érdekes, hogy ugye itt nemcsak rólam van szó, hanem a babáról is, és mi az a pont, amikor azt mondják, hogy ez a baba érdeke, és nem utasíthatom vissza. De nem hiszem, hogy ilyenkor ez a baba érdeke lenne, az NST az az, azt végig is csinálom.
Igen, pedig még sosem csinált ilyet, mindig nagyon kíméletes volt. DE azt hiszem most szólni fogok, mert tényleg nem érzem szükségét.
Hát tágítani tényleg nem kell, már egy hete bő 2 ujjnyi a méhszáj, mások ezzel már vígan szülni indulnak...
És köszi, ezt aztán tényleg nem gondoltuk volna, ilyenkor már a lányom is 2 napja megvolt. Most persze ez újabb parát okoz, hoyg túl nagy lesz, meg tudom-e szülni.
Én haszáltam bimbókiemelőt a második terhesség alatt, mert az első nem tudta a szájába venni a lapos bimbót. Úgy emlékszem, hogy a terhesség vége felé már nem is szabad használni, csak a szülés után, mert ugyanúgy stimulál, mint a masszírozás, megindíthatja a szülést.
Nekem egyébként bejött. Harmadiknál nem használtam előre, ugyanúgy jártam, mint az elsővel.
Persze lehet, hogy nem ez volt az ok, csak véletlen egybeesés.
Nekem is lapos, meg befele forduló, meg minden, és anno a védőnőm állandóan azzal paráztatott, hogy majd nem fogok tudni szoptatni, meg vegyek bimbókiemelőt, meg mittudoménmi. :-) Aztán Kicsilány azonnal rájött, hogy is kell ezt csinálni; semmi gond nem volt; 1 éves koráig szopott. Szóval ne aggódj, attól még simán mehet a dolog; a lényeg, hogy jól legyen mellre rakva és hidd el, kialakítja magának a bébi a frankót. :-) Amúgy a tejbelövveléskor kicsit változik a bimbó alakja, a szoptatás elkezdésekor meg pláne. Szerintem egyenlőre nem érdemes bármit is csinálni; nem is nagyon lehet.
Masszírozni inkább ne; az méhösszehúzódásokat okozhat.
Én úgy tudom, hogy oktatókorházban aláiratnak egy papírt, hogy engedélyezed, hogy a vizsgálatokon, beavatkozásokon... stb. a kórház dolgozóin kívül mások is résztvegyenek. Azt, hogy hozzád is nyúljanak, azt szerintem nyugodtan visszautasíthatod.
A SOTE II.-n aláiratták a papírt anno. Meg a Bajcsyban is.
Ja, és minden vizsgálatot visszautasíthatsz!!! Bármilyet!
(elvileg egy életmentő beavatkozást is vissza lehet utasítani)
A kérdés csak az, hogy érdemes-e az ottani orvosokkal rosszban lenni.
Kicsinap, a saját dokid vizsgált így? Igazából mindegy is, de a vizsgálat előtt elmondhatnád a dokinak, hogy mi volt a múltkori után és így inkább ne. Hmmm? (pláne, hogy a te szüléseidről olvasva, igazán nincs szükséged kézzel tágításra) A szülésznőtanoncot pedig azért el tudod intézni.:) Őszintén örülök, hogy minden kezdeti és időközbeni viszontagság ellenére még most is pocakban van Gergő!!!
Én azt kérdezném, hogy mit van jogom elutasítani a vizsgálatok és egyebek közül. Holnap megyek a 2. NST-re, és a múltkor olyan brutálul turkáltak meg utána, hogy 3 napig vérezgettem. Mi a fenének?! Hogy tudjam, hogy milyen a méhszáj? Anélkül is elvagyok (magzatvízvizsgálat még nincs ilyenkor, mert 38 hetes vagyok). Molndhatom, hogy köszi, de nem kérek vizsgálatot?
Más. Oktató kórházban fogok szülni, de mert nincs más választásom, hiszen nincs más kórház. Mondhatom, hogy nem kérek a szülésznő tanoncokból? (A múltkor az egyik szétböködte a kezemet, mire nagy nehezen be tudta kötni az infúziót, és végig ott üldögélt mellettem, kérdezgetett nagy butaságokat, én meg egyedül szerettem volna lenni.)
Nekem az egyik mellemen befelé forduló a bimbó, simán ment és megy aszoptatás. Nyugodj meg, és mindenképpen beszélj egy tapasztalt szülésznővel vagy csecsemőssel a kórházban, hogy megnyugodj:)
Aha, tuti, mert túl nem hordhatom, a sürgősségi csaszi miatt. Szerdáig van haladéka a lányomnak magától elindulni, de akkor is műtét. Akkor töltöm le a terminust. Bízom benne, hogy a gerincközeli most menni fog, az előzőnél sietni kellett.