Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
Szerintem felesleges vitatkozni. A fanatikus "természet védőket" nem lehet meggyőzni. A Mátrában borzasztó amit csinálnak a favágók, meg a vadászok. Ők persze végig kapartathatják az évtizedek óta érintetlen hegyoldalakat, mert nekik van engedélyük. Szerintem 10 quados, motoros sem okoz akkora kárt, mint egy erdészeti jármű. A másik dolog, hogy az indexes képek között is ott van a csordultig teli szemetes, amit a quadok üldözésében annyira jeleskedő parkgondozók nem ürítenek ki. És ez sajnos általános dolog.
Valahogy az az érzésem van, hogy nem a gyalogmászkálók özönlötték el a quadosok kedvenc terepeit - hanem épp a fordítottját szeretné elérni egy bizonyos embercsoport.
Hát igen, a természetjárásnak is meg kell lenni a maga kultúrájának, mi mindig hazavittük a szemetünket, ha kirándultunk és a gyerekeinket is erre neveltük.
Egyébként nyilván nem azokkal van a baj, akiknek munkájához kellenek ezek a gépek, a párom is terepjáróval megy a mérőállomásaihoz. De mi, gyalogkirándulók sem térhetünk le a kijelölt útról, a Quadnak, motorkerékpárnak is meg kell lenni a szabályozásának.
Azt nem értem, amikor Mátraházán bőgetik a motort, állva vezetik és mennek a jóég tudja mennyivel, azt miért nem tudja a rendőrség megakadályozni. Aszongyák, mert gyorsan eltűnnek az erdőben. Hiszem, ha akarom.
Ez az egyik oka annak, hogy az ország ott tart, ahol ... ha kellő menyiségű pénzed van, akkor azt, tehetsz, amit akarsz: lesz.rhatod a törvényt, úgyis neked adnak igazat.
Az emberi viselkedés az, ami a lényeg.
Ha a Szalajka-völgyben száguldozó quadosnak szól a turista, hogy "bocs, öreg, itt ez tilos", akkor azt a választ kapja, hogy "ok, elnézést, tévedtem, már itt sem vagyok." Szerinted ez mennyire életszerű?
Félreértesz - pontosan a lényeget fogtad meg, és én ezt helyeseltem.
Hogy lássátok mennyire egy dologról beszélünk : anno pont mi indítottuk el, hogy rendszámozni lehessen a quadokat.
Amikor kudarcba fulladt, BX-Thomas-szal összeálltunk, és magunk láttunk el pár tucat gépet egyedi azonosítóval. Éppen azért, hogy aki ezt viseli, az vállalja a tetteit és viselkedését.
Aki meg nem kér belőle - az nem is közénk való.
Azonban már kérdés, hogy olyan nincs hogy SZABÁLYOSAN közlekedik valaki. Ahogy otthagyja az ember siettében a várakozni tilosban az autót (vagy megáll a kereszteződéstől 3-4 méterre ha máshol nincs hely) úgy a quados is betévedhet (akaratlanul is) olyan helyre, ahová nem való.
De alapvető különbség van a szándékos rongálás, és az között aki még a motort is leállítva gurul el az arra túrázók mellett. Nem törvényes - de az emelje fel a hangját érte, aki még soha egyetlen szabályt sem szegett meg.
Tátráról meg annyit, hogy ott sem látsz quadosokat a védettebb régiókban.
Ja és még egy kérdés: Hogy lehet élvezni a természetet motorról, amikor csak úgy nekivág valaki a hegynek? - történetesen sokat gyalog-túrázom a Tátra déli és északi oldalán is. Nem írtam volna le a találkozásunkat a külföldi quadosokkal, ha egyedi eset lett volna.
Épp túrita ösvényen haladtak amikor másodszor találkoztunk (Zdiar-tól kiindulva) csörlőikkel/köteleikkel az előző heti viharban kidőlt fákat takarították el az útról.
Igaz hogy utána motorral végigmentek a kb 15 km-es kijelölt túristaút szakaszon - de következő nap (nekik hála) már a gyalogtúrások is végig tudtak menni, anélkül hogy a patakban megmártóztak volna, a kidőlt több mázsás fákat kikerülendő...
Hát sztem ezért sem szólnak a TANAP emberei rájuk, hiszen az ő munkájukat (is) végzik ezzel, tökingyen.
Például engem rettenetesen bosszant, amikor Kékestetőről leballag az ember Mátraházára valamelyik kijelölt turistaúton, és nem a madárcsicsergést meg a tiszta levegőt élvezi, hanem a motorzúgást és a benzingőzt. Hova meneküljünk ezek elől a civilizációs ártalmak elől? És ne gyertek az erdőgazdasági gépekkel, mert az egyedi, de ami a Mátraháza Parád közötti szakaszon van, és a vele párhuzamos turistautakon, az elképesztő.
az, hogy másutt sem tartják be a törvényeket/jogszabályokat, az nem jogosít fel arra hogy itt is megszegd azokat - nem a TÖRVÉNYEN VAN a hangsúly. Az emberi viselkedés az, ami a lényeg.
Voltam már olyan szituban, hogy ki lehetett volna jönni anyázással , esetleg tetlegességgel is. Ehelyett 2 percet higgadtan beszéltem az illetővel (és megemlítettem hogy miért nem helyes, ha az 50 éve létező földutat beszántja) azóta csak köszönünk egymásnak ha épp összefutunk. Ennyi.
Pedig ahogy indította a "társalgást" ugyanolyan módon válaszolva egész más "eredménye" lett volna.
Itt az 5 pont. A quad nem veszélyeztet semmilyen hóvirágot/erdei utat/turístát. ott áll a garázsban és pont.
De amikor az IstenBarma (aki a konzervesdobozt is eldobja az erdőben, SOHA le nem bomló tölténnyel vadászik, sörözdoboz várat hagy maga után ha pecázni megy) az a veszélyes.
Ahogy BAROM aki 90-nel megy városban , és szintén aki a fagyállóját/olaját kiengedi a csatornába/út szélére - úgy az is az aki mindezt LÁTVÁNYOSAN csinálja.
Ha a quad-ops túrázás bűn, akkor nyugodtan be lehet tiltani. Az autózással, a környezet-károsító gyárakkal, és a zárt térben dohányzással együtt.
Nem azért indult a fórum hogy egymásnak essünk, hanem hogy a "külvilág" is lássa: nincs olyan hogy kolleltív bűnözés/bűnhődés: egyszerűen vannak barmok, akik történetesen lehet hogy épp quaddal járnak.
Úgy gondolom, már nagyin ideje volt, hogy egy ilyen cikket valaki leközöljön egy országos médiában, bár gondolom ennek sem lesz eredménye :-(
Én mint természetjáró ember gyakran felbosszantom magam az erdőben ész nélkül motorozókon. Szerintem nem is azokkal van a gond, akik a széles erdészeti utakon motoroznak, quad-oznak, terepjáróznak, hanem azokkal a barmokkal, akik a túristautakon észnélkül közlekednek, na ezeket kéne valahogy nyakon csípni, de sajna erre semmi esély.
A Tátráról meg annyit, hogy ott sem látsz quadosokat a védettebb régiókban.
Ja és még egy kérdés: Hogy lehet élvezni a természetet motorról, amikor csak úgy nekivág valaki a hegynek?
"A Tátrában , tucatszám találkoztam quadosokkal - fura mód (a törvényi tiltás ellenére) szabadon mozoghattak a járművekkel.
Ugyanis tudják, mi az az illem, és a felelősség"
Sajnos a TANAP-osok is kevesen vannak ...
Már megbocsáss, de az, hogy másutt sem tartják be a törvényeket/jogszabályokat, az nem jogosít fel arra hogy itt is megszegd azokat. Ha a törvény tiltja, hogy egy erdei útra behajts a gépeddel, akkor az úgy is törvénytelen, ha ott illendően viselkedsz. Arról nem is beszélve, hogy a kirándulók nem azért mennek túrázni, hogy a kipufogógázok bűzét szagolják (ha erre vágynának, ki sem mozdulnának a városból).
Nem tudom miből gondolod, hogy szánalmas vagyok, vagy provokátor? És főleg mi a bajod az idézett mondattal? Te mindíg minden esetben betartasz minden szabályt és törvényt? Nem hiszem!!!! Sőt szerintem a TE FAJTÁD miatt kellett annak idején, a villamon a "Padlóra köpni TILOS" táblát kirakni!
de miért nem lehet csak úgy nekiindulni a nagyvilágnak?
Az persze nem érdekes, hogy orvvadászok mennek midnenfelé és nem kirándulgatnak, azt valahogy nem kritzálja senki, de nekem maga a sport vadászat is gusztustalan.
Ők a nagy dög terepjáróval persze mehetnek, mert bérleti díjat fizetnek a terültetért!
Egyszerűen nem az állatkodás amivel kapcsolatba hozom (elsősorban) a járművet
mondod te :)
nekem viszont pont ezért van :)) Igaz én még soha nem voltam természetvédelmi terülteten igaz párszor voltunk túrázni kultúr ember módjára, de ahol 2-3 sáv szélességű földút volt ott naná, hogy keresztben nyomtam teligázon, meg a többiek is.
Igaz azt a 2-3 sávos utata nem is túristák csinálták az erdőben! :O
Ha jól értem, neked ez nagyjából munkaeszköz - Nem, csak nekem ilyen dolgok is eszembe jutnak róla, mindamellett hogy túrázom kedvtelésből, és versenyeken is indulok.
Egyszerűen nem az állatkodás amivel kapcsolatba hozom (elsősorban) a járművet - ilyen hobbi is van... A kép ennyire árnyalt, még ha az ilyen cikkekbe ez soha nem fog bekerülne, mer' ugye nem 'szenzáció'.