Bocs rozoga, de szerintem a Dreher az nem sör, hanem komlószörp:)))
Persze én "x" év után már ritkán iszom alkoholt, mondjuk 2 ill. max. hetente 1 x. Akkor viszont csak jót. Sörben Pilsner Urquell, Staropramen, Szlovákiában Kelt. És persze évente 1-2 alkalommal a Bem rakparton lévő Belga sörözőben a Francia Intézet mellett. (van persze máshol is, de oda szoktam már) 1-2 pohár fehér sör, aztán 1-2 pohár barna Leffe, a végén meg 1-2 pohár Kvak. Na az aztán SÖR, de csínján kell vele bánni, mert igen ütős!:))) És így még Antwerpenbe sem kell elmenni. Bár inkább ott ittam volna, mondjuk egy-két Drei Trappisten-t. (is)
Ebben az akcióban az volt a pláne, hogy teljesen illetékmentes volt! Kihangsúlyozták, (vastagbetűvel) hogy semmilyen egyéb költség nincs! Illetve sajnos már csak nem volt:(
Aúúú! "ha ti nem isztok sört...." nagyon jó, nagyon
és iszom a drehert
aknaszlatina az a titokzatos bánya tehát ahol Kingácska elhányta a gyürűjét,?
ez biztos?
valami tévedés folytán, jelenleg kárpátalja, nem?
Tom ! sőt vtudom 4 ,hogy Aprily emlékház, de minek az emléke? itt szül ? itt dolgoz? itt volt menekült? itt volt a nagypapa? vagy csak tetszett neki a hely?
A Heineken, az Amstell, és Guiniss sörgyárak vezetői elmennek ebédelni. Az ételhez a Heinekenes természetesen kér egy pohár Heinekent, az Amstelles Amstellt. A Guiniss igazgatója gondolkozik, majd kér egy teát.
Ja persze, egy út azt tudtam, de 2 x 1990 még mindíg csak 3880 Ft. Az pedig Amsterdamba nem olyan vészes:) 2 üveg sör, 2 kávé annyi ott. Na még egy bacardi is belefér jéggel. Nem egy csúnya unalmas hely az sem. Kocsival kb. 80000 Ft. az osztrák autópályadíjjal nem is kalkulálva. Egy hajókázás a csatornákon ha jól emlékszem 12 E. De ott van az a rengeteg németalföldi festő tárlata, Rembrandt-al bezárólag. Kapnék kölcsön ott egy autót, és Delft kb. 120 km. És Antwerpen 200 km körül van. És ugyebár a belga sörök, és a drágakőipar nem megvetendő inni,- ill. látnivaló. Meg a város a maga sokszínűségével. Érdekes Hollandiában van az Amstell, és a Heineken, meg még 1-2 sör. Átmész Antwerpenbe, mindjárt a legutolsó eldugott helyen is van 15 féle csapoltsör, és még 30-40 féle üveges. És milyenek! Mindegyiket különböző (a neki megfelelő) pohárba töltik. Egy délutánt megér az ügy!
de van most az az uj fapados, nem jut eszembe most hirtelen, de majd utánanézek, most indították, az is olcsó... de vigyázni kell, ezek csak általában egy irányba ennyik!! Nekik is van BArcelona, Madrid, lehet, hogy AMszterdam is.
Hági! megnéztem alaposabban a jegyeket, én is tököltem :) sajnos nem időben,- és azonnal, ahogy láttam a reklámot. Október 15-ig :( történő foglalásnál volt ez igaz Európa 10 városába a készlet erejéig, márc. 26-ig. Azt már nem is néztem pontosan hova, de benne volt ami engem is érdekelt volna 3-4 napra: Amsterdam és Barcelona. De hát lecsúsztam róla mint Pistike klottgatyája a tornaórán.
megjöttem, majd válaszolgatok, most naggyon álmos vagyok! Ettünk tököt, meg faragtunk, képek ugye majd fél év mulva kb.,mert nem digitális... :(( még az előzőeket sem szkennelte be a Zuram! nem sok lesz amugy sem, mert valaki mindig lett rajta... bár lehet, hogy Fanni még nem fog tiltakozni a személyiségi jogai ellen... :) voltak tökbácsik, meg sikamlósabb tökfigurák...amit pl. tegnap lefényképeztünk, hogy szakács, annak ma reggelre valami vicces fazon átalakította a nadrágját, és egy kukoricacső lógott ki belőle.... hihi... :)) ja, mindez a falu közepén.
jó messze van azéééé, de gyönyörűűű egy hely ez az Örség. Voltunk ma délelőtt Velemérben, nagyon szép kis templomot láttunk, majd megpróbálok utánanézni pontosan a neten, aztán mesélek. Meg fazekasoknál is jártunk, egy csomó "vackot" hoztunk, jövőre gyönyörű lesz a kert, az a vicces, hogy itt Pesten kb. hétszeres áron adnak egy-két dolgot... na majd jövök, jó éjszakát mindenkinek!!
Szerintem is így van, bár kétségtelen, hogy nem egy fogyókúrás életmód volt ez. Mikor Stralsundban dolgoztam, minden nap délután jöttek az idős hölgyek kávézni, hozzá betoltak néhány szelet orbitális méretű tortát. (Ha belegondolok, hogy közben szorgosan dolgozott a Stasi, amelybe minden második állampolgár be volt szervezve, érdekes lesz az összkép.)
A " kis hagymás cuccal " nem találkoztam ill. nem ettem,de az a rengeteg gyümölcstorta és hasonlók,hát az igen !!! Eisenachban volt egy tündéri kis cukrászda, és reggel és délután bizony meglátogattuk.5 óra, fél hat felé lehetetlen volt helyet kapni,mert munka után vagy otthon,vagy a cukrázdákban öntötték magukba a fertelmes német kávét egy szelet sütivel megkoronázva.Mikor hazajöttek a barátaink a menetrend a következő volt.Megterít,kávét főz, elő az aznap vásárolt finomabbnál finomabb sütik, leül, eszik és beszélget.Valahogy szimpatikusabb volt, mint ahogy mi itthon a magyar verziót csináltuk.
Ohh igen, a boldog 70-es évek. És a Shoko-Sahne Torte, az Eisbecher-ek, a berlini Zille Stube kajái (pl. Berliner Luft - a kis fingatós hagymás cucc) megvolt-e?
Szent Kinga Kápolnáját 1896-ben, 54 m hosszú, 15-18 m széles, 10-12 m magas sókamrában rendezték be. Az építészeti munkálatokat 1895-1920 között Józef Markowski, wieliczkai bányász vezette. Ő műve a főoltár is, ahol Szent Kinga, Szent József és Szent Kelemen sószobrait helyezték el. Ezen kívül Markowski készítette el a Golgotát, szószéket és a két mellékoltárt is sóból. 1920 és 1927 között munkáját folytatta Józef öccse - Tomasz Markowski, aki a szobrokat és domborműveket készítette. 1927 és 1963 között kápolna berendezését egy következő bányász, Antoni Wyrobek művei egészítették ki. Díszítésnek fontos és gyönyörű elemei az óriási kristálycsillárok és sóból készitett padló. Szent Kinga Kápolna nem csak egyik legérdekesebb turista látványosság, hanem még mindig teljes mértékben müködő vallási kultuszhely. 1994-ben főoltáron elhelyezték Szent Kinga relíkviáit és fontos egyházi és nemzeti ünnepek alkalmából (pl.: Szent Kinga napja - július 24.) miséket szoktak itt tartani. 1999-ben kápolnába egy következő szobor került - II. János Pálé, lengyel pápáé. A szobor hálát fejez ki Kinga szentté avatásáért.
Azaz helyesebben tökfesztiválom van a Nyugati határvidéken, és tökfőzeléket eszik, hántolt tökmaggal, a tökleves után, sütőtök deszerttel, tökrétessel. És éjszaka tökhéjálarcban riogatja a labancokat.
Állítólag: "II. János Pál pápa 1999. június 16-án a lengyelországi Ószandecen avatta szentté Kingát, IV. Béla magyar király lányát, Árpád-házi Szent Margit és Boldog Jolánta testvérét. A Magyarok Világszövetsége ebből az alkalomból egy monumentális székelykaput állított a Kinga által alapított ószandeci klarissza kolostor közelében. Kingát, aki ötéves korában, a tatárjárás idején került Lengyelországba, és haláláig ott élte életét, nagy tisztelet övezi. A lengyelek "A nép anyja"-ként, ("Matka narodu") emlegetik.
Két éve, a Magyarok Világszövetsége erdélyi társasága felhívásának nyomán, a gyulafehérvári érsekség ajánlásával született meg a Szent Kinga gyűrűje című misztériumjáték. Az ősbemutatót 2000. június 11-én Erdélyben, a csíksomlyói búcsú keretében tartották.
A sepsiszentgyörgyi tanárok és diákok július 27-én Ószandecen (Stary Sacz), 28-án Tarnowban és 29-én este Krakkó főterén léptek fel. A Lengyelországban felmerülő költségeket a vendéglátók és Magyarország varsói nagykövetsége fedezte. Török Viola misztériumjátéka magyar és lengyel egyházi és népi zenére épülve négy színben mutatja be Kinga életét. Az előadást Orbán György Szent Kinga-himnusza zárja.
A közismert Kinga-legendára épülve a mű megeleveníti a magyar királylány életét. A legenda szerint Lengyelországba való távozása előtt Kinga édesapjával bejárta Magyarországot. Erdélyben, az aknaszlatinai sóbányában egy tárnába dobta gyűrűjét, hazája iránti hűségének örök zálogát. Lengyelországban Kinga honosította meg a sóbányászatot. Az első bánya feltárásakor Wieliczkában a vájárok megtalálták Kinga gyűrűjét, amelyet varázslatos módon, búvópatakok sodortak Aknaszlatinából oda. A wieliczkai sóbányában a Kinga gyűrűjének megtalálását megörökítő, sóból faragott szoborcsoport a turisták számára ma is az egyik legvonzóbb különlegesség."