Meg Harrisék-nek nincsenek sablonjaik?:) Hát kb perce pontosan lehet ma már tudni, hogy mi következik a dalokban, hogy kezdődik és hogy lesz vége. Kb az egyik legsablonosabb zenekar az Iron Maiden manapság.
Malmsteen meg nem csak egy hiperprofi gitáros, hanem egy geci nagy zenész. A hiperprofi névtalan arcok azok az úgymond tök ismeretlen session zenészek, nem Malmsteen vagy Satriani.
Nem tudom ismered-e az általam említett gitárosokat, feltételezem, hogy nem mert akkor nem mondanád Van Halenre vagy Petruccira, hogy sablon-gitárfutamgyárosok.
Az X-factor lemezre meg sok mindent lehet mondani, de élet az kevés van benne, mint mackósajtban a brummogás. Olyan hangulata van, hogy az embernek konkrétan előjön a depressziója. Máskülönben meg egy énekes ne énekeljen hamiskásan egy stúdió albumon, a Blaze gyerek meg csinált ilyet szépszámmal!
Olyan, mint Van Halen nagyon kevés van, ebben igazad van. Én Satriani, Vai, Petrucci féle sebességbajnokokért annyira nem voltam oda sohasem. Szerintem olyan jó számokat nem is tudnak írni, mint mondjuk a Two Minutes, vagy a Wasted Years, vagy a Pashendale, amik Smith nevéhez fűződnek. Amúgy Randy Rhoads-ot én annyira nem ismerem(szégyenemre). Amúgy én attól félek nála, hogy túlértékelik mert meghalt( nem tudom, mondom, ez csak félelem, mielőtt nekem támadna valki), csak azért mondom, mert, ahogy a festőknél, a zenészeknél is igaz, hogy felértékelődnek haláluk után. Tehát Hendrix stilusteremtő zseni volt, de utána következett egy Jimmy Page, meg egy Blacmore, akiket én nagyobb hatásúnak érzek, de mégis Hendrix vezet minden szavazást, meg gitároslistát. Cozy Powell-t is halála után kinevezték mindenidők legnagyobb rockdobosának, mondjuk nem véletlenül, de ezt életében nem tették meg. Akiket én nagyobbnak tartok, mint a maidnesek, vagy velük egy szintűnek: akiket említettem Page és Blackmore, vagy a Dire Straits-es Mark Knopfler, Santana,Iommi, Slash. Nem gondolom, hogy ők sokkal többet tudnának a gitárról, mint a maidenesek, de szerintem ők eredetibbek egy kicsit, kreatívabbak. Én a maident Dickinson hangja és a Steve-Bruce-Adrian írásai miatt tartom nagynak, a gitárosok tudnak mindent, amit minden profi, de az ő stílusukba nem férnek bele Slash nyújtott szólói,Knopfler újjal pengetéses countrys dolgai, vagy Santana latin alapú dolgai...stb. Ebben a NWOBHM stílusban a maidenesek a királyok, ez egyértelmű. Nem biztos hogy érdemes hard rock gitárosokkal összehasonlítgatni őket, ahogy a már említett sebességbajnokokkal sem.
Azt azért Te is el kell, hogy ismerd, hogy pld. Satriani, Van Halen, Petrucci, Randy Rhoads(isten nyugasztalja), stb. simán megeszi a Maiden gitárosait vacsorára desszerttel együtt! Persze ez nem azt jelenti, hogy bármelyiküket el tudnám képzelni a Harris mellett a színpadon. Tehát az előzöleg leírtakból megintcsak az következik, hogy a Maiden együtt jó. És kérdésedre válaszolva nekem a mostani felállás tetszik a legjobban, a Blaze féle éneklés szerintem csak egy rossz álom volt. Szóval nálam az Iron Maiden élvezhetősége kb. '80-'92, majd '99-től napjainkig terjed. Például a múltkor hallottam a youtube-on a Futureal-t '99-ből Bruce-szal, fantasztikus volt. Én is azon a véleményen vagyok, hogy fel kéne venni azt a két lemezt újra a Dickinsonnal. Mondom ezt annak ellenére, hogy a szólólemezei nem fogtak meg.
Én tudom hogyan kezdted, de a kétnyakas tappingos hozzászólásra válaszoltál utoljára. Egyébként tényleg nem jellemző Satrianira vagy Morse a többnyakú, azt az imertebbek közül Vai vagy Gilbert szokta mostanában nyomatni. Cziránkut meg tényleg nézd egyszer meg, szerintem írhatnál is róla az újságban, mert unikum a magyar rockzenében.
Én ezt már más topicban is leírtam, és Altos Szaktárssal voltak diskurzusaink ezügyben, de nekem Malmsteennel a legfőbb bajom az, hogy tíz hangot játszik ott, ahol öt is elég lenne. No, meg a zene iránti alázat hiánya. A Blackmore - epigon kérdésre most nem térnék ki...:-)))
Rosszul tudod. A tapping sokkal régebbi technika Van Halen-nél. Eric Clapton már akkor használta, amikor Van Halen még csak azon gondolkozott, hogy melyik az E húr. A Van Halen-es história egy urban legend, hogy ő találta ki. Az azonban igaz, hogy ő kitalált egy saját tapping módszert, amit nagyon sokan használnak. Mondjuk én azt is hallottam már, hogy jóval régebbi, mint bárki gondolná, kb. még klasszikus gitáron is használtak valami hasonlót, baromi régen. Nem akarok hülyeséget mondani, hogy mikor, de a XX. század előtt jóval.
Azért szerintem Malmsteent sem kéne egy lapon emlegetni velük:) Nem csak technikailag hanem zenei műveltség terén is jóval felettük áll. Az egy dolog, hogy mára már önmaga paródiájává vált, de ettől függetlenül minden idők egyik legstílusosabb és jobb gitárosa. Elég egymás mellé tenni az ő és Adrian szólólemezeit...:D
Sebesség kérdése mikor futkározik a nyakon vagy egy-egy akkord között még tappingol vagy 5 hangot, rángatja a pedált és kétszer megpödri maga körül a gitárját... Ezen kivül még persze simán eljátszik mindent, amit a legtöbb gitáros tud...Azt viszont még nem láttam, hogy valaki jól tudná Malmsteent koppintani...
Még az utolsó szó jogán válaszolok feanornak, mert ő kezdett személyeskedni és én ezt nem hagyom annyiban, de nem alacsonyodom le annyira, hogy egy vitában én is ezzel az eszközzel éljek. Ha te azért szereted a Maident, mert együtt jók, így ahogy vannak, és külön nem, az szíved joga, csak akkor azt nem értem, hogy mit kezdtél magaddal akkor, amikor tagcserék voltak, akkor melyik felállást szereted te valójában? Vagy mindegy ki van benne, csak ott álljon az Iron Maiden logó? Azért jók együtt, mert külön-külön is nagyszerű zenészek egytől egyig! Még Janick is! Ha Bruce szólókarrierje nem tetszik, az is a te dolgod, ezt csak sajnálni tudom, mert nagyon jó. Nézz már légyszíves vissza, hogy honnan indult az egész vita! Én mondtam, hogy Janick szólója rémes a Moonchildban, ezzel mindenki egyet értett. És erre följött a régi Janick-es téma. Te meg elkezdted magyarázni, hogy a maidenesek nem is olyan jó zenészek, legalábbis nincsenek a legjobbak között, az ő varázsuk abban van, hogy együtt vannak. Ezt nagyjából a gitárosokra még esetleg rámondható. Nem értek vele egyet, de megértem, hogy miért mondod. Nade Dickinsonra azt mondani, hogy nem a viág egyik legjobb énekese, ez nem csak ezen a topicon túlzás, hanem bárhol. Én nem sokat tudnék mondani, aki nála jobb lenne. Hangterjedelemben, vagy tökéletes kristálytiszta éneklésben talán van nála jobb, de nem csak ettől jó egy énekes. Dickinsonnak utánozhatatlan orgánuma, és stílusa van, amit nem sokan tudnak produkálni, ezért a világon teljesen egyedülálló énekes. Én azt erősnek tartom, ami a te véleményed, hogy ő csak a maidenben jó. Jó ő mindenütt, azért mert jó zenész. Én lezártnak tartom a veled való további vitatkozást, mert nem vezet sehova, és nincs kedvem több sértéshez sem részedről. Ennyi.
A három gitáros közül egyértelműen Adrian a legjobb az én véleményem szerint, az ő gitárjátékában több egyéniség van. Dave azonban szerintem a legtechnikásabb, és a leggyorsabb kezű. Janick is nagyon jó, neki is van stílusa, de élőben nem mindíg az igazi. De pl. a Rock in Rio-n a Sanctuary közben eszméletlen jó! Az nagyon bejön, ez mutatja, hogy nagy gitáros, csak néha olyan részeket is megváltoztat a szólókban, amit nem kéne. Ennyi vele a gond nem több.
Most lehet, hogy hülyeséget mondok, mert magáról a gitározás technikájáról ölég kezdetleges fogalmaim vannak, de úgy tudom, Dave Murray ebben az un. "tapping" technikában klasszisnak vagyon aposztrofálva. Ez az a gitár-technika, mikor a jobb kezével nem penget, hanem az újjaival a nyakon nyomkodja a húrokat ott, ahol a bal kezével játszik. Nagy hülyeséget mondtam? :-)))
www.dimeadozen.org. Egy kiváló honlap, ahonnan nagyon jó kis kalózanyagokat tölthetenek le, akik feliratkoztak. Csak kalózanyagok lehetnek feltöltve, hangsúlyozom, semmi hivatalos cucc. (Aki valami hivatalos anyagot felrak, abban a pillanatban kivágják.) A képi anyagok mind DVD formátumban vannak, FLAC-ban a hangzóanyagok. Nehéz egy kicsit feliratkozni, mert 100 000 felhasználó esetén nem enged fel, de mindig kiesnek egyen-ketten. Én három hétig próbálkoztam, mire végre sikerült, de nagyon megérte. Hihetetlen jó cuccok birtokában vagyok.
Még annyit az Adrian szólókról, hogy többnyire a ritmikája miatt nehezek. Sokszor az van, hogy lassan könnyű az adott ritmusképletet megcsinálni, de az ő tempójában már egyáltalán nem, vagy az, hogy egy-két hangot kiszedve tök könnyű, vagy egy-két hangot hangot hozzárakva könnyű. Azzal is előszerettel szórakozik, hogy egy -egy gyakran használt figurát arréb tol egy negyeddel és úgy már elég nehezen nyomon követhető, hogy mi is történik. Igazából Malmsteen dolgait egyszerűbb megcsainálni, mert az jórészt csak sebesség kérdése, agy nem sok kell hozzá.
Azért nem rockos mert nem úgy üt mint Burr, Matt Sorum vagy Cozy. Na ők a tipikus rockdobosok, erősen és tisztán játszanak, ellenben Nickonak van egy teljesen egyedi stílusa, szinte nem is veri a ritmust de közben mégis teljesen egyben tartja a dalt és a többieket. A maiak közül talán Brann Dailor-t lehetne például hozzá hasonlítani.
Erről szól az, hogy nem túl rockos a stílusa...s szerintem ezt azt óvodást stílust azért ne erőltesd:)))