Keresés

Részletes keresés

Aurora11 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1714

Nem biztos, hogy olyan nagy problémát jelentene az olajról áttérni az alternatív energiaforrások felé. Csak úgye ez óriási pénz az olajvállalatoknak...

Angelikával teljesen egyetértek abban, hogy a foszilis üzemanyagot égetű erőművek sokkal több radioaktív anyagot bocsát ki, mint amennyi az atomerőművekből kiszivárog.

Amúgy Magyarországnak kéne még egy atomerőmű, hogy be lehessen zárni a foszilis erőműit. Bár a Paksi 2 új blokk is fejlődést hozhat.

Előzmény: Törölt nick (1712)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1713

Szia Théta!

"Gondolná az ember, hogy a két elektróda között a fémdarab rövidre zárja az áramkört, az áram inkább ott megy mint a vízben.... de nem egészen ez a helyzet, hanem az elektródok és a fémdarab két vége közt rendes vízbontás, mintha a..... mintha az egyik elektróda felöl nézve, mintha a fémdarb másik vége hozzá érne a szemközti elektródhoz.... a másik oldalról nézve meg úgyszintén.... (-: "

A vízen és az elektródák között lévő fémen is átfolyik áram. Ugyanis az áram a könnyebb utat választja elv csak annyit jelent, hogy az áram az ellenállások nagysága szerint oszlik el. A két áram aránya a fém és a víz ellenállásától függ. Mivel a víz ellenállása sokkal nagyobb, mint a fémé, ezért a vízben  nagyságrendekkel kevesebb áram fog átmenni,  mint a fémen. De a vízen is átfolyik, ezért a vízben lehet vízbontás, csak sokkal kisebb mérvű, mintha az fém nem lenne jelen. Ugyanis a vízen a teljes áramnak csak kis része folyik át nem pedig az egész.

"Még meg is emeli a higany szintjét. úgy vettem észre a jelenséget, hogy nátriumot akartam higanyban feloldani és véletlenül 150V lett rákapcsolva. (ha direkt figyeljük akkor pár V-al is észrevehető) Úgy nézett ki mintha a pozitív elektródból "kifújna" valami.... mint amikor ráfújunk egy poros asztalra. aztán rájöttem, hogy az történik, hogy a pozitív elektróda alatt megemelkedik, egy domb lesz a higany felszinén és a rajta lévő lepedékek leszaladnak.... na meg a víz mint az őrült elkezd forogni a kerek műanyag edényben..... (-: biztos egyszerű magyarázata van, de érdekes mert elég látványos ahoz, hogy valahol leírva találkozhattam volna vele éppen.)"

A nátrium amikor oldódik a higanyba akkor amalgán keletkezik. Ennek még nagyobb lehet a felületi feszültsége, mint a sima higanynak, így az üvegedénytől mégjobban eltávolódik, ezért kezd domboródni. Ezzel a higannyal érintkezésben levő víz "megérzi" oly módon, hogy az amalgán felületére kerülő nátrium atomok reakcióban lépnek a vízmolekulákkal. Ez erősen exoterm reakció, vagyis felmelegíti a vízet, ez okozhatja szerintem a víz termikus konvekcióját, ami víz forgása.

Remélem jó a magyarázatom!

Ezt a kísérletét egyszer én is szívesen megnézném!:D

Előzmény: Törölt nick (1708)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1711
Persze, hogy környezetbarát berendezések az atomerőművek! Még a radioaktív háttérsugárzás is a széntüzelésű erőművek közelében intenzívebb, mint az atomerőművek közelében! És a csernobili csipkebogyók tanúsítják, hogy ha valaha sivataggá válik is a Föld, abban biztosan NEM az atomerőművek lesznek a ludasok....
Előzmény: Törölt nick (1709)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1707
Marad egy emlékhely, ahol látszik, hogy milyen körülmények között zsákmányolták ki emberek millióit(illetve ölték meg).
Előzmény: Angelica Archangelica (1706)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1706
Igen, ott még most is létezik a "Szovjetunió":))
Előzmény: Aurora11 (1700)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1705

Kedves Tirarra!

Ezek nagyon szép gondolatok! Az a probléma, hogy a részecskéknek még nincs a kiterjedést is tartalmazó elméletük, vagyis teljesen pontszerűek. Ha már adhatnak nekik kiterjedést, akkor esetleg olyan tulajdonságok is származtathatóak lehetnek elméletileg, amik mindezidáig pusztán kisérletből tudhatók(a töltésekre gondolok). Ekkor lehet visszatérni erre a kérdésre. Úgy gondolom amíg ez az idő el nem jön, addig a mikrovilág részecskéit nem lehet összevetni a csillagászati égitestekkel.

Bár én nem tartom kizártnak, hogy a galaxisok és az elemi részecskék közötti hasonlóságnak van valami fizikai alapja.

Előzmény: tirarra (1702)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1704

Szia!

"De csak ha víz is van jelen, ha csak higany csepp vagy fémdarab van a tálban semmi látható hatással nincsenek rá az elektródák, 600V feszültséggel se."

Itt gondolom az elektronok általi elsődleges vezetés megold mindent. Nincs szükség anyagi vezetésre, folyadék konvekcióra.

Előzmény: Törölt nick (1701)
tirarra Creative Commons License 2010.09.15 0 0 1702
Kedves hozzáértők,

Felmerült bennem egy kérdés ami számomra akár lehetségesnek is tűnhet, persze ha szóba kerül mindenki támadja és nevetségesnek tartja, de az ellenérvek még nem tántorítottak el.

A helyzet a következő, szerintem az atomos szerkezet olyan mint a körülöttünk lévő galaxisok  bennük a naprendszerekkel.
Szerintetek előfordul6, hogy bennem is és bennetek is galaxisok lehetnek, például a mi naprendszerünk csupán csak egy elektron, vagy ilyesmi?.
Mert hát ugye van bőven tér az elektronok és az atommagok között.
És talán mikor a csillagász a távcsövével az égre néz valaki épp a mikroszkóppal figyeli őt fentről, de sajnos még nem elég jó a zoom, így még nem veszik észre egymást.
Gyerekorom óta így élem meg a végtelent, méretben lefelé és felfelé, rossz lenne, ha kiderülne, hogy nincs kisebb a kisebbnél és még nagyobb a nagynál.

Előre is köszi a segítséget.

Szép napot!
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 1700
Igazad van. De az épületek szerintem változatlanul kondenzálódhatnak, gondolva a Lenin szobrokra, és a vörös csillagokra.
Előzmény: Angelica Archangelica (1699)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.09.12 0 0 1699
Azért NEM olyan, mint Pompeii, hiszen LAKNAK is ott emberek, kutyák, macskák, lovak is, meg a Vörös-erdőben madarak, szarvasok, nyuszik, stb:)) A csipkebokrok pedig olyanok, mint a mesében:

Előzmény: Aurora11 (1698)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.11 0 0 1698

:)

Csernobilt szerintem lehetne XX. századi Pompeii-nek nevezni. Megfagyott ott az idő. Egyszer én is elmennék oda.

Előzmény: Angelica Archangelica (1694)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.09.11 0 0 1697
Akkor az aranyadat lásd el alaposan neutronsugárzás elleni védelemmel, nehogy higannyá alakuljon:))))))))
Előzmény: tarini (1695)
tarini Creative Commons License 2010.09.11 0 0 1696
már én is azt hittem valami ördög lehet a dologban,vagy valami paranormális.amíg nem fedezték fel valóban paranormális is lehetett.
Előzmény: Törölt nick (1692)
tarini Creative Commons License 2010.09.11 0 0 1695
maradok inkább az alkimíánál, az is függőséget okoz. :-DD
Előzmény: Törölt nick (1693)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.09.11 0 0 1694
Igen, ez így van, már ami a függőséget illeti: én pl. "Csernobil-függő" lettem:)))))))
Előzmény: Törölt nick (1693)
tarini Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1691
aszta mik vannak :0
Előzmény: Mungo (1690)
Mungo Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1690
...elkeztem olyan fémedényt használni,ami kéznél volt.alu lemezből,és most jön a lényeg megdöbbenve tapasztaltam,hogy lassítja a neodimium mágnest,a motor fordulatszáma,láthatóan,illetve hallhatóan is csökken.
gondoltam biztos vas van abban az aluban...

Nem, nincs vas az alumíniumban. :o)
A jelenség oka, hogy a mozgó mágnes örvényáramot gerjeszt a vezető anyagokban, alu, réz, stb és ez az örvényáram aminek hatására csökken a fordolatszám. Az örvényáran meg melegíti az edényt.
Próbálkozz szigetelő anyagú edénnyel, pl főzőpohár és nem lesz lassulás.
Előzmény: tarini (1689)
tarini Creative Commons License 2010.09.10 0 0 1689
nem értek a fizikához kezdjük azzal,és az elején:
Naszal szerkeztettem egy mágneses keverőt.ami úgy mükszik, hogy egy proci hűtőn egy neodimium mágnes forog,és ez a forgás készteti forgásra a szilikonnal bevont vasrudat.
mivel olyan fémedény kéne ami nem vonzza a mágnest,elkeztem olyan fémedényt használni,ami kéznél volt.alu lemezből,és most jön a lényeg megdöbbenve tapasztaltam,hogy lassítja a neodimium mágnest,a motor fordulatszáma,láthatóan,illetve hallhatóan is csökken.
gondoltam biztos vas van abban az aluban.
fogtam egy 2.-ik világháborús üres ágyúhüvelyt ami bizony sárgaréz ugye,és szintén lassulást tapasztaltam,mégha messzebb huzom a mágnestől akkor is.
alufolia tekercs szintén lassította.
pár darab töltényhüvelyt is ráhelyeztem,az ugylátszik nem.
tehát a sárgarezet vonzza a neodimium mágnes??meg az aluminiumot??(nem annyira mint a vasat természetesen)
prolarka Creative Commons License 2010.09.08 0 0 1688
Valaki hallott/foglalkozott/tud forrást adni Shirley algoritmusról. Vki le szeretné programozni az eljárást.
mmormota Creative Commons License 2010.08.21 0 0 1687

Meg aztán ezt is írtad:

"Azaz az elejtett tárgy nem a newtoni mechanika szerinti pályán halad, hanem eltérülve."

Előzmény: Törölt nick (1685)
mmormota Creative Commons License 2010.08.21 0 0 1686
Mert azt az egyetlen egy gravitációs erőtörvényt ismerem.
Előzmény: Törölt nick (1685)
mmormota Creative Commons License 2010.08.21 0 0 1684
Ezt írtad:
"Következtetés: Ahol a szalag osztásvonalai sűrűbbnek látszanak - ott a szalag anyagának sűrűsége is nagyobb a fényképezőgép rendszere szempontjából. Ebből pedig az következik, hogy elengedve a fényképezőgépet, az szabadesésekor a sűrűbb osztásjelek felé kell kanyarodjon.
Azaz az elejtett tárgy nem a newtoni mechanika szerinti pályán halad, hanem eltérülve."

A következtetésed lényege: a sűrűbbnek látszó anyag jobban vonz. Ez pedig valamiféle erőtörvényt sejtet, még akkor is ha nem fejtetted ki részletesebben.
Vagyis ha van egyáltalán értelme annak amit írtál akkor az ezen alapul, vagy ha semmiféle vonzási szabályt nem képzelsz hallgatólagosan mögé, akkor az egész mondandód úgy ahogy van értelmetlen.
Előzmény: Törölt nick (1683)
mmormota Creative Commons License 2010.08.21 0 0 1682
Meg az 1674.ben.
Előzmény: mmormota (1681)
mmormota Creative Commons License 2010.08.21 0 0 1681
Az 1676-ban leírtam.
Előzmény: Törölt nick (1680)
mmormota Creative Commons License 2010.08.20 0 0 1679
Nem csak ez, hanem erre épült az érvelésed logikája. Az altrel nem csak abban különbözik, hogy vonzás helyett görbítést mondunk... :-)
Előzmény: Törölt nick (1678)
mmormota Creative Commons License 2010.08.20 0 0 1677
Úgy értettem, a newtoni gravitációs erőtörvényt kiegészítetted a c terjedési sebességgel, és ezt belehelyezted a specrelbe.

Hogy ez ebben a példában jó eredményt ad-e vagy sem arról fogalmam sincs.
Előzmény: Törölt nick (1676)
mmormota Creative Commons License 2010.08.20 0 0 1675
"Ebből pedig az következik, hogy elengedve a fényképezőgépet, az szabadesésekor a sűrűbb osztásjelek felé kell kanyarodjon."

Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ez tényleg következik belőle. Ez egy olyan feladat, amihez már tényleg az altrel kellene, amihez sajnos nem értek eléggé. Elég kevesen értenek hozzá, azért nem tolong itt senki a válaszokkal.
Az intuíció ilyen esetekben nem működik, így a te verziód - ami a specrel és a newtoni gravitáció kombinációjából jött ki - könnyen lehet teljesen téves is.
Előzmény: Törölt nick (1674)
prolarka Creative Commons License 2010.08.19 0 0 1673
Elvileg, ha ugyanazok a fájlok (u.a. a névvel is), mint a torrentben szereplők, akkor te is tudod seedelni, csak a letöltési mappába kell áttenni és elindítani a torrentet. Egy éjszaka alatt mindenkinek átmegy a maradék 160mega.
Mint korábban kifejtettem, nekem annyira már nem fontos, mivel már megvan. Ezért sztem fölösleges herce-hurca volna, ha kipostázod.
Előzmény: Angelica Archangelica (1671)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.08.17 0 0 1672
De legkésőbb csütörtökön délelőtt tudom postázni, mert délután elutazom, és csak szeptemberben jövök haza......
Előzmény: prolarka (1667)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.08.17 0 0 1671
Nekem van a gépemen, de e-mail-ben ilyen nagy fájl nem biztos, hogy átmegy, még akkor sem, ha kötetenként küldeném. Postázni tudnám pendrive-on. Ha kéred, átmenetileg publikussá teszem az e-mail címemet, és arra el tudod küldeni a postai levelezési címedet, ahová küldhetem......
Előzmény: prolarka (1667)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!