Keresés

Részletes keresés

balacy Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1368
A holdév-alapú számításból, ami 360 napos.

? egy holdev hany db. hold-nap (honap) 12 ha igaz. egy hold-nap pedig 27nap7o43perc meg egy kicsi. Ez nem ad ki 360napot.

A zsidok 29-30napos honapot hasznaltak, ami szinten nem ad ki 360-at, hiaba adtak hozza 19eves ciklusban 7szer egy egy honapot. (3,6,8,11,14,17,19 evben). (nekik, az, hogy egy ev jelenthette azt is, hogy 353 vagy 385 nap.)

Akkor most hol van a 360 napos ev? Ami ugye ertelmetlen szam, mert sem a nap-evet sem a holdevet nem fejezi ki.

Van egy számomra bonyolultnak tűnő módszer, amivel át lehet számolni a mi rendszerünkre.

Hat az egesz bizonyitas elegge bonyorultra sikerult... Tobb korrekciot is hasznalnak, hogy napra pontosan kijojjon az eredmeny. Ami ugye nem biztos, hogy jo.

Ráadásul ott is van valami + nap, az okosok szerint nagyon precíz eredményt lehet ezek figyelembevételével kapni

Par oldalt elolvastam a temaban, a levezetes logikus. Csak az alapjat nem ertem: miert 360 nap az ev. Sehol nem talalom azt, hogy pld. azert mert akkoriban azt hasznaltak, csak azt az allitast latom, hogy a profetai ev 360nap, de indoklast nem. (itt es most azt is el tudom fogadni, hogy a Biblia allitja, hogy 360nap)

A prófétai év a kornak megfelelő számítás volt, ha jól tudom, nem csak a bibliai ítók, hanem más kortársaik is használták. Szóval "prófétai" lenne a helyes...

Kik hasznaltak? A zsidok nem. Az egyiptomiak sem. Es miert hasznaltak volna? volt rendes evuk, amit mindenki mas hasznalt. miert kellett volna egy profetai evet kitalalni, amikor az szamolasra alkalmatlan lett volna? Foleg akkor ha nem egy-ket evre elore josoltak, hanem 4-500ra, ahol a 365 es a 360 kozti eltolodas mar tobb evnyi elterest ad.
Előzmény: upi2000 (1339)
bejuma Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1367
De csatlakozom én is az előttem kérdezőhöz: egy konkrét eset,amikor a döntés egyértelműen a férfi kezében van. Akár a család ellenében is dönthet.
Előzmény: balacy (1365)
bejuma Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1366
Egyet biztosan tudok. :-)
Tájékozódni a férfiak jobban tudnak, tehát, ha eltéved a család ( nem képletesen) akkor a férj mondja meg, merre kell menni.
És a parkolás joga is az övé, mert a téri tájékozódóképessége, és ezen belül a térlátása jobb, mint a nőé.
Ebben nem is lehet vita. :-)))
Előzmény: balacy (1365)
balacy Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1365
Volt egy korrekt hsz (talán actionmentől) ami kifejti, hogy nem diktatórikus döntésről, hanem a felelősségvállalásról van szó

akkor melyek azok a dontesek, donteseitek amiknel a feleloseget csak ferfi valalhatja fel, NE a megfogalmazason legyen a hangsuly, hanem azon, amit Ti a Bibliara hivatkozva "sajat jogkorbe" utaltok. Most ezt hogyan nezzuk (jogos, nem jogos, feleloseg felvalalasa, vagy hatalmi szo) teljesen mindegy, a lenyeg az, hogyha en a Bibliai szellemben akarnam vezetni a csaladomat, akkor mell dontesek lennenek ezek?

Előzmény: upi2000 (1340)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1364
Csak óvatosan mondom, igazán nem akarok senkit megbántani, de valahogy jobb lenne itt a saját gondolatainkkal előhozakodni a hosszabb-rövidebb bibliai idézetek helyett.
Előzmény: actionman (1361)
bejuma Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1363
És ez mért válasz a kérdésemre?
mmonitor Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1362
Valaki lefordítaná nekem, mert nem értem a poént, pedig olyan izgalmas? Most ki a gyilkos?
actionman Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1361
Ezzel azt is mondod, hogy teljesen mindegy, hogyan él valaki, nem befolyásolja semmiképp?

Ezt nem hinnem. Ismered a talentumok peldazatat?

19,12. Monda azért: Egy nemes ember elméne * messze tartományba, hogy országot vegyen magának, aztán visszatérjen. Elõszólítván azért tíz szolgáját, ada nékik tíz gírát, és monda nékik: Kereskedjetek, míg megjövök. Az õ alattvalói pedig gyûlölék õt, és követséget küldének utána, mondván: Nem akarjuk, hogy õ uralkodjék mi rajtunk. És lõn, mikor megjött az ország vétele után, parancsolá, hogy az õ szolgáit, a kiknek a pénzt adta, hívják õ hozzá, hogy megtudja, ki mint kereskedett. Eljöve pedig az elsõ, mondván: Uram, a te gírád tíz gírát nyert. Õ pedig monda néki: Jól vagyon jó szolgám; mivelhogy kevesen voltál * hív, legyen birodalmad tíz városon. És jöve a második, mondván: Uram, a te gírád öt gírát nyert. Monda pedig ennek is: Néked is legyen birodalmad öt városon. És jöve egy másik, mondván: Uram, imhol a te gírád, melyet egy keszkenõben eltéve tartottam; Mert féltem tõled, mivelhogy kemény ember vagy; elveszed a mit nem te tettél el, és aratod, a mit nem te vetettél. Monda pedig annak: A te szádból ítéllek * meg téged, gonosz szolga. Tudtad, hogy én kemény ember vagyok, ki elveszem, a mit nem én tettem el, és aratom, a mit nem én vetettem; Miért nem adtad azért az én pénzemet a pénzváltók asztalára, és én megjövén, kamatostól kaptam volna azt vissza? És az ott állóknak monda: Vegyétek el ettõl a gírát, és adjátok annak, a kinek tíz gírája van. És mondának néki: Uram, tíz gírája van! És õ monda: Mert mondom néktek, hogy mindenkinek, a kinek van, adatik; a kinek pedig * nincs, még a mije van is, elvétetik tõle. Sõt ennek felette amaz én ellenségeimet is, kik nem akarták, hogy én õ rajtok uralkodjam, hozzátok ide, és öljétek meg elõttem! (Lk 19,12-27)

ActionMan
Előzmény: bejuma (1360)
bejuma Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1360
Ezzel azt is mondod, hogy teljesen mindegy, hogyan él valaki, nem befolyásolja semmiképp?
Előzmény: actionman (1358)
actionman Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1359
Vagyis csak a vallásban egyenlő,

Nem hittem volna, de ebben egyet ertunk. Bar en inkabb azt mondanam, hogy mar egyaltalan az osszefuggesek meglatasa is csak hit altal lehetseges. Merthogy itt nem igazi egyenletrol van szo, hanem osszefuggesekrol. Kb. ugy kepzeld el, mintha egy szinvaknak meselnel a szivarvany szineirol - keptelen megerteni, mirol beszelsz. Es bar igaz az, amit folyton hajtogatsz, de o mond teged vaknak, mivel o nem erzekel ott semmit sem. Ne hibaztasd erte, nem az o hibaja.

ActionMan
Előzmény: mmonitor (1357)
actionman Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1358
És mi alapján dönti el, hogy ki kaphatja az ajándékát?

Ahhoz az o gondolatait kellene latnom, de en ehhez kicsi vagyok. De ha azt kerdezned, hogy miert pont X vagy Y kapott tole valami ajandekot, akkor azt mondanam, hogy csak. De nem azert, mert nem akarom neked megmondani, hanem mert nem tudom. E mogott nincs mit keresni.

ActionMan
Előzmény: bejuma (1354)
mmonitor Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1357

Vagyis csak a vallásban egyenlő, vagy mit akarok mondani.

Előzmény: mmonitor (1356)
mmonitor Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1356
Az a baj, hogy a vallásban a+b nem egyenlő c-vel!
Előzmény: actionman (1352)
upi2000 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1355

Valóban nem tudhatom, csak max. feltételezem, hogy az önsajnálat nem vezet megtéréshez. Szvsz a bűntudat/bűnlátás valójában messze van az önsajnálattól, márpedig az eléggé szükséges ahhoz, hogy az ember belássa, csak Jézus szabadíthatja meg a bűntől.

Persze tényleg nem bölcs ilyen kizárásokat tenni....

Előzmény: actionman (1353)
bejuma Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1354

A hit Isten ajandeka.

És mi alapján dönti el, hogy ki kaphatja az ajándékát?

Előzmény: actionman (1344)
actionman Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1353
Honnan tudod? Istennek tan lehetetlen lenne 2 ilyen embert atformalni? Ha pedig Saullal 'elbirt' az Ur....

ActionMan
Előzmény: upi2000 (1351)
actionman Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1352
A hit az ismerettel kezdodik. Tevedes az, hogy a keresztyen hit vak. Pal azt irja, hogy tudom, kinek hittem (Istenrol beszel). A hit latas is. Aki nem hisz, az nem lat. (nyilvan nem a testi szemmel latasrol van szo). A hivo ember szamara igy sok minden ertheto, sok minden vilagos, amit masok nem latnak, nem erzekelnek es igy nem is erthetnek. Eleg csak ezen a topikon vegignezni, es ertheto az 'a+b = c' problemaja (lentebb irtam ezt hasonlatkent).

ActionMan
Előzmény: Törölt nick (1347)
upi2000 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1351
és az a kettő sem "megtérni" fog:)))
Előzmény: actionman (1350)
actionman Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1350
el kell jutni a kétségbeesés vagy az önsajnálat olyan magas fokára, ahol már az ember nem tud saját erejéből talpra állni

Bamulatos emberismereted van. De 100-bol jo ha 2 esetben ez a helyzet.......

ActionMan
Előzmény: mmonitor (1345)
upi2000 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1349
Pl. a teremtéselméletre logikus magyarázatot ad a világban tapasztalható tervszerűség, az entrópia elv, régészeti leletek, illetve azok hiánya, amik hiten kívüli dolgok. Persze nem adnak 2x2=4 jellegű bizonyítékot.
upi2000 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1348
Szvsz az emberi logika általános érvényű, hiten belül és kívül is ugyan azok a szabályai. Téves elképzelés az, hogy a hit kizárja az értelmes/logikus gondolkodást, érvelést. a tévedés valszeg azon alapul, hogy pusztán észérvek/logika alapján nem tudjuk a hittel elfogadható dolgokat bizonyítani, hiszen akkor már nem is lenne szükség a hitre. (minek higgyek, ha látom/megfoghatom?)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1347
Jól értem, hogy az, hogy "a hit nem logikátlan", azt jelenti, hogy a hit világán belül már logikusak a dolgok? Vagyis, hasonlóan az axiomatikus rendszerhez, csak a hit axiómáját kell elfogadnod, utána már azon belül ugyanaz a racionalitás és logika, amely a hitetlen tudományra jellemző?
Előzmény: upi2000 (1346)
upi2000 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1346

Az, hogy pusztán logikai úton nem lehet az ember hívővé, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a hit logikátlan lenne, pláne nem jelenti azt, hogy az értelmed sutba kéne vágni ahhoz, hogy higgy.

Előzmény: mmonitor (1345)
mmonitor Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1345
Most valószínűleg igazad van, logikával nem lehet hívővé válni, hanem el kell jutni a kétségbeesés vagy az önsajnálat olyan magas fokára, ahol már az ember nem tud saját erejéből talpra állni, ezért egy "külső segítséget keres, és ez furcsa módon bejön.
Előzmény: actionman (1344)
actionman Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1344
Jól értem?

Egyaltalan nem. Egy altalanos felreertes, hogy a hivo ember, hipp-hopp, feladja enjet, es egyszercsak egyen zombi lesz. Nincs szo semmifele agymosasrol, sot kuzdelemmel jar a hivo elet. Az valoban igaz, hogy a hit nem az ember sajat erofeszitese, nem jut hitre senki sem logikai uton, pl. ugy hogy egyenletekkel levezetik XY-nak, hogy letezik Isten. A hit Isten ajandeka. Az ertelem munkajat pedig eppen nem kapcsolja ki Isten. Pal apostol mondja azt, hogy vizsgaljatok meg mindent. Ehhez azert kell ertelem. azt is irja, hogy keressetek Isten akaratat. Ez sem megy ertelem nelkul.

ActionMan
Előzmény: Törölt nick (1343)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1343
Mondom, egy hivo ember szamara ez a kettos jelleg nem okoz problemat, ezen csak a hitetlenek gorcsolnek. Es okoskodnak a toluk telheto logikaval.

Más szóval: ahhoz, hogy hinni tudjál, először hinned kell. Ahhoz, hogy ne kételkedj, először fel kell adnod a kételkedést. Ahhoz, hogy megértsd Istent, először le kell mondanod a megértésről.

Jól értem?
Előzmény: actionman (1342)
actionman Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1342
Két eset van.

1) Isten útjai kifürkészhetetlenek.

Ez igaz.

2) Isten útjai nem kifürkészhetetlenek.

Ez is igaz.

Ha most furcsan nezel, akkor hadd osszlassam a kodot annyiban, hogy Istennek sokkalta grandiozusabb tervei vannak, mintsem azt egy ember fel tudna fogni. Hiszen Isten vegtelen, csodalkoznek is, ha neki max. annyi terve lenne, amit egy ember kepes lenne kifundalni. De Isten nem megismerhetetlen, sok mindent kozol magarol. Sok mindent elmond az o terveirol (nyilvan, amennyit az ember kepes befogadni, felfogni). Mondom, egy hivo ember szamara ez a kettos jelleg nem okoz problemat, ezen csak a hitetlenek gorcsolnek. Es okoskodnak a toluk telheto logikaval. A legaranyosabb, amikor egy usa-ba szakadt orvos (aki egyebkent nem hisz) megmondja, hogy ha Isten megis van, akkor milyennek kell lennie. Nonszensz......

ActionMan
Előzmény: Törölt nick (1338)
upi2000 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1341

Szvsz mindkettő igaz, de az 1. pont esetén maga a Bibliai is figyelmeztet.

Másrészt a 2. pont szerinti ellentmondások igencsak látszólagosak, illetve semmi nyakatekertséget nem találok abban, hogy Isten igazságossága és kegyelme ilyen helyzeteket teremt.

Az igazságossága alapján bármikor eltörölhetné az emberiséget, illetve sorsunkra hagyhatna (kb. 1/2 óra alatt kitörne a 3. világháború, utána hosszú méla csend...) De, hosszútűrő és kegyelmes!

Előzmény: Törölt nick (1338)
upi2000 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1340
Volt egy korrekt hsz (talán actionmentől) ami kifejti, hogy nem diktatórikus döntésről, hanem a felelősségvállalásról van szó. Ilyen értelemben a nej ha ezt átveszi a férjtől, csak fölöslegesen terheli magát, hiszen bizonyos dolgokat Isten mindenképp a férjen fog számonkérni. Lásd bűnbeesés, Ádám gyenge próbálkozásától (az asszony, akit Te adtál mellém..) függetlenül ki lett hajítva az Édenből, mert az ő felelőssége lett volna a szabály betart(at)ása.
Előzmény: balacy (1332)
upi2000 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1339

A holdév-alapú számításból, ami 360 napos. Van egy számomra bonyolultnak tűnő módszer, amivel át lehet számolni a mi rendszerünkre. Ráadásul ott is van valami + nap, az okosok szerint nagyon precíz eredményt lehet ezek figyelembevételével kapni.

A prófétai év a kornak megfelelő számítás volt, ha jól tudom, nem csak a bibliai ítók, hanem más kortársaik is használták. Szóval "prófétai" lenne a helyes...

Előzmény: balacy (1333)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!