Keresés

Részletes keresés

RoneJT Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1180

Mégis mire számítottál, egy szerre több tucatnyi próciát kezdünk kibontani??:))

Igen, egyenlőre 1-t, tudod mint a ház építése: alapozzunk.

De, ha így nem érdekel, akkor nem muszáj..!

Üdv: Rone

Előzmény: Törölt nick (1178)
bejuma Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1179

Nem kinyilatkoztatás, mert várom az ellenérveket. Nem azt mondtam, hogy ez le van írva és kész.
Cáfold meg. Érvekkel.

"Így szól az Úr, Megváltód, Izráelnek Szentje: Én vagyok az Úr, Istened, ki tanítlak hasznosra, és vezetlek oly úton, a melyen járnod kell.
 Most vezet vagy nem vezet?

Ha vezet, akkor nem így kell cselekednie az embernek, ahogy cselekszik? Hisz vezetve van!

Ha meg nem vezet, akkor nem mond igazat a biblia, hisz kijelenette az előbbit...

Viszont az emberi társadalom rohamos hanyatlása annál inkább, negatív értelemben!

Miért hanyatlik?

Miért? Mert az emberek (tisztelet a kivétel), már nem ragaszkodnak Isten törvényéhez a Bibliához!

Mivel igazolható, hogy a biblia isten törvénye? Lásd az előbbit. (Vezet nem vezet)

Isten tökéletes lény. Egy tökéletes lény nem alkothat tökéletlen dolgot, mint a biblia (hisz ellentmondások vannak benne) és mint az ember.

Minden ellenkező látszat ellenére nem kötözködöm.Érteni akarlak benneteket.

Előzmény: RoneJT (1176)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1178
Egyet...?! :-))
Előzmény: RoneJT (1177)
RoneJT Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1177

Kedves God is in the TV,

Ok. renben keresek egyet.

Előzmény: Törölt nick (1175)
RoneJT Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1176

Kedves bejuma,

Ez nem kinyilatkoztatás???

"A paráználkodás meg szvsz igen jó példa arra, hogy a biblia nem tud szólni a ma emberéhez. Mert ez a fogalom már rég nem azt jelenti.

És ha ebben az egyben nem aktuális, akkor miért lenne a többiben? A hitelességét veszti el..."

Valóban jól látod, a Biblia nem változott és Jehova Isten nézőpontja sem.

Viszont az emberi társadalom rohamos hanyatlása annál inkább, negatív értelemben!

Miért? Mert az emberek (tisztelet a kivétel), már nem ragaszkodnak Isten törvényéhez a Bibliához!

Ésa. 48.17, 18:
"Így szól az Úr, Megváltód, Izráelnek Szentje: Én vagyok az Úr, Istened, ki tanítlak hasznosra, és vezetlek oly úton, a melyen járnod kell.
Vajha figyelmeztél volna parancsolataimra! olyan volna békességed, mint a folyóvíz, és igazságod, mint a tenger habjai;" (Károli)

Előzmény: bejuma (1172)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1175
Gondolom, félreérthetően fogalmaztam.

Amikor azt írtam, hogy "kellően konkrét, ám nem teljesedett be", ezt úgy értettem, hogy már be kellett volna teljesednie, ám ez mégsem történt meg. Gondolom, egyetértünk aban, hogy ilyennek nem szabadna lennie, de abban is, hogy, mint írtam, ez már egy másik kérdés volna.

Ne menjünk tehát át másik vágányra. Maradjunk az alapkérdésnél, keressünk olyan bibliai jövendöléseket, amelyekre fennáll, hogy:

- kellően konkrétak, nem pedig többféleképpen értelmezhető metaforák,
- pontosan meg lehet határozni, mikor kell bekövetkezniük,
- a beteljesítő esemény csak egyetlen (történelmi) esemény lehet,
- a beteljesülést nem maga a Biblia igazolja, hanem egyéb, hiteles forrás (más szóval a beteljesítő esemény a világi tudomány számára közismert).

Ja, és beteljesültek :-)
Előzmény: RoneJT (1171)
RoneJT Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1174

Kedves seszosefelelet,

Maximálisan egyet értek veled, mármint ami a fórum témáját illeti.

Az egyik kedvenc Bibliaversem:

Zsolt. 1.1, 2:
"Boldog ember az, a ki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül;
Hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal."
(Károli)

Előzmény: seszosefelelet (1170)
bejuma Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1173
Egy prófécia kellene a bibliából, és mellé kellene tenni a történelemből igazolt hozzá tartozó eseményt.
Előzmény: RoneJT (1171)
bejuma Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1172

A topicnyitó bevezetőjében ezt is olvastam:
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.

Na, én ezeket várom.

A logikus érveket arra, hogy miért érvényes ma is a biblia útmutatása, miért mondják, hogy a próféciái igazak.

Logikus érveket, nem kinyilatkoztatást. Konkrét útmutatást, amit a ma embere is elfogadhat. Nem körörös, önmagával való bizonyítást.

Ha létezik ilyen. Mert eddig nem hozta ezeket senki.

Erre építő válaszok helyett ilyeneket olvasok, hogy "Te hülye, te, hát nincs is Isten!!!"

Konkrétan, melyik hsz-ben olvastál ilyent?

A paráználkodás meg szvsz igen jó példa arra, hogy a biblia nem tud szólni a ma emberéhez. Mert ez a fogalom már rég nem azt jelenti.

És ha ebben az egyben nem aktuális, akkor miért lenne a többiben? A hitelességét veszti el...

Előzmény: seszosefelelet (1170)
RoneJT Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1171

Kedves God is in the TV,

Irtad:

"És persze, ahogy mondtam, ha csak egyetlen olyan bibliai jövendölésre is bukkanunk, amely kellően konkrét, ám nem teljesedett be, ez sajnos cáfolja azt, hogy a Biblia egésze Istentől sugallt és igaz. De ez már egy másik kérdés."

Ennek függvényében nincs is értelme a már beteljesedett bibliai próféciákat fejtegetni,

hiszen vannak még próféciák, melyeknek várjuk a beteljesedését.

Most akkor mi legyen?

Előzmény: Törölt nick (1169)
seszosefelelet Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1170

Sziasztok, már vagy 4 hete olvaslak benneteket, és igazán csodálkozom.

Nem ártana értelmezni, mit jelent a paráználkodás pl.
Szerinted?

Ez itt nem egy bibliafórum? Mi az, hogy "szerinted"? Elolvastam, miről kellene szólnia a fórumnak. Hát nem úgy kellene inkább kérdezni, hogy "a Biblia szerint mi az"?

És akkor balacy még azok közül való, aki érdeklődik valamennyire. Na de a többiek? Ők azt feszegetik, hogy van-e isten vagy nincs, hogy tökéletes-e isten vagy nem, hogy Jézus isten volt-e vagy nem. Holott a Biblia számára ezek nem kérdések.

Elolvasva a bemutatkozást, úgy gondoltam, arról lesz itt szó, hogy "Bocsika, itt és itt nem értem az Írást, megosztanátok velem a látásotokat?". Erre építő válaszok helyett ilyeneket olvasok, hogy "Te hülye, te, hát nincs is Isten!!!"

Most akkor bibliafórum vagy nem bibliafórum???

mit jelent a paráználkodás?

De erre is legyen válasz: A paráználkodás össze nem házasodott férfi és nő szexuális kapcsolatát jelenti. Ha ezek közül valamelyik vagy mindkettő házas, akkor egyúttal házasságtörést is követnek el. Nem szerintem, hanem a Biblia szerint.

Előzmény: balacy (1162)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1169
A te gondolatmeneted azt feltételezi, hogy a Biblia minden szava Istentől sugallt és igaz. Ez természetesen azt is jelenti, hogy minden bibliai jövendölés beteljesedett vagy be fog teljesedni. Ennek igazolásához ki kell lépni a Biblia keretei közül, tehát olyan jövendöléseket kell mutatni, amelyek, mint mondtam:

- kellően konkrétak, nem pedig többféleképpen értelmezhető metaforák,
- pontosan meg lehet határozni, mikor kell bekövetkezniük,
- a beteljesítő esemény csak egyetlen (történelmi) esemény lehet,
- a beteljesülést nem maga a Biblia igazolja, hanem egyéb, hiteles forrás (más szóval a beteljesítő esemény a világi tudomány számára közismert).

És persze, ahogy mondtam, ha csak egyetlen olyan bibliai jövendölésre is bukkanunk, amely kellően konkrét, ám nem teljesedett be, ez sajnos cáfolja azt, hogy a Biblia egésze Istentől sugallt és igaz. De ez már egy másik kérdés.
Előzmény: RoneJT (1168)
RoneJT Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1168

Kedves God is in the TV,

Azt gondolom, hogy az ominózus prófécia és a történelmi beteljesedés nagyon is konkrét volt. (Babiloni fogság)

Esetleg egy olyan prófécia beteljesedése érdekelne ami napjainkban teljesedik?

Előzmény: Törölt nick (1164)
bejuma Creative Commons License 2005.12.31 0 0 1167

A házasságon kívüli nemi élet tilalma az erkölcsi (szándékosan nem bibliaiakat írok, hiszen a 10parancsolatot sem a bibliaírók találták fel, csupán rögzítették az akkor is elvárt viselkedési formákat) törvényekben a vagyonvédelem miatt szerepelt. Biztosan kellett tudni, hogy az utód kitől származik.

Ez a mai korban már régesrég túlhaladott. A ma létező fogamzásgátló szerek miatt sem szükséges.

(Természetesen nem azt akarom mondani, hogy hajrá, lehet fűvel-fával, de nem kell hozzá a papi áldás.)

Előzmény: balacy (1162)
balacy Creative Commons License 2005.12.30 0 0 1166
Azt hiszem, kritikusan gondolkodó ember csak olyan prófécia beteljesülését tekintheti bizonyítottnak, amely egyrészt kellően konkrét jövendölés volt, másrészt a bekövetkezése kellő konkrétsággal azonosítható volt.

tegyuk hozza azt is, hogy csak olyan jovendolest szabadna elfogadni, mai olyant tartalmaz, mai nem vezetheto le elettapasztalatbol.

Ugye az, hogy gonosz lesz a vilag, egy templom osszedol, birodalmak jonnek, mennek, nepek tunnek el, emelkednek fel stb. az nem tul nagy jovendoles...

Van-e a Bibliaban olyan jovendoles, ami konkret es az elkovtkezo otven evben varhato?

Amiota eszemet tudom, vagy otszor itt volt a vilag vege, legalabbis egyes csoportok ezt olvastak ki a Bibliabol. Most mi is van? Lesz vilagvege vagy nem lesz? :) Valahol a netten azt olvastam, hogy legkozelebbi ilyen buli 2007-ben lesz, mert a romai egyhaz meghamisitotta Jezus szuletesenek datumat, ami igy a mi hamis maptarunk szerint 07-ben volt es ra ketezer evvel lesz a felfordulas... Hat kiderul. A jovendolesekben ez a jo, hogy sokan sokfelekeppen ertelmezhetik...
Előzmény: Törölt nick (1164)
balacy Creative Commons License 2005.12.30 0 0 1165
akarki is tegye azt. Igy ertendo hat az is, hogy "Átkozott az ember, a ki faragott és öntött képet csinál"

Mibol derul ki, hogy sten sajat magara gondol? A szovegbol ott nem. Ha magara gondol, akkor miert nem azt mondja, hogy ...rolam. ?

" semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak."

Mar miert ne lehetne pl. egy golyat kifaragni? Kinek faj az? Mert Istennek tuti nem. Vagy nem is errol lenne szo?

Itt sem latok szukitest, vagy magyarazatot. Nem tesz megengedo kitetelt semmire. Egy altalanos tiltast ad: semmi hasonlot...

Csak egyetlen Isten van. De vannak ugymond istensegek (akik valojaban nem istenek), akiket az emberek az egyetlen Isten helyett/mellett tisztelnek. Erre mondja Isten: ne tegyetek.

A fenti tiltasbol en nem tudom levezetni azt, hogy sajat maganak az abrazolasat tiltja. Bar valoszinuleg ez csak abbol adodik, hogy szo szerint probalom ertelmezni a dolot es nem hit szerint.

egy kepet? Noha nekem furcsa (sot bizarr) az a fajta abrazolas, amely Jezust mar epphogy nem szoke, kekszemu hercegkent abrazolja, de ha valakinek ez hianyzik......

Erdekes abrazolasa egy zsido fiatalembernek... De en mar lattam (igaz csak kepen, de aki csinalta azert en jot allok, hogy nem photoshopozta meg) kék szinu Jezust is.
Valamely indonezia szigeten fotozta, ott a lakosok miutan megtertek a boztonsag kedveert jezusra testaltak a regi tengeristen szerepkoret a biztonsag kedveert. Aranyos :)

Egy idoben a kalvinista iranyzat sem engedett semmi ilyesmit, de ez nyilvanvaloan a lonak mar a masik oldala.

Vagy csak az en artelmezesemet fogadjak el. Bar az is igaz, hogy elegge nehez elfogadtatni az emberekkel, mert szerintem igenylik a vizualis abrazolast legtobben.
Előzmény: actionman (1141)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.30 0 0 1164
Azt hiszem, súlyos féreértés esete forog fenn...

Arról volt szó, hogy a Biblia Istentől sugallt voltát egyebek között az bizonyítja, hogy a bibliai próféciák beteljesültek. Az én felfogásomban nem tekinthető ilyen bizonyításnak, hogy maga a Biblia egyik fejezete olyan eseményekről ír, amelyeket a másik fejezetben megjósoltak :-)))

Azt hiszem, kritikusan gondolkodó ember csak olyan prófécia beteljesülését tekintheti bizonyítottnak, amely egyrészt kellően konkrét jövendölés volt, másrészt a bekövetkezése kellő konkrétsággal azonosítható volt.
Előzmény: RoneJT (1144)
balacy Creative Commons License 2005.12.30 0 0 1162
Nem ártana értelmezni, mit jelnt a paráználkodás pl.
Szerinted?

rendszeres hazassagtoro v. aki a bajait ellenszolgaltatasert arulja. Alapesetben ezekre gondolok, de adott kornyezetben lehet ezt finomitani is.

Előzmény: bejuma (1138)
bejuma Creative Commons License 2005.12.30 0 0 1161

Ezzel nem az ertelmi kepessegeidet kritizalom, hanem a latasodat. Azt allitom, hogy vak vagy, ha nem latod azt, amit Pal irt, es en ideztem, es amit masok is megerositettek

Így van. Egy vak embernek csak elképzelései lehetnek a színekről. Egy szemellenzővel ellátott ember is képes elfelejteni a színeket, csak a fantáziájában élnek tovább. Csak az a kérdés, hogy a valóság és a fantázia fedi-e egymást?

Egyébként a vak is élhet -bizonyos korlátok között- kiteljesedett életet. Neki a vak élet a valóságos.

Nelem a látók élete az.

Előzmény: actionman (1159)
actionman Creative Commons License 2005.12.30 0 0 1159
Sajnalom, ha szemelyes sertesnek veszed, ha megallapitottam, hogy allitasod ellenere sem latod az igazsagot. Ezzel nem az ertelmi kepessegeidet kritizalom, hanem a latasodat. Azt allitom, hogy vak vagy, ha nem latod azt, amit Pal irt, es en ideztem, es amit masok is megerositettek. En ennyit mondtam. Btw. neked is ajanlom a boozefighternek irt elozo valaszom.

ActionMan
Előzmény: bejuma (1156)
actionman Creative Commons License 2005.12.30 0 0 1158
Pont a Biblia és a kereszténység dicsőíti a tudatlanságot és tiporja sárba az értelmet.

Az emlitett pali igeben emlitett "vilag bolcsessege" arra a fajta bolcsessegre vonatkozik, ami ezt a vilagot mozgatja. Amit az ismer, aki nagyon kiismeri magat a vilagban. Aki ismeri az osszes kis trukkot, ami a boldogulashoz kell. Amire azt mondanad, hogy elelmes. Na errol mondja azt Pal, hogy ez Isten elott semmi, ertektelen.

De forditva is igaz: az Isten szerinti bolcsesseg meg bolondsag a vilagnak. Persze hogy az, hiszen ez eppen olyan, mint amikor egy lato ember (mert a hit latas is) egy vakkal vitatkozik. Tan megertheti a szuletese ota vak azt, aki lat? Eselytelen.

Egyebkent a keresztyenseg sosem ellenezte a tudast, olyannyira nem, hogy a legnagyobb tudosok egy resze is keresztyen. Sot, egyesek azt is mondjak, hogy a kalvini reformacio adott hatalmas lokest az europai kulturanak, fejlodesnek.

ActionMan
Előzmény: Törölt nick (1157)
bejuma Creative Commons License 2005.12.30 0 0 1156
Nem emlékszem, hogy mínősítettem volna észbeli képességeidet azért, mert te hiszel ezekben a dolgokban.
Akkor te milyen alapon vonod kétségbe az enyémet azért, mert én kételkedem?
Egyéb érved esetleg...?
Előzmény: actionman (1155)
actionman Creative Commons License 2005.12.30 0 0 1155
Amint azt a mellekelt abra is mutatja? Soka lesz meg apr.1.....

ActionMan
Előzmény: bejuma (1154)
bejuma Creative Commons License 2005.12.30 0 0 1154
Dehogynem vagyok képes.
Ha van igazság benne, hidd el meglátom és felismerem.
Előzmény: actionman (1153)
actionman Creative Commons License 2005.12.30 0 0 1153
Ha valami mindenre igaz, akkor semmire sem az. Vagyis az ún próféciák csak belemagyarázások.

Vagy a te ertelmedet meghaladjak, es te egyszeruen keptelen vagy felfogni, meglatni az igazsagat.

ActionMan
Előzmény: bejuma (1149)
bejuma Creative Commons License 2005.12.30 0 0 1152
Természetesen. Hiszen a valaha megszületett emberek legalább fele még életben van. Most.
De ez még nem jelenti azt, hogy közel a világvég.
Hacsak úgy nem, ahogy Hernádi Gyula írta le az egyik regényében...
Előzmény: HansBlack (1151)
HansBlack Creative Commons License 2005.12.30 0 0 1151
Azt kell megnézni, hogy a világban (Vagy min. a Zsidó keresztény kultúrkör területén) az igében említettek mennyire általános jelenségek a történelem egyes szakaszaiban, vagy a jelen korszakban. Bár kétségtelenül léteztek az említettek az elmúlt kétezer év során végig, sztem a mai kor azért eléggé élenjár bennük.
Előzmény: bejuma (1146)
Paleokrites Creative Commons License 2005.12.29 0 0 1150
Kedves Actionman!

Ehhez mégcsak utolsó napokra sincs szükség, hisz ez a páli idézettől számítva minden évre elmonható a mai napig is..
A másik dolog az, hogy a gyönyör jó dolog...., de ettől még szeretheti az ember Istent..... Rágalmazni pedig a keresztények is szoktak, avagy nem?
Pál nem mondott újat.... és néhanapján ő is élt ezekkel a dolgokkal....
Nem az Istenért él az emberiség, hanem mert vagyunk, mert teremtve lettünk a biblia szerint és egymásért, no meg magunkért kell élnünk....
Szerencse, hogy Pál nem ért meg olyan nehéz időket...., ami a korát többszörössen felülmúlta.....

Paleo
Előzmény: actionman (1145)
bejuma Creative Commons License 2005.12.29 0 0 1149
Persze. Megerősít abban, hogy a ködösítés nagykönyve.
Ha valami mindenre igaz, akkor semmire sem az. Vagyis az ún próféciák csak belemagyarázások.
Előzmény: actionman (1147)
actionman Creative Commons License 2005.12.29 0 0 1147
Akkor ez is megerositi a Bibliat....

ActionMan
Előzmény: bejuma (1146)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!