Keresés

Részletes keresés

ZorróAszter Creative Commons License 2018.12.26 0 0 123

4/1 - 4/3 + 4/5 - 4/7 + 4/9 - ... = 3,14...

a Pi=3.0 geometriában, térben csak egy teljesen érdektelen sor.

Összege pedig csupán egy szintén teljesen érdektelen irracionális szám.

A pi=3,14... a mi terünk alaptulajdonsága. Mint ahogyan a pi=3.0 annak a másik térnek.

A pi jelentése elsődlegesen a kőrkerület/átmérő. És nem az, hogy ez konkrétan mennyi. Így aztán a fogalom használható az 3.0 geometriában is.

Szerintem.

Előzmény: Gergo73 (122)
Gergo73 Creative Commons License 2018.12.26 0 0 122

Például a pi = 4/1 - 4/3 + 4/5 - 4/7 + 4/9 -+... számszerűsíti ezt az euklideszi térben, nem definiálja mint mondod.

Nem az euklideszi térben számszerűsíti a pi-t, hanem anblokk számszerűsíti a pi-t. A pi egy darab szám mindenféle geometriától függetlenül. Sokféleképpen lehet definiálni, pl. a fenti képlettel is. A pi-t az euklideszi geometrián keresztül fedeztük fel, de lehetett volna másképpen, hiszen rengeteg helyen ott van. A lényeg, hogy egyetlen pi van. Egy másik geometriából származó másik számot nem jelölheted és nevezheted pi-nek, mert ez az elnevezés és jelölés már foglalt.

A Pi=3.0 geometria szerintem létezik és ellentmondásmentes rendszer.

Nem létezik, de ehhez több matematikát kellene tudnod. A görbült terekben (magyarul a Riemann-sokaságokban) a körök kerületének és átmérőjének a hányadosa nem állandó, hanem körről körre változik. Csak 0 görbület mellett kapsz állandó hányadost, de akkor a pi-t kapod.

Ha engedsz a geometria követelményeiből, akkor lehet állandó 3 hányadost kapni. Pl. a síkon van olyan távolság-fogalom (ami ráadásul normából származik), amivel minden kör kerületének és átmérőjének hányadosa 3. Csak ez nem lesz geometria, nincsenek benne szögek, görbület, stb. Nem Riemann-sokaság, hanem csak Banach-tér.

Előzmény: ZorróAszter (121)
ZorróAszter Creative Commons License 2018.12.26 0 0 121

A Pi definíciója a kőr kerületének és átmérőjének a hányadosa (hallgatólagosan hozzágondolva, hogy az euklideszi térben).

Például a pi = 4/1 - 4/3 + 4/5 - 4/7 + 4/9 -+... számszerűsíti ezt az euklideszi térben, nem definiálja mint mondod.

Pi=3.0 térben nyilván más a matematika is. És ott nem kell vesződni ilyesmivel. Ott nyilván más problémák vannak. Például lehet gond a kocka térfogatával, négyzet területével, stb.

A Pi=3.0 geometria szerintem létezik és ellentmondásmentes rendszer. Az igaz, hogy az ellentmondásmentességet bizonyítani nem tudom. De az, hogy minden pontja megfeleltethető az euklideszi térnek azt a megalapozott érzést kelti, hogy ellentmondásmentes rendszer, de minden szempontból teljesen más, mint amit megszoktunk. Még talán a számtan is. (Ez legutóbbi csak vicc volt)

Előzmény: Gergo73 (119)
jogértelmező Creative Commons License 2018.12.26 0 0 120

A 101.-ben írt esetre utaltam.

Előzmény: mmormota (118)
Gergo73 Creative Commons License 2018.12.25 0 1 119

A pi egy darab számot jelent a matematikában: az euklideszi sík bármely köre kerületének és átmérőjének a hányadosát. Ez a szám nem 3, és nem is lesz soha 3. Van rá sokféle formula, pl.

pi = 4/1 - 4/3 + 4/5 - 4/7 + 4/9 -+...

Egyébként pedig csak ismételni tudom, amit korábban mondtam: van olyan metrikus tér (pl. R2 egy megfelelő normával), amiben minden kör kerületének és átmérőjének a hányadosa 3, de nincs olyan Riemann-sokaság, amiben ez igaz lenne.

Előzmény: ZorróAszter (117)
mmormota Creative Commons License 2018.12.25 0 2 118

bármely kerület és a sugár hányadosa három

Bármely? Miért? Rajzolhatnak pl. olyan kört is, amelyben nincs benne a kúp hegye.

Előzmény: jogértelmező (116)
ZorróAszter Creative Commons License 2018.12.24 0 1 117

Ezt a kúpos példát valaki már korábban említette. Lehet hogy Te. Most had ne nézzem vissza.

De én nem erről beszéltem.

Hanem olyan térről, ahol a Pi=3.

Nem olyasmiről, vagy valami hasonlóról. Vagy kerekítve.

Hanem olyan térről, ahol a Pi=3

Mint ahogyan a mi terünkben a Pi=3,14....

Előzmény: jogértelmező (116)
jogértelmező Creative Commons License 2018.12.23 -1 0 116

" Én viszont már tudom, hogy létezik Pi=3 geometria, vagyis ahol a tér minden pontján tetszőleges átmérőjű kőrre a Pí=3 "

Rosszul tudod. Az van, amiről a 101.-ben szóltam. (Egy bizonyos kúpi tér síklényei szerint bármely kerület és a sugár hányadosa három, ami viszont nem Pí.)

Előzmény: ZorróAszter (113)
ZorróAszter Creative Commons License 2018.12.23 0 1 115

Kisgyerekektől a számtant várják el. A számtanban, elemi algebrában a 2 nem egyenlő 3-al.

Olyan algebrák, ahol mondjuk 2=3, nem általános iskolai anyag. Mint ahogyan az absztrakt matematika sem.

Tehát ez nem lehet hivatkozás ilyesmire.

A példád egyébként azért vicces, mert a halmazelmélettel kapcsolatos XIX. századi problémákat pont azzal világították meg, hogy ha a halmaz valódi részhalmaza saját magának, abból levezethető hogy 2=3.

Aztán jöttek csőstűl a további problémák.

Előzmény: jogértelmező (112)
ZorróAszter Creative Commons License 2018.12.23 0 0 114

Igen

Előzmény: Gergo73 (109)
ZorróAszter Creative Commons License 2018.12.23 0 0 113

SZERINTED nonszensz. Én viszont már tudom, hogy létezik Pi=3 geometria, vagyis ahol a tér minden pontján tetszőleges átmérőjű kőrre a Pí=3

Az érdekes csupán az, hogy korábban azt hittem, a Pi=3 valami fontos értrék, valami ősgeometria, amihez képest a mi Euklideszi térünk módosult. Most viszont már azt hiszem, nincs jelentősége a 3-nak.

Vagy mégis?

Előzmény: jogértelmező (108)
jogértelmező Creative Commons License 2018.12.23 0 0 112

" Minden létezhet legalábbis az elméleti matematikában "

Így hát ha matek vizsgán kirúgják a gyermeket - mert szerinte 2=3 , rád hivatkozva jó eséllyel pert lehet nyerni.

Előzmény: ZorróAszter (91)
LifeIsGood101 Creative Commons License 2018.12.23 -1 0 111

Regen volt ido szamolni, ma mar a komputer gyorsan dolgozik...(keplet bohocok)

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.23 -1 0 110

alakzat és geometria ugyanannak a dolognak két különböző nézőpontja.

http://hegegy.web.elte.hu/matek/bolyai/2002%20-%20Matrixszamitas.pdf

V E K T O R T E R E K

>2. A fejezet elején felírt egyenletrendszer felfogható nemcsak úgy, mint két vektornak azonos bázisra vonatkozó koordinátái közötti összefüggés, hanem úgy is, mint ugyanazon vektornak két különböző bázisra vonatkozó koordinátái közötti összefüggés. Ilyenkor a hneáris transzformáció koordinátarendszer-transzfor­mációt, azaz báziscserét jelent<

Előzmény: Gergo73 (109)
Gergo73 Creative Commons License 2018.12.22 0 0 109

Valószínűleg úgy értette a kérdést, hogy létezhet-e olyan geometria, ahol minden kör kerülete az átmérőjének 3-szorosa. Olyan metrikus tér persze van, ahol minden kör kerülete az átmérőjének a 3-szorosa, de kérdés, hogy ez geometriának tekinthető-e. Én az előző válaszomban Riemann-sokaságokra gondoltam, ami egy jóval szűkebb kategória, és geometrián ilyesmit szoktak érteni.

Előzmény: jogértelmező (108)
jogértelmező Creative Commons License 2018.12.22 0 0 108

"OK, de én nem kerekítésre, egészre kerekítésre gondoltam, hanem olyan térre, ahol a Pí valóban hajszálpontosan 3.0 "

A Pí a Ludolf féle számként is emlegetett transzcendens szám szimbóluma, a 3 pedig egy természetes számé. Elvárásod tehát nonszensz.

Előzmény: ZorróAszter (105)
Gergo73 Creative Commons License 2018.12.22 0 0 107

A legtöbb geometriában a kör kerülete nem arányos az átmérőjével, hanem bonyolultabb módon függ tőle. Ha arányos az átmérővel, akkor a geometria lokálisan euklideszi (erre most kapásból nem tudok referenciát, de biztos vagyok benne), és akkor az arányossági tényező az igazi pi (tehát az euklideszi geometriában megszokott pi).

Előzmény: ZorróAszter (105)
Gergo73 Creative Commons License 2018.12.22 0 0 106

Szerintem ennél jobbak voltak az egyiptomiak. Ezen dokumentum szerint a 256/81 közelítést használták a pi-re.

Előzmény: pert2 (104)
ZorróAszter Creative Commons License 2018.12.22 0 0 105

OK, de én nem kerekítésre, egészre kerekítésre gondoltam, hanem olyan térre, ahol a Pí valóban hajszálpontosan 3.0

Előzmény: pert2 (104)
pert2 Creative Commons License 2018.12.22 0 0 104

Az egyiptomiaknal kiserleti alapon 3 volt a pi, es most ha egy iskolat megkernenek akkor szinten erre az eredmenyre jutna kiserletileg. A tudalekosok meg hozza tudna tenni pareze tovabbi szamjegyet.

Előzmény: ZorróAszter (103)
ZorróAszter Creative Commons License 2018.12.18 0 0 103

A definíció ugyanaz, csak az értéke más. 3,14... helyett pontosan 3

Előzmény: jogértelmező (94)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.17 0 0 102

nagy vagy. nekem ilyen egyszerű megoldás nem jutott eszembe.

Előzmény: jogértelmező (101)
jogértelmező Creative Commons License 2018.12.17 0 0 101

Bign:

"Ha a műveletet görbült felületen végezzük, akkor más számot kapunk."

írod:

"na de olyan görbület kell hozzá, hogy az arány állandó legyen."

Kör alapú egyenes kúpra rajzolt k1 kerületű kör vonalától a kúp csúcsa cs1 távolságra van.

E kúpon bármely összetartozó k és cs hányadosa Pi-nél kisebb egyazon szám.

Előzmény: Törölt nick (99)
LifeIsGood101 Creative Commons License 2018.12.17 0 0 100

(Unoka talalt valamit, google)

Ha gorbe akkor egyszeru (39), de ha Isten is van (50% ide-oda), akko mi van?....:-)))

Calculating pi can be fun and challenging, but doing so too deeply has diminishing returns. Astrophysicists say they only need to use pi to 39 decimal places in order to do cosmological calculations that are accurate to the size of an atom.

Ha szamolni se tudunk, akko mi a maradek?????

Scientists and mathematicians have not figured out a way to calculate pi exactly, since they have not been able to find a material so thin that it will work to find exact calculations.

A Foldi-Majom tudomanyos teljesitmenye nekem szomoru....

Előzmény: Bign (97)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.17 0 0 99

"Ha a műveletet görbült felületen végezzük, akkor más számot kapunk."

na de olyan görbület kell hozzá, hogy az arány állandó legyen.

Előzmény: Bign (97)
LifeIsGood101 Creative Commons License 2018.12.16 0 0 98

Maximum hany tizedes pontossagu Pi-re van szukseg gyakorlati alkalmazasban?

Bign Creative Commons License 2018.12.16 0 0 97

A Pi az a kerület / átmérő aránya a körnél az euklideszi geometriában.

Tehát az ismert értéke síkra vonatkozik.

Ha a műveletet görbült felületen végezzük, akkor más számot kapunk.

Akár 3-at is kaphatunk.

Valószínű az univerzum tere is azért görbült, mert síkra senki nem tudta pontosan kiszámolni. :-)

Előzmény: ZorróAszter (92)
jogértelmező Creative Commons License 2018.12.16 0 0 96

" A pi csak egy definíció,"

Szerintem érdemes tudni, hogy a meglévő definíciókat - legalábbis a tudomány művelői - nem szokták félredobni.

Előzmény: Maxtion Zenaxus (95)
Maxtion Zenaxus Creative Commons License 2018.12.16 0 0 95

Igen, testvérek! A pi csak egy definíció, illetve axióma, a pi levezethetosege csupan akarat kerdese. Ne adjátok fel a keresést, lépjetek túl az euklideszi geometrian es meglelitek az uj, modern geometriat. Segitsegetekre lehet Xorter mester legnagyobb muve. 

jogértelmező Creative Commons License 2018.12.16 0 0 94

" Közben rájöttem hogy van Pi=3 geometria, "

Majd lécci számolj be arról is, hogy abban a cikkben mi a Pi definíciója.

(amit Pi-nek hívunk, annak régóta van, mégha te nem is vetted figyelembe)

Előzmény: ZorróAszter (92)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!