- Kedvezo arfolyamon torteno valutavaltas, akar utazasnal egyes "egzotikus" orszagokban valo bankkartyas fizeteseknel
- Kulonbozo penznemekben vezetett szamlak. Akkor valtod le a nyaralasra szant osszeget, amikor kedvezobb az arfolyam.
- Lokalis bankszamlaszam kulonbozo orszagokban helyi utalasok fogadasahoz
stb.
Meg lehetne folytatni kriptopenzzel, utatazasi biztositassal stb.
Mivel ezek relative friss szereplok a piacon, hosszu tavon nem tudom mennyire megbizhatoak. Ezert irtam az elozo hozzaszolasomban azt, hogy inkabb mashol tartanam. De ez lehet az en heppem. Nekem meger havi nehany szaz forintot az a nyugalom, hogy a millioim nagyobb biztonsagban vannak :)
Ha azt tervezem, hogy 2-3-5 ev mulva ingatlant szeretnek venni, akkor keresnek befektetest, megtakaritasi szamlat, lekotest stb. ahol nem zero a kamat. Itt a kockazattures, kockazatvallalas lehet egy korlat.
Nem vagyok naprakesz a brit lehetosegekben, de most csak googlizva talalni 1-2, nehol 2.5%-os hozam igereteket. Pl.
Ha a biztonsag a lenyeg akkor az 1% is tobb, mint a 0. Biztosan talalni befektetesi alapokat, kotvenyeket is. Vagy akar reszvenyeket is. Ezt te tudod, te erzed.
Ha Nagy-Britannabol irsz, akkor ezek a lehetosegek ott vannak karnyujtasnyira, ha Mo-rol, akkor elkepzelheto, hogy van ami nem elerheto, illetve van amihez ki kell utaznod.
De minden egyszeru matek. Vegigbongeszed a lehetoseget es szamolsz, hogy megeri vagy nem eri. Vannak koltsegei egy egy lehetosegnek. Ahol kockazatokat kell arazni, ott meg "erzelmi" alapon eldontod.
Ha tobb evben gondolkoznek, akkor keresnek mas lehetosegeket, mint a TW vagy Revolut. Spekulativ tippeket nem szeretnek adni, mert ehhez nem ertek. Azert gondolkoznek azon, hogy a Brexit jovoben mit okozhat. Tovabbi gyengulest vagy esetleg 1-2 ev tavlatban erosodest.
Fix kamatok eseteben szoktam excelben grafikonokat rajzolni. Pl. allampapiroknal, savos jellegu lekoteseknel kijohet az is, hogy a bizonytalansag ellenere erdemesebb a hosszabb futamidot valasztani es veszteseggel feltorni/visszavaltani vmit.
Köszi, én is nézegettem a bankszámlákat, de azon túl hogy nem kamatozik, mindegyiknél fogy a pénz. Vagy havi 1-2 font a számlavezetési díj, vagy utaláskor vonnak le egy csomót. Átváltani nem fogom, valószínűleg néhány év után továbbutalni viszont igen. Tehát igazából parkoltatni szeretném.
Ezeknél a TW és Revolut stb. lehetőségeknél ha jól gondolom, kell egy mögöttes számla is, mert ezek az átváltásra valók inkább, igaz? Illetve nem tudom, mennyire megbízhatóak több éves pénztárolásra.
A TW mogott van betetbiztositas a Revolut mogott nincs. Ha ez szempont.
Kesobb at is akarod valtani, vagy fontban akarod felhasznalni? A revolut hetkoznap ha minimalisan is, de jobb.
Nagyobb osszeg hosszabb tavu parkoltatasara meg gondolkoznek hazai devizaszamlakon is, amihez az adott devizaban kartyat adnak. A fonthoz jo lehet pl. az erste-nel lehet a debit kartya mogotti szamlat valtani. Alap esetben ket euro, de bizonyos osszeghatar felett 50 cent a havi szamlavezetes.
Az OTP csak euro szamlahoz ad tudtommal bankkartyat, a tobbit nem ismerem.
Bankkartya ugye azert kell, hogy mikor kell, koltseghatekonyan feltoltsd ezeket a szamlakat.
En inkabb mennek egy par kilometerrel arebb levo bankfiokba egy reklamacio eseten.
Ma konnyen es gyorsan nyitottam szamlat meg az ingyenes kartya kuldessel. Nem volt 10 perc a jovahagyasokkal, fenykepezesekkel egyutt. A limiteket rogton toroltek a 10 EUR kartyas terheles utan. Koszi a sok infot, vegigolvastam a topic-ot.
Valóban így lesz. Októberben végén kivettem a max megengedett kápét, és akkor is, és most novemberben is azt írja, hogy 2% fee until the end of the month.
Az until the end of the month valszeg 12.-e körül lesz nálam, akkor nyitottam.
Letöltöttem az app-ot (küldött link híján is), de nem igazán lehet eljutni abba a fázisba, hogy hivatkozhassak az ajánló linkre... A regisztrációhoz meg kellene adni egy hatjegyű kódot, amit SMS-ben elküldenek. Itt is (mint ahogyan az ajánló linken való kezdeményezésnél) azt jelzik, a kódot elküldték... Persze, nem küldik. Többször próbálkozom, akkor sem... :-( Miként lehet átjutni ezen a kezdeti nehézségeken? A web-es felületen nem találtam ügyfélszolgálatot. Csak general kérdéseket-válaszokat...
Anno kivancsisagbol toltottem le es regisztraltam. Mivel vagy 2-3 hetig nem kertem kartyat, jott egy e-mail, hogy kerem-e ingyen.
De volt aki irta, hogy az ugyfelszolgalatnak irva is lehet kerni az ingyenes kartyat az ajanlo linkre hivatkozva.
Most, hogy mar hasznalomtam, ugy gondolom, hogy az alap kartya megeri a 6 eurot 5 evre. Ennel tobbet tud bukni az ember egy egyszeru szallasfoglalasnal, vagy egy par tizezres internetes rendelesnel.
Tiz eve viszonylag sokat utaztam, illetve ekkor dolgoztam a Karib tersegben. Akkor elkepzelheto, hogy megerte volna a premium csomag is.
A K&H mobilapp-ban hol láthatóak az MCC-k? A számlatörténetben legfeljebb "partner azonosítója" szerepel. Ez a Wizzairnél pl. 00000000. De a TW-feltöltésnél még ilyen azonosítószám sincs. (Legfeljebb tranzakció azonosító, ami itt: 000000.)
Igen, de ha a store-ból töltöm, hogy derül majd ki, hogy az ajánlólinken kezdeményeztem a számlanyitást, s így a kártya díjmentes lesz? Naivan azt gondolom, akkor (ha a store-ból töltöm le) felszámolódik a kártyadíj.
- A kartya tranzakcio tipusokat egyenkent lehet tiltani, engedelyezni. Mint pl. online vasarlas, chip, magneskartya, kp felvet, hely alapu.
- Szebb kartya, illetve a premium csomagoknal tobb valaszthato kartya
- A kartyaadatoknal a CCV kod megjelenik az online alkalmazasban is
- Napkozben jobb arfolyam.
- Kerheto "tartalek" kartya is
Hatrany
- Nincs webes felulet, csak okostelefonos
- A forint szamla feltoltes forintos bankkartyaval 1:1-ben meg nem mukodik
Egyeb
Alapbol Visa, premium csomagokban Mastercard jar. Ennek ott lehet elonye, hogy van ahol az egyik tarsasagnak szukebb az elfogadottsaga. A premium csomagok intenzivebb hasznalatnal jobban megerheti
Transferwise
Elony
- Forinttal is fel lehet tolteni
- Van webes felulet
Hatrany
- Ronda zold szinu kartya.
- Rosszabb atvaltasi arany. Bar ez relativ, meg igy is magasan ubereli a legtobb itthoni kartyat.
- A webes feluletre valo belepesnel is kell a mobiltelefon.
- Kartyas feltolteskor van dij
- A feltoltes sokszor nem azonnal, hanem orakkal, de volt mar, hogy napokkal kesobb jelent meg az egyenlegen.
Egyeb:
Itt is lehet allitani a kulonbozo tranzakcio tipusokat, de en eddig csak az online feluleten lattam. A kartya Mastercard.
Hirtelen ezek jutottak eszembe, de majd masok meg biztosan kiegeszitik.
No, nekem csak írták, hogy elküldték a linket... Megpróbáltam a webes felületen megadni a telefonszámomat laptopon, tableten, illetve mobilon is. Mindannyiszor csak a kamu generálválasz, hogy elküldték a linket...
A link alapján próbálkoztam most többször, s mindannyiszor meg is jelent a kecsegtető üzenet: "We have sent you a text with a link to download the app." De a link csak nem érkezett meg... (Persze, az app enélkül is letölthető, de félő, akkor a kártya még sincs ingyen.)