"Ma még mindig találtam érett paradicsomot a kertben."
Éppen ezen mosolyogtam; nálam is van még egy-két megkésett koktélparadicsom. A szára már régen száraz (csak trehányságból maradt a helyén), s ami még viccesebb, elszórt egy csomót zölden, s most azok pirosan heverésznek a földön. Megnéztem néhányat; semmi baja. :))) Csodálatos a természet...
viszont lekezdett penészedni ( a birsalmasajt) Na, erre lefagyasztottam. Nem fagyott merevre, rugalmas, könnyen vágható. Kiveszem a fagyasztóból, kockákra vágom, és fagyosan megeszem. Nagyon finom.
Ma még mindig találtam érett paradicsomot a kertben.
Sziasztok! Hát a kandírozott cseresznye nem az lett, amit vártam. Ilyen gumicukor szerű állaga lett, azért el fog fogyni. Nyomoztam kicsit a neten a kudarc okát keresve, s most találtam egy oldalt, ahol baromi részletesen leírják a kandírozást. Most már látom a hibát: a cukorszirupot csak nagyon kis ideig (időkig) kell forralni, mert különben gumiszerű lesz! Na ez maradt ki a receptekből! Jövőre újra megpróbálom, ideteszem az oldal linkjét, ha mást is érdekelne (az hiszem, Gomba érdeklődött még).
Elkészült a paradicsom lekvárom, (Mariska néni receptjét használtam, köszi) és nem rossz, inkább érdekesnek nevezném az ízét. Nem tettem bele olyan sok cukrot, 2kg/80dkg, viszont nem sajnáltam a citromot és a vanilíát. Botmixerrel pépesítettem, nincsenek benne darabok. Szerintem jó lett, el fog fogyni.
Én is sokkal kevesebb cukrot használtam tavaly, mint amennyit a receptek ajánlottak (tán felét se), semmi bajuk nem lett, és kellően édesek is voltak. Fölösleges lett volna 2x annyi cukor beléjük.
Megint birsalma sajtot készítenék. Tavaly már sikerült, de még csak egy kiló cukrot adtam a négy kilónyi masszához, és máris túl édesnek találom. A recept feleannyi cukrot ír, mint a gyümölcs súlya. Ha kevesebbet teszek bele, megromlik?
Kb. egy kiló zöldparadicsom, 4 gerezd fokhagyma, friss gyömbér, csilipaprika, cukor, balzsamecet. ezek a hozzávalók. A fokhagymát, friss gyömbért, csilipaprikát, cukrot mozsárban összetörtem, amíg a paradicsomok karikára vágva párolódtak a lábosban. Amikor már levet eresztett mindezeket hozzáadtam és pár percig főztem, majd balzsamecetet adam hozzá. Kóstólgattam: elég édes-e, elég savanykás-e? Direkt nem főztem, szét nagyon a paradicsomot, így tettem bele az üvegekbe. A kupakokat, mindíg bevízezem és megszórom egy kis szalicillel, ki tudja mikor kerül terítékre ez az ínyencség. A mazsolát ne felejtsétek el beletenni, akkor amikor a balzsamecettel ízesítitek, akkor mehet bele a mozsola is.
En nem csinalok kremlevest tejfollel, tejszinnel - legfeljebb talalasnal teszek egy kiskanallal bele.
A kremlevesek alapja a zoldseg - finomabb nekem ha sult, es nem fozott.
Altalaban alaplevel engedem fel - es van amikor nem mindent turmixolok, hagyok par darabot benne a textura miatt.
Szoval amilyen zoldseg van - sokszor a maradek salata is es a spenot is ide tartozik - felengedem alaplevel, es kesz. Talalaskor adok hozza (ha adok) tejszint, tejfolt, vagy csak egy keves oliva olajat. Izesitett sult kenyerkockat vagy enyhen piritott fenyomagot, vagy diot, vagy akarmielyent ami van otthon.
Lehet reszelni sajtot ra - vagy amit a tepisben latsz, sutni sajtot. Ez parmezan sajtbol, vagy pecorino romano sajtbol van, a sutolemezre zsirpapirt teszek, es evokanalynyi halmokat rakok ra - kicsit lelapitva. Addig sutom, amig aranybarna nem lesz - kicsi csipke szeru szepseg.
Ha salatakat hasznalok, akkor azt parolom, fozom az alapleben... itt mindenfele van, hamar osszeesik, es "tolteleknek" fott babot teszek bele - altalaban feher babot.
No akkor tessen kérem megismételni, mert ezek a képek igen jól néznek ki. Ráadásul madj éhen veszek, most jöttem be. Leszedtem egy kád paradicsomot. Fagyosakból lekvár, a zöldekből savanyú, a nem fagyos érettekből meg süri-pari. Még leszedhetetlen mennyiség van kint. A fagyos szárakon is rengeteg az ép paradicsom.
Arról a krémlevesről lehetne kicsit bővebbet tudni? Meg az utsó két képen az a tepsis valami. Az micsoda?
Óóó köszönöm a tippet, ki fogom próbálni. Idén már nálunk is lehet kapni a multiknál. Tény, hogy háromszor annyiba kerül, mint a krumpli, de már van!
Tavaly még vadásznom kellett rá, hogy legyen miből palántát hajtatnom. Egyet postán kaptam. :))
Ez ugyan még nem az a mennyiség, amivel akár egyszer is jóllakatnám ezt a sáskahadat, de ez volt a próba. Kíváncsi voltam, hogy ezen az agyagos, kötött talajon érdemes-e vele szórakozni? Kerestem a kertben kissé lazább, homokosabb részeket.
Usabeli vagyok, itt aruljak, veszik-eszik, napi szinten. En is nagyon szeretem, tele van A vitaminnal, nagyon jol vedi a gyomrot. Microban probald ki ha hirtelen akarsz egy darab forro edeskrumplit, csak megmosod, berakod es addig sutod amig nem lesz vajpuha ha megtapogatod.
Sonka melle kituno az unnepi asztalon ha megfozod, felkarikazod, leontod barnacukros sziruppal, en meg szekfuszeget is rakok bele.
Igen, melegkedvelo noveny de valoban nem kell neki novenyvedelem.......
Tél végén 2 gumót sikerült beszereznem. Palántaföldbe eldugtam, és kis palánták nőttek rajta. Leválasztottam, vízbe raktam, egészen a kiültetésig voltak egy befőttesüvegben. Május végén kell kiültetni az összes fagyosszentek után, mert semennyire nem fagytűrő. Egy darabig csak vegetált. Hideg földben nem fejlődik. Nyár derekán kezdett a levélzete terjedni.
A google-ban ha rákeresel, hogy "ásotthalmi batáta" rengeteg info jön róla.
Nálam nyert. A BIO módszereimbe több szempontból is beilleszthető. Leginkább az tetszik, hogy a világon semmit nem kell vele csinálni. Nem mintha bármi kultúrnövénnyel tennék bármit is, de ezzel nem is kell. A levélzete nagyon jó kis talajtakaró, ami jól jön a víz megtartása okán is, és gyomok ellen is segít. Köretnek, tepsiben megsütve nálunk nagyon bejött még a fijjughnak is, pedig a "nyúlkaját" nehezen veszi be a gyomruk. :DD
A csicsókát nem tudtam számukra is fogyaszthatővá tenni, az megmaradt dísznövénynek.