Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
Ez így önmagában nem igaz és félrevezető. Bármi meglepő ma Magyarországon azért van vad, mert vadászat is van. Én is tévhitben éltem nagyon sokáig és olyanokat gondoltam, mint te. Mindezek hamis téveszmék. Nemlétezik már ökológiai egyensúly, az urbanizált és túlcivilizált világban a természet már sajnos nem képes eltartani vagy fenntartani magát, ki van szolgáltatva az embernek. A vadászat az a tevékenység, ami hoz annyi pénzt a gazdaságok konyhájára, hogy a vadállományt fenntartsa. Vadgazdálkodás.... Ez áll szemben az ökológiai egyensúllyal. Ez van, ez a realitás mégha idegenül is hangzik. Túl vagyunk már egy bizonyos ponton és nincs visszaút, nincs helyreállítás. Csak példának: egy tekintélyes méretű (trófea) bika kilővése több millió (!!!) forintba is kerülhet. Ebből van aztán takarmány, kerítés, erdőmunkások bére, stb.
Oda be lehet menni. Ráadásul engedélyezett rally versenyek vannak ott. De persze csak a motorosok a bunkók akik bőgetnek.
Teljesen jó motorral kirándulni egyébként. Imádok menni 2-3 gyors kört körülöttem a zöldben aztán felmenni a parkolóba, kicsit lepihenni kicsit begyalogolni az erdőbe. És pl. az ott szemetelőknek én is letörném a kezét. De szerintem felesleges ez a fórum mert soha nem fogjuk megérteni igazán a másikat...
"Rajongok annyira a természetért, hogy ne tudjak lelőni egyetlen állatot sem, soha. Ha a természetben dolgoznék (bár úgy lenne) nem tudnám összeközni a munkámat -még közvetetten sem- védtelen állatok legyilkolásával."
Már megbocsáss, de aki motorral megy túrázni, az nem természetrajongó. Aki igazán szereti a természetet, az a csendért, a jó levegőért, a madárcsicsergésért megy túrázni, de egy bömbölő járműről éppen ezek nem élvezhetők.
Én sem "gyilkolnék le" egyetlen állatot sem (egyszerűen képtelen lennék rá), de a jó vadhúst szeretem, tehát a vadászatot sem ítélem el, feltéve ha az a vad számára a lehető legkevesebb szenvedéssel jár.
Nyitott dobott leginkább igen a versenymocikra tesznek de azzal most mondom hogy nem megyünk az erdőbe. Amikkel Te ott találkozol azoknak sajnos ilyen a hangjuk.
Az általam említett szerpentinek biztos, hogy nem ilyenek. Annyi lenne ebben az esetben a rendőrök dolga, hogy a mátraházi parkolóban álló 30 motorost mind megbírságolják. És tábla sincs kitéve, hogy tilos lenne a behajtás de mindegy hagyjuk ez nem ebbe a topicba való szerintem.
Öreg motoros vagyok, de a nyitott kipufogóval közlekedő motorosokat, quadosokat én is lelövetném a munkájukat végző vadászokkal. A nyitott kipufogó tutommal ugyan is teljesítménynövelés céljából kerül a gépekre a versenypályákon. De egy 650 cm3 motoron, quadon az erdőben mit keres, azt nem értem. Esetleg kevés az illetőnek 5-600-as motor teljesítménye?
Nyugodtan közlekedhetsz ott is a szabályokat betartva, nem 120-sza, nem állva egy keréken, merthogy az közút. És a kipufogó is olyan legyen, hogy ne kelts felesleges zajt. Tudod jól, miről beszélek.
Ez azért kicsit túlzás:) És akkor miért van ott út? Ilyen szabály sehol nincs, hogy ne mehess motorral a szerpentinen ami tök normális forgalmi út csak mellette védett terület van...
Én ha azért járok dolgozni, hogy PÉNZEM LEGYEN akkor azt pénzkeresetnek hívom.
Ha valakit mondjuk kiszabadítok szorult helyzetéből (éjjel kettőkor, télen 100 km-t utazok egy alkatrésszel, hogy az illető hazajusson az autójával) azért szintén kapok juttatást, de az már MUNKA.
Rajongok annyira a természetért, hogy ne tudjak lelőni egyetlen állatot sem, soha. Ha a természetben dolgoznék (bár úgy lenne) nem tudnám összeközni a munkámat -még közvetetten sem- védtelen állatok legyilkolásával.
Mert abban ugye egyetértünk, hogy a vadászat, nem az élelemhez jutás/élet fenntartása jegyében zajlik, már vagy 4-500 éve... (Főleg nem, amikor magád erdésznek/hivatásos vadásznak tituláló ember, egy ketrecben lövet le pénzért állatokat. Lásd Pécsen anno. Gusztustalan.)
Ugyan már , munkája ? Bevétele a vadásztatásból...
Ahol szponzorokat keres, hogy az állatok a természeteshez hasonló körülményekben éljenek (és múljanak ki végül) és esetleg az életét feladja ezért a célért - na az MUNKA.
Az alatt meg pénzkereset. Mellesleg van egy kép valahol (majd előtúrom) ahol a quadosok húzzák ki az elakadt Mazda E2200-at, amivel az erdészek vitték az etetőkbe télen a friss takarmányt.
Fura mód a pfújoló cikkek ugyanúgy megjelentek a "természetvédők" lapjain, de ez az eset (holott a figyelmükbe is ajánlották) valahogy eltűnt az éterben.
Szóval nem fehér meg fekete van : olyan van, amilyenre festik.
Mint láthatod a cikk végén, mi azon vagyunk (tárgyi eszközökkel is) hogy ne egy lapon említsenek velük : Azonosító quad-okra
De ahogy a csendes tárgyalások semmit nem érnek a médiában (folyt vér ? Nem ? Akkor hagyjuk...) úgy közülünk is a renitenseket jegyzi meg mindenki.
Nem mondom hogy mind angyalok az ATV-s túrázók : de nem közellenségek, és nem feltétlenül mind köcsög. Én azon vagyok hogy ez kiderüljön - hiszen mi QUAD-OSOK (így nagy betűvel) már tudjuk ezt. Tudja meg más is, ha van rá érdeklődése.
Például a szivacsosra ázott talajon terepjáróval kapartatva viszik ki a kukoricát a szórókhoz, hogy az odaszoktatott vadakat az éló fák törzsére odaszögezett lesekből kényelmesen lelőhessék.
A krosszosok az erdőben tényleg kicsit sok és bunkóság is... a cross pályák nem is kerülnek ráadásul sokba...
De emberek nehogy már az aszfaltútról is le akarjátok tiltani a motorokat. Ez azért már kicsit nevetséges. Én speciel sportmocis vagyok és itt 1-2 jó útvonalat már fel is soroltak előttem pl a visegrádi szerpentint vagy a mátraházait ahol szivesen járkálunk hétvégente. Nem hiszem hogy az aszfaltúton a turistákat jobban veszélyeztetnénk mint valamelyik helyi busz.... És semmilyen benzingőz gőz nincs a mátrában emiatt ezt csak olyan jó mondani.
A fanatikus "természet védőket" nem lehet meggyőzni - sokan közülük "megélhetésként" természetvédő. Tehát amíg kötekedik (pl. LevegőM.Cs. anno : ki kell tiltani a MOTOROKAT a városokból, mer' az autóbuszon 40 ember fér el, a motoron meg csak 1-2... tehát 40 -szer kártékonyabb...) addig van munkája, és lóvéja belőle.
Örülök, hogy nyitottad ezt a topikot, ahol meg lehet(ne) beszélni a dolgokat. Én természetfotós vagyok, sok időt töltök kinnt erdőkben, tavak mellett. Nekem egyenlőre nem sikerült potizív élményt elraktároznom a quadosokkal és motorosokkal kapcsolatban. Negatívakat annál többet. Láttam már quadosokat mufloncsapat közé hajtani vagy védett növényzeten átszáguldani. Az embertelen hangerőről nem is beszélve.
Megértem, ha esetleg téged bánt a sommás "quadosok" jelző, mert mint írtad neked mást jelent a dolog. Tapasztalataim szerint azonban a te példád ritka, mondhatni egyedülálló. Örömteli volna, ha létezne quados társadalom, ami kiveti magából a természetromboló magatartást mutató tagokat és szabályozná, szankcionálná a saját működését, de félek nincs ilyen. Ez a magatartás ugyanis egy a mai társadalomra jellemző agresszív viselkedésminta, ami sajnos elérte a természetet is. A mozgatórugója pedig az, hogy megtehetik, tehát meg is teszik. A rendeleteknek, törvényeknek senki nem szerez érvényt - szabad a vásár. Pontosan ugyanaz zajlik le, mint amikor áll a budapesti forgalom, mert valaki úgy érzi, hogy neki lehet parkolni az út közepén elakadásjelzővel. Próbáljon meg szólni valaki...
Nehéz ez a kérdés. Abban teljesen igazad van, hogy a quad státuszát valamilyen formában rendezni kellene. Nyilván első sorban munkaeszköz azok számára, akik nehezen bejárható terepen dolgoznak. Mellesleg hangtompítót is lehet hozzá kapni. A kérdés csak az, hogy a fent vázolt viselkedésmintát gyakorló emberek milyen magasról tennének az újabb szabályokra, ha a mostaniakra is tojnak. A hatóságok viszont a jelenlegi szabályoknak sem tudnak érvényt szerezni. :-(
Tavaly már indult kezdeményezés, pont arra hogy nem használt (nem használható) régi gyalogtúrás útvonalakat megtisztítanak és a quad-os motoros célközönség használhatja.
Ezzel egyidőben a többi útvonalról pedig célzottan tiltják ki őket.
Már alig vártuk, de ez a kezdeményezés is "eltűnt, mint erdőben a quad-nyom" (bocs minden J.A. kedvelőtől, ez sz@r volt...)