Most megint megszállt az ikszá-láz és elolvastam minden elérhető és értelmes véleményt a neten. Most fejeztem be. ,de hiányérzetem van. Ahhoz képest, hogy tavaly ilyenkkor hogy ódzkodtam a kis műanyag bigyótól, most meg kis túlzással a szobából nem lépek ki nélküle :)))))))))))))))
Köszi!!!! No, majd egy nyugodt és kipihent pillanatomban megpróbálkozom vele. Aztán ha teljesen elrontom a dolgot, akkor elküldöm neked, majd összerakod ;)
Vagy szerinted Tibi Bácsi meg tudja csinálni? Én nem merek konhyaasztaltuningot végezni, még egy Zorki 1-en sem, nemhogy egy ilyen kis plasztik-fantasztik gépen.Bár anyira nem siralmas a helyzet, de ilyenkor délután pl beltérben már nyűglődik a kis távmérő foltocska.. Szegény pici XA-m :)
Tehát halványult a sárga négyzetecske. De ki itt a szakértő? Néztem egy amcsi oldalt, de hát az hol van, meg hát 2 Xa árán csinálják meg. Itthon meg mondjuk tibi bácsihoz azért XA-t nem vinnék :)
Ezért kell tejüvegből meg neonból egy feltétet csinálni, amivel át lehet világítani a negát. Nyilván a felbontás nem lesz annyira jó, de monitorméretben szerintem bőven használható.
Vagy digit géppel is lehet reprózni az átvilágított filmet.
Nekem van filmfeltétes szkennerem kisfilmhez és az nagyon jó kisfilmhez. MOM Fotobox 6x6-osát (120-as roll) nem tudtam vele beszkennelni kicsit sem elfogadható minőségben. Negatívot normál lapszkennerrel nem lehet használhatóan beszkennelni. Az a baj, hogy filmszkenneléshez kell a szkennerbe a felső világítás, hogy "átvilágíccsa" a filmet szkenneléskor. Szóval nem a felbontás miatt van gond hanem a felső lámpa hiánya miatt.
Ja, az orsó: Tibi Bácsi belefaragta, most is kicsit szorulósan megy bele, de jól működik. Bár szégyellem leírni, hogy azóta ellőttem vagy 4 tekercset vele, de még egy sincs előhívatva. Mindig elszórtam másra a pénzt. De most szereztem be egy flakon R09-et, következő hónapban hívótankvásárlás projekt lesz, utána már hívhatok magamnak, bár lövésem sincs, hogy hogy fogom szkenneltetni :)))))))
7 tekercs film várja a hűtőben további sorsát.
Kicsit off, de ti hátha tudtok rá felelni: kisfilmet ugye csak külön szkennerrel, de mondjuk rollfilmet be tudok én olvastatni rendes itthoni lapszkennerrel? Olyan 10-10-es fotót már szkenneltem vele igen jó minőségben, nem tudom, hogy max felbontáson megbirkózna-e a 6x6-os negákkal.
Részemről szoktam még mai napság is használni a Momettákat, ha úgy tartja kedvem.
Ha sikerül a laborban előhívatni elfogadhatóan a negát, igen kielégítő az eredmény. Papírra nem érdemes, mert nem értik hogy miért is csúsznak a képek, az automata pedig csak végzi a dolgát. Szkennelni szoktam.
Amikor elkezdtem fotózni már nem gyártott fényképezőt a MOM. Szmena-val kezdtem majd egy Zenitet használtam 20 évig. A Momettákat csak pár éve gyűjtöm.
A Mometta Ymmar 50/3,5-öst már próbáltam digi Pentax DSLR-en és olyan képe van mint bármelyik mai 50-es fix-nek:)
Ezt a hírdetést nem ma láttam a benzinkúton (sajnos):