Van egy G4-esunk, OSX 10.2.x-el, amit file szerverkent hasznalunk. Sharepoints-al van kishare-elve.
Aszongya nekem ma, hogy "This file server will not allow any additional users to log on. Try again later." Es tenyleg kollega mellettem kilep, rogton be tudok logolni. Utana o is belepne, nala is hibauzenet. Sima guest-kent akartunk bemenni. Korabban sose mondott ilyet, pedig mar hasznaljuk egy ideje.
Hogy lehet megemelni a allowed userek szamat? A Sharepoints-ban nincs semmi ilyen beallitasi lehetoseg, az tulajdonkeppen csak egy UI, amivel konnyebb meghajtani az OS X sharing-et.
Logitechre vagyok nagyon bosszús az új termékskálájuk miatt, imádtam a vezetékes keyboardjaikat meg egereiket az 5 év garival, azzal vásároltam az összes gépet az apple vackok helyett, erre csak a cordlesseket lehet már kapni, oszt lehet három naponta tölteni az egeret. Ez elég bosszantó.
Jaja. A két éves G4-em elfogyasztott egy gyári "super"(?)drive-ot, két vinyót (!), egy billentyět, az egeret meg nullnapos korában hajítottam a kukába.
Aha. Ramot a Samsung gyártja, kb. feléért bővítem gyári specifikációs rammal a gépeket az apple-hoz képest. Több gond van az utólag berakott brand name ramokkal. OSX 256 megán meg elfut, persze, az os egyedül, de ha dolgozni is akarsz, 1 gigánál kel életre, addig, mint a lajhár, mindegy hogy g4 vagy g5. Egyébként elég alsókínai alkatrészekkel szereli egy ideje a gépeit az Apple, a slot-in cd/dvd cuccaik mind megdöglöttek egy év után nálunk.
Közben felvilágosítottak 1-2 dologról...
Elôször is az E-mac ugrott, mert olyan "mint egy porszívó"...
Itt az irodában van egy kék G3-as meg egy Cube, ha kikapcsolom a G3-at, akkor olyan csend lesz... Szóval otthonra is vmi csendeset szeretnék.
Aztán azt is megtudtam, hogy az E-macnak nem bôvíthetô a kiépítése, max a RAM meg a vincsi. Tehát nagyobb videokártyához más gép kell, leginkább egy G4-es iMac, abban 64-es a kártya. De azok meg csak használtan kaphatók, ha egyáltalán valaki meg akar szabadulni tôle, mert azért nem régi cuccról van szó. A G5 iMac meg árban horror nekem. Én nem akarok másik gépet, otthonra bôven elég 1, én a letölthetô demókkal mindig kiéltem a játékszenvedélyemet, azt az 1-2 játékot, ami igazán érdekel, azt meg csak beszerzem valahogy.
Kösz a hozzászólásokat, remélem felbukkan valami gép használtan elôbb-utóbb.
Hát, én azért annyit módosítanék ezen, hogy a minimum RAM, amivel már tisztességesen elfut az OSX, az 512 MB, de minél több, annál jobb... Ha DVD-írót szeretnél, akkor érdemes lenne elgondolkodni a nagyobbik konfigon, főleg az általad nem igényelt plussz vinyóméret miatt is, mert azért egy DVD image 4.7 giga.
meg, de ne noname-et vegyel. Kingstont vagy Infineont pl.
"Ugyanígy a DVD író?"
nem megy bele az osszes modell, csak a slot-in cuccok, de megoldhato. eMac-et viszont nem egyszeru szetszedni, legalabb 1 orat szanj ra.
"persze a drágábbikhoz még jön + 40Gb vincsi, de arra annyira nincs szükségem."
hidd el szukseged lesz ra, ha elkezdesz iTunest + iPhotot hasznalni...
"Viszont nevetségesen kevés memóriával adják ôket, 256 mb..."
OSXnek nem keves a 256, ne aggodj. ez nem Windows.
"Ja, és érdemes a gyári 32 megás videokártya helyett 64-est kérnem?"
miota lehet bele 64et kerni? amugy a videokari az alaplapon van, nem cserelheto.
"A gép alapvetôen DTP-re lesz"
igen, a mac elsosorban melora valo.
"de néha szeretnék játszani is rajta"
arra meg egy olcso szar PC valo. en is igy csinalom, mac-en dolgozom, netezek etc, ha meg nagyritkan jatszani akarok, eloasom az asztali PCmet. mac-en ha jatszani akarsz, akkor a PowerMac-nel kezdodik a mese, mert a tobbiben nem fogsz videokartyat cserelni. jatekra meg kar 2500 dollaros gepet venni szvsz.
Sziasztok!
Most tervezem a gépvásárlást, egy új e-mac képében.
Néhány kérdésem lenne:
A RAM az megoldható az olcsóbbik PC-s fajtából?
Ugyanígy a DVD író?
Merthogy a gép ComboDrive-val 160 ezer, SuperDrive-val 225, persze a drágábbikhoz még jön + 40Gb vincsi, de arra annyira nincs szükségem.
Viszont nevetségesen kevés memóriával adják ôket, 256 mb...
Szóval mit tanácsoltok, hogyan járjak el? Ja, és érdemes a gyári 32 megás videokártya helyett 64-est kérnem? A gép alapvetôen DTP-re lesz, de néha szeretnék játszani is rajta, és persze ahhoz kell a videokártya kapacitás.
Adott egy 9500, benne egy Ati Xclaim GA kartya. Ezt a kartyat kene eletre lehelni egy 233-as PM G3-ban, mert ha atteszem, akkor csodas kepet produkal: olyan, mintha hibas lenne rajta a memoria. De nem az, hiszen a 9500-ben jo.
Ket dolog jutott az eszembe az ugy kapcsan, de nem tudtam kiprobalni oket.
Az egyik, hogy volt valami zur a pci slotok korul: nem mindegyikben ment akarmelyik slotban masodik kartyakent.
A masik pedig valami a kartya ROMja korul volt, mintha meg kellett volna flesselni a karit.
Kerdezgettem guglit, de nem adott hasznalhato valaszt, es az ati webes supportja egy rakas semmi.
Attól, hogy harminc évet ugrottam előre az időben. Ha az ember olyan környezetben mozog, ahol a fejlesztést szinte kizárólag LAMP-pal oldják meg, könnyen megesik vele az ilyesmi... Szép és jó dolog a Linuxos környezet, de hosszú távon rettentően begyöpösödik tőle az ember. Többek között ezért nem használom én itthon.
Te írtad, hogy "hasznalni valoban nem szenvedes, viszont ha portalnod kell az adatbazist Solaris-ra vagy Windows-ra, az szopas lesz. Oracle-t meg csak fogod es viszed, kesz.". Én csak erre reflektáltam, hogy Filemaker van winre... Azt meg egy szóval sem mondom, hogy Solarison nem az Oracle a legjobb, de azért a legtöbb helyen nem kell ágyúval verébre vadászni...
Hát, ha OSX-et akarsz futtatni, akkor ott a PearPC, de ahhoz igazából még egy athlon64 is kevés, hogy egy G3 sebességét hozza... Ha megelégedsz a Classic oprendszer vonulattal, akkor a BasiliskII elég jól elboldogul 7.x-ig...
Hat a legtobben hulyenek neznek - minek szenvedek Mac-cal, ha van PC is. . .:))
De hat nem kell figyelni rajuk. Ha mindenki elegedett lett volna a PC-vel, ma nem lenne Mac.
Picit itt is luxus szamba megy - mert dragabb. Sokan nem is latjak miert dragabb, na ezek neznek hulyenek :))
Ferjem PC-n kezdett es ugy tert at a Mac-re. Persze az a N0 1. A nagyobbik fiam meg a "Dark Side"-hoz tartozik. . .PC-s. De a cege (nagyon ugy nez ki) atter Apple-re :))
Jo volt latni a gyerek kepet amikor ujsagolta :DD!
Kösz a válaszokat. Próbálkozok. Még annyit, hogy van olyan progi ami egy windows-os gépen Mac-et szimulál? Mintha hallottam már volna valami ilyesmiről? Ha igen, honnan lehet leszedni? Köszi előre is!
Nekem is van itthon egy PC-m -- azon hallgatok zenét, természetesen Windowsos iTunes-szal :-)
Egyébként ismerős a helyzet. Én sem hallgatok a jóakarókra (igaz, volt olyan is, hogy jobb lett volna). Ezért kezdtem anno Linuxot használni (pedig a Windows-zal játszhattam volna), ezért próbáltam ki a FreeBSD-t később (pedig akkor a Linux sokkal elterjedtebb volt) és ezért kötöttem ki végül a Macintoshnál (pedig ennyi pénzért sokkal "gyorsabb" PC-t kapnék). Furcsa módon azt vettem észre, hogy eleinte lököttnek tartanak az emberek, később pedig elkezdenek kicsit irigykedve és talán egy lehelletnyi tisztelettel nézni rám :-) Nem tudom, más Macesekkel megesett-e már ilyesmi.