A mi családunk évekig úgy működött amíg a Zuram suliba járt levelezőn, -persze a család egyetlen kocsijával- hogy csak vasárnap tudtunk olyan dolgokat megvenni amit szállytani kellett, mert máskor nem volt kocsi. Persze vidéken lakunk, tehát nekem nehézséget okozott volna, ha nincsen nyitva vasárnap pl. az IKEA.
Persze, hogy kényelmesebb, ha minden szolgáltatást akkor vehetünk igénybe, amikor eszünkbe jut. Nem is tudom, miért nem hívhatom fel a fodrászomat éjjel kettőkor, ha cigifüstösen megyek haza egy szórakozóhelyről. Miért kell éjnek idején egyedül hajat mosnom? Komolyan: szerintem ennyi minimális szervezést megtehetünk azért, hogy másnak se kelljen dolgozni vasárnap. Mert gondolom, akik azon háborognak, hogy vasárnap nem nézelődhetnek majd plazmatévé után, azoknak meg sem fordul a fejükben, hogy aznap ők is dolgozzanak.
Nem az a baj, hogy hétvégén dolgoznak, hanem hogy nincsen érdekképviseletük, és a multi a végsőkig kizsákmányolja őket, olyan időbeosztásokkal, ami törvénytelen, mert pl. egy hét minden napján dolgozik, és nincsen pihenője. Persze a munkalapon nem az szerepel, ami a valóság, és hétvégi pótlékot sem kap.
A vendéglátás tradicionálisan ünnepnapokon megy leginkább, az emberek nem hétközben ülnek be étterembe ebédelni. Ott komoly bevételkiesést okozna, ha vasárnap bezárnának. A vendéglősdi nem alapszükséglet, ha nincs nyitva az étterem akkor, amikor az emberek ráérnek, akkor nem mennek étterembe, esznek otthon. Bevásárolni viszont muszáj, akinek szüksége van valamire az üzletekből, akkor is meg fogja venni, ha erre csak hat napja van a héten.
Akkor is ugyanannyit vásárolnánk, ha csak minden másnap lenne nyitva a bolt és akkor is csak két órát :) Csak "kicsit" zűrös lenne.
A vasárnapi nyitvatartásban nem az a jó, hogy így az egész évet vásárlással tölthetem, hanem az, hogy ha éppen aznap jut eszembe valami, vagy akkor van időm, akkor be tudok menni a boltba. Egyébként szerintem tartós fogyasztási cikkeket szombat-vasárnap vásárol rengeteg ember.
A folyamatosan működő gyárak sem állnak le azért, mert hétvége van. Gondolod az ipari alapanyag-gyártást megállítjá? Megsúgom, nem. Azok az emberek sem dönthetik el, hogy akarnak-e dolgozni, vagy sem. A Suzuki gyártása sem áll am meg hétvégén pl. Sőt, naponta 10 órát dolgoznak az új rend szerint, ha jól tudom.
Miért pont a bevásárlóközpontokat?
Az ott dolgozó emberek tisztában vannak azzal, mikor oda jelentkeznek, hogy mit vállalnak.
Lehet vállalni irodai ügyintézői állást, és akkor nagy valószínűséggel a vasárnapot otthon tölti a család.
Pedig ez logikus. Aki csak magát vagy a saját családját alkalmazza, azok eldönthetik, akarnak-e dolgozni vagy sem. Viszont senki nem kényszeríthet mást a vasárnapi munkára, azaz nem tehetik kötelező munkaidővé. Egy családban általában közösen megbeszélik, mikor dolgozzanak. Egy multinál viszont senki nem kérdezi meg az alkalmazottakat, hogy van-e kedvük a hétvégi munkához, a vezetés a saját érdekei szerint dönt, függetlenül attól, hogy a dolgozóik a hátuk közepére kívánják-e.
Az emberek összességében ugyanannyit vásárolnak. Ha nincsenek nyitva vasárnap az üzletek, megveszik ugyanazt más napokon. Kétlem, hogy aki az élelmiszert vasárnaponként veszi meg a Tesco-ban, az éhezne, ha hétvégén bezárna az áruház. Az egyetlen üzletág, ahol plussz forgalmat hozhat, az a vendéglátás. De arról meg még sosem volt szó, hogy bezárják az éttermeket.
Még a nagyvíz túlsó oldalán megtanultam, hogy a vasárnapi nyitvatartás nem hoz új üzleti forgalmat, csak a meglevőt teríti szét részben. Fő oka pedig az, hogy a konkurrencia is nyitva van.
Sokan hangoztatják legfőbb érvként a vasárnapi nyitva tartás mellett azt, hogy a vasárnap szó eredete is azt jelöli, ez a nap hagyományosan a kereskedelemé, mivel a vasárnap szavunk a „vásár”- ból ered. Azt már kevesen tudják, hogy a „vásár” napokkal Szent István királyunk a templomba járást segítette elő. A misék után vásárt tartottak a templom melletti téren. Így lett a vásárnap az „Úr napja” A kereszténység elterjedésével azonban ez a nap ünneppé vált. Vasárnap tilos volt dolgozni, templomba mentek az emberek, így a vásár napját a hét más napjaira tették át. Ennek emlékét a falunevek is megőrizték: Vásárhely, Hetvehely (Hétfőhely), Kéthely (a keddi vásárnapból), Szerdahely, Csütörtökhely, Szombathely.
A GFK piackutató intézet adataiból tudom. Vasárnap a leggyengébb nap, negyed annyit sem vásárolunk, mint a többi napon. Persze, hogy szeretsz vásárolni, én ezt értem. A kérdés, hogy az év 365 napjából 365-öt kell vásárlással tölteni, avagy elég-e erre 340 nap?
na, ki vagyok; a családi kisbótok nyitva tarthatnak, az ő családi életük nem fontos; a multiknál hétvégén egyetemisták dolgoznak, nagy részük nem otthon lakik, meg nehogy keressenek! brávó!
Amúgy ha én mint kereskedelmi dolgozó nem kaphatok majd korkedvezményt a nyugdíjba vonulásomkor a sok hétvégézés miatt, mint az egyéb hétvégi munkavállalók (rendőr, vasutas, kórházi dolgozók, tömegközlekedésben dolgozók, vagy reptéri alkalmazottak, stb...) akkor nekem miért kell vasárnap is kedves vásárlókat kiszolgálnom este 7-ig?
Ezeknek csak egy tört része kap korkedvezményt. A közlekedésiek közül pl. csak azok, akik utazó szolgálatot teljesítenek. Állítsuk tehát le a víz-, gáz-, elektromos stb. szolgáltatásokat is. Az ott dolgozóknak is van családja, ők is akarnak hetente templomba járni stb.
Sajnos nem jön be az oldal, pedig kíváncsi lennék rá, ugyanis pont hogy vasárnap vásárolunk a legkevesebbet. A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint leginkább pénteken vásárolunk. Ezen a napon a heti forgalom 18%-át bonyolítják az üzletek. Csütörtök és szombat is a kedvelt vásárlási napok közé tartozik, ezeken a napokon 16%-os a forgalom. A fenti adatokból kiderül, a vasárnapi nyitva tartás valóban nem társadalmi szükségszerűség, ugyanis az összforgalom mindössze 4%-a (!!!!) zajlik vasárnap.