Hakuhót megverték már mások is, de mindegyik ilyen győzelem azon alapult, hogy vagy megakadályozták az oldalra mozgásait, vagy, mint pl. Harumafuji, követni tudták. De akármi is volt a gyözelem alapja, páratlan reflexek kellenek hozzá, hogy egyáltalán felnőjenek Hakuhóéhoz.
Ha megnézed Hakuho meccseit - a youtube naprakészen közvetíti - akkor láthatnád, hogy a helyzetfelismerő képessége, a reflexei igen gyorsak. A bokája sincs bekötve, tehát a sebesülései nem nagyon zavarják. Általában gyorsan kimozog mindkét oldalra, ezzel kimozdítja ellenfelét az egyensúlyából és akkor már könnyű (?) dolga van.
Goeido is csak úgy tudja megverni, hogy azonnal mindkét oldalról lezárja a kitörési lehetőségeket és kinyomja, kitaszigálja yorikorivel.
Hát, Chiyonofuji 31 tornagyőzelmes eredményét Hakuho behozta... Sajnos mióta nem közvetíti egyik csatorna sem a Szumó-t nálunk (2007 óta), nem tudom NÉZNI a kedvenc sportomat, így nem tudhatom pontosan: Hakuho tényleg ennyire hihetetlenül erős lenne? Tényleg egy ekkora legenda, mit az eredményei mutatják? Emlékszem annak idején a Musashimaru - Takanohana - Akebono hármasra, akik folyton körbeverték egymást, na ott valahogy éreztem hogy ez a három birkózó tényleg ott van a toppon, de Hakuho... Kicsit olyan, mint Sebastian Vettel és a Forma 1 :) Egyszerűen nincs ellenfele. Bár Vettel-nél inkább a kocsinak nem volt párja évekig, míg Hakuho-t ugyebár nem lehet hasonlóval vádolni. Bár ne "vonult volna vissza" Asashsoryu.
8 év (Baruto) után újra zensho-yusho a jurióban, Tochinoshin ledarálta a mezőnyt. Ez egyébként is mindössze az ötödik ilyen eredmény a 15 napos versenyek kora óta.
Egyetértek, a feljutáshoz először a makushita legelejébe kellene kerülnie. Ms10-nél rosszabb rangból csak makushita yushoval és hatalmas mázlival lehet feljutni. Makushita elejében inkább a juryoban-makuuchiban ismert lépéseket lehet egy jó eredménnyel elérni, itt nincsenek akkora ugrások, mint lejjebb.
Természetesen a küzdelem itt hatalmas, sekitorinak lenni óriási elismerés, ezt sokkal inkább jegyzik, mint a makuuchiba való későbbi feljutást.
Következő bashon Ms25 közelébe várható Masutoo, ami nagyon közel van a legjobbjához. Reméljük, több tapasztalattal a háta mögött jobban helytáll majd, már többször eljutott idáig, de feljebb még nem.
Most jöttem rá, hogy Ichinojo miért nincs befésülve. Olyan gyorsan emelkedett a ranglétrán, hogy a haja még nem tudott megnőni rendesen, hogy megcsinálják neki az oicho-mage-t.
Eddigi eredményei alapján Ichinojo brutálisan jó. Meglátjuk holnap Hakuho ellen mire megy. Mellesleg még egy mongol nagyágyú van vele születőben, hacsak nem szürkül bele a mezőnybe.
Köszönöm a választ, én is csak ezeket a lehetőségeket ismertem. Nem ismerek viszont olyan oldalt, ahol aktuális információkat találhatnék (pl. most érdekelne, hogy mennyire súlyos Harumafuji szemsérülése).
araibara (akinek a videói linkelve voltak az adatbázisból) jogi okokból a vimeo-ra költözött, ide. Egyéb elfoglaltságok miatt sajnos ezt a bashot nem közvetíti.
Kintamayama videói mellett van még Jason YouTube csatornája, de azok is csak összefoglalók (és a mostani bashonak csak a végét fogja sugározni).
Hivatalosan a szövetség a Ustream-en tart fent csatornát, nevetséges áron ($120/basho).
Sajnos a szövetség internetes jelenléte mindig is nagyon ódivatú volt, a külföldi nézőkre pedig tojnak. Arra van energia, hogy a gerilla közvetítőket ellehetetlenítsék.
Sziasztok! Új vagyok a fórumon, de már régen nézem a szumót. Segítsetek nekem abban, hogy hol tudom legkönnyebben elérni az aktuális eseményeket. Korábban a sumomdb.sumogames.de oldalon néztem a mérkőzéseket, ott a torikumi lapon válogathattam, hogy melyik mérkőzést nyitom meg. Ez a lehetőség az év elején megszűnt, most már nem teszik fel a videókat, sőt a régieket sem lehet tulajdonosi jogok miatt elérni. Most a kintamayama által feltett napi összefoglalókat tudom megnézni. Ezek bizonyos szempontból kényelmesek, de nem tartalmazzák az összes meccset és nem tudok egy-egy mérkőzést később előkeresni. Nem tudtok valami jó aktuális oldalt, ahol mérkőzésenként lehetne válogatni a napi eseményekből?
Ahogy nézem Hakuhonak egy yusho kell, hogy beérje Chiyonofujit, s kettő Taiho rekordjához. Azt hiszem, most már nem kell nagy merészség kijelenteni, hogy rövidesen Hakuho lesz a rekorder.
Takanoyama (a könnyűsúlyú cseh) ma bejelentette visszavonulását. 12 évig volt profi szumós, és a mostanival együtt mindössze két bashot nem tudott befejezni. 2011-12-ben a makuuchi osztályt is megjárta, maegashira 12-ig jutott fel.