Keresés

Részletes keresés

hind2 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 411
A hex pant a goldprospectorssupply.com ról rendeltem, a postaköltsége 35 dollár volt 3 darab esetén, egy darabnál sem sokkal olcsóbb. Mostani dollár árfolyamon kb 6500 forintból érne ide 3 darab esetén. Sajnos a fizetés csak úgy lehetséges, ha elküldi az ember a hitelkártya számát mail ben, ez pedig nem túl biztonságos, ezért én nem is akarok onnan rendelni.
Nem a hex az egyetlen megoldás, van akinek egyáltalán nem jött be. Talán érdemes lenne szétnézni az európai piacon hátha van valami elérhető áron.
balcsi73 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 410
Sziasztok!Régóta olvasgatom a fórumotokat ,plusz még elolvastam egy könyvet is a dologról,szóval egye jobban kezdek beleszeretni a dologba.Most kezdem el a padomat építeni a minta hind 2 padja lessz,betyár jól néz ki.Mosásra alkalmas helyet már találta a Dunán,én horgászat közben már nem csak a vízzel foglalkoztam. A hex pannal kapcsolatban ha valaki rendel nekem is tudna egyet rendelni,vagy ha ez nem megoldható akkor adnátok egy címet ahol én is tudok rendelni.Előre is kösz.
otto22 Creative Commons License 2009.03.07 0 0 409

Szasztok.

Még nem tudom biztosra , az összes részletet , de biztos hogy gumi borítású . Eggyenlőre csak kicsiben gondolkodom , mert ezek a piszkos anyagiak nem úgy akarnak összejönni ahogy elterveztem .Összecsukható , kb 35 X 200 - as lesz , fenyőfából . aztán majd egy kicsit később szeretnék egy 80 X 300 - asat,alumíniumból,szintén összecsukhatót.De még mindíg nem találtam megfelelő gumiborítást . Most is megyek a practikerbe szétnézni hátha találok valami jót . De ha nem találtam a neten egy boltot remélem hogy ott találok . csak az a baj hogy a honlapukon olyan tipusu van fent , amin 5mm - enként vannak a bordák . valahol csk találok olyat ami jólessz . Mint ahogy írtad egy lemezzel is lehetne csinálni igaz nagy veszteséggel , akkor mindegy hogy mien gumit veszek csak legyen rajta borda?

Köszönöm a segítséget , és a tanácsokat

Előzmény: Törölt nick (408)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.07 0 0 408
Otto22!

A pad borítása valóban egy fontos tényező. De a pad dőlésszöge legalább, ha nem még fontosabb. Például, egy jól beállított lemezzel akár borítás nélkül is lehetne aranyat mosni. Igaz, nagyon lassú és veszteséges eljárás lenne.
Amikor neki látsz az aranymosásnak, helyi aranyszemcsék méretéhez megfelelően kell beállítanod a padot. Ilyenkor általában érdemesabb a sok lúd disznót győz elvet követni. Azaz a kisseb szemcsékhez igazítani a pad dőlésszögét, mivel valószínűleg abból lesz több.
A többit már hin2 leírta.
Az uticélok már nagyábból tisztázva vannak (+/-50km :-) de a mikor már kérdéses. Őszintén szólva arra is volt tervem de már nem fogom tudni tartani. Szóval csak annyit tehetek, hogy neked is időben fogok szólni.
Milyen padod lesz?
nattila34 Creative Commons License 2009.03.07 0 0 407
Kérdezném, hogy 1 darabot is lehetett rendelni, vagy volt valami alsó limit?
hind2 Creative Commons License 2009.03.07 0 0 406
Üdv!
A hex pan már elkelt, és nem is tervezem a rendelést, sajnos nagyon megbonyolították.
Előzmény: nattila34 (404)
otto22 Creative Commons License 2009.03.06 0 0 405
Sziasztok . ha valaki rendelne pan-t , nekem is kellene egy hex gold pan , feketében .
nattila34 Creative Commons License 2009.03.06 0 0 404

Üdvözlet minden fertőzöttnek!

Olvastam, hogy valakinek volt eladó HEX panja, érdekelne, hogy esetleg megvan-e még.

attila34

otto22 Creative Commons License 2009.03.05 0 0 403

Szia hind2 : Igen . Ezt hírtelen felindulásbol írtam , nem gondoltam át rendesen . Nameg tapasztalatom sincs , még egy picike se . Zöldfülü amatör vagyok , de valahol el kell kezdeni . Ettöl a képtől nagyon kivagyok . Tudtátok hogy a fórumon egy sújos betegséget terjesztetek ? a neve : ARANYLÁZ . Én is elkaptam . Már nagyon várom hogy mehessek a partra . Asszem fanatikus leszek , vagyok , vagy valami ijesmi . Nem akarom az összes szemcsét hazahozni , nem is tudnám mert úgylátom te már hazavitted . :)

Szia davej : Remélem kibirom míg a víz elvonul . Bár nem biztos . Van valami ötleted hogy hová akarsz menni ? Mert van autóm , aztán nekem majdnem mindegy hova megyünk . Az e mail címem otto22@freemail.hu .

Szia papaver : Hozád is ugyan ez a kérdésem , kb tudod hogy hova akarsz menni , és kb mikor ? mert megyek erdélybe esküvőre , és ha már ott vagyok akkor megyek a Tiszára 1 napra Zalau közelébe . Bár lehet hogy oda kell engedély . Nem tom .

Előzmény: hind2 (402)
hind2 Creative Commons License 2009.03.05 0 0 402
A pad végén található nagyobb szemcséknek inkább csak a felülete nagy, nem túl nagy veszteség ha elúsznak, persze lehet próbálkozni, de 100 % ot nehéz megfogni. Ha psztót teszel oda, az nem biztos hogy megfogja a nagy szemcséket, de biztos, hogy annyi fölösleges homokot fogsz így begyüjteni, amivel megduplázod a tisztítára fordítandó időt. Ha ezt a plusz időt inkább arra fordítod, hogy feldobj még néhány lapáttal a padra azon többet nyersz. Minden szemcsét ne akarj hazavinni, nem fog sikerülni.

egy kis kedvcsináló:
arany

Ez az amit keresünk. :)
Előzmény: otto22 (400)
davej Creative Commons License 2009.03.04 0 0 401
Még nem vettem, úgyhogy hind2-t kérdezd, szerintem ebben a témában ő van otthon.
Most szerintem egyébként 2-3 hétig magas vízállás lesz, vagy még tovább.
De ha nagyon nem bírod ki, akkor küldhetek borítékban egy kis dúsítványt, amiben nagyítóval vagy mikroszkóppal keresgélhetsz aranyszemcséket.
Előzmény: otto22 (399)
otto22 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 400
Sziasztok.
Valaki azt írta valamikor a fórumra hogy a pad végénél találta a nagyobb szemcséket.Ez elmélet,de ha a gumipados módszernél volt róla szó,akkor lehet hogy az utolsó gumilapot ki kellene cserélni egy posztódarabra az szerintem könnyeben felfogná a nagyobb szemcséket is.Mert előfordulhat hogy így a nagy szemcséket visszamosod.Szerintem egy próbát megérne.

otto22 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 399
Sziasztok.Köszönöm a segítőkészségeteket,mert ugyan voltam vasárnap mintáért a Dunán de béna vagyok nagyon,és nem bírom megkülönböztetni a szemcséket.De már nagyon lázban égek,hogy végre lássak legalább 1 szemcsét.Gondolkodtam rajta hogy szét török egy lázmérőt és megpróbálom szétválasztani a többitől de amit olvastam milyen mérgező inkább nem.Davej megtudnád mondani menyibe kerül a mikrobordás gumiszőnyeg mert szeretnék venni én is,de még nem találtam olyan helyet ahol tudtam volna venni.Most eléggé alacsony volt a vízállás,nagyon bántam hogy még nincs kész a padom.már nem kell sok 2-3 hét és megcsinálom.
Papaver a Dunára és a Tiszára is szívesen elkísérlek mivel Tiszavasváriból költöztem fel Budapestre.Bár a Tiszán ritkán voltam ha voltam akkor horgásztam,nem a partot hanem a vizet lestem.(sajnos) így még tippem sincs hogy hol lehetne jó hely ahol érdemes lenne megpróbálni.
Előzmény: davej (398)
davej Creative Commons License 2009.03.01 0 0 398
Otto22 engem is elkísérhetsz, ha kész lesz az új felszerelésem, habár most azt hiszem sokáig magas vízállás lesz. Szólok ha majd aktuális.

Hind2 kösz a mikrobordás szőnyeg infot!
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.28 0 0 397
Otto22! A 381-es hozzászólás neked is érvényes. Csupán annyi módosítással, hogy a márciusi időpont sajnos csúszni fog.
otto22 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 396
Sziasztok én nemrég kezdtem el olvasni a fórumot és már régóta foglalkoztat az aranymosás tudata,de eddig sajnos a munkabeosztásom nem tette lehetővé a dolgot.Szeretném megkérdezni hogy esetleg valakivel nem-e kisérhetnék  el itt budapesten és környékén, mert nagyon-nagyon érdekel a dolog.Akár csak nézőként vagy segítségként is szivesen elkísérnék vakit.Egyenlőre még nincs felszerelésem de már nemsokára összerakok egy padot mire a tavaszi áradás levonul remélem meglessz.
hind2 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 395
mikro bordás gumiszőnyeg
Előzmény: davej (394)
davej Creative Commons License 2009.02.24 0 0 394
Kösz szépen az infot! Azt hiszem nemsokára nekiállok új padot építeni. Jó lenne még a tavaszi áradás előtt mosni valamit. Valószínűleg egy jó összecsukható padot készítek. Az eddigi egy darabból készült, de nem volt nehéz, mert könnyű anyagokból építettem.

Annyit még meg tudnál mondani, hogy milyen néven keressem a gumit?
Előzmény: hind2 (393)
hind2 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 393
A tárcsák kerekek, összecsukva azokon gurul, így nem kell cipelni.
A gumit és a szivattyút mezőgazdasági kellékeket árusító boltban lehet kapni, a szivattyút 33 000 ért láttam, és kb. 1 lóerős lehet.
Előzmény: davej (392)
davej Creative Commons License 2009.02.23 0 0 392
Hú nagyon kösz a képeket. Nagyon szép padot építettél.
Viszont mi az a két tárcsa az alsó harmadánál?

Azt megtudod mondani még, hogy hol lehet ilyen gumit venni, illetve hány lóerős és kb. mennyibe kerül egy ilyen szivattyú?

Köszönettel: davej
Előzmény: hind2 (391)
hind2 Creative Commons License 2009.02.23 0 0 391
Mivel sikerült itt egy másik is:
pad2
Ez pedig a gumi üzem közben:
a gumi
hind2 Creative Commons License 2009.02.23 0 0 390
A pad:
a pad
ha nem látszik, akkor talán ezen a címen:
http://img.index.hu/imgfrm/2/7/3/4/THM_0005552734.jpg
hind2 Creative Commons License 2009.02.23 0 0 389
A padomon a saroglya ferdén van felrakva, kb 45 fokban, és fölötte van egy zuhany dob, ami folyamatos üzemű. A zuhany alá dobom be az anyagot amita víz szépen átmos miközben lassan lecsúszik a felesleg hátrafelé. A rosta 4 milis furatokkal ellátott perforált vaslemez. A saruglya pontos dőlésszögét mindig az adott fövenyhez kell beállítani ezért könnyen állíthatóra kell készíteni.
A szivattyúm benzines, és szereltem rá egy plusz hangtompítót amivel elég halk.
Korábban raktam be egy linket amin látszik a pad.
Előzmény: davej (388)
davej Creative Commons License 2009.02.22 0 0 388
A szivattyút hogyan használod? Csak locsolod a saroglyára tett anyagot, vagy valami folyamatos üzemű szerkezethez kapcsolódik (pl. forgódob-szita).
Ha dízel szivattyúd van az elég hangos lehet. Nem jön oda minden ember?

Olvastam, hogy te gumival borítod a padot. Én eddig posztót(filcet) használtam, de érdekelne ez a megoldás, ha ez tényleg jobb. Nekem az a tapasztalatom, hogy a posztó az első 25-30 cm-en megfogja az arany 90%-át.

Sajnos ősszel kint hagytam a parton a felszerelésem, és mostanában amikor visszamentem, hűlt helye volt, de valószínüleg nem ellopták, hanem a Duna vitte el :(. Nem tettem úgy látszik elég magasra. Úgyhogy új felszerelést kéne készítenem, ezért is érdekelnek a te tapasztalataid.
Előzmény: hind2 (387)
hind2 Creative Commons License 2009.02.22 0 0 387
Sajnos én sem tudtam túl sok időt eltölteni a legtöbb helyen, Paks környékén csak fél napot, és a legtöbb időm a part végignézésével és lapátpróbázással ment el. Nem biztos hogy mindenütt a legdúsabb helyet találtam meg, és volt ahol nem tudtam azt mosni amit szerettem volna, mert túl messze volt a víztől. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem kell lemondani ezekről a helyekről sem, mert van ott arany, csak kicsit több ídőt kéne ráfordítani, hogy megismerje az ember a partot.
A lentebb fekvő részek pedig már nekem is nagyon messze vannak, több napos túrát igényelne a felderítésük. Szivattús paddal a mosás gyorsan megy, egy óra alatt át lehet mosni egy köbmétert ha össze van kupacolva. Én a mosás végén szoktam saccolni hogy kb. hány köbmétert mostam át, és hogy mi jön ki belőle otthon.
A dúsulásoknál én azt tapasztaltam, hogy inkább a hajók hullámverése dúsitja be jobban a fövenyt, ha jó a part lejtőszöge, ebből a szempontból az a jó ha sokáig azonos a vízállás, aztán ha kicsit csökken lehte mosni.
Lehet hogy azok a partok amik néhány hónapja még nem voltak elég jók, mostanra bedúsultak, nem tudom, de ki kéne próbálni.
Előzmény: davej (386)
davej Creative Commons License 2009.02.21 0 0 386
Helló hind2!

Kösz a gyors választ. Azt hiszem megspóroltál nekem egy jó adag fölös mászkálást :).
Azt gondoltam, hogy Pakssal szemben több arany lehet, de ezek szerint nem.

Még szerintem Baján és Mohácson érdemes lenne megnézni.

Én egyébként a Szentendrei-sziget 2/3-át már átkutattam, csak a Budapesthez közelebbi részét nem, de ott szerintem nem is érdemes keresni. Ha találnál is valamit, ott annyi a kajakos-kenus, hogy nem hagynának dolgozni.
A sziget északi része egyébként pocsék. Én a Váci révtől a csücsökig végiggyalogoltam az egészet, és mindenhol, ahol csak egy kis vörösséget láttam csináltam egy lapátbróbát, de szinte sehol nem lehet 10-20 szemcsénél többet találni. Két helyen volt csak dúsulás, kb. 1,5-2 m3, de azt már kimostam :), és kb. május óta nem volt áradás, úgyhogy azóta nem töltődtek fel.

Te egyébként hogy saccolsz? Én úgy, hogy kb. 1 liternyi fövennyel csinálok próbát, és az azon található szemcséket felszorzom ezerrel. Errefelé kb. 200-250 ezer szemcse lehet egy gram.

Az az igazság, hogy 0,2-0,3 g/m3-es helyen nem szívesen dolgozok, mert én egy nap alatt (kb. 4-6 óra mosás, ennél többet nem bírok) csak max. 0,7-0,9 m3-et tudok átmosni, és azért az még hobbiból sem éri meg :). Habár ha átszámolom a mostani, már majdnem 8000 Ft-os árra, már lehet hogy megérné.
Tényleg te mennyi fövenyt tudsz egy nap alatt átmosni? Azt írtad, hogy te szivattyúval dolgozol.

Ácson egyébként tényleg kimossák a helyiek. Én is amikor lementem (télen) felmérni a terepet, akkor nem akartam hinni a szememnek olyan gránáthomok dúsulásokat találtam (kb. 25 cm vastagságúakat), de aztán amikor mosni akartam nyáron, akkor már ki volt szinte mind mosva. Ácstól Esztergomig nem tudom mi a helyzet. Azon a szakaszon szinte egyáltalán nem kanyarog a folyó, pedig anélkül nehezen képződik dúsulás. Voltam Tát, Nyergesújfalu környékén, de ott kevesebb arany van a homokban, mint nálunk a kertben :).

Még sok kérdésem volna, de azt hiszem ez már túl hosszú hozzászólás.

Üdv
hind2 Creative Commons License 2009.02.21 0 0 385
Üdv!

Az általad említett helyek közül én is próbálkoztam néhányon.
Ácson én is sátoroztam pár napot, nagyon jó hely, de sokan mossák, csak közvetlen áradás után érdemes oda menni akkor talán még van valami. Leányfalu környéke engem is érdekelt sok jó homokos partot láttam, de ezek szerint akkor nam annyira jó, én a sziget északi csücskéről hallottam, hogy érdemes próbálkozni. Vácnál én is próbáltam, a váci oldalon, rövid szakasz mosható, és nekem is kb 0,5 g ot adott .
Lentebb én is a Google Earth alapján kerestem helyeket, próbáltam Apostagnál, ami nem nagyon jött be, kb. 0,2 g lehet, és Paksal szemben a Géderlaki strandon, elég igéretesnek látszott, hosszú a part , mindenütt van arany, de nem túl dús a föveny, 0,2-0,3 közé saccoltam. Talán a mostani vízállásnál kéne megnézni, amikor én voltam magasabb volt, és az igéretes helyek víz alatt voltak. Ami biztos, hogy a guglin igéretesnek látszó helyeken mindenütt volt arany, csak a dúsulás nem volt mindenütt az igazi.
Előzmény: davej (384)
davej Creative Commons License 2009.02.21 0 0 384
Sziasztok!

Szabó Dávid vagyok vegyészmérnök. Én is szoktam hobbiból aranyat mosni a Dunán. Az utóbbi egy-két évben kb. 3-4 gramot moshattam ki, tehát nem vittem túlzásba a dolgot. Leányfalun lakom, és a környék összes mosóhelyét felkutattam már, de itt a Szentendrei-szigeten nagyon szegényes a föveny. Váccal szemben van egy két hely, ahol kb. 0,3-0,5 g/m3 a koncentráció. De voltam sátorral Ácsott is, ott aztán tényleg vannak dús helyek. Volt hogy meg se tudtam számolni a vaslapáton a szemcséket.

Az érdekelne hogy ti a Duna melyik szakaszait néztétek eddig meg és milyen tapasztalataitok vannak.
Nekem az a véleményem, hogy Budapest alatt kellene körbenézni, Paks környékén, vagy Gemencen. Legalábbis a GoogleEarth-ön ott láttam szép homokpadokat.

Egyébként én királyvízzel vonom ki az aranyat a porzóból, és aztán vasszöggel redukálom ki az oldatból. Minden hozzávaló beszerezhető engedély nélkül (pl. festékboltban). Csak kell egy desztillálóberendezés :). Az kb. 15-20 ezer Ft.

Üdv

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.11 0 0 383
Sziasztok!

Köszönöm a tanácsot. A Tiszára elég pontosan meg van tervezve az uticél. Valószínűleg az egész szakasz alig lesz több 50 km-nél.
Nem tudom írtam-e már de én egy elektromos pumpát szeretnék. A terv szép csak a megvalósítás problémás. Az energiaellátás miatt. Még mindig nem tudom hogyan lehetne megfelelően megoldani.
vágó z Creative Commons License 2009.02.11 0 0 382

Szevasztok!

Papaver a felső tiszát ajánlom mert a folyó még spéci kavicsos homokos hordalékot szállít. Igazán csónakkal lenne érdemesfelkutatni a megfelelő torlatokat, a partról elég gáz, én egyszer fél napot bojongtam, hogy a vízhez érjek és ott sem a megfelelő helyen voltam. A Muránál ugyanígy jártam és igazából ahogy a Dunai aranymosással kapcsolatban olvastam egyáltalán nem mindeggy mely szakaszon probálkozunk, folyó kanyar sodorvonal, üledék lerakás stb. Tehát szerintem egy csónak nagyon kell ha nincs tuti helyismeret. Egyébként a Hind2 által használt szivattyúk marha keveset fogyasztanak, az a pali aki Körömröl a 70-80 években járt a Dunához mosni /aro-val/ szintén ilyen jugoszláv gyártmányú két ütemű szivattyút használt és 1-1,5l benzinnel egész nap mosott.

Csónak!

Üdv!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!