Sajnos sokszor nem lehet kikerülni a permetezést,de próbáljunk tanulni egymástól!Ha hozzáértéssel csinálja valaki,akkor szinte"művészet".Kártevő gondok+megoldások,módszerek,eszközök...Szóval minden!
Üdv mindenkinek! Szeretnék egy motoros permetezőt és kb 50 -60 ezer ft rá a keret! Milyet ajánlanátok? Azért az jólenne ha egy 5 méter magas fát letudnék vele permetezni :) Köszönöm válaszotokat előre is ! Mindenképp újnak kell lennie !
A tartályban túlnyomás van,azért jut el a magasabb fúvókához is a folyadék.A túlnyomást a ventilátor termeli,így mindig van nyomás a vegyszertartályban.Persze nagyobb fordulaton nagyobb a nyomás ezért kell pörgetni,ha magasra akarunk szórni.Azért szerintem csak fél áron van a "márkák"-hoz képest.Nézd meg pl a Stihlt mennyi,hát még a Makita.
A permetezőjük nekem érdekes, a szer tartályból jövő cső ami a fúvóhoz vezet, magasan van. Az alul lévő folyadék hogy jut ki így? Így képről nehéz megállapítani így ezt csak úgy veszem meg ha látom hogy tényleg minden úgy megy rajta ahogy annak mennie kell :)
A vásárlás előtt nézd meg a Fuxtec permetezőt,a Fuxtec.hu-n.Ez is kínai,de jó minőségű,és van alkatrész is.Nézz körül a honlapjukon.Minden attól függ mennyi rá a keret.Esetleg még a Hecht gépek is jók,szintén van minden hozzá.A "nagy"márkák gépei tényleg jók,de borsos áruak.Jó választást.
Cifarelli olasz permetezők nagyon jó gépek új olyan 130e, használtan 60e körül is ki lehet fogni nekem is volt ilyen M3A tipus ha jól emléxem.
Könnyen javíthatók, ( van hozzá alkatrész )
Azok a gépek amit ilyen 20-40e között árulnak ujonnan a nagyáruházak nem jók semmire mind kínai csak a nevük/szinük eltérő, de a forma mindig megegyezik.
Sok panaszt hallottam ezekre és altalában akkor megy tönkre vagy veszed észre hogy rossz amikor használni szeretnéd.
Márpedig ha valamit permetezni kell akkor nagyon sokat számít az az 1-2 -3 nap ami alatt megjavítják a gépet.
Köszönöm, sokat segített a leírás. Megpróbálom egyelőre a kézi géppel, aztán majd meglátjuk, talán tavasszal megy egy rendes motoros eszköz. Ha meg nem, akkor legalább gyúrok egy kicsit permetezés közben... :-)
Nekem nincs, de vannak kikötéseim a vásárlást illetően:
- gagyit nem veszek mint írtam az alkatrész minőség végett.
- van olyan amelyik ejtőtartályos vagy mi a szösz a neve (neten utána lehet nézni) itt valami rémlik, hogy nem lehet a szórófej magasabban mint a tartály vagy hasonló. Hülyeséget nem akarok mondani, utána kell nézni. Régebben erre felfigyeltem, de ha bele akadok megírom! Mivel te fát is akarsz permetezni, szvsz fontos hogy magasra tudjon hordani. Pl egy uborkásba vagy szőlősbe nem kell olyan technika amelyik 6-7 méter magasra is felvisz.
- Legyen közelben alkatrész elérhetőség ha mégis meghibásodna. Ha neten van az se gond, de ne évekig keresgéljek hozzá cuccot, ha valami elromlik.
Lehet még nézni olyat is, hogy hány l-es a tartálya, milyen nehéz az önsúly, mennyire könnyű a kezelhetősége, mennyire esik kézre. Jobb vagy balkezes használatot megnézni, hogy melyik kézben lehet használni.
Hogy ne ragadjon le a golyó, érdemes kerámia golyót venni és a permetezés végén mindig alaposan elmosni a permetezőt.
Azért itt is van pár kopó alkatrész, amit időnként (hogy mennyi időnként az változó) cserélni, felújítani kell.
Én azt a réz csavart is cseréltem amiben cseréltél golyót, mert az enyém meg volt kopva nagyon. (30+ év azért csak sok idő)
A légüst alatt cseréltem a golyót
Az általad cserélt golyót is cseréltem.
A csöveket és bilincseket is cseréltem.
A markolatot cseréltem A fúvókát cseréltem, ezt már előzőleg többször is, de idén vettem ezt a réz fejet ez nagyon cool.
Nekem a dugattyú hüvely sztem kopott, a dugattyú gumikat évente cserélnem kell. De ez a legkevesebb. Én a dugattyú szárat is cseréltem, mert elvolt rozsdálva a menetes része. Most 2 db réz csavar van rajta így a rozsdásodás veszélye nem áll fent.
Szóval szinte mindent újítottam ami kopó alkatrész volt.
Ellenállása van a karnak, de nem keményedik fel. Gyakorlatilag állandó.
Nem a légüst alatt, hanem a dugattyú alatti réz házban cseréltem a golyót. Az egész elég gány volt, ki is takarítottam rendesen, de a másikat nem cseréltem. Megpróbálom azt is, hátha javít a helyzetemen. Szórófejet nem újítottam.
Hogy lehet ezeket az eszközöket úgy karbantartani/használni, hogy elejét vegyem az ilyen esetleges dugulásos/golyóleregadós/anyjábaelküldendős problémáknak? Azért vettem direkt ilyet, mert úgy gondoltam, ehhez van alkatrész, és sok dolog nem tud benne elromlani. Ezek szerint mégis. Ezért érdekelne a megelőzés esetleges lehetősége.
Valóban 2 golyó van benne. A golyót a dugattyú alatt lévő réz házban cserélted, vagy a légüst alatt?
Ha pumpálod és nehezedik a pumpálás, akkor a légüsttel nincs gond. Viszont ha nem keményedik valahol elmegy a levegő. Ez lehet repedt cső, vagy más is.
Ha már felújítottál gondolom a szórófejet is felújítottad.
Ha felkeményedik a pumpa pumpálás után akkor én az elzáró markolatról levenném a permetezőszárat és megnézném folyik-e a lé. Ha nem, akkor valahol dugulás van.
Ha nem is keményedik pumpálásra a pumpa, akkor viszont vagy a golyó nem tud mozogni (a leragadó golyó gyakori jelenség nálam is sajnos), vagy valahol elszökik a levegő. Egy légüst kb 8000 ft körül volt mikor én néztem, szóval nem egy ócsó dolog. Viszont ha olcsón megúszod a felújítást, egy jó minőségű réz fúvókával fele annyi permetszerrel tudsz permetelni, ami azért elég jó dolog.
Én is akarok motoros háti permetezőt, de tekintettel, hogy én szőlőzni akarok így mindenképpen gyűjtök egy jobbra, nem veszek egy bóvlit. Mert hát mennek azok és jók is, csak hamarabb kopnak a kopó alkatrészek. Szóval a minőség rovására megy az olcsó ár általában. Legalább is ezt gyakran tapasztalom pl láncfűrésznél, motoros kaszánál stb.
kezdő kis gazda (nem kisgazda) vagyok. 300 tő szőlő és 55 gyümölcsfa istápolása a feladatom (ebből 30 fa és 18 szőlőtő már az én idei telepítésem). Van egy vegyépszeres permetezőm, de nem műkszik (pedeig a neten működőnek hirdették). Kicseréltem a golyót, illetve a dugattyút, most már nem fröcsköl a dugattyú rúd mellett a lé, de még mindig nem csinál semmit. Lehet, hogy itt is légüst csere segít csak? A permetezéseket édesapámtól időszakosan privatizált gépi permetezővel oldottam meg, de saját lábra kellene állni, már csak a 30 km távolság miatt is...
Másik kérdés: a fent említett feladatra lehet, hogy nem tökölnék a kézi géppel, hanem vennék motorosat. Ilyen kisebb feladatokra milyen márka/típus, amit már érdemes lehet megvenni? Elsősorban nem szivattyúsat, hanem levegőset gondoltam, de nem ismerem őket, a műszaki leírásuk a felhasznált anyagok minőségét nem feltétlenül adja vissza. Szabad megvenni olcsót, vagy közepes árfekvésűt, vagy inkább maradjak a kézinél, és gyűjtsek még pénzt? Használt is játszik? Javítható, nem eldobható gépre szívesebben költenék. Van valakinek ezirányú tapasztalata?
Nagyobb mezőgazdasági boltban kérdezd meg, hogy hol vesznek vissza lejárt határidejű növényvédőszert. Úgy tudom az EU-ban /nem tudom mikortól/ kötölező megoldani a visszagyüjtést. .
Meg tudja-e valaki tippelni, melyik szer válik hosszú idő után a kanna alján sárgás narancs - borostyán színű, gumicukor állagú zselévé? Ki kellene találnom az ártalmatlanítás módját.