Keresés

Részletes keresés

dr szittyo Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17260

Tegnap énis hallottam egy érdekes dolgot , Helvécián berakták a cseresznyét és a kajszit fólia alá , így próbálkoznak a további termesztésükkel!

Érdekes kísérlet, ha működőképes is lesz a dolog biztosan aranyárban lesz majd az itt megtermelt gyümölcs...

Előzmény: Mozo66 (17259)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17259

Tegnap beszéltem egy kulcsemberrel a szaporító anyag vonalon aki rálát a dolgokra és azt mondta , hogy a védekezés vonal kb most ért véget innentől kezdve csak milliárdos termesztő fog fagyvédelmi gyertyàt használni ... hiszen jó eséllyel csak mínuszba megy vele .

Előzmény: SándorTiszteletes (17255)
dr szittyo Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17258

Ha jól tudom tesem vagy messze szolnoktól , én 2019-ig mindig 40-60ft-ért vettem a szilvát pótlásnak ha kellett még a sajátomhoz, tavaly 160-200 ft nál nemvolt már olcsóbban(lepotica , stanley) szerintem ez így is fog maradni már!

Előzmény: SándorTiszteletes (17255)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17257

Pontosan !!!  Át fog értékelődni sok minden lesz majd spanyol kajszi ezerért meg hazai szilva ötszázért ...lehet választani.  Ahogy északabbra sem termelnek már barackot itt sem fogunk ,ha ilyen szituációk lesznek , mert ha egy termelőknek 5 évből 1 ben lesz bevétele akkor nem fogja csinálni . Maradnak azok a kulturák amik bevételt fognak produkálni . Mi is most korai szilvákat hoztunk július elejétől érőket .  Ha nem lesz kajszi akkor majd azt viszik enni meg lekvárnak is . Az eper szezonját is ki lehet tolni a frigó palántával .... Át fognak értékelődni a dolgok . 

Előzmény: dr szittyo (17253)
dr szittyo Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17256

Egyébként felénk(szolnok mellett) is lefagyott naggyából minden , bergeron ,gönczi , ceglédiek , őszik is(redhaven , champion , nektarinok 100%-os kár)  valamennyi szilvára és kevés körtére van még esély de ennyi:(

SándorTiszteletes Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17255

Ha az alma bejön, akkor az mindenkinek bejön - és mennek egymás árai alá.

Hasonlóképp, én a szilvába nem tudok belemenekülni, hisz nálunk annyi van, hogy még mindig nincs becsülete.

A klasszikus bogyósok - főként a foltosszárnyú miatt - felejtős, amiben van pici ráció, az a modern csemegeszőlő. Most még jó az ár, viszont annyian erőltetik, hogy pár év múlva ez is bajos lesz.

Egy biztos, a csonthéjasokkal nem lesz könnyebb a jövőben sem. Hiába várnánk, hogy jobb lesz a követő év, sajnos semmi garancia rá.

Ha költöttem volna a védekezésre, akkor nem nullán lennék, hanem keményen mínuszban. Igazi pofátlanság a természettől, hogy utalsó nap véreztet ki.

Én egy tábla kajszist meghagyok, a többinek a sorsa a közeljövőben eldől.

De ultra koraival biztos nem kínlódok.

Előzmény: Mozo66 (17249)
firpoliono2 Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17254

Kajszikkal mi a helyzet?

Én is a Dunakanyarban vagyok, de hétfő óta nem voltam kint. Holnap megyek szétnézni, tenni-venni a kertben.

Előzmény: evodia2010 (17252)
dr szittyo Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17253

Minden megváltozott , a 40-60 ft-os szilvaár már a múlté , meg a nem éri meg leszedni a meggyet , almát és rajtahagyjuk inkább a fán , ennek is vége.

Itt már nem a kajsziról van szó , hanem arról hogy mit lehetne termeszteni ami bírja ezeket a nagy időjárási szélsőségeket és tudnak majd az emberek mit enni!

Mostani munkámból kifolyólag elég sok gazdaságban járok (főleg kecskemét és környékén) , az a tapasztalat hogy kajszit már senki sem ültet , némi őszibarackot még igen , szilva és meggy lett a fő csapásirány újra , valamint a legtöbben borsó, zöldbab, és különböző krumplifajtákkal próbálkoznak a gyümölcsöskertek helyett...Szerintem van mit átértékelni és következtetéseket levonni az elmúlt évek alapján!

Előzmény: james69 (17251)
evodia2010 Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17252

Nálam Dunakanyarban fosóka, mirabolán meg Toledo/Topstar szilva virágban, Topend még bimbós.

james69 Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17251

Ezt azért nem gondoljátok komolyan akkor mindenki szilvát fog termelni  nincs becsülete a hazai termelésnek minden szempontbol amikor duskáltunk a gyümölcsökben láttam eladhatattlan termést (almásban) tonna számra össze tolva a földön megrohadva v le se szedve a fárol  12- 15 ft léalma ár és a boltba meg veszik a 1-2% -os gyümölcstartalommal az ivóleveket.Az élelmiszer értéke meg fog változni fel fog értékelödni mert nem lesz a mai ember értékméröje  teljesen értéktelen dolgok amikhez ráadásul még ragaszkodunk is de amikor nem lesz mit enni  v nem tudsz olyan jóízüt enni akkor nézegethetjük a szép autót amin van még banki hátralék meg olykor többszázezres javitási költség mert ugye nyugati a fránya de azért ez  is van olyan ...ar hogy elromlik.

Előzmény: Mozo66 (17249)
zsorsz Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17250

Remélem nem kiabálom el, de a hajnali -3 átvészelték a fáim. a gönci betokozódott, a kis zöld barack bent figyel, a bergeron,meg az ismeretlen magról kelt még virágzásban, de semmi bajuk.

Mozo66 Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17249

Nem lesz egyszerű az idei év sem a termelőknek persze az  alma még bejöhet . A csonthéjast termelőknek meg ki kell találni valamit . Vagy bogyóst vagy valami más terméket a lehetőség szerint . Mi most csinálunk kb 2 ha Topendet ha más nem jön be és csak az marad abból meg tudunk majd élni . Úgy néz ki az itt mindent kibír . 

Előzmény: SándorTiszteletes (17246)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17248

Bocs, az őszi topicba akartam, akinek van joga pakolja át legyen kedves, köszi.

Előzmény: naivkezdo (17247)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17247

A kis pince feletti területemen van vér, early redh, Ford, mariska,  és flavortop nektarin.

Az egyedüli, amin védekezés nélkül maradt talán, majd meglátjuk, az a mariska.

SándorTiszteletes Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17246

A tegnapi napig, én tök jó termést reméltem.

AZtán már hajnali kettőkor -5 lett, az alja pedig -7C.

Konkrétan minden elment. Se kajszi, se őszi, de a meggy, szilva is oda (az utóbbi egyébként nem számít nálam), semmi nem maradt, ilyen évem még sosem volt.

Talán egy kevés körte marad kóstolónak, de konkrétan ennyi.

Ezt kalkulálja bele mindenki, aki termelősdiben látja a jövőt.

gkviiper Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17245

Meg tudom erősíteni. Keményebb legények a szilvák! A három termő kajszifám gatya lett. A két szilvafám teljes virágzásban van. Nincs barnulás a szirmokon, szétszedtem egy virágot, és szép világoszöld a közepe! A fák egymástól kb. 6-8 méterre vannak, és egyik sincs védett helyen.

Előzmény: fretty9 (17244)
fretty9 Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17244

Nagyon sajnalom.Pedig biztam benne,hogy a 2 tuzokado sarkannyal koroztok az ultetvenyben,mert azzal meg tudjatok menteni ezt az evet.A szilva ennyire jobban birja a fagyokat mint a kajszi viragzasban?Bar nalam az udvaromban a szilva sot az utcai diszszilvam is kibirta eleg jol.

Előzmény: Mozo66 (17243)
Mozo66 Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17243

Mi is túl vagyunk a horror történeten . Azt gondoltam , hogy a tavalyi évnél nem lehet rosszabb .....  de lett. Most úgy állunk , hogy 200 szilvafán van még termés szerencsére azokon max .... minden más lefagyott .  Az idén megint szívó ágon voltunk a környéken itt volt a legnagyobb fagy ... csütörtök hajnal -5 .  Megint előre menekülünk , ma gödröket fúrtunk mert hoztunk 300 szilvát és elkezdjük beűltetni a kajszik közé . Leváltjuk először a kajszit  majd az őszibarackot még meglátjuk . Az idei megint laza év lesz , bár az kissé zavarni fog , hogy megint nem lesz bevétel .

Hétfőn fűtöttünk , de látva az eredményt és az előrejelzéseket utána feladatuk . A Toppend Haganta Toptaste állta a sarat .... le a kalappal előttük . 

diospyros Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17242

ahogy mondja a mondás:

ha ég a ház, nem nehéz tűzkár biztosítást eladni! :)

amúgy gratulálok, örülök, ha valaki majd meg tudja menteni a termését vele,

vagy legalább egy részét. (én nem annyira hiszek a "sárkányokban", de persze lehet, azért, 

mert még nem láttam működés közben és persze az eredményekről áradozni elsőkézből,

marketing nélkül. de tényleg sok sikert!)

Előzmény: shop stop (17240)
diospyros Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17241

igen, muszáj lesz biztosításban (is) gondolkodni.

és mindjárt kettőben is, ahogy írtad.

(még ilyen "kicsi" 2 hektáros hobbistának is, mint én...)

most van egy rendes nyomdai ügyfelem, aki biztosításban is "nyomul",

mindjárt írok neki, bár már érintettem a témát, de nagy lett a csend... :)

gondolom a "nagyok" ezt a csapot már csapolgatják -helyesen!-

másképp elképzelhetetlen lenne elvileg, hogy még talpon vannak.

jó, persze van diverzifikáció is: ha nem terem a kajszi, kisebb haszonnal

pl. a szilvával át lehet vészelni az évet (annak, aki ebből él.)

Előzmény: Bubi504 (17239)
shop stop Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17240

Úgy néz ki elkelt!

Előzmény: madpapa (17231)
Bubi504 Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17239

Nem tudod mennyit fizet a biztosító és az mvh. A kettő együtt arra jó, hogy nullára, mondom nullára kihozd az évet, cserébe minden évben hektáronként hat számjegyű összegbe kerül a piaci biztosítás (alapból 50% az önrész tavaszi fagyra, és a biztosítási értéknek sincs semmi köze a valósághoz, mert ha lenne, akkor a díj kifizetethetetlen lenne). A biztosítók nem hülyék, ebből élnek. Ezzel szemben egy termelő a nullából nem tud megélni. 

Előzmény: Nick Árpád Jhonny (17224)
diospyros Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17238

na, befejezem, csak az üzenet nem lett leírva:

egy gyümölcsös fejlődése csigalassú, mire termőre fordul,

és addigra már lehet, el is öregedett, legalábbis piacilag (modernebb fajták...

lásd bűnrossz, fakó, gumi Ninfa kajszit még helyenként nyomják a hiperben,

mert vannak még jól beállt ilyen külföldi ültetvények - olcsón terítik ide a szemetet, ki kell még venni egy kis pénzt a beruházásból...)

tehát egy lassan "mozgó" ágazatot párosítjuk a gyorsan amortizálódó újdonsággal...

nem lehetetlen, az olaszok ezt csinálják, DE.

szuperintenzíven, széjjelműtrágyázva, hogy gyorsan történjen minden.

pl. a "nagy magyar áfonyásnál" áfonyabokrokat árulnak. szép nagyokat, viszonylag olcsón.

hazaviszi az örömittas tulaj, majd kánikulában elutazik pár napra nyaralni,

hazatérve kakukk a szerzeménynek. a naponta öntözés, tápozás után életképtelen a növény.

szóval eladják a bokrokat, mint a "letojatott" tyúkokat.

ott mindig fiatal növények vannak, mert azok a legproduktívabbak.

kajsziban ugyanez.

örülünk (örültünk) hogy az olaszok olcsón modern fajtákat voltak hajlandók nekünk eladni,

sikerült behozni, 1-3 lépéssel előbbre járva...

de egyébként az igazi kincseiket nekünk nem adják oda, csak pár év múlva (Rubilis, Rubyingo, stb.)

...nem is beszélve arról, hogy nálunk ezek nem is kincsek, az alkalmatlan éghajlatunk miatt

csak a "dísz"fát nézegethetjük...

konkurencia soha nem leszünk nekik, a védekezési költségekkel terhelten...

(bár ott is van, sőt legtöbb helyen van jégháló, de azért a fagy nem olyan nehéz ügy... még ha most spanyol ültetvények is fagytak el... persze a Pireneusok mellett, ahol a fagy oda folyik le, ne csodálkozzunk... de azért máshol ott nincs fagy, monnyuk vízhiány az igen...)

ki kellene találni a magyar stratégiát, ami a saját nemesítéssel kezdődne,

folytatódna az értelmes támogatással (pl. bocs, de a kajszit nem támogatnám, csak ha Cravo házban van, vagy jéghálóval, kiépített fagyvédelemmel... ami már feltételezi az öntözési rendszer meglétét is...)

és még sok más, de végződne az életképes felvásárlási megoldásokkal (nem TÉSZ...)

remélem, megérjük (vagy nem) hogy lesz ilyen... (?)

Előzmény: diospyros (17235)
Bubi504 Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17237

Én csak kémiailag védekeztem (ma délelőtt is fújtam Megafolt, mint esemény utáni...). 

03.30-án még 80%-os termés volt várható, ma olyan 20-at mondanék, pedig itt nem volt olyan hideg mint máshol (ma csak egy pillanatra volt -3, egyébként -2,5 körül, nem úgy, mint Kecskemét körül...).

A bármit/bárhogy elégető módszerek csak szélcsendben működnek, ma reggel éppen az volt, de a korábbi napokban nem, úgyhogy én ilyesmibe nem ruházok be (de még egy szélgéppel sem mentem volna semmire). Arról nem is beszélve, hogy több éjszakát virrasztani... erre én nem vagyok sem képes, sem hajlandó. Ide tartozik a paraffingyertya is, ami 1 éjszakára még vállalható lenne, de több napra nem jön ki a matek, csak egy újabb anyagi kockázatot hoz a rendszerbe. A fagyvédelmi öntözésről beszéltem olyannal aki már látott (értsd úgy, hogy szakértő) : ez sem működik, ha 3-4-5 napon keresztül van fagy, tönkre lehet vágni vele az ültetvényt, de már egy egyéjszakás kalandnak is vannak komoly mellékhatásai (kajszinál). 

Szóval ez az év nem az volt, amikor lehetett volna védekezni.

Előzmény: fretty9 (17225)
diospyros Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17236

majd jövőre! :) tavaly is ezt mondtuk :)

de tényleg: hangozzon el egy bizakodó félmondat is!

---

azért a kajsziirtási programterv (óvatosan, ésszel) beindítva...

a rossz az, h nem igazán lehet bármit a helyére gyorsan/egyből ültetni,

csak ha géppel van kiszedve, gyökerestül, nagy gödörrel. (nem kajszit azt lehet/ne. de így meg egy sakktábla lesz a területből... biodiverzitás? vagy inkább rengeteg nyűg.)

---

védekezés: megtettem amit gondoltam. van létjogosultsága, de nálam teljeskörűen nem.

ha csak 1-2 nap lett volna, és 1-2 fa akkor OK.

jövőre lehet veszek gyertyát, de az is csak 1-2 nap esetén értelmes.

letakarás: van 4 m-es fa is. ott a magasság az egyik részvédelem. letakarni nem lehet. kicsik meg keveset teremnek a takarás munkájával nem arányos a nyereség. ha sikerül a takarás inkább csak a feeling a "nyereség", hogy sikerült.

Előzmény: gkviiper (17234)
diospyros Creative Commons License 2021.04.09 0 1 17235

"csak támogatásokkal és bennfentességgel mega/gigaüzlet" 

-és már megint itt vagyunk annál, hogyha mégsem támogatás és protekció,

akkor mégis hogyan, lehet-e enélkül is "sikeres"?

mi a siker? szüleim nagyvirágú krizantémot (és sok mást) termesztettek,

ami akkor a 70-80-as években új volt + kádár rendszerben minden könnyebb volt

(még nyugtával/számlával sem kellett vesződni a kistermelőnek...)

a világ nem volt ennyire felgyorsulva / globalizáció sem volt (dömpingáras import + növénybetegségek behurcolása, stb.), így lehetett tervezni több évre. ilyen globális járvány is elképzelhetetlen volt. (szegény vendéglátósok és társaik....)

most az egyik megoldás lehet a különlegesség telepítése, amire "senki nem gondolt" még, persze csak szerintünk, mert valójában már minden területen ott munkálkodik a konkurencia, ami persze részben előny is lehet (megismertetés), de nagy mennyiségben már gond, főleg, ha közel van hozzánk, és tök ugyanabban utazik...

de az új amortizációja min. 2 oldalról történik: 

- az emberek viszonya az újhoz: az új ma már még rövidebb "életű", lásd válás, lásd 2 évente telefoncsere, lásd minden a gyors váltásra van kitalálva. 

lásd 8-10 évente lecserélt olasz kajsziültetvények...

- a piaci igények (részben visszautalva az emberi tényezőre, ami generálja), és a növekedési kényszer

(nem lesz ez jó... a rák is örökké nőni akar...). a nyereséges cégek a profitot legkönnyebben és legolcsóbban beruházással tudják "eltüntetni", legálisan kivenni (persze, fizetésként vagy osztalékként... jó drága...). meg ugye a konkurencia is nyomul, meg a megalománia is játszik...

az "új" rövid, sőt kérészéletű a posztmodern (utáni) korban.

ezt összeegyeztetni a mezőgazdasággal olyan, mint Schumacher trabanttal.

van akinek sikerül (lásd protekció, támogatás...) és van akinek látszólag saját erejéből sikerül,

de ott is van valami blikkfang, pl. agrárgeneráció gyermeke...

a nagy mennyiség, (sok fa) is kulcs, kevéssel nem lehet milliókat bevételezni...

és a rengeteg munka, igaz anélkül semmi sincs. csak azt nem szoktuk beárazni.

végül azért néhányan kiugranak, ez szerencse faktor is.

itt most az igazán sikeresekről beszéltem.

tehát lehet az újra és különlegesre alapozni, de tudni kell, hogy igen gyorsan amortizálódni fog.

ha az újdonság az üzleti terv sikerének elsődleges kulcsa, jó, ha nem csak 1 (igen kevés),

hanem 2-3-4 lépéssel előbbre tartunk

(mihez képest? vagy csak mi hisszük azt információhiány miatt hogy előbbre vagyunk?)

még jobb, ha olyant csinálunk, ami még nem is létezik (mert pl. magunk nemesítettük, lásd Sanyi munkássága...)

és a másolók, hamisítók miatt még ez sem életbiztosítás...

de persze menni kell előre, ez mind csak merő okoskodás, túlzott aggodalmaskodás.

(bocsánat, kajszi fórum. akit nem "érint" irományom, lapozzon. befejeztem. mára :)

Előzmény: diospyros (17232)
gkviiper Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17234

Remekül hangzik! Akkor most már csak meg kell élni, hogy teremjen! :)

Előzmény: diospyros (17233)
diospyros Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17233

...már nem is emlékszem rá, oly régen termett :) ;)

komolyra fordítva, nagyon finom. a barack tetszetős pirosas (ld. "rouge").

(pusztulás: pl. Boldogkőváralján van egy ilyen ültetvény, de írták, h erősen védeni kell, mert pusztul... de hát tudjuk, mindenhol más a helyzet, valahol pusztul a Bergeron rokon is, valahol nem...)

szálkásodás kérdését nem tudom. kevertük a fajtákat a lekváralapanyag vásárlóknak, így senki nem sírt, hogy gond van :) sőt inkább mindenki nagyon boldog volt a minőséggel...

az a helyzet, hogy pl. mikor 2019-ben dömping volt, nagyon kevés idő jutott a nézegetésre,

és mivel ez a bergeval mellett van / volt, gyakran kevertem is vele...

az a "jó" fa, ami pl. kihagyással van ültetve, arra jobban emlékszik az ember.

a kihagyás nem szándékos, hanem a pótlás során került oda.

pl. a (finom) Hargrand a cserikajszi mellett van, így jól azonosítható / emlékezhető rá.

természetesen van táblázatos "térkép", névvel, telepítési idővel, kertészeti forrással, stb.,

de ezt már nehéz nézegetni, csak kajsziból van (volt? :( 40 fajta...

van, hogy nincs megszakítás, sok kajszi egymás után, ott nehezebb a megfigyelés... pedig fejből mondom mi micsoda, néha bizonytalankodva, de valahogy mégis...

és persze vannak kitüntetett fajták, amikre pl. nagyszerű íz jól emlékszik az ember, pl. ez a BigRed (sokan szidják, de "parfümös" ízével kivételes, kár h ez is fagyérzékeny).

tehát a B.rouge nincs a top 3-ban, de akörül :)

Előzmény: gkviiper (17230)
diospyros Creative Commons License 2021.04.09 0 1 17232

...egyébként lehet remény, a nagy "hozzuk a fűrészt, fejszét" komor hangulatban.

ne felejtsük el, hogy 2017-ben, 18-ben és különösen 2019-ben is volt kajszi (nézem a képeket a roskadozó fáimról...), védelem nélkül is,

az is igaz, most 2 kihagyós év jön... és még a jövő év sem biztos....

de lehet akár 2 jó év is ezután.

a pszichológiában ismert a győztes kéz téveszme, hogy ha valami most sikerül, rendben van, az

később is úgy lesz, ill. a jelenből megjósolható a jövő.

ennek ellenkezője is igaz, nem biztos, hogy 2 rossz év után csak rossz jöhet.

mindenesetre egy nagygazda, aki egzisztenciaként tartja a kajszit, nem engedheti meg ezt a nagyfokú bizonytalanságot. vagy megválik attól ami nem terem 10 évből 8-9x, vagy profin védekezik (imigy-amúgy az még rosszabb, mert kidobott pénz), de akkor mindennek klappolnia kell.

mert nem csak a fagy az ellenség, hanem a rengeteg (új, inváziós) betegség, kártevő, a piaci helyzet

(ha jön -jön- a durva válság, mi lesz az ára? szerintem lesz azért ára, de...) stb.

én a nyomdaiparban vállalkozok 24 éve, de ez a mezőgazdasági szektor elképesztő, ez a bizonytalanság értelmezhetetlen, itt határidők vannak és biztos megvalósulások... pont erre vok büszke, h nálam minden, mindig elkészül... kajszira hogyan tudnék ígéretet adni, terveket készíteni??)

ilyenkor hálát adok, hogy a (már, ennyi év után) unalmas kenyérkeresetem milyen egyszerű is...

(pedig azért ez sem csak diadalmenet, mint semmi sem az, csak kívülről, h mást ne mondjak, az újságpiac szinte teljesen megszűnt / megszűnik, de a papírkönyv sorsa is "alakul", más nyomtatott termékkel együtt... )

a mezőgazdaság is csak támogatásokkal és bennfentességgel mega/gigaüzlet!

(kevés kivétel erősíti a szabályt)

madpapa Creative Commons License 2021.04.09 0 0 17231

Ez mit jelent pontosan. Írhatnál róla néhány mondatot!

Előzmény: shop stop (17218)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!