Mariska néni kérésére( bár nem szoktam ide írogatni) leírom a rostos meggylé készítésének menetét
nem egy bonyolult dolog, pontos recept nincs is, így majd mindenki eldönti mennyire szeretne sűrű vagy éppen hígabb levet, édesebbet vagy esetleg savanykásabbat
ami biztos, hogy nálunk ez a lé megy legjobban, szoktunk még almából, szőlőből is csinálni és őszibarackból is
kedvcsinálónak egy kép a legutóbbi szériáról, aztán írok pár sort is
Azért írtam,hogy én is,mert kentaurtol várjuk a receptet. Én eddig még nem készítettem csak paradicsomos cukkinit,sült paradicsomot,és tésztára való bazsalikomos szószt. Esetleg ezekkel szolgálhatok csupán :)
Igen mindent,de célszerű előhűtemi a normál hűtőben(nem fagyasztóa) 0 +5 között és ezután betenni a fagyasztó gyors részébe.A mennyiséget pedig írja használati. Az egész lényege a minnél gyorsabb fagyás mivel ilyenkor kissebb jégkristályok keletkeznek s kevésbé károsodik az árú.
Szerintem mindent tehetsz a gyors fagyasztóba,és mikor kifagy,akkor mehet a rendes mélyhűtőbe.Én legalább is így csinálnám.A zöldségeknél,gyümölcsöknél is állítólag sokkal jobb, ha a lehető leggyorsabban fagynak meg.Már nem tudom miért is,arra nem emlékszem,és arra sem hogy mikor ,hol olvastam ez témát tárgyaló cikket.
Sziasztok (főleg) fagyasztószekrény tulajdonosok! Meguntam, hogy egy csomó termény pocsékba megy szűkös fagyasztó kapacitás miatt, ezért beszereztem egy 6 fiókos mélyhűtő szekrényt, miután át-logisztikáztam az egész tárolási rendszerünket, mivel csak a gardrób szobába szétszedett szekrények helyén tudtam elhelyezni a 185 cm magas, tekintélyes méretű darabot (úgy 185 magas). Ennek van felül gyorsfagyasztó része, ami még nekem soha nem volt. A zöldségeket, gyümölcsöket simán betettem a fagyasztó fiókba. Az a kérdésem, hogy mik azok a dolgok, amiket gyorsfagyasztani szoktatok/kell? Gondolom, szilvásgombóc, panírozott cuccok, de mi minden még?
Igen ,teljesen igazad van. Nálam is ami megromlik az mind a tető vagy üveg hibája. Az automatázott üvegeknél nagyon klasszul beszívja a vákum és elég jól látszik ,hogy lezárt légmentesen.
Én nagyon szeretem.Tavaly kevés csigám volt és sok tököm,cukkini.Tettem el gyalult tököt kaporral .Csak legyalultam a tököt,bele üvegbe a kaporral és ment az automatába.Ugyanígy a zöldbab,meggy.Ezek amik nagyon fogynak nálunk.Epret most csak turmixoltam,üvegeztem és automatáztam.Jó lesz turmixba,gyümölcslevesnek.
Na persze nem mondom,hogy más módszerrel nem érhető el ugyanez az eredmény.De mint ahogy baby-lon is mondta ,nekem sem volt nagy fazekam,mostmár van :D
Bármelyik módszer sokszor azért vall kudarcot (feltételezve a max. tisztaságot és jó receptet), mert az egyszer már használt üvegek teteje nem biztos, hogy zár rendesen (pláne, ha össze is kevertük). Új üveggel és tetővel nem lehet győzni, így marad a nagyon alapos előzetes ellenőrzés, tetőcsere, esetleg +celofánréteg, fejre állítás újságpapírra, stb. Nálunk ha bármi probléma volt (szerencsére ritkán), mindig vissza lehetett vezetni üveg, vagy tető hibára. Mi nem félünk kevés nátrium-benzoáttól, borkéntől, de cukrot nagyon keveset használunk; a befőtt, lekvár, kompót, lecsó, paradicsomlé és egyéb levek mennek a száraz dunsztba, a savanyúságnak nem kell. Vannak dolgok, aminél - szerintünk - kell a zárás utáni sterilizálás; pl. zöldbab, spenót, zöldborsó. Ez nálunk megy a fagyra... Kacérkodtunk mi is az automatával visszatérően, de valahogy mindig elmaradt, s mégis jól megvoltunk... :)
A kuktás módszert ugyan nem próbáltam,de sütőben egyik évben a barackot igen.SAjnos eléggé szétment,megpuhult. A befőző automatával nincs ilyen gondom.Tavaly pl.volt olyan barackom,hogy először nem is akartam eltenni ,mert nagyon puhának találtam. Végülis csak kipróbáltam ,és teljesen jó lett. Keményebb ugyan nem lett a barack,de nem is puhult be még jobban :)
A borsó és a zöldbab is klasszul elál,mindenféle hókusz pókusz nélkül. Megtisztítom,megmosom,üvegbe teszem, vizzel feltöltöm és megy az automatába.Ennyi.
Azért ha esetleg megtalálod, akkor a pontosítás jól jönne. Mint közismert: az Ördög mindíg a részletekben rejtőzik.
Azzal is kevesebbet kellene kísérleteznem, ami a tormareszeléshez kapcsolódó élmények ismeretében nem elhanyagolható szempont.
Az alap receptek általában tökéletesítésre szorulnak, ami általában kellemes kísérletezgetést jelent. Nade ha az ember lereszel tíz deka tormát, aztán kutyulja-zutyulja és a végén kiderül, hogy nem lett az igazi...
neduddgi(én) nézd ezek voltak a tavalyiak. Ez volt a kiindulási alap.Sajnos van egy rossz szokásom.Cetlire irkálom a kipróbálandó recepteket,hogy majd ha jó lesz füzetbe másolom.Persze utána elkavarom a cetliket.Holnap átnézem a lehetséges helyeket és ha meglesz pontosítok.
Ez az időjárás megbolondítja a növényeket (is); már lehetne vágni a metélőhagymát és a metélő fokhagymát is, de még hagyom, mert inkább a zsenge téli sarjadékhagymából szedtem fel, jól is esett. A metélő majd később következik, s a zöme megy vágva dobozban a fagyasztóba... Télen nagyon rászoktunk; körözöttbe, rizsköretbe, rántottába, levesbe. Nem hittem a szememnek, de kibújt ismét a gyapjas tintagombám is, pedig annak még bőven nincs itt az ideje; az ősszel végül kb. 1 m2-ről leszedtem majdnem 2 kg-ot. Nagyon finom volt... :)
Örülök, hogy ízlik. A miénk már elfogyott, keveset készítettem az idén. Sajnos nem volt sikeres a céklám. A másodvetésből nem lett semmi, a korai pedig kevés volt, és hamar elfogyott
Az én receptem régi, de csak tavaly készítettem először hordósat. Tavaly finom volt, az idén pedig valamit elmérhettem.
15 l vízhez 1,5 kg cukrot, 1 kg sót és 1,5 l ecetet (20%-os) tettem.
Már kiszedtem üvegekbe a hordóból, készítettem rá másik levet. Így most egész jó lett, csak duplán kellett vele dolgozni.
Ezen szerintem ne aggódj. Ez kimondottan savanyító edény, élelmiszer minőségűnek kell lennie. Nézd meg a vecsésieket a piacon, ők is ilyenben savanyítanak.
Szia, képet most nem tudok feltenni, mert a telken tároljuk a savanyút, ötliteres üvegekben hordjuk haza a panelba. De évek óta műanyag hordóban készítem és tárolom. Gazdaboltban vettem, 30 literes, csavaros, jól záródó rácsavarható teteje van. Nálam nem szokott évekig megmaradni, mert minden évben elfogy. De nem bátják egymást.
En egy oriasi fagylaltos kontenert hasznaltam, / fagylaltostol/ abbol kiindulva hogy ha elelmiszer volt benne elotte akkor nem lehet veszelyes az egeszsegre, ellentetben holmi festekes tartalyokkal mert ilyet is olvastam hogy volt aki csak kimosta es kesz, ugyanis olvastam hogy kioldodhatnak benne veszelyes anyagok amik kesobb majd egeszsegi bajokat okozhatnak. 4 ilyen savanyusagos fedeles edenyem van, holnapra talan tudok kepet felrakni ha tenyleg erdekel. Nagy ettermektol szerintem lehet venni olcson a kiurult elotte is savanyusagot tartalmazo edenyeket ha benezel hozzajuk es megkerdezed.
Imádom a sült paprikát tojással, főleg, ha kicsit csípős. Már nem emlékszem, kinek az ötlete volt, de itt olvastam valamelyik fórumon, hogy a fagy elől kényszerből bementett "felesleges" paprikát darabolva olajon megsütve, dobozolva lefagyasztja, s télen kiolvasztva, felhevítve üti rá a tojást, s ismét nyár van rövid időre. Kipróbáltam, szuper lett, köszönet érte! Az idén nem csak egy dobozzal teszek el így... :)