Ezt a fórumot azzal a céllal hoztam létre,hogy aki kedvet érez kistraktor,csettegő,és egyébb háztáji gépek sajátkezű építéséhez csatlakozzon.De akinek van ilyen gépe az is szóljon hozzá.Itt megoszthatunk az ötleteket,tapasztalatokat.
Persze amikor meg én hívtalak az óvodába karbantartónak , a nagyon -nagyon csúnya fönökasszony beosztotjának . Akkor meg még a füle botodat sem mozdítottad .🤠🤠🤠🤠🤠🤠🤠🤠🤠🤠🤠🤠🤠
Van néhány ilyen gazdálkodó ismerősöm, egyik már csak volt ...
Nevezzük Bélának az elsőt, ő egyedül gazdálkodik a földjein, talán bérel is valamennyit. Saját gépparkkal röndölközik, régebben besegítöttem nála gabona aratásakor, kukorica szödéskor a szállításban és a gépekön is.
Mögszállottan precíz a munkájára, saját maga javítja, tartja karban a gépeit is. 3 családja van, tanultak mind, felesége már tizen éve elhagyta.
Másodikat hívjuk Sanyinak, ő a saját családi gazdaságában keresi a kenyerét, apja néhàny évvel ezelőtti halála után a fiával együtt műveli a földeket, van 2-3 segítőjük alkalmanként. Neki nagyobb gépei vannak, 500 ha fölött területön gazdálkodnak, hétvége náluk sincs. Néhány éve költözött el a felesége otthonról, ahogy a két család kezdött önálló lönni.
3. lögyön Matyi, ott három testvér fogott össze a földosztogatás után, szépen boldogultak a maguk munkájával a nem túl jó természetű földekön is. Fele részben szolgáltatnak is a gépjeikkel, a nagy gyerökök ott is besegítenek amikor csúcsra vannak járatva. A legidősebb testvér elhunyt egy jó éve, annak a fia vötte át a helyét a gazdálkodásban, nem rózsás a helyzetük mert ott mindönki volt covidos és az nyomokat hagyott rajtuk, mint ahogy Kavicsoson is.
Lehet ebből követköztetést is levonni, mit és hogyan érdemös vagy szabad csinálni.
Hajnali 2 után már a 35 éves DJ is velünk eggyüt nyomta . Aztán a Váci müvház vendéglő dolgozói csatlakoztak hozzánk , ott is volt 2 srác . Így már 4 én voltunk fiúk s próbáltuk állni a sarat .
Volt a taxis ismerősnek és barátjának jó pár zsebes fuvarja . Meg volt olyan is akinek a férjét riasztottuk , én sem örültem volna ha téli hánnya az autót . Én sem nagyon mertem autózgatni , mert azért csak megittam vagy 2x2 decinyi bort . De Vácon a búsz állomásra vittem 4 hölgyet ( de csak azért mert útba esett ) .
Az biztos ,hogy gazda és gazda közt nagy a különbség . De ahogy írod sok helyen nem akarják megfizetni a dolgozót . De olyant is tudok ahol 3 fő állt össze és a környéken sok föld területet vásároltak össze . S hárman dolgozzák közössen . Nincs nekik se éjjelük se napaluk , az asszonyai otthon vannak és viszik nekik a reggelt ,ebédet és a vacsorát .
26 év munkaviszony, de jó lenne még 26 nak lenni 😁
Azért próbálkoznak automata targoncával van a cégnél is szép új csillivilli, csak iszonyatosan lassú.
Németország ott láttam hogy működik ez, szlovákba is voltak robot targocák de csak csarnokban.
A demag robot is szépen tudja pakolni a raklapokat.
Ugyanakkor a targoncások azért még hosszú ideig még vezetni fognak.
Az hogy valahol igen gondolni kell a későbbi időkre is , mert ahogyan nézem a helyzet alakulását hát valószínűleg nagyobb mértékben lesz öngondoskodás mint állami nyugdíj.