Keresés

Részletes keresés

pgazso Creative Commons License 2014.02.17 0 0 251

Amiket beszúrtam linkeket, használható volt valamennyire? :) Nem vagyok egy nagy zseni ilyen téren sajnos. :)

Prof Creative Commons License 2014.02.16 0 0 250

Az AtMega k. jó cucc. Csinálj hozzá saját bootloadert, tedd köré a neked szükséges alkatrészeket (és csak azt), és jöhet a mehet!

A cikket elolvasom majd, köszönöm!

Előzmény: John Zero (249)
John Zero Creative Commons License 2014.02.16 0 0 249

Ja, megvan a cikk: http://paulfurley.com/arduino-isnt-just-for-hackers/

De tény, hogy én se az "alap" arduino-t raktam volna bele, hanem maximum az Arduino Mini-t vagy Pro-t. És persze rengeteg korlátja van az atmega 328-nak is, a szempont az olcsóság és elérhetőség is volt az alkatrészeknél.

De azért a stabilitása elég jó, ráadásul van pl. watchdog szolgáltatása is.

Előzmény: Prof (248)
Prof Creative Commons License 2014.02.16 0 0 248

Nos.

Az elv persze jó, de ettől az Arduino és klónjai (a Raspberry Pi-t, a Blackbone-t és a hasonló kütyüket is beleértve) belépőszintű, oktatási célú, kísérletezési platform marad. Egyszerűen műszaki kialakítása folytán alkalmatlan másra. Persze otthoni barkácsoláshoz mindennél jobb (kő egyszerű, rohadt olcsó és viszonylag üzembiztos), de kereskedelmi terméket azért elég meredek dolog építeni rá. Rohadt nagy (már a processzorhoz képest), rengeteg felesleges hóbelevanc van rajta, mindemellett nehéz illeszteni meglévő rendszerekhez (pl. 12V-ra autós felhasználáshoz). Mert azét valljuk be, elég hülyén néz ki egy próbatábla és egy halom kábel a kesztyűtartóban összeszigszalagozva.

De. Azt meg lehet csinálni, hogy kipróbálod, aztán tervezel hozzá egy nyákot (Fritzing), ráraksz mindent, ami kell, leveszel mindent, ami nem kell, és hopsz, van egy működő céleszközöd, ami pici, üzembiztos és jó esetben pontosan azt tudja, mint amire szükséged van (a programozhatóságot meg megoldod vagy egy soros programozóval vagy egy másik arduinoval ICSP porton.

Menj fel az AtMega honlapjára és nézd meg, mennyi féle mikrokontrollert kínálnak. Döbbenet. És ebből a 168/328, a 32u4 és a Mega2560 csak három (a Due-t hagyjuk most, az lényegében marginális, mert a 3,3 V miatt lényegében semmilyen meglévő cuccal nem kompatibilis, cserébe mondjuk rohadt gyors).

Ha a felhasználási módokat nézzük, adott mondjuk egy quadcopter, amire szeretnél egy PID-es stabilizátort rakni. Adott az Arduino és mondjuk egy MPU6050 modul. Van mondjuk 15 gramm alkatrészed, amiből használsz 4, maximum 5 grammot... A maradék meg holt felesleges.

Előzmény: John Zero (246)
John Zero Creative Commons License 2014.02.16 0 0 247

És ez is egy érdekes cég:

http://ruggedcircuits.com/html/custom_design.html

Arduino egyedi shieldeket terveznek és gyártatnak.

Előzmény: John Zero (246)
John Zero Creative Commons License 2014.02.16 0 0 246

Az az igazság, hogy én is ezt hittem (hogy nem végtermékhez van).

Amíg el nem olvastam egy cikket (nem találom), ahol a szerző azzal érvelt, hogy minden más technológia jön-megy (pl. PLC gyártó csődbe mehet, vagy kivezethet egy modellt a piacról), de az Arduino keretrendszernél garantálják, hogy menni fog (amíg él az arduino mozgalom), ha kiesik az egyik shield-gyártó, jön más, st.

Előzmény: Prof (227)
pgazso Creative Commons License 2014.02.16 0 0 245

Elfelejtettem említeni, EZT a tápot vettem hozzá. Sajnos amíg nem jön meg, nem tudok rámérni. Amit említesz programot letöltöttem, remélem én is sok hasznát veszem majd. :)

Előzmény: Prof (235)
Prof Creative Commons License 2014.02.15 0 0 244

Akkor mehet az éles. Valószínű, hogy a liquid_crystal.h-ban kell átírni pár paramétert (vagy jobb esetben magában a sketchben).

Előzmény: vfp (243)
vfp Creative Commons License 2014.02.15 0 0 243

Így kell fasználni:

LiquidCrystal_I2C lcd(0x27, 2,  1,  0,  4,  5,  6,  7,  3, POSITIVE);

ezzel működik a demo sketch

köszönöm a rávezetést

Előzmény: vfp (242)
vfp Creative Commons License 2014.02.15 0 0 242

Átnéztem a könyvtárakat, eltüntettem minden LDC-s könyvtárat és csak ez a speci maradt.

Így már lefordult a program. Eredmény:

i2cLCDguesser v1.4.1
 - Guess constructor for i2c LCD backpack
----------------------------------------------------------------
NOTE/WARNING: Guessing the i2c constructor is not really a
good thing since it could damage the hardware. Use with caution!
Do not leave things with an incorrect guess for too long.
i.e. advance to the next guess as soon as possible
when the guess in incorrect.
If the guess is correct, the constructor will show up
on the LCD.
----------------------------------------------------------------

<Press <ENTER> or click [Send] to Continue>
Scanning i2c bus for devices..
i2c device found at address 0x27
Device found: PCF8574
<Press <ENTER> or click [Send] to start guessing>
Trying: lcd(0x27, 2, 1, 0, 4, 5, 6, 7, 3, POSITIVE)
Trying: lcd(0x27, 2, 1, 0, 4, 5, 6, 7, 3, NEGATIVE)
Trying: lcd(0x27, 4, 5, 6, 0, 1, 2, 3, 7, NEGATIVE)
Trying: lcd(0x27, 6, 5, 4, 0, 1, 2, 3, 7, NEGATIVE)
Trying: lcd(0x27, 6, 5, 4, 0, 1, 2, 3, 7, POSITIVE)
Trying: lcd(0x27, 4, 5, 6, 0, 1, 2, 3, 7, POSITIVE)
Scanning i2c bus for devices..
i2c device found at address 0x27
Device found: PCF8574
<Press <ENTER> or click [Send] to start guessing>
Trying: lcd(0x27, 2, 1, 0, 4, 5, 6, 7, 3, POSITIVE)

Ebből az első próbára volt a kijelzőn megjelenítés.

Csak azt nem tudom, hogy akkor ez mit jelent.

Előzmény: Prof (241)
Prof Creative Commons License 2014.02.15 0 0 241

Tippem szerint rosszul van felrakva a könyvtár. Restart, illetve talán még a folderekkel lehet kicsit bíbelődni (átrakni, ahogy írtad, hogy fura helyen van).

Előzmény: vfp (240)
vfp Creative Commons License 2014.02.15 0 0 240

Tényleg vacak a forum képkezelése, a link:
https://drive.google.com/file/d/0B1QQ7JDppPs8S243SVdMMGZQXzg/edit?usp=sharing

Előzmény: vfp (239)
vfp Creative Commons License 2014.02.15 0 0 239

ez lemaradt  :)

Előzmény: vfp (238)
vfp Creative Commons License 2014.02.15 0 0 238

[13:56:05] vfp: Elolvastam a hivatkozott helyet.
A saját Library könyvtárból kivettel a LiquidCrystal és a LiquidCrystal_I2C könyvtárakat.
Letöltöttel a LiquidCrystal_V1.2.1.zip-et, és a benne levő LiquidCrystal könyvtárat bemásoltam a sajás Library könyvtárba.
(ugyan nem értem, ennél miért van a LiquidCristal könyvtáron belül a LiquidCristal_I2C, de ez most nem számít)
Letöltöttem a testetlő programot (i2cLCDguesser.zip), kibontottam, átneveztem INO-ra, bemásoltam a SkechBook-ba.
megnyitottam és az ellenőrzésnél az alábbi hibaüzenetet kaptam:
csatólva a képernyő másolat.

itt elakadtam

Előzmény: Prof (236)
pgazso Creative Commons License 2014.02.15 0 0 237

A szalagokról nem nagyon tudok semmit...kínaiaktól rendeltem, sok infó nem volt róla.

Esetleg ezek segíthetnek:

Hidegfehér 5050

Színes 3528

Ezeket rendeltem.

4 féle led szalag. Nem akarom külön szegmensenként vezérelni, csak magát a ledszalag fajtákat külön.

A táp még nem érkezett meg hozzá. Várhatóan a jövőhéten meg kéne jönnie...

Előzmény: Prof (235)
Prof Creative Commons License 2014.02.15 0 0 236

Hali!

No, most van időm (még bicajozás előtt) átnézni a fórumot. Sok eltérő hibajelenségről számoltak be, tipikusan az „összedugom, de nem megy” a legsűrűbben előforduló, de ezzel az az általános tapasztalatom, hogy rendszerint a kábelezést baszarintják el a képességeiben korlátozott kezdő arduinosok -- köztük pl. én is, mert sikerült két hőelemet megsütnöm egyszerű fordított bekötéssel.

Szóval, kezdetnek csinálj egy olyat, hogy a két i2c csatornát (SDA és SCL) felhúzod egy-egy 1,8 kOhm-os ellenállással úgy, hogy az ellenállásokat a +5 V és a láb közé kötöd. 1k8, 4k7 és 10k is megteszi, a legtöbb rajzon ezeket láttam.

Tégy így egy próbát, hátha.

Aztán találtam, egy működőképesnek látszó megoldást, ami egy try-and-error alapon működő sketch. Konkrétan az összes i2c címet és az összes lehetséges soros címzést végigpróbálja. Fontos, hogy ez a PCF8574 vezérlőre van kitalálva (most nem néztem vissza, hogy neked az van-e, de feltételeztem, hogy igen.)

http://forum.arduino.cc//index.php?topic=157817.msg1235230#msg1235230

Az eljárás a következőképp zajlik:

1. Le kell szedni minden liquidCristal könyvtárat, és felrakni ezt: https://bitbucket.org/fmalpartida/new-liquidcrystal/wiki/Home

2. be kell kötni a vezérlőt és az LCD panelt, de kizárólag azt. Kiemeli, hogy lényegesek a felhúzó ellenállások, lásd fent.

3. fel kell tölteni a fenti linken lévő sketch-et (ne zavarjon a .pda kiterjesztés, jó lesz, de át is nevezheted .ino-ra).

4. A soros monitoron (Serial Monitor) 9600-as beállítás mellett kell figyelni a dolgokat.

5. Reset az arduinon.

6. Meg kell nyomni vagy az Entert, vagy a "Send" gombot a soros monitor parancssorában a következő próbálkozáshoz.

Fontos! Elvileg ez a procedúra kinyírhatja a hardvert, úgyhogy ha egy teszt eredménytelen, akkor a lehető leggyorsabban a következő beállításra kell ugrani (Enter vagy Send).

A jó beállításnál kiír az LCD-re valamit, ahogy nézem, az LCD és az i2c beállításait).

Kíváncsi leszek...

Üdv!

Előzmény: vfp (180)
Prof Creative Commons License 2014.02.14 0 0 235

Méretezéshez kellene a LED strip-ek műszaki paraméterei közül pár. Vf, Ifmax, If, szegmensenként, illetve azt kellene kitalálnod, hogy hány szegmenssel akarod megvilágítani az akváriumot. Mindezt külön-külön mindegyik szalagra. Illetve kellene még a tápellátás terheletlen feszültsége (lehetőleg tized pontosan), és a terhelhetősége is.

A rajz már félkész, csak az ellenállások, illetve a tranzisztorok méretezéséhez kellenek ezek az adatok.

Előzmény: pgazso (231)
somat22 Creative Commons License 2014.02.14 0 0 234

Ugyan nem nekem linkelted, de nagy köszönet érte! Hasznát veszem majd.

Előzmény: Prof (233)
Prof Creative Commons License 2014.02.14 0 0 233

Fritzinget töltsd le!

Prof Creative Commons License 2014.02.13 0 0 232

Mindenki 0-ról kezdte az arduinozást.

Ha van paneled, kezdj el játszani az alapoktól (blink, blink without delay, fade stb.).

pgazso Creative Commons License 2014.02.13 0 0 231

Oké, próbálkozok! :) Majd a mosfet panel rajzát akkor megköszönném. :) Egyébként ez a program írás bajos lesz, mert a 0-ról kezdem, sose csináltam még... :)

Előzmény: Prof (230)
Prof Creative Commons License 2014.02.12 0 0 230

Türelem! :-)

Programot kezdd el! Írásban nem segítek (írok én eleget így is), de a javításban szívesen.

Előzmény: pgazso (229)
pgazso Creative Commons License 2014.02.12 0 0 229

No hát akkor most pár hét várakozás mire megjönnek a motyók :) Addig esetleg tud valaki segíteni program írásban? Mert abban nem igazán vagyok otthon. Ja, meg majd a mosfet panelt is el kell készíteni ;)

Előzmény: Prof (228)
Prof Creative Commons License 2014.02.12 0 0 228

Le lehet, de nem látom sok értelmét. Jó lesz az, hidd el! Aztán majd veszel mezitlábas lcd-t is.

Előzmény: pgazso (225)
Prof Creative Commons License 2014.02.12 0 0 227

Sok nemzetközi fórumon látom, hogy az általános felfogás az, hogy az arduino az végtermék építésére jó, pedig ugye a legkevésbé sem az. Lehet belőle építeni, de szerintem tök felesleges (van elegánsabb, olcsóbb, és ami fő, üzembiztosabb megoldás is). Nekem össz-vissz három shield-em van, egy lcd és egy Ethernet. utóbbi jumperes, nem gond ráépíteni, előbbi csak LCD-tesztelésre jó, másra nem. Arra mondjuk nagyon.

Előzmény: John Zero (226)
John Zero Creative Commons License 2014.02.12 0 0 226

Ja, jogos, a shieldnek van hátránya is, amit írtál. De van amikor jó gyorsan összedobni valami. Én nem használok shieldet persze, könnyen beszélek :)

Előzmény: Prof (210)
pgazso Creative Commons License 2014.02.12 0 0 225

Egyébként visszatérve az előzőkre. Mivel tegnap már megrendeltem a gombos lcd-t...arról le lehet műteni magát a kijelzőt és csak azt használni? Írtátok, hogy nem muszáj hozzá az a plusz modul ami kevesebb csatlakozót igényel. Ez valóban így van?

pgazso Creative Commons License 2014.02.12 0 0 224

Ez beteg...

Előzmény: Prof (223)
Prof Creative Commons License 2014.02.12 0 0 223
Prof Creative Commons License 2014.02.11 0 0 222

Prototyping... Megcsinálod rajta a menüt, aztán lépsz tovább.

Előzmény: vfp (221)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!