Keresés

Részletes keresés

kiwancsi Creative Commons License 2007.09.25 0 0 2024
Tavasszal két szépgyökeres ágat választottam le a rodimról, és úgy néz ki hogy nem maradtak meg. Mit ronthattam el?
sz_attila Creative Commons License 2007.09.19 0 0 2023
Fejlődtek, mert amikor kivettem, határozottan emlékszem, hogy beleszakadtak a földbe.
Előzmény: Szalkó (2022)
Szalkó Creative Commons License 2007.09.19 0 0 2022

Még egyet megkérdeznék.

A tavaszi kiültetés óta fejlődtek-e új gyökerek, vagy ugyanolyan állapotban voltak, mint ahogy kivetted a cserépből?

Előzmény: sz_attila (2021)
sz_attila Creative Commons License 2007.09.19 0 0 2021

Rovarrágás se volt, csak egy-két földigiliszta.

Egy ismerősömnek ugyanilyen módon ment ki 2 rodija (igaz, ott nem tudom, milyen szinten volt a gondoskodás) és egy másik jó ismerősöm kertészetében is pusztultak ki így rodik az idén. 

Hát most már nincs mit tenni, tavasszal teszek be a helyére egy másikat és bízom a legjobbakban.

Előzmény: Szalkó (2020)
Szalkó Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2020

Hár ez rejtély.

Nem vízhiány, nem túlöntözés, egészségesek a gyökerek, semmi rovarrágás!

Mostanában volt itt valakinek hasonló problémája. Egy örökzöld rhodi lehullatta az összes levelét.

Mi lehet ez? Valami új nyavalya? Gomba? Baktérium?

Előzmény: sz_attila (2018)
Aruncus Creative Commons License 2007.09.18 0 0 2019
Igen, az a három hajtás miatt aggódtam. Az elmúlt öt nap alatt nőttek és egy kicsit már zöldes színűek lettek. Ha nem 'érnek be' letöröm őket, ahogy írtad. Van mellettük még rügy. A három bimbó szépen fejlődik. Nagyon örülök. :-))))
Előzmény: Szalkó (2017)
sz_attila Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2018
Teljesen elsárgultak és lehullottak a levelei, kivettem, de a gyökerei fehérek, egészségesek voltak. Ennek ellenére a szárai elszáradtak.
Előzmény: Szalkó (2016)
Szalkó Creative Commons License 2007.09.17 0 0 2017
  Elsőre nem néztem meg figyelmesen a képet. A nyilakkal megjelölt három hajtás miatt aggódol? Lehet, hogy ezek már nem tudnak kifejlődni, de nincs is ennek jelentősége. Akár ki is törheted őket.
Előzmény: Aruncus (2013)
Szalkó Creative Commons License 2007.09.14 0 0 2016
Ha sötétbarnák a gyökerek, akkor már nem élnek.
Előzmény: sz_attila (2014)
Szalkó Creative Commons License 2007.09.14 0 0 2015
Szerintem az a barnás árnyalat a levélen teljesen természetes, ilyenkor ősz téjékán.
Előzmény: Aruncus (2013)
sz_attila Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2014
Túlöntözés gyanúja csak akkor merülhet fel, ha ez arra kifejezetten érzékeny, mivel a többit ugyanannyit locsoltam, azok meg élnek, mint hal a vízben. Sőt, az esőből ezek sokkal kevesebbet kapnak, mint a többi, mert sűrű fa van fölöttük. Megnézem a gyökereket, de nem hinném, hogy menthető.
Előzmény: Szalkó (2012)
Aruncus Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2013

Sziasztok!

Lefotóztam a rodit. Mára ekkorák lettek az új levelei. Kicsit olyan barnás színűek. De csak az a három ága hajt. Remélem hosszú lesz az ősz, és bezöldülnek. Ha nem, hogy élik túl a telet? Marad a takargatás? :-(

Szalkó Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2012

Szerintem is a gyökereknél kell keresni a bajt.

Mint írod, tavasszal vetted, majd kiültetted. Gondolom a földlabda gyökerekkel sűrűn átszőve, olyan mint a szivacs.

Emeld ki a földből a rhodit. Sajnos, azt gyanítom a földlabda ugyan olyan , mint ültetéskor, nem nőttek új gyökerek, de ami a bajt jelzi, hogy megvannak feketedve.

Túlöntözés? Tünetei hasonlóak, mint a vízhiánynál.

Előzmény: sz_attila (2011)
sz_attila Creative Commons License 2007.09.13 0 0 2011

Kollégák!

Van egy nagy gondom. ZsUR My Jane-éhez (levélben) nagyon hasonló rodim van, olyan vajszínű virágú. Tavasszal vettem, virágzott, hozott új hajtásokat. Gondoztam besületesen. Félárnyákban van, esővizet kapott csak, illetve gyeplocsoláskor kútvizet is (a szórófej rá is vitte, a gyep szélén van szegénykém). Nyáron kezdtem észrevenni, hogy a fiatal, az évi új hajtások levelei széle barnulnak. Nemcsak a végük, hanem úgy rendesen körkörösen. Egyúttal megálltak a fejlődésben, világoszöldek maradtak. A barnulás folytatódott. Mára az egész növény összes levele lelankadt, mintha vízhiányban szenvedne, de ez kizárt. Szerintem tavaszra ki fog pusztulni.

A gyökér tájékán kell netán a bajt keresni? Kártevő? A levelek nem voltak megrágva.

ZsuR Creative Commons License 2007.09.12 0 0 2010
Remelem is, hogy iden nem fognak viragozni - altalaban ilyenkor mar lehet latni a bimbokat szepen - amikbol jovore lesznek viragok.

A vedekezes. . . igen, en irtom oket a talajbol - es atjonnek a szomszedoktol. . .de nem hasznalok tobb vegyszert - csak eppen hogy, ha nagyon kell.
Előzmény: Szalkó (2009)
Szalkó Creative Commons License 2007.09.12 0 0 2009

Ha rágásnyomok vannak a leveleken, mint írtad, akkor ez a bogár jelen van és védekezni kell ellene. Gondolom az a szer a talajkártevők ellen hatásos.

A 2. és az 5. képen lévő bimbókból tavasszal lesz virág, a többiböl nem valószínű. Ha mostanáig nem fejlődtek ki, az idén már nem fognak.

Előzmény: ZsuR (2008)
ZsuR Creative Commons License 2007.09.12 0 0 2008
Hat szortam ki "grub contorol"-t, ami az ilyen kicsi fergetek irtja.

Nem, meg nincs rajta nagyobb bombo - de lehet latni a kezdemenyeket.
Annyi fele forma, annyi fele nagysag!!! Orom latni!!!
Előzmény: Szalkó (2006)
Szalkó Creative Commons License 2007.09.11 0 0 2007
A képen látható rhodod a "My Jane"?  Nem látni rajta virágbimbót.
Előzmény: ZsuR (2005)
Szalkó Creative Commons License 2007.09.11 0 0 2006

Tényleg tele vannak a rhodok bimbóval, úgyhogy jövőre bő virágzásra számíthatunk. :)

Azok a "nyuszik", amelyek megrágták a rhodojaid leveleit, orrmányos bogarak lehettek. Közülük is legvalószínűbb a barázdáshátú vincellérbogár (Otiorhynchus sulcatus). A bogár a levél szélét rágja karélyozva. Ez nem volna olyan nagy baj.

A baj az, hogy a fehér színű lárvák a gyökereket rágják. Ettől viszont a rhodo ki is pusztulhat.

Előzmény: ZsuR (2005)
ZsuR Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2005
A rhodok tele vannak bimbokkal, szinte mindegyik. Egy kicsin nem lattam, es a ketto nagyon kicsin (amik majdnem kimultak tavaly) azokon, de nem is remeltem, hogy lesz rajtuk virag. Az is ajandek, ha nem mulnak ki - az egyik kozel all hozza.

Sajnos szinte mindegyik rhodonak meg van ragva a levele. . .ki tudja mitol, annyi nyuzsi volt az iden a kertemben.
Ez a legujabb szerzemenyem, "My Jane", halvany sarga. Szepen novekedett a nyaron.

Tartomo Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2004
Jaj, ezek elég rossz hírek, de reménykedem, és egyenlőre nem dobom ki. Várok még 1 kicsit,  télre behozom 1 világos, hűvös helyre, és legfeljebb majd tavasszal válok meg tőle.
Előzmény: vtma (2002)
Catella Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2003
Gyönyörű volt, kár érte.  Biztos, hogy örökzöld? (Bár nagyon úgy tűnik.)
Előzmény: Tartomo (1996)
vtma Creative Commons License 2007.09.09 0 0 2002
Ha lehullott az összes levele, akkor nagy a baj!
Az enyémek közül ugyanígy pusztult ki egy. Azon is megjelentek a csupasz ágakon rügyek, majd bevakultak. Már kidobtam a tövet, a szívem szakadt meg érte!
Előzmény: Tartomo (1996)
Szalkó Creative Commons License 2007.09.08 0 0 2001

Tudtátok, hogy az áfonya és a rhododendron rokonok?

Az akácerdőben szedett lombföld savanyú kémhatású?

A Kertészet és Szőlészet szept. 6-i számában részletesen írnak az áfonyáról.

Akit érdekel olvassa el, mert mi rododendron kedvelők is meríthetünk belőle ismereteket (talaj, öntözés, tápanyag).

Aruncus Creative Commons License 2007.09.08 0 0 2000
Köszi, megnyugtattál. Ha az 1 m-es magasságot el fogja érni, akkor örülök. :-)))))
Előzmény: Szalkó (1999)
Szalkó Creative Commons License 2007.09.08 0 0 1999

Nem én rajzoltam, ez egy rodis könyvben lévő ábra.

Az 1 m-es magasságot, irodalmi adatok szerint, el fogja érni.

Előzmény: Aruncus (1998)
Aruncus Creative Commons License 2007.09.07 0 0 1998

Köszi, hogy lerajzoltad. Ha kemény tél lesz, megpróbálom betakarni. De azt reméltem, mivel már egy telet kint töltött, a többi már nem árt neki. Sajnálnám, ha ez a rengeteg bimbója megfagyna, még akkor is, ha csak leveles hajtás.

Mit jelent, hogy törpe rodi? Reméltem, hogy 1-1,5 m magas lesz.

Előzmény: Szalkó (1991)
ZsuR Creative Commons License 2007.09.07 0 0 1997
Az en osszesem tele van bimboval - van amin eleg szepen fejlett, van ahol csak latszik, bimbo lesz belole, nem level.

Jo evuk volt, sokat nottek! Ilyenkor mar kezdem varni a tavaszt :))!
Előzmény: sz_attila (1995)
Tartomo Creative Commons License 2007.09.07 0 0 1996
Szia, nekem is van 1 ilyen szép rózsaszínem, azt szeretném kérdezni, hogy ha cserépbe van ültetve, akkor télen hogyan teleltessem, tegyem világos, hűvös helyre? Csak tavasszal szeretnénk kiültetni, mert addigra elkészül a bejárónk, és ahova tenni szeretném, ott még földmunkák lesznek. Ja, mostanra lehullott az összes levele, pedíg félárnyékban van, kap vizet, 1-1,5 hónapja van rodiföldbe ültetve, miért van ez így ? Már a télre készülne? Viszont már hajtaná az új leveleket is, mert rügyezik is. Tudsz segíteni?
Előzmény: vtma (1934)
sz_attila Creative Commons License 2007.09.07 0 0 1995

Az én törpéim védett helyen vannak, amelyik nincs (1db) azt takarom. A tavalyi tél előtt is betakartam, aztán nem is volt tél :) Most biztosan erős tél lesz, a végletek nem szoktak ismétlődni...

Már fejlődnek a bimbók a törpe rodikon! :)

Előzmény: ZsuR (1994)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!