Ott a betűjel a szín német nevének első betűje szokott lenni, utána pedig a szám a szűrő erősségét mutatja (A 2X azt mondja, hogy kétszeres expozíció kell, azaz 1 FE-t vesz le a szűrőd).
Arra vagyok kíváncsi, melyik váz mire jó:). Főleg az expozíció (rekeszprioritás pl.) illetve a fénymérés, ennek kijelzése stb érdekel. ( A 40 és a 90 mm körüli gyutávok érdekesek számomra objektív szempontjából.)
(Tudom, gúgli a barátom), de jó lenne első kézből vélemény, tapasztalat)
Létezett, azt hiszem a Robot Motor Recorder is használta ezt a méretet. Ipari, biztonsági, meg traffipax kamerák voltak, illetve Németországban most is filmre fotózzák a gyorshajtókat. Lehet azt is meg tudom mondani mennyi a pénzjutalom, nemrég megörökíttettem magam.
Itt biztos tudja valaki a választ: létezett kisfilmes, négyzetes kivágású képet készítő gép? Vagyis ami 24x24-es képet készít, akár gyárilag, akár maszkolással.
Most találtam rá erre a roppant tetszetős kis közösségre. Csak távmérősökkel és mikro 4/3-al + Fuji X100-al készült képek posztolhatók, kifejezetten ajánlott. Ne én legyem ár az egyetlen magyar member :)
Még mindig keresek rettenthetetlen erővel Jupiter 12 35/2.8, Jupiter 11 135/4 obit és revolverkeresőt Zorki gépekre. Ha valaki rendelkezik a fent említett portékák valamelyikével és reális áron megválna tőle, ne habozzon, írjon! :) Vagy ide, vagy a publikus mailemre. Nagyon jót tenne velem, mert az 50-eseket már unom :)))))))
Esetleg narancs és vörös szűrőt Jupiter 8-ra és Industar 22-re, vagy Flexaret automatra ugyanezeket keresem. Bár ez már off.