És még egy gondolat: az, hogy Masutoo komoly sérülés és hosszú kihagyás után nemcsak vissza tudott térni, hanem meghaladta a korábbi legjobbját, minden elismerést megérdemel. Akkor is, ha végül nem jut fel a juryoba.
OZ Wheels: nagyon nagy teljesítmény lenne a juryo. A makushita elejében már nehezebb a haladás, kevesebbet léptetnek előre 6-7 győzelemmel, mint mondjuk a divízió közepében. Illetve itt már tömve van a mezőny tehetséges fiatalokkal, visszaeső, de tapasztalt öreg rókákkal, vagy középmezőny ingázókkal. Amikor a klasszisokkal készített interjúkat olvasok, és karrierjük legnagyobb eredményeiről kérdezik őket, elsőként mindig a juryoba való feljutást említik, és sosem a makuuchiba való feljutást.
Májusban egy kanadai srác fog debütálni a Nishikido-beyában. 20 éves, 201cm, 163kg (tehát nagyjából a pályája elején lévő Baruto mérete). Homarenishiki lesz a shikonája. Itt egy kép róla, amerikai amatőr szumó alapokkal rendelkezik:
Nagyon szép eredmény ez Masutootól. :-) Kíváncsi vagyok, hogy Shohozan 0-13 után nyer-e meccset még ezen a tornán. Utoljára a makuuchiban 1991-ben Itai zárt győzelem nélkül.
Egészen döbbenetes Hakuho teljesítménye! Yokozunaként szerzett 29 yushot (a mostanit nem számítva) 45 basho alatt. Taiho és Chiyonofuji szintén ennyit szerztek, de nekik 58 illetve 59 basho kellett yokozunaként. Hakuhonak még ehhez jön 13 jun-yusho, míg Taihonak 8 jött össze, Chiyonofujinak pedig 9.
Utánaolvastam, miképp lehet megnézni online a napi meccseket. Kerestem a szokott helyen, de nem volt. Aztán megtaláltam.
A megtekintés egyszerű. Regisztrálni kell és fizetni, minden egyes napért. A legújabb Windows/MacOS termékek használata kötelező, mert ilyen mindenkinek van. Ha nincs, vegye meg. :)
Goeido jó úton halad, hogy elveszítse ozeki rangját. Utoljára közel 40 éve Mienoumival esett meg, hogy mindössze három bashot töltött el ozeki rangban, viszont ő azonnal vissza is kapaszkodott, és később yokozuna lett.
Hakuhót megverték már mások is, de mindegyik ilyen győzelem azon alapult, hogy vagy megakadályozták az oldalra mozgásait, vagy, mint pl. Harumafuji, követni tudták. De akármi is volt a gyözelem alapja, páratlan reflexek kellenek hozzá, hogy egyáltalán felnőjenek Hakuhóéhoz.