Ez nekem gyanus. A D800 ilyen gigászi felbontás mellett is ennyire szuper teljesítményt nyújt? A Canon pedig kifejezetten visszafogott felbontás mellett ennyire kaka? Gonosz lennék azt mondanám egy D7000 is tud ilyet 6400-on :D Ráadásul a D800 képei készültek valóban rossz fényviszonyok között.Sok árnyékos résszel. Ezen képek alapján kb 1Fe előnye van 1:1ben nézve.
Az első kép alapján látható, hogy mekkora részt vágtak ki az eredeti képből az 1:1-es mérethez, tehát ezek nincsenek leméretezve.
A fórumot böngészve láttam, leírták azt is, hogy olyan raw konvertert használtak ami semmi zajszűrést nem végez a nyers raw képen. Ezt azért tartották fontosnak hansúlyozni, mert állítólag akár a capture nx, akár a lightroom "0" érték mellett is zajt szűr. A készítő szerint ez így egy "wors case scenario".
Összehasonlításul egy 1d MKIV iso 6400-as tesztkép:
Ha már amúgy is áll a topic, akkor off gyanánt had idézzek:
A képszenzor 41 megapixeles. Alapbeállításban 5 megapixeles képeket készít, ilyenkor 8db fizikai pixelből állít össze egyet. Az egyes pixelekben véletlenszerűen keletkező zajt, pedig a pixelek összefogása által hatásosabban tudja detektálni és szűrni a szoftver. Ezért nincs itt információvesztés ha digitálisan zoomolsz, mert csak annyi történik, hogy a fizikai pixel mapping változik, nem kell szoftveresen generálni "kitöltő" képpontokat. Lehet vele 8 megás képeket is lőni, ilyenkor kisebb a zoom lehetőség.
A bemutatón is többször kihangsúlyozták, hogy nem a "pixelháború" miatt, vagy plakátméretű képek készítésének céljával került ilyen nagy felbontású érzékelő a telóba, hanem teljesen új képfeldolgozási eljárás tette szükségessé.
Már látom magamelőtt a Nikon D950-et, 100 megapixellel, D5q-t 250 -nel :D
Én ezeknek a technológiáknak mindig nagyon örülök, feltéve ha tényleg sikerül jót alkotni. Ha egy 5 megapixeles cmos képes ilyen részletes képalkotásra, akkor itt igazi kánaán lesz ha a technológia rászabadul egy 36 megapixeles CMOS-ra.
Az en gyanum, hogy nincs abban 41megapixeles lapka. Inkabb tobb expot rak ossze a gep. Volt ilyen probalkozas a digitalis hatfalak idejeben. Az azert hagy egy kis teret a gyanunak, hogy alapbol 5 megapixelesek a kepek. Kivancsi vagyok belterben hogy muzsikal, mikor az expoertekek lemennek olyan 1/15-re es a multiexpo nem tudja osszerakni a kepet egy egyseges naggya.
Nem direkt szítottál,csak így önmagában,hogy telefonban 41mp gigantikus off-ot tud generálni. ;) Így én nem is szólok többet,mert visszafelé fog elsülni a kommentem. :)
ha bármilyen nemű "szítást" is akartál kiérezni abban amit írtam, akkor rettenetesen fordítva ültél a lóra... Pont azzal van a bajom, hogy futkosunk a "hülyeség" fele... ott ahol nem kéne...
Dzzsoni, ezzel a teszttel komoly bibi van. A két kamera képmérete között többszörös különbség van, nem lehet, hogy a D700 100%-so kivágása nagyobb legyen. Csak úgy, ha a D700 képét fölinterpolálták 36mpixre, azzal meg persze, hogy interpolálják a zajt és a kisebb felbontásból adódó részlettelenséget is. Ennyire eltérő pixelszámon nem lehet ISO-t hasonlítani, ha megfeszülnek, akkor sem, csak egyforma méreteken. A másik lehetőség, hogy a D800 képét leméretezik 12 mpixre, de akkor meg még iso 12800-on is olyan képet kapsz, mint a D700 iso 800-on.
kezdenek fárasztani a pixelek - "A Nokia 808 Pure View mobil kamerájának a szenzora 41 megapixeles, a hangokat cd minőségben rögzíti, és Dolby Digital Plus minőségben játssza le,....." és ez telefonban...
Program indítás eddig 3-4 másodperc, most egy se. Gyors lett! Képbetöltés, (raw) szinte azonnal, nincs fél másodperc se, bár eddig se volt lassú. Már zavaróan gyors.:))
Szándékosan nem magyarul írtam. Akit érdekli, megnézi a jelentését. A válasz nem neked szólt, így nem értem miért vetted magadra, de ha már így alakult, biztos volt oka. A különbség annyi, hogy szerintem az idézetemnek van köze ahhoz amit írtam. A tieidnek viszont nincs semmihez, csak beollóztál párat, mert valamiért ez nagyon tetszett.
Úgy látszik ha nincs új hír akkor előbukkan az unalmában saját farkát kergető kutya esete.
Ebből a beszélgetésből viszont kiszállok, mert egymás bunkózása biztos még inkább off topic, mintha a szükséges számítógépes erőforrásokról beszélünk.
Örülök, hogy nem te vagy a moderátor, de ha gondolod, szólj neki, hogy purgálja ki a topikot, mert neked nem tetszik, hogy egy tucat ember az új vázzal készült képek várható utómunkájáról és annak számítástechnikai igényéről tárgyal.
A heveskedésről csak annyit, hogy nézd meg ki használt trágár kifejezést és csupa nagybetűt? Úgyhogy ha én is javasolhatok valamit, úgy gondolkodj el ezen: "Si tacuisses, philosophus mansisses" - Boethius