Cseresznyés rétes, pite, meggyel keverve lekvár, vagy a dulcsásza is finom belőle.
Nem túl bonyolult elkészíteni, csak munkás kicsit. Ha cseresznyéből csinálom, késznek nyilvánítás előtt egy pici citromlevet keverek hozzá.
Kimagozott meggyet ugyanannyi súlyú cukorral, egy fazékba feltesszük főni. Amikor felforrt, szűrővel leszedjük a gyümölcsöt, a visszamaradó szirupot beforraljuk. A leszűrt gyümölcsöt beletesszük, forrni hagyjuk míg újra kienged valamennyi levet, újra leszedjük, a szirupot újra beforraljuk, koncentráljuk, a gyümölcsöt újra beletesszük.
Ezt lehet ismételni addig, amíg a számunkra megfelelő állagot és ízt elérjük.
Ha jól csináljuk, a gyümölcs nem főtt lesz, hanem áttetsző, dehidrált, koncentrált ízzel és viszonylag szilárd állaggal. A lé éppen ne karamellizálódjon, de legyen viszonylag sűrű. A mennyisége a végén kb harmada lesz, mint a kiindulási mennyiség. Üvegekbe szedjük és fejre állítjuk. Kihűlés után még sűrűsödik, ezt bele kell számolni.
Mivel igen cukros, nem fog megromlani, a lé sűrűn folyós, koncentrált ízű lesz, kb mint a méz, gyönyörű színnel, a gyümölcs is jó állagú, nem szétfőtt, de nagyon kellemes lesz.
üdvözlök mindenkit, már rég nem jártam itt, most mindjárt veled kezdem Mariska,
Ha van rá lehetőség mindent először a gyors fagyasztóba kell tenni, mivel az a cél, hogy a hűtés minél gyorsabb legyen, ha már megfagyott mehet a másik fiókba.
Nálam most a málna érik amit nem eszünk meg, azt fagyasztom, úgy, hogy tálcára teszem ráhúzok egy nejlon zacsit ,be a fagyasztóba, másnap szórom át a zacsiba, és megy a fiókba így lesz szép gurulós málna télen.
Majdnem mindent lehet fagyasztani, én sokszor fagyasztok le húslevest, készítek csontól alaplét, nagyon jó főzéskor csak elővenni.
A maradék meggyet kimagvaltuk, és meggyszörpként végezte. Annyit még soha nem sikerült csinálni, hogy elég lett volna az újig. Párom, amíg tart, azt issza.
Ha fellép a meggytúltermelési-válság, akkor egy keleti lekvárféleséget - dulcsászát- is csinálok, kis helyre kerül nagyon a végén. Viszont isteni. Csak egy hibája van, iszonyú cukros. De mivel ebből nem lehet annyit enni, mint egy hagyományos lekvárból, vagy dzsemből, így vállalható.
Ez az első sorozat egyelőre igen apró, viszont nagyon sötét meggy volt, ismerős tukmálta rám, ma meg két rekesz cseresznyét. De azt a munkát kiszerveztem, nekem ma már nem marad időm rá.
Az én fáimon a meggy még csak most kezdett színesedni, úgyhogy egyelőre a tegnapi csak kármentés volt. Az nagyobb szemű, és nagyon finom, jó ízű szokott lenni, befőttet majd abból rakok el.
Eszembe se jutott soha keverni, amúgy is csak megszokásból csinálom, én nagyon keveset iszom. Meg általában elajándékozom, akik kapják, szeretni szokták...
Pont tegnap küzdöttem egy rekesz oszlásnak induló apró meggyel, végül is nem lett sok belőle a selejt.
Likőrrecept:
Egy ötliteres uborkás üveget feltöltünk félig mosott, válogatott, leszárazott meggyel.
Ráöntünk ízlés szerinti cukrot, most nálam egy kiló lett, de majd megkóstolom. Pár napig hagyjuk a cukrot a meggyen, naponta többször megkavarjuk, míg kiengedi a levét. Ha ez megtörtént, felöntjük ízlés szerinti tiszta, finom gyümölcspálinkával, ha olyanunk nincs, akkor vodkával. A lényeg a gyümölcsös, vagy semleges alkohol. Az üveget letakarjuk, hogy az alkohol még véletlenül se tudjon elpárologni, pár hétig érleljük. Időnként felkavarjuk, ha nem találjuk elég édesnek, vagy nem elég erős, pótoljuk a cukrot, vagy az alkoholt.
Késznek nyilvánítás után leszűrjük, csinos üvegekbe, a visszamaradt alkoholos meggy akár tejfölös bödönben is eláll, mindenféle hőkezelés nélkül. Igény szerint elnassoljuk, a szerencsésebbek bonbonban végezhetik.
A sárgarépát, a cukkinit és az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, és a megadott mennyiséget kimérjük. A kaliforniai paprikát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és 200 g-ot kimérünk belőle. A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk és apróra szeleteljük, majd 250 g-ot kimérünk.
Az előkészített zöldségeket, az almát, a kókusztejet és a fűszereket egy főzőedénybe öntjük. Hozzáadjuk a cukorral elkevert dzsemfixet. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, majd a maradék cukrot is hozzáadjuk. Az egészet állandó keverés közben újra felforraljuk, 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
kentaur01 receptje,remélem így könnyebben megtaláljuk :)
Paradicsomszószos cukkíni: -1 fej hagymát felaprítok, picit előpárolom fedő alatt. - 2 cukkínit vastagabb kockákra vágok,hogy ne puhuljanak meg olyan gyorsan, és lesütöm őket, addíg amíg már barnulni kezdenek. Egy rétegben jó sütni a teflon edényben, különben inkább párolódnak. -Jó sok fokhagymát aprítok és párat keverün rajta a cukkínivel. - 4 kockára vágott paradicsomot adunk hozzá és összerottyantjuk. - Oregánóval, bazsalikommal, borssal ízesítjük menet közben, sót csak a legvégén, mert attól levet ereszt. -Sűrített paradicsomot lehet még hozzáadni, de ez elhagyható.
Ezt a receptet egy FB csoportban találtam.Tavaly sok készült belőle,került üvegbe is kidunsztolva.
Én hasonlót szoktam készíteni padlizsánnal, de én nem száraz dunsztba teszem, hanem lezárás után átrakom forróvizes fazékba és kicsit még dunsztolom. Így minden tartósítószer nélkül simán eláll.
nincs ebben semmi extra, a boltban is lehet venni kb. 800-900 ft-ért
csak ha a tartósítást ügyesen megoldjuk tartósítószer nélkül( ezen vagyok ebben az évben), akkor ezek a késztermékek semennyi mesterséges anyagot nem tartalmaznak, én nem használok műtrágyát, és pl. tavaly nem permeteztem akkor sem, amikor a paprika szemmel láthatóan beszedett valamit, aztán kiderült, hogy jól döntöttem, mert kibírta permetlé nélkül is
most látom van még egy restanciám recept ügyben a "spagetti szósz cukkiniből"
az egész ötlet úgy jött, hogy akkora mennyiségű cukkinink szokott lenni és teremni ( tavaly kb 40 tő), hogy szinte kezelhetetlen, eleinte elajándékozgattam, de így se bírtam vele, kovászoltam, csináltunk belőle lepcsánkát, krémlevest, rántva stb. de még mindig a nyakunkon maradt, tettünk lereszelve a fagyóba főzeléknek stb.
végül úgy döntöttünk, hogy üvegben eltéve kell megoldani a problémát, nincs konkrét recept, ízlés szerint, de az lényeges, hogy a cukkinit meghámozzuk, kimagvaljuk, ha van benne, és apróra felkockázzuk, nem kicsi munka a feldarabolás, a lényeg, hogy tényleg apró legyen
nagy fazék elővéve, aztán bele a bazsalikomos olivaolaj, azon hagymakockát fonnyasztok, rá a kockára vágott cukkini, fokhagyma, fűszerek, és ha megpuhult, paradicsomsűrítmény, lé, ketchup, pici cukor
a fűszerek lehet eleve olaszos keverék( csípős és nem csípős is), de külön is kakukkfű, oregano, bazsalikom
na most ha valaki nem rendelkezik azokkal az anyagokkal amiket mi használunk akkor azt valahogy ki lehet váltani,
mi csinálunk bazsalikomos olivaolajat külön, fűszeres paradicsom szószt, ketchupot is, ezeket rakjuk bele de ezek helyettesíthetőek
aztán már semmit nem kell csinálni, bele az üvegbe(pici tartósító a biztonság kedvéért), (de lehetne ezt befőzőautomatával is), dunszt
a lusta fiamnak találtuk ezt ki, aki koliban lakik és nem tud főzni, de ezt még ő is megoldja, megfőzi a tésztát rá a szósz, összemelegíti+sajt és kész
tavaly 44 db 720 milis üveggel csináltunk, ez kb. 30 liter
az igazat megvallva nem is tudom milyen meggyből csináltuk a levet, valami nagyon korai fajta( talán Meteor), a szemek már nagyon érettek voltak és sajnos nem túl nagyok, de ez ebben az esetben normálisnak tűnik
némi tornamutatvány után, ami szintén nem volt egyszerű( tavaly leestünk a fáról, azóta is fáj a vállam)
leszedtünk egy 12 literes és egy 10 literes vödörnyi termést, ezt csak a mennyiség érzékeltetése végett írom le, kimagvaltuk, kidobtuk a rosszakat, a levelet, a szárat, így kb. 5 liternyi hulladék keletkezett, kilóra nem mértük meg a megtisztított alapanyagot, mert nincs jelentősége, azaz kb 17 liter térfogatú meggyünk volt ekkor, leturmixoltuk és
feltettük 2 nagy fazékba, kinek mekkora van, de ugye számolni kell a habbal is és közben még vízzel is hígítjuk hiszen az üvegbe valahogy bele kell önteni, aztán mg majd kiönteni a pocikánkba :)
hát az édesítés ízlés kérdése, víz is van benne, kb a meggylének a harmada-negyede, tartósító pedig kb tíz liternyihez egy fél csapott kávéskanál nátrium-benzoát ( elvileg elállna anélkül is)
felforraljuk, a tetejére feljönnek a rostok és hab is, habot leszedjük rostok maradnak a fazékban hiszen rostos levet főzünk vagy mit is, ekkor tesszük bele a tartósítót, jól elkavarjuk, de ahogy írtam ez elvileg elhagyható
aztán megy az üvegekbe, aztán futólépésben a külön ere készített dunsztoló dobozokba, 2 nap múlva címkézés, aztán ennyi
ebből az adagból amit írtam 54 üveggel lett, ugye egy üveg 3dl így szorzunk osztunk lett nekünk 16,2 l ivólevünk