Vitaindítónak vázolom Pál apostol lényegesebb eltéréseit Jézus tanításaihoz viszonyítva.
1. Hit általi önigazulás az igazság megismerése helyett
2. Test és lélek ellenségeskedése a sötétség leleplezése helyett
3. Krisztus váltsághalála vagy Isten megbocsátása
4. A törvény betöltése vagy Jézus tanítása
5. Egyházi elöljárók vezetése vagy Isten Lelkének vezetése
6. Kárhozattól való félelem vagy az Isten szeretete
Részletesebb magyarázatot találtok az alábbi linken:
http://jezusvagypal.andreanum.hu/
"hiszi, hogy isten akaratát teljesíti amikor embereket öl."
Hinni mit akar az Isten és tudni mit akar, nyilván két különböző dolog, pontosan úgy, mint hinni abban, hogy te mit akarsz másnap tenni, és tudni azt, hogy mit akarsz tenni. A kapcsolat teszi lehetővé, hogy az ember ismerje az Isten akaratát, és ne pedig valaki megtévesztése által képzeljen valamit az Isten akaratáról.
Nyilván az ember élete és tettei által lesz igazolva mások felé is hogy ez az ember ismerte az Isten akaratát, ahogyan, én tudom azt mondani ma Jézusról, hogy ez az ember ismerte az Isten akaratát, amiért sajnos az a környezet őt megölte.
"Közvetítő nélkül az embereknek maguknak kellene felismeri, hogy isten tanítása benne van a szívükben.
De ezt nem ismeri fel senki"
De fel lehet, valójában attól függ, hogy valaki keresi-e az Istent. Meglátásom szerint sokan felismerik, megérzik Isten mibenlétét, de éppen a vallások rontják meg ennek a felismerésnek a tudatosulását azzal, hogy közvetítő nélkül lehetetlené teszi az Istennel való kapcsolatot.
Jézus egy volt azok közül, aki nem csak felismerte Istent, de vélhetően több idő és energia ráfordítással, sikerült összhangot is találni az akaratával. Ez persze olyan környezetben, ahol Mózesen és a prófétákon kívül nem fogadtak el más közvetítőt, igen nagy ellenérzést váltott ki. Éppen ez igazolja Jézus nem kitalált voltát, először az, hogy Istenről helyes tanítást tudott tovább adni, amikor ilyen nem létezett azok között a körülmények között, továbbá, hogy éppen ezért ölték meg.
a teremtés még inkább értelmét veszti, lényegét tekintve fogalmunk sincs ki, mikor, hol, hogyan mi okból teremtett volna bármit is minden ismeret, szó és fogalom nélkül! :)
"A hitunknek az a lenyege, hogy Isten ember lett. "Az Ige testte lett es kozzottunk lakozott" "
Ezért problémás a hited. A szimbolikus okfejtést konkrét tényként kezeled, ahelyett, hogy például az "ige testté lett" szöveget úgy értelmezted volna hogy a "isten bölcsessége valóra vált".
Jézus nem az Isten megtestesülése, ez ellen ő maga is vallást tett, hogy nem ő az Isten. János 8, 42. "Monda azért nékik Jézus: Ha az Isten volna a ti atyátok, szeretnétek engem: mert én az Istentől származtam és jöttem; mert nem is magamtól jöttem, hanem ő küldött engem." Ha ő lett volna az Isten, ez így hangzott volna: "Ha az Isten volna a ti atyátok, szeretnétek engem: mert én vagyok az." De hát nem ő az Isten. Félre érteni meg sok mindent is lehet, ez Pál apostollal meg Péterrel is előfordult.
"A megvaltas es kegyelem nelkul akkor sem lehet termeszetes modon szeretni az ellensegeidet es uldozoidet, azokat, akik "keresztbe tesznek" neked - pl. a munkalyeken, akik ellopjak a munkadat, es magukat nyomjak elore igazsagtalanul a karodra, vagy akik a maganeletben becsapnak, es kihasznalnak, stb."
Hogyne lehetne. Erre sok hitetlen ember is példát tud mutatni, kivéve a keresztényeket. Ők akkor se tudják lekezelni munkahelyi konfliktusaikat, ha megváltottnak hiszik magukat.
"- De ez sajnos a a megváltottak és a kegyelmet elfogadottak nagy táborára egyáltalán nem igaz.
- Arra igaz, aki elfogadja a megvaltast, es a szemet sohasem veszi le a megfeszitett Jezusrol."
Lehet hogy arra igaz, de ilyen esetben arra is igaz , aki bezárkózik egy szobába, és mandalát bámul reggeltől estig, vagy a szemét le sem veszi egy kávéskanálról. Ha fizikailag elzárod magad, a konfliktuslehetőségektől, persze hogy nem leszel próbára téve. Ehhez nem kell se Jézus, se hit, se vallás. Helyt állni nem búrába zárva kell megpróbálni, hanem kint az életben, emberek között, sok feladatot végezve. És ott nem válik be a megváltás a kereszténynél, mert nincs megváltás. A helytállás az egyén erkölcsi erejétől, lelkiismeretétől, becsületességétől függ, nem attól, hogy meg van váltva.
Senki sem válthatja meg atyjafiát, nem adhat érte váltságdíjat Istennek."
De Isten igen.
Ján.3:És amiképpen felemelte Mózes a kígyót a pusztában, akképpen kell az ember Fiának felemeltetnie.15Hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.16Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.17Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ általa.18Aki hiszen ő benne, el nem kárhozik; aki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.19Ez pedig a kárhoztatás, hogy a világosság e világra jött, és az emberek inkább szerették a sötétséget, mint a világosságot; mert az ő cselekedeteik gonoszak valának.
Luk.17:Megkérdeztetvén pedig a farizeusoktól, mikor jő el az Isten országa, felele nékik és monda: Az Isten országa nem szemmel láthatólag jő el.21Sem azt nem mondják: Ímé itt, vagy: Ímé amott van; mert ímé az Isten országa ti bennetek van.
Ez így értelméből kiragadott lenne, de folytatódik:
Mert miként a felvillanó villámlás az ég aljától az ég aljáig fénylik; úgy lesz az embernek Fia is az ő napján.25De előbb sokat kell néki szenvednie és megvettetnie e nemzetségtől.26És miként a Noé napjaiban lett, úgy lesz az ember Fiának napjaiban is.27Ettek, ittak, házasodtak, férjhezmentek mindama napig, amelyen Noé a bárkába beméne, és eljöve az özönvíz, és mindeneket elveszte.28Hasonlóképpen mint a Lót napjaiban is lett; ettek, ittak, vettek, adtak, ültettek, építettek;29De amely napon kiment Lót Sodomából, tűz és kénkő esett az égből, és mindenkit elvesztett:30Ezenképpen lesz azon a napon, melyen az embernek Fia megjelenik.