Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Szerintem ez az egész így sok volt neki. Minden körülményt megváltoztattál körülötte. Először is én még nem vittem volna ki. Még vártam volna 2 hetet vele. Másodszor, nem szabad egyszerre táprudat és oldatot is adni. Vagy egyiket vagy másikat. Én az oldatot szeretem jobban. Azt is csak 2-3 hetente.
Ti mit csináltok a citrusokkal ebben a hidegben? Én félek tőle, hogy ezek a hideg, szeles éjszakák nem tesznek jót nekik:o( A fele citrus kint van, a fele még mindig bent.
Az én fámnak egy vérnarancsból kinyert magról nevelt fácska az alanya. A nemes pedig elvileg citrom. Nem tudom ez a párosítás mennyire életképes, azóta a tünetek változatlanok. Bizonyos hajtásokon kiegyenesedtek a levelek, másutt meg ugyanolyan görbék, "kanalasak" maradtak. Nem gondoltam volna, hogy ennyi mindenre oda kell figyelni a citrusoknál. Meglátjuk mit csinál a következő hetekben.
A gyümölcsdobálás, levéldobálás környezeti tényezők változása, utaztatás eredménye. Ha otthon ugyanolyan körülmények közt megforgatja a növényt semmi baja nem lesz...
Pedig a kanalasodás, ha nincs semmi kártevő vagy vírus akkor a tápanyag okozza. Az arányok is okozhatják, K hiány a N-hez képest. Attól egyébként hogy régi a növény, elkaphat N-esebb földterületet és okoz egy kis ilyen elváltozást, de általában ez semmi problémát nem okoz, illetve citrusfüggő ez is, narancsoknál még sosem láttam, mandarinnál többször is.(alany is nagyon befolyásolja sztem.)
Természetesen a fonák felé görbül, az is kanalasodás.
A nitrogén túladagolás ahogy írod kanalasodást okoz. De ez a tünet pont a fordítottja. Nem befelé, hanem a fonák felé görbülnek a levelek... Vagy a kanalasodást te arra is érted? És nálam olyan növényen is jelentkezik ilyen levél, ami már régebben megvan, tuti nem lett túladagolva (így telelés után nehéz is lenne). Mindenesetre ha nem jele semmiféle súlyos bajnak, akkor nem gond, de azért fura.
A növényeknél a forgatás kirakás szállítás azért általában stressz, max. nem mindegyik reagál rá nagyon. Mint pl. a paradicsom, amivel jártam már úgy, hogy megfordítottam a palántát, hogy ne egyfelé dőljön, és ahogy vissza indult, a hajlott felén el is repedt a szár, dobhattam ki. De gondolom, az sem véletlen, hogy egy frissen vett citrus ami látszólag szuper kondiban van, az új helyén ledobál több-kevesebb levelet a megérkezése után nem sokkal. Aztán persze megszokja, és fejlődik tovább, de azért bestresszel.
Érdekes, ha még nem használtál Mospilant hatnia kéne, sztem nem kell nagyobb mennyiség ha nem hat, akkor inkább vegyél Teppeki-t, azért leírhatnád hogy használtad a Mospilant, hány napja permetezted?
A penész gondolom a tetűk által termelt mézharmat miatt lehet, elvileg nem okoz bajt, de jobb a mézharmatot lemosni mondjuk akár hígított alkohollal.
Sztem N túladagolás, az szokott ilyen kanalas friss leveleket okozni, de nem kell megijedni, ki fogja valamennyire nőni, a beérett levélen már nemigen látszik majd, a 2. kihajtás talán szebb lesz már.
A citrusoknál nem figyeltem meg mozgatásra, forgatásra hatást, sztem mindegy hogy teszed le, sőt néha forgatni is lehet hogy mindenhol jól nőjön, nem olyan mint a camellia amit nem szabad mozgatni:)
Az is tény, hogy sokan elfelejtik, hogy a növények nem "mozgó lények" :) Vagyis nekik az utaztatás, helyezgetés komoly stressz lehet. A kirakás is az mivel fényözönbe kerülnek a benti tartás után. Akkor lehetséges, hogy ez a levél pöndörödés leginkább stressz jelzés. De mi lehet a ki nem nyíló bimbókkal?
Nem kizárt :-) elég sok figyelmet kapnak mostanában. A friss leveleken nincsenek sérülések szerintem csak a fény tükröződik. A nappalokat kint töltötték egy párszor de aztán vissza is kerültek a ház éltető melegébe. Most ebben a változékonyabb, szeles időben bent maradtak. Talán vasárnap ismét kikerülnek. Fontos amúgy figyelni a növények elhelyezését, mármint hogy mindig nagyjából ugyanolyan szögben legyenek letéve a naphoz viszonyítva?
Akkor ismét bebizonyosodik, a legnagyobb veszély egy növényre a túlzott pátyolgatás. :)
Elsőre napégést mondtam volna, főleg a beszáradt folt miatt, de nem volt infó, hogy kint lettek volna... a képeken meg még mintha fedett helyen lennének.
Nálam mindkét növény frissen lett átültetve. Bőven van tápanyag a talajban érett tyúktrágya és rendesen komposztált gombatrágya formájában. Ettől függetlenül persze nem kizárható valamilyen hiány vagy kártevő. A növényeket enyhén savanyú vízzel meglocsoltam, a napokban ismét lekezelem neem olajjal és beszerzem ezt a zöldítő levéltrágyát. Hozzá tartozik a történethez hogy az elmúlt hetekben, többször is áthelyeztem a növényeket. Kezdetben a világos fürdőben voltak déli ablakban. Aztán kikerültek a nappaliba tetőablak alá, és 3 napot a szabad ég alatt töltöttek a hétvégi nagy melegben. Az sem kizárt, hogy ez a sűrű mozgatás, fényviszony váltás okozta ezt a két tünetet nem?
Meglátjuk mit csinálnak a levelek a közel jövőben. Szedek a hétvégén feketenadálytövet meg csalánt és készítek trágyalevet amivel majd lehet öntözni.
Frissen beszerzett növényen is van nálam ilyen levél (ami elvileg eddig rendesen el volt látva tápanyagokkal). Fiatal oltványoknál esetlegesen a virágzás vonhat el ennyi káliumot, vagy egyéb makro- vagy mikroelemet?
Esetlegesen stressz nem okozhat ilyesmit? (Áthelyezés, kirakás, utazás...). Vagy túlterhelés? Fiatal oltványoknál esetlegesen a virágzás vonhat el ennyi káliumot?
Az alábbi probléma engem is nagyon érdekelne! Ugyanis jelentkezik nálam is. Nem hinném, hogy rovarkártevő, mert egymás mellett álló növények, és egyiken így pöndörödik a levél, másikon nem. És persze permetezve is lettek (még nem termők, így felszívódó szerrel). Amit én találtam, de ez csak nagyon tipp: káliumhiányos levélre írják, hogy a fonák felé görbül... Nem tudom, lehetséges.
És ilyen zárt virágból előtörő porzós esetem is volt. Nálam is külön növényeken. A növények aránylag fiatalok. Nálam elég sok növény van, némelyik friss beszerzés, mások már évek óta megvannak, de nem látok szabályszerűséget a tünetek feltűnésében. És sajna hiába keresgéltem a neten, nem találtam választ. Viszont így egyértelmű, hogy nem egyediek az esetek...
Nos hazaértem, átvizsgáltam a friss leveleket, hajtásokat és nem találtam semmilyen tetűre vagy egyéb kórokozóra utaló jelet. Ellenben határozottan rosszabb lett a helyzet reggel óta. Van olyan levél ami már egy szabályos "o" betűt formál annyira összekunkorodott. Egy másik érdekesség, hogy van olyan virágbimbó ami még zárva van de előtört belőle valahogy a porzók egy része. Nem láttam még ilyet. Ez két külön növény amúgy. Mi okozhat ilyen tüneteket?
Köszi még egyszer. Igyekszem beszerezni a zöldítőt. Nagyítóm van tehát megnézem majd ma a leveleket vannak e rajta tetvek. Neem olajjal kezeltem a fákat eddig 3x idén. Amennyiben lehetséges elkerülném a vegyszereket. Sok pajzstetvük volt a fáknak főleg az említett citromnak tehát lehet, hogy egy új nemzedék megtalálta a zsenge leveleket és vígan táplálkoznak belőlük.
A kumkvát elkezdett hajtani, elnézést a téves fogalmazásért. Szerintem ő egészen jól ellesz ha megszokja az új földet, cserepet. Aláírom hogy viszonylag szép gyökere volt mindkét növénynek, de látszott hogy meg vannak szorulva. A földet csak áztatással tudtam volna leszedni, tehát csak egy részt morzsoltam le óvatosan és úgy ültettem be egy pár mérettel nagyobb cserépbe. A teleltetésükkel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, de gyanítom hogy a kertészet üvegházában teleltek. A meyer nagyon szépen megindult, de tulajdonképpen csak virágbimbókat nyom ki magából. A kumkvát eddig csak egy pár fiatal hajtást préselt ki magából. Most vannak meg úgy 3 hete - 1 hónapja.
Hiánytünet esetén az első próbálkozás a "Zöldítő" nevű levéltrágya legyen inkább. A vashiányhoz hasonló tünetet több egyéb hiány is okozhat, emellett a vasra nagyon érzékenyek némely citrusok, csúnya levél és termésfoltosodást (égési foltokat) lehet okozni vele.
Mit értesz az alatt, hogy a "kumkvat sarjad"? Ha ez azt jelenti, hogy elkezd hajtani, akkor semmivel nincs elkésve, a kumkvat, limakvat pl. a citromoknál később kezd élni, mivel - ha jó helyen telelt, télen "aludni volt", hibernálódott.
A friss hajtások kunkorodása lehet pl. tetű. Ha van nagyítód, nézd meg a levelek hátoldalát. Egyébként is hasznos egy nagyító. Ha a kiszáradás a gond, akkor kanalasodik a levél, és nem csak az újak, hanem az összes.
Azért az új növényeidet annyira nem kell sajnálni, ilyen földben éltek eddig, és fejlődtek, nem pusztultak ki. Bár látszólag egy betonkeménységű talaj, a vizet nem tartja meg, nedvesen nem okoz gyökérkárosodást. Nem azonos a hazai agyaggal. Ha átültetéskor megnézted, nagyon jól fejlett gyökerei vannak.
Köszi Bombada! A legtöbb fórumon, témától függetlenül sok a nézeteltérés, ellentmondás stb. Tudni kell szűrni. A növénytermesztés és ápolás terén nem vagyok teljesen kezdő, sőt mondhatni van azért tapasztalatom, de a citrusok némi plusz tudást igényelnek. Szépen lassan kialakul ez is. A könyvnek utána nézek és beszerzem amint tudom. A két új szerzemény végülis nem volt a halálán de de sajnáltam őket, ilyen kompakt, láthatóan tápanyagban szegény tömbben tengődnek. Az átültetés megtörtént, azóta mindkettő némileg megindult. A meyer tele van virággal a kumkvát meg gyengén ugyan de sarjad. Vashiány jeleit látom szinte az összes citrusomon. Gyorsan megmértem a az egyik esővizes hordó vizét és 6.5 ph érték felett volt, tehát bekevertem egy adag citromsavat az öntözővízbe és olyan 5.2-5.5ös ph-val alaposan megöntöztem a növényeket. Szerzek be vaskelátot is a tünetek kezelésére mert két fám nem tűnik túl boldognak. A virágokat nem bántom és a terméseket sem majd szépen lerendezi a növény mit szeretne.
Egy gyors kérdésem viszont lenne. Tegnap észrevettem, hogy a citromfámnak a friss hajtásain lévő zsenge levelek elkezdtek kunkorodni. Némelyik félkört ír le. Hagytam kiszáradni a talajt, lehet ez az oka. Nem minden friss levél mutat ilyen tünetet csak bizonyos hajtásokon. Nem aggódom túlságosan csak érdekelne mi okozza.
Ha mindegyikre választ akarsz kapni, olvasd el a topikot, szűrd ki az egymásnak ellentmondó állításokat, aztán csináld, ahogy akarod :) Vagy vedd meg a Peter Klock: Citruskert teraszon és balkonon c. könyvét, olvasgasd, és kérdezz, ha nem érted. Vannak ma már túlhaladott állítások a könyvben, de alapnak jó, és mindig kéznél van. És utoljára: készülj fel arra, hogy ha bármit kérdezel, akkor gyakran egymásnak ellentmondó válaszokat is kapsz, mert ezek nem kőbevésett dolgok.
A kérdéseidre: az olaszok tartják ilyen jellegű tömör talajban a citrusokat. Szerintem, ha nincs gyakorlatod, akkor nem kellene azzal kezdened, hogy leáztatod, és hasonlók. Sőt, inkább békén kellene hagyni az új szerzeményeket 1-2 hétig, hacsak nincsenek halálukon, amikor megkaptad.
Az én véleményem szerint mindegyik fa válogatja a termést, annyit nevel, amennyit elbír, a felesleget leszórja, nem kell beavatkozni. A cseresznyefát figyeld meg, max. a kötött virágok 10-20%-át nevelik fel, de nem neked kell leszedni a 80-90 % felesleget.