Kösz, feltétlenül utánanézek majd. Sok helyen még nincs májusi menetrend. Beszéltem valakivel aki Londonból ment fapadossal. Igaz kis kitérő, de Londonba is ki lehet fogni jó áron jegyeket.
Várj, Madeirára lehet hogy otthonról érdemesebb direktbe menni. A portugáltanárom pont a minap mesélte, hogy eddig csak a TAP indított oda járatokat innen, és mint monopol helyzetű, jó drágán. Állítólag mostantól már jár majd fapados is, talán lemennek kicsit az árak. De ha ilyen terv van, érdemes jól megnézni, hogy honnan gazdaságosabb menni, otthonról, vagy Lisszabonon át.
Köszi, akkor érdemes folyamatosan lesni a repjegy kinálatot, hátha kifog az ember valamit :) És az ár mellett még ott a menetrendek összehangolása is. Az idén egy távoli szigeten voltunk és akárhogy variáltunk (olcsó is meg jó is legyen) Párizsban 6 órát kellett várjunk a reptéren, jövőre ezt szeretnénk elkerülni. A fapadosok összehangolása sem túl egyszerű és ott még inkább lehet késésre is számítani. Továbbra is figyelem miket írtok :)
Decemberre mi most azt tapasztaltuk, hogy a Lisszabon-Bécs-Lisszabon Skyeuro sokkal drágább mint a TAP Lisszabon-Bp-Lisszabon. Kocsival csak akkor gyertek, ha többen vagytok és sok időtök van. Tényleg nagyon hosszú, mi három napba tettük bele, de jó fáradtak voltuk, mire ideértünk. Igaz nagyon szép helyeken jártunk közben. Végigautóztunk a francia riviérán, aztán keresztül Spanyolországon és Portugálián.
Én is szembesültem a Te általad fölvázolt helyzettel nem is olyan régen, úgyhogy én arról tudok Neked írni néhány dolgot:
Malév-vel nem tudsz eljutni Portugáliába. Budapestről közvetlenül a TAP Portugal járataival tudsz elröppenni (www.flytap.com). Ha 1-2 hónappal az utazás előtt lefoglalod, akkor olyan 60-70 ezer HUF környékén találsz repjegyet, illetékkel együtt oda-vissza.
Más, további alternatíva repülővel: Budapesti indulással, de átszállással számos járat közlekedik Portóba, Lisszabonba, és Faroba is. Az átszállás miatt természetesen két illetéket kell fizetned, de szerencsés esetben találhatsz 60-70 ezer körül jegyet.
Ryanair(fapad): Ha a komfort nem annyira számít, akkor Pozsony-Frankfurt-Porto vonalon mozogva oda vissza a fönti ár feléből is meg lehet úszni, természetesen ha időben foglalod a jegyet, viszont a Frankfurti reptéren kell éjszakáznod!
Skyeurope(fapad): Bécs-Lisszabon-Bécs, 10-15 ezer forinttal a TAP ára alatt szoktak mozogni, és éjfél körül érkezik Lisszabonba.
Autóval 3700 km nagyjából az út Budapest-Lisszabon között, matricákkal együtt szvsz csak több embernek éri meg.
Vonat: Én legutóbb az Interrail (európai országok közötti) jegyeit néztem, melyekkel néhány napig lehet ész nélkül menni, és azok is jócskán 300 fölött vannak.
Érdeklődnék, mivel szoktatok Liszabonba utazni ? Csak a MALÉV van ? Esetleg más ? Vonat, busz, autó lehet alternatíva ? Mi számít olcsó repjegynek errefelé ?
Az ember kinjaban szokta elasni magat. Kepletesen szolva... ha mar semmi sem jo es nincs megoldas. Ha ez sertesnek szamit barkinek a szemeben is, akkor elnezest, ugy latszik elfelejtettem magyarul.
(szamomra - es ez nem mervado tudom, max a szandekom szempontjabol - ez fenyevekre van a sertegetestol, hat meg a haragtol vagy hirtelen haragtol)
Hát, azt hiszem sikeredett klasszul szétgyepálni ezt a fórumot...ezt nagyon sajnálom.... Ahogy én látom ezt a parázs, indulatos vitát itt a végén. Igen, Fornalha kritikusan, nem helyénvalón szólt...hisz valóban választott hazájáról beszél...Nekem elmondta utána privátban, hogy ez a mondat, ami itt olyan szerencsétlenül ki lett ragadva, egy portugáloktól hallott történetből való...hogy is mondjam, valami olyasmi, mint amikor saját nyomorán humorizál az ember. DE VALÓBAN NEM VOLT HELYÉN ITT...vagy teljes sztorival, vagy sehogy... Viszot Quilla beszólását is durvának tartom...hogy a csudában mondhat egy ember egy másiknak olyant, hogy ássa el magát??? Én jómagam hirtelen haragú vagyok, de még egy jól ismert embernek sem mondok soha ilyent, aki érti a tréfát, nem egy ismeretlennek, leírva! Jelzem Fornalha törölte magát.
Remélem sikerül tiszta lappal indulni előbb utóbb...és nem veszi el a kedvét az utazni vágyóknak ez a személyeskedő közjáték. Igyekszem máris kedvet csinálni ehhez a szép országhoz mindenkinek, aki erre téved, néhány Sintrán készült képpel. Az pl. egy olyan része az országnak, amit valószínűleg sosem fogok megunni :) A képek a Pena palota parjkában készültek. Csudaszép, amolyan mesebeli a kert is és a kastély is, a maga díszes, romantikus stílusával.
Tényleg fura? Ez a fórum már rég nem a címéről szól. Nem az elmúlt hetek termésére gondolok. Régebben kezdődött és fokozatosan jutott el mai állapotába. Már jó ideje nincs aki kérdezni merészelne. Válaszolni meg még kevesebben mernek. És bár már a fórum születése előtt is itt, Portugáliában éltem, eddig kibírtam, hogy ne szóljak a bele a "csevejbe". Most azonban (egyetlen hozzászólás erejéig) szakítok eddigi viselkedésemmel és azt mondom: igen, igaza van Quillának. Szerintem is durva és ízléstelen Fornalha jónéhány kijelentése.
Szemlélve az elmúlt hetek fórum-termését....fura! :) Volt már házassági tanácsadás, munkahely, férj gondok, most meg egy vita fejlődik....:D A topic nyitásnál úgy látom nem ez volt a cél, tehát célszerű lenne ezeket magánban megbeszélnetek szvsz. Aki tényleg ki akar menni, annak itt segítünk, ellátjuk jó tanácsokkal, stb...De ha vki azt látja, hogy 2-3 ember írogat egymásnak különböző személyes témákról, 2x is meggondolja írjon-e, holott pont az lenne a fórum érdeke....
Remelem nem irtam olyat, amit meg tovabb lehetne fokozni.
Azert szerintem eros, hogy az altalad valasztott orszag lakoirol am blok kijelented, hogy naluk mar csak az roszabb ha ernyovel vannak... majd megfejelve meg ezt azzal, hogy a sajat orszgodbol valok megrosszabbak...
Oke, mindenhol van ilyen meg olyan ember, de ez igy altalanosan (meg vicckent is) szerintem eros.
Mázlim volt, mert legalább az eső nem esett, amíg úton voltam. No ma ez tényleg mák. Mert ha még a ki tudja mennyi gyalogláshoz még az eső is esik, isten bizony sírva fakadok! OK, a 12 óra jó lesz. A bachalhaun részemről még elgondolkodom...nem nagy kedvencem, de a férjecském imádja. Ha nem eszem meg, gondoskodok kajáról :)
ahhh, es meg az eso is, mi? Ez annyira jellemzo a portugalokra...! Amugy majd te is meglatod, tomegkozlekedve, hogy a portugalnal csak az esernyos portugal a rosszabb... :-)))
Az Anival sikerult beszelned? No majd elmondasz mindent holnap. Irtam neked SMS-t is. A R. azt mondja hogy 12-re gyertek mert el kell vinnunk meg a macskat az utolso oltasara, ezt elfelejtettuk belekalkulalni! OK? :-) Ma megyunk vasarolni, bacalhau a bras lesz, remelem megeszed majd te is?!
Na annyira nagyon jellemző ami ma velem történt az állásinterjún....kiderült, hogy kizárólag azért hívott be a csaj, hogy elmondja, amit kb. két sorban leírhatott volna. Ki a megbízó cég, mennyit fizet és milyen a munkabeosztás. Tőlem a világon semmit nem kérdezett, mindössze azt, hogy beszélek-e portugálul, mert ő angolul nem nagyon, így kicsit nehéz is lett volna tesztelnie a nyelvtudásomat...azt mondta, továbbküldi a pályázatomat a céghez, és ők fognak majd felhívni. No comment...ja, mindezek tetejébe a kék metró valamiért nem járt teljes vonalon, persze pont ott nem, ahol nekem kellett volna, úgyhogy kutyagolhattam egy csomót magassarkú csizmában, hát miben másban! Ááá, alig vagyok mérges.
Koszi, nincs harag. :-) Nem tudom azonban hogy mit tudnek tanulni a Magditol mert annyira masok vagyunk, mas a helyzetunk, mas termeszetuek a parjaink... A hetedik evhez meg hianyzik 3, de valoban kozeleg, nap mint nap egyre kozelebb van.
Magdi, hajra az allasinterjuhoz. :-) Elvileg hamar meg fogod tudni hogy sikerult-e vagy sem, a munkakozvetitok nem varnak sokaig a hirekkel.
Kanga, édes vagy, hogy ezt írod, tanuljon tőlem....köszönöm a látatlan bizalmat, bár nem hiszem hogy néhány írásból erre rászolgáltam. Mi már túl vagyunk a 10. házassági évfordulónkon. Abban egyetértek, hogy a házasság kompromisszumok hadát jelenti időnként. Viszont szigorúan mindkét részről!!! Ha mindig egyik fél hozná az áldozatot, előbb-utóbb borulna az egyensúly.
Fornalha, tegnap főztem zöldborsós-tojásos curry-t, nagyon finom és elég diétás, joghurttal van csinálva. Majd leírom neked a receptjét ha akarod. Nem is túl erősen fűszeres, tuti belefér a diétáddal egy kis barnarizzsel. Képzeld, a hétvégi játékhoz készítettem egy kis leírást a párodnak, hogy az egyes játékkártyák mit jelentenek. Majd jót fog nevetni azon a remek portugáltudásomon :)))
Csajok, izguljatok értem, ma megyek állásinterjúzni. Ha nem vigyázok, még telefonoskisasszony lesz belőlem. Nem egy álomállás, de már nincs kedvem itthon ücsörögni. Kanga, kiegyensúlyozottsághoz visszatérve, momentán a netfüggőség problémája kerülget :DD
A csempefordításra meg nem is emlékszem, de majd megkeresem és igyekszem lefordítani ha nem túl bonyolult. Jó kis gyakorlás lesz.
Halad a dolog rendesen? Hát attól függ, mit nevezünk rendesnek.
A kompromisszumokról írtam lejjebb.
Az pedig hogy mi lesz a vége.... Tudni biztosan valóban nem lehet, de azért valószínűsíthető.:-)
Ha van benned tenni , változtatni akarási szándék, akkor máris nagy lépést tettél a jó irányba. /Látom is a javulást, pl. az írásodon. Rendezett. Korábban elég kesze-kusza volt. Bocsi.:-)/
De a szándéktól azért több kell, ugye tudod? /Megigértük a vasalást, aztán mégse... /
Közeleg a házasság/párkapcsolat kritikus hetedik éve. Addig még van időd, de a felkészülést ideje elkezdeni:-) Magditól pl. sokat tanulhatsz. Ő szerintem nagyon rendben van.
Elnézést, hogy ilyen kemény vagyok, de úgy érzékeltem, hogy fel kell téged rázni kicsit. Vedd úgy, hogy Édesanyád helyett tettem. Kb. egyidős lehetek vele.
"És tegyünk is érte". Pontosan erről van szó. Én úgy érzékeltem, hogy F. kicsit félvállról veszi azokat a dolgokat, amiket nem lenne szabad. Nem gondol arra, hogy a szerelem nem tart örökké. Sajnos:-(
Öszebújással jó sokáig megoldható egy csomó dolog, de egy idő után ettől azért több kell.
És rossz kopromisszumokat köt. A hideg vizes mosogatással pl. jó esélye van begyüjteni egy finom kis reumát, ami később hasogató fájdalommal, a kéz merevségével, deformálódásával, ezáltal használhatóságának korlátozódásával jár.
/Van olyen ismerősöm, aki 3 évig élt olyan körülmények között, hogy melegítenie kellett volna a vizet a mosogatáshoz, de lusta volt, inkább hideg vízben mosogatott.
Mondanom sem kell, hogy már ezerszer megbánta./
Ebben a dologban pl. - szerintem- nem lenne szabad engednie Fornalhának.
Az egészséghez való jog alapvető emberi jogunk, ez nem is lehet vita téma.
A ruhásszekrényen való vita viszont ha elkerülhető egy kis rendrakással, na jó katonás rendrakással, akkor ezen nem vitatkoznék a párommal , egyszerűen rendet raknék és kész. A bútorraktárhoz hasonlatos lakás valóban nem kellemes élettér.
Amit meg ki kell vasalni, azt ki kell vasalni, mert a végén az ember még előkapja a szívlapátot, oszt jól leveri a derekát:-) Bocsi, ez vicc volt, de az utilapu szóbajöhet:-)
Szóval, csak azt akartam jelezni, hogy nem kéne hagyni idáig jutni a dolgokat.
Pontosan. Mi mar megkotottuk a kompromisszumokat es negy eve halad a dolog rendesen. Hogy mi lesz a vege azt senki se tudja, ez a szep benne. :-) Tenni kell erte, meg kell probalni megoldani, mert az ember nem valtozik meg egyik pillanatrol a masikra sajnos..
Node Kanga, a párkapcsolatoknak tényleg vannak nem kis kihívásai. Kinek a mosogatásnál kell kompromisszumot kötnie, kinek másutt. Olyant én még nem láttam, hogy minden varázsütésszerűen működik hosszú éveken át, anélkül, hogy kompromisszumot kötne. Szóval reméljük a legjobbakat :)) És tegyünk is érte.