Ha jól emléxem a fiacskája is közrehatott ebben. Meg volt mondva, hogy a várból ne menjen ki, de neki halaszthatatlan nőügye volt Pesten. Ott a németek elfogták, Berlinbe vitték és a papácskájának izentek, hogy ott a fiú, s hogy most mi legyen.
Vérlázítóan mocsok és igazságtalan volt Trianon, ebben egyetértünk, és még azt is hozzáteszem, hogy politikailag szakszerűtlen is. Az igazságtalansága (és szakszerűtlensége) abban volt, hogy túlnyomórészt magyar vagy éppen színmagyar településeket, területeket is határon kívülre tett. Ezekért nagyon fáj a szívem. Az olyan területekért is fáj, ahol szórvány magyarság volt, de nem tartom annyira mocsok igazságtalannak. A nem magyarlakta területekért viszont egyáltalán nem fáj a szívem. És ilyen nem kevés volt! Ha megnézzük a régi, nagy Magyarország etnikai térképét, tanulságos.
Hát, az jó kérdés, hogy a háborúból kimaradhattunk volna é, avagy sem, én sem érzem magam biztosnak a dologban, az viszont bizonyos, hogy az adott pillanatban, 41 júniusában nem volt kényszerhelyzet, önként és dalolva mentünk hadba.
"Komoly hiba volt belépni a világháborúba, igazi politikai rövidlátás."
Szerintem itt ebbe nem érdemes túlzottan belemenni és az én történelmi ismereteim se elegségesek hozzá, de nem tudom, hogy mennyire volt elkerülhető a háború.
"A sikeres revíziók ténye viszont mutatja, hogy megfelelő hozzáállással és akarattal az ügy nem reménytelen, vagy nem feltétlenül az."
Ez igaz. Horthy békés revíziót akart és nagyjából be is tartotta. Ez a része valóban figyelemre méltó.
"Valahol szerintem ez az egészséges és természetes hozzáállás a vérlázítóan mocsok és igazságtalan 1920-as trianoni és 1947-es párizsi békeszerződéshez."
Termeszetesen. Egészséges ember az vagy irredenta vagy nem érdekli a dolog.
"Horthyék legalább megpróbáltak tenni valamit az elszakított részek visszaszerzéséért, nem voltak tökéletesek, közel sem, de ezt becsülöm bennük."
Való igaz megpróbálta, de mondjuk beáldozott 300e embert Donnál és nem ért el semmit. Ez azért erény.
"Fél évszázad bűnös hallgatása után eljött a rendszerváltás, és a politikai elit még mindig kussol, és mellébeszél, ha szóbakerül a téma.
Miért?
Valóban így elkorcsosult a magyar?"
Nem így fogalmaznék. Magyarországon a nyugati értelemben vett nacionalizmus nem létezik. Ezért jön elő nehezen a dolog.