E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
akkor elmondhato, hogy az isteni igeret pontosan egyszerre szolt es utanna hagyta lerombolni parszor jeruzsalemet?
Azert azon is gondolkodj el, hogy miert vonulthatott vissza 701-ben vissza Szancherib seregei a megerositett vartol? Azert mert a szokasos doghalalal kuszkodo seregeit nem tudta ellatni? (Bliss-nel olvashatsz rola)
Szerény ismereteim szerint a legendatartalma 0, azaz nulla:))
Jónás szvsz nem volt hamis próféta, csak az egója volt "jólfejlett". Éppen ő mondja Istennek, hogy azért nem akarta vállalni a feladatot, mert sejtette, hogy ha a Niniveiek bűnbánatot tartanak, Isten meg fog könyörülni. És lőn....
Az egész történetből a (egyik) legfőbb tanulság, hogy Isten nem csak igazságos, hanem irgalmas is.
Ráadásul inkább megkíméli párezer ember életét, minthogy "igazolja" a prófétát.
Rossz feltételezésekkel valóban bármit ki lehet hozni egy adott szövegből - de vajon hogyan lehet úgy megfogalmazni esendő szavainkkal egy gondolatot, hogy az mindenkinek ugyanazt jelentse? Ezért nem érdemes - szerintem - egy-egy mondatnak vagy szövegrésznek túl nagy jelentőséget tulajdonítani; azt úgyis a szívében érzi az ember, hogy mik a közlő szándékai. Sőt van úgy, hogy csak a két fél érti, miről van szó, a többiek semmit nem fognak az egészből.
Persze, visszatérve a témához, a Biblia mindenkihez szól, de hogy neked mit mond, azt nem mondhatja meg senki más. Benne van a férfi-nő egyenrangúság is, de a férfi dominancia is, ha valaki ilyen szellemi Viagrára vágyik :) És tényleg fontos a szerénység az értelmezésben is, de ezt olyan könnyű elfelejteni.
Más: a Biblia java része arról a korról szól, amikor legális volt a többnejűség. Az ókorban ebből nem volt probléma, sőt a nők versenyt szültek egymással, hogy a férfi nagyobb szeretetét elnyerjék. Ez is benne van a női természetben. Mégis, manapság ez a régebben elfogadott gondolat mennyi bonyodalmat okoz - az egész férfi-női kapcsolat problematikussá vált, emberek elkülönülnek, barátságok megszakadnak, mert "természetellenes" módon szabályozott a társadalom ebben a kérdésben... A természet megerőszakolásából még sok jó nem született, bár hogy itt mi a megoldás, azt nem tudom.
Feketék is élnek szerte a világban, kinaiak is, mégsem jósolta meg senki.
Ezek szerint erted, hogy "a", azt is hogy "b", a "c"-t meg foleg, de az a+b = c keplettel mar nem tudsz mit kezdeni.
Feketék is élnek szerte a világban, kinaiak is, mégsem jósolta meg senki.
Mert senkit nem erdekel, hogy hol vannak a feketek meg a kinaiak, ez Isten igejet tekintve tok mindegy, nem azert mert ok nem szamitanak (de igen), hanem mert Isten nem oket valasztotta ki nepenek, igy ugyan mi dolga lenne a zsido szentiroknak a feketekkel?
És éppen ez a baj a próféciákkal, hogy rengeteg hasonló dolgot lehet találni, valamire mindig rá lehet húzni, ezek a dolgok majdnem törvényszerűen megtörténnek.
Ez csak neked "baj". Az azonban, akinek van szeme, korul nez, es latja, hogy hoho, ez bejott, hoppa! az is, ... stb. akkor tan ideje lenne atgondolni a dolgokat, es levonni a megfelelo kovetkezteteseket. Te azert nem tudod, mert nem latod.
Egy olyan korban amikor mindennapos volt a hódítás, nem kell nagy ész ahhoz, hogy valaki megjósolja, hogy minket is megtámadnak pár éven belül, független attól, hogy követjük isten szavát vagy nem.
Tevedsz. Amikor a zsidok sietve kivonultak (ertsd: kirohantak a pereputtyal, mert uldoztek oket) Egyiptombol zsinorban gyoztek le a naluk sokkal erosebb (ezt a zsido kemek meg is allapitottak) kanaani nepeket. Hogy lehet ez? Amikor David es Salamon uralkodott (ez az aranykoruk) beke volt (Salamon alatt). Nem par evig, hanem vagy 80 evig senki le nem igazta oket. Es meg utana sem egy ideig.
Ezek nem olyan események amik maguktól ne következnének be logikusan a korra jellemző dolgokból kiindulva.
Olvasd el, mit irtam Jeruzsalem 701-es ostromarol. Ott mi kovetkezett volna be logikusan? Es megsem az lett. A hivo ember elgondolkodik, hogy lehet ez? Keresi azt, hogy vajon miert, es vegul megtalalja a valaszt.
Boldogok, a kiknek szívök tiszta: mert õk az Istent meglátják. (Mate 5,8)
Nem azt allitom, hogy az alazat, stb. nem kell, hanem azt, hogy ezek mellett (v. ellenere is) Isten annak jelenti ki magat, akinek akarja. Amit te irsz az kb. szukseges, de nem elegseges feltetel.
Én se vonom kétségbe az emberek tulajdonságait, viszont a Biblia igazságának az elfogadásához ezek mégis csak szükséges tulajdonságok.(szellemi éhség; alázatosság; becsületesség)
Lásd mit mond erről Jézus, Isten Fia.
Máté 5.6:
"Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságosságot, mivel megelégítik őket."(NW)
De legyen egy ujabb profecia: Isten azt is megigerte Mozesnek, hogy szetszorja a nepet idegen foldre. Megtortent? (hint: nezd meg, hol nem elnek zsidok a vilagban).
Feketék is élnek szerte a világban, kinaiak is, mégsem jósolta meg senki. És éppen ez a baj a próféciákkal, hogy rengeteg hasonló dolgot lehet találni, valamire mindig rá lehet húzni, ezek a dolgok majdnem törvényszerűen megtörténnek. Valami egyedit mondj, ami azóta és előtte sem történt meg, amibe nem lehet belekötni.
Egy olyan korban amikor mindennapos volt a hódítás, nem kell nagy ész ahhoz, hogy valaki megjósolja, hogy minket is megtámadnak pár éven belül, független attól, hogy követjük isten szavát vagy nem. Ezek nem olyan események amik maguktól ne következnének be logikusan a korra jellemző dolgokból kiindulva.
Valóban, a Biblia is kijelenti, hogy nem lesz mindenki képes megérteni az Írásokat:
De megtompultak az õ elméik. Mert ugyanaz a lepel mind e mai napig ott van az ó szövetség olvasásánál felfedetlenül, mivelhogy a Krisztusban tûnik el; (2Kor 3,14)
Isten ismeretéhez három tulajdonság is kell:
- szellemi éhség - alázatosság - becsületesség
Nem. En nem vonom ketsegbe az itt megszolalok alazatossagat vagy becsuletesseget. De hadd szoljon Jezus maga arrol, hogy ki ismerheti meg Istent:
Mindent nékem adott az én Atyám: és senki sem tudja, kicsoda a Fiú, csak az Atya; és kicsoda az Atya, hanem csak a Fiú, és a kinek a Fiú akarja megjelenteni. (Lk 10,22)
Valóban, a Biblia is kijelenti, hogy nem lesz mindenki képes megérteni az Írásokat:
Lk. 10.21: "Abban az órában így ujjongott Jézus a Szentlélek által: „Magasztallak, Atyám, menny és föld Ura azért, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és értelmesek elől, és felfedted a gyermekeknek. Igen, Atyám, így láttad jónak." (UF)
Próbáltam meggyőzni a lányomat, hogy ne nyúljon a kályhához, hiába olyan szép piros.... Nem sikerült, lehet, hogy azért, mert 9 hónapos volt? :)) Ha úgy tetszik, rákényszerítettem az akaratomat...
A férj felelség viszony valóban más, én is az Istennel való kapcsolatra írtam, arra meg azért, mert Ő találta ki a férj-feleség felállást (már a ker. hit szerint...)
Szvsz semmi gond azzal, hogy a munkában te vagy a főnök, bár lehet, hogy nem túl szerencsés. A férj vezető szerepe (a Biblia szerint) elsősorban a lelki/szellemi élet területén fontos. A megélhetésben ma már nem feltétlenül az, nem is szabad erőltetni, szerintem nincs is túl nagy jelentőssége.
Ha talalunk egyet neked, akkor mi van? Akkor elfogadod, hogy lam-lam, a Biblia igaz? Akkor hinni fogsz Istenben? Es ha nem tudunk neked meg egy nyulfarknyi ilyet se felmutatni, akkor megint mi van? Akkor megmaradsz abban a (velelmezett) elofeltevesedben, hogy ez az egesz csak hum-bug?
Köszönöm a kérdésedet. A diskurzusnak ez a szála onnan indult, hogy RoneJT azt mondta, hogy a Biblia Istentől sugallt voltát bizonyítja a bibliai próféciák beteljesülése.
Ekkor vetődött fel, hogy mutasson egy olyan próféciát, amely elegendően konkrét ahhoz, hogy biztosan ki lehessen mondani, hogy az és akkor teljesült be, és a prófécia valamilyen olyan eseményre vonatkozzék, amely a Biblián kívüli.
Ekkor fogalmaztuk meg a fenti feltételeket, pontosabban én fogalmaztam meg, és akkor még senkinek nem volt kifogása ellenük :-)
A magam részéről szívesen fogadom a fenti feltételeknek megfelelően beteljesült jövendölést, és türelemmel, mondhatni keresztényi türelemmel várok rá.
Ami a kérdésedet illeti: a Biblia Istentől sugallt voltáról és annak bizonyítékairól volt szó, nem az én hitemről vagy nemhitemről. A "humbug" szót nem használtam. De ha már megtiszteltél azzal, hogy a gondolataim felől érdeklődöl, szívesen válaszolok: Ha azt látnám, hogy a Biblia konkrétan, többezer év messzeségéből előre megjósolt összetéveszhetetlen későbbi történéseket, ez bizony felvetné bennem a kérdést, hogy vagy a jövőbe láttak a szerzők, vagy valóban valamilyen felettünk álló lény sugallta az írásokat.
mi a helyzet pl. nálunk, amikor én a munkahelyen tényleg főnöke vagyok a férjemnek...
A ferfi-no ala/fole/melle rendeles imho a csaladrol beszel. Azaz a munkahelyen megmondhatod neki a frankot, o meg lehet a te jobbkezed, tanacsadod, segitod; de otthon ez legyen forditva. Ha nem tartod megalazonak ebben a marhara felvilagosult xxi. sz-ban.
Monda pedig a sokaságnak is: Mikor látjátok, hogy napnyugotról felhõ támad, azonnal ezt mondjátok: Záporesõ jõ; és úgy lesz. És mikor halljátok fúni a déli szelet, ezt mondjátok: Hõség lesz; és úgy lesz. Képmutatók, az égnek és a földnek ábrázatáról tudtok ítéletet tenni; errõl az idõrõl pedig mi dolog, hogy nem tudtok ítéletet tenni? És mi dolog, hogy ti magatoktól is meg nem ítélitek, mi az igaz? (Lukacs 12,54-57)
Te olvasod ezt a topikot? Nem egy, de tobb profeciat is leirtunk mar, de mindig jott valami kifogas, hogy ez csak altalanossag, hogy ezt barki megjosolhatta volna, etc. Isten a Mozesnek adott aldas-atok mondasokban mondja, hogy mi var a nepre, ha nem engedelmeskedik, pl. idegen hoditok jonnek a nyakara, akiket nem (addig) ismert. Namost ilyenbol nem csak egy volt, kezdve a korulottuk levo kanaani nepektol, az asszirokon at a babiloniakig. Mi kovetkezik ebbol? Hogy amit Isten megigert, azt be is tartja. Nemelyek meg azzal az okoskodassal jonnek, hogy akkor a Mozesnek adott profecia nem is korrekt, mert nem csak _egyetlen_ beteljesedese volt. Nem csoda, hiszen a hit latast (is) jelent. Jezus amikor vissza jon, mindossze egy dolgot fog keresni: hitet.
A legviccesebb, amikor xy kollegina dicseri a sajat eszet, hogy o aztan meglatja az igazsagot (ha ugyan van). Ok, legyen adott egy elemi keplet: a+b = c. Ezt elmondod neki, nem ert egy szot sem. Megkerdezed: erted, "a"? Igen. Erted, "b"? Igen. Erted, "c"? Aha. Na akkor a+b = c. Fogalmam sincs mirol beszelsz....
Szoval egyaltalan nem arrol van szo, hogy ne lenne eleg profecia a Bibliaban (ezek jo resze mar be is teljesult), hanem az van, hogy ti nem akartok hinni Istennek. Hat nem ironikus, hogy tobben is elismeritek a Biblia igazat bizonyos dolgokban, es megis keptelenek vagytok levonni mindezekbol a helyes kovetkeztetest?
De legyen egy ujabb profecia: Isten azt is megigerte Mozesnek, hogy szetszorja a nepet idegen foldre. Megtortent? (hint: nezd meg, hol nem elnek zsidok a vilagban).
Igen van gyerekem. 3. Nekik sem tiltottunk, meggyőztük őket. Nagyon ritkavolt, amikor azt kellett mondanom, hogy "mert azt mondtam". A gyerek nem döntésképes, tehát a férj - feleség viszonylatban az analógia nem jó. Két érett, döntésképes, felnőtt esetén egy aházasságban nem lehet alá-fölé rendelt szerep. Nem tőled kérdeztem, de érdekelne a válszod, hogy mi a helyzet pl. nálunk, amikor én a munkahelyen tényleg főnöke vagyok a férjemnek...
Ügyesen lettek megfogalmazva a feltételek, merthogy ne legyen allegórikus....
Azt azért túlzás lenne elvárni még a Biblia íróitól is (az emberekre gondolok) hogy pl leírják: 1958-ban ENSZ határozat alapján megalakul Izráel állam... (az évszámot nem tom, bocs) de az a tény, hogy egyáltalán megalakult, a Biblia "jövőbe-látását" mutatja. Szvsz.
A bibliát nem egyszer és nem kétszer írták át. Hagytak ki belőle,stb. Tehát nem először történne meg.
Ezzel erősen vitába szállnék! A korabeli irodalomban egyetlen olyan irat sincs, ami olyan mértékben, és annyira bizonyítottan megfelelne az eredetinek, mint a Biblia.
Nekem se engedelmeskedjen senki, és én sem engedelmeskedem senkire.
Parancsra nem megy.
Van gyereked? Szerinted kell, hogy alkalomadtán "parancsra engedelmeskedjen"?
Az Isten - ember viszony kb. ennek felel meg.
A férj-feleség kapcsolatban kissé más a helyzet, hiszen én, mint férj nem kérhetem számon az engedelmességet, hiszen a feleségem is Istennek tartozik elszámolással.
A gyakorlatban igen ritkán fordul elő (jó esetben soha), hogy ultimátumnak kéne engedni, sokkal inkább csak az van, hogy a megbeszélés végén a férj mondja ki a végső szót, mert neki kell a család (elsősorban lelki) életéért vállalni a felelősséget.
- kellően konkrét, nem pedig többféleképpen értelmezhető metafora, - pontosan meg lehet határozni, mikor kell bekövetkeznie, - a beteljesítő esemény csak egyetlen (történelmi) esemény lehet, - a beteljesülést nem maga a Biblia igazolja, hanem egyéb, hiteles forrás (más szóval a beteljesítő esemény a világi tudomány számára közismert).
Ha talalunk egyet neked, akkor mi van? Akkor elfogadod, hogy lam-lam, a Biblia igaz? Akkor hinni fogsz Istenben? Es ha nem tudunk neked meg egy nyulfarknyi ilyet se felmutatni, akkor megint mi van? Akkor megmaradsz abban a (velelmezett) elofeltevesedben, hogy ez az egesz csak hum-bug?
Na most megfogtal, de en ugy emlekszem (este utana nezek), hogy ez 701 korul lehetett. 587-ben a babiloniak jottek es pusztitottak el Jeruzsalemet. Btw. fogalmam sincs, hogy eloszor mikor irtak le, a szent szovegek (egy resze?) sokaig szajhagyomany utjan terjedt. Azonban ezzel nem a Biblia isteni eredetet akarom bizonygatni, erre egyedul Isten kepes, hanem mindossze azt, hogy a Biblia igaz.
Engedi-e azt, hogy csak oromszerzes kedveert csinaljam barkivel? .... Ugyanaz a velemenyunk ebben, nem is ragoznam tovabb. (bar en kihagyom az istenkepuseget stb, emberi meltosagot irok helyette).