Annyira, hogy ott állhat egy bácsi a völgy bejáratánál és visszafordíthat. Nekem egyszer volt egy ilyen esetem asszem 2 éve. A Hernád-áttörésen viszont tudtunk túrázni.
Mi is most Húsvétkor mennénk a "Paradicsomba" - vagyis holnap. ( voltam már a szurdokokban többször is, de ilyen korán még nem ) Néztem a www.hzs.sk honlapját - ez a hegyi-mentők lapja. ( ill. kértem egy szlovákul beszélő barátomat, h forditsa, le, hisz csak szlovák a lap) Na ezen most az szerepel, h a Sucha Bela és a Piecky a magas vizállás miatt járhatalan. Szerintetek mennyire kell ezt komolyan venni? Még gumicsizmával is felszerelkeztünk pedig - ha az átgázoláson kivül nem lenne más lehetőség. A Hernád áttörésre pedig azt irták, h jeges-fagyos a lánc, fém néhol - bár ez nem annyira gond. huricano@gmail.com
Sziasztok! Szerintem nem kell félni a hó miatt. Húsvétkor még fogtok vele találkozni, de már nem lesz nyakig érő, sőt... A hétvégén jártam azon a vidéken és nagyon intenzíven olvad, lenti régiókban (pl. Dobsina) már nem is volt semmi. Fent a hegyen azért még lehetett találkozni összefüggő hóréteggel, de már nagyon vékonyka volt.
A víz már más kérdés. A patakok biztosan meg lesznek duzzadva, úgyhogy előre jól impregnált bakancsban és kamásliban ajánlatos menni és akkor kisebb az esélye a beázásnak.
De biztos vagyok benne, hogy ilyen vízhelyzet mellett pont, hogy gyönyörű lesz a túra, hiszen a patakok akkor igazán szépek, ha van bennük víz ! Csináljatok jó sok fényképet, aztán tessék publikálni !
Itt a tavasz, megint problémázok. A tavaly őszi kirándulás annyira jól sikerült, hogy most húsvétkor öcsém és családja is jönnek velünk. A gondot a túraútvonal összeállítása jelenti. Eredetileg úgy terveztem, hogy nem variálok, lenyomjuk a klasszikus Sucha Bela - Klastorisko - Hernád áttörés útvonalat. Csakhogy végiggondoltam: viszonylag kezdő a csapat, vízhatlan cipője is csak két embernek lesz a nyolcból - márpedig az olvadás miatt valószínűleg magas lesz a víz a Sucha Bela eleji patakban. Átázott cipőben, áprilisban... nem tűnik szerencsés ötletnek. Így inkább megfordítottam a vonulást: Hernád áttörés - Klastorisko - Kysel (kék, majd bekukucs a sárgán, ameddig lehet) -... és itt akadtam el. Elmehetnénk a Maly Kyselen (kék) keresztül a Sucha Bela kijáratáig vagy mehetnénk a Velky Kyselen (zöld) tovább, majd a sárga/kék kombináción vissza a Sucha Bela kijáratáig. Nekem az utóbbi tetszik jobban, de ez durván plusz egy óra és ránézésre is egy jó adag létrázás. Mivel lesz a csapatban egy kilencéves gyerek is, emiatt nem tudom, mennyire erős ez az útvonal illetve megéri-e az élmény, hogy a zöldön menjünk a kék helyett? (A Sucha Bela kijárattól már a sárga/piroson csorognánk vissza Podlesokig.)
Pilára, a volt fűrésztelepre valóban 2 óra 40 perc alatt lehet lejutni a
a Sokol kijáratától.
Én azt a vissza utat unalmasnak tartom.
Jó, szép a Glac fennsík, de utána egyhangú. Esetleg helyenként letekintgethetsz
a Velky Sokol völgyére.
Ennél a túránál a fáradtság annyiból érdekes, hogy nem jó a Sólyom létráihoz kimerülten érkezni. Fölötte már csak annyira vagy fáradt, mint más kijáratoknál.
A kijárattól balra a Kauzy kissé egyhangú másfél óra, de nem túl strapás.
(Egyedül marha unalmas lehet).
Onnan vissza a Fehér patak völgye a doronglétrahídakkal csodálatos két óra a Hernádig. A maradék félóra Csingóig szintén szemet gyönyörködtető.
Ha tömény élményben akartok részesülni, akkor a Velky Kyselen érdemes fordítva lejönni (persze tilos, de amikor arra jártam sokan jöttek szemből is), ezután fáradtságtól függően beiktatni, vagy kihagyni a Kysel maradványát, majd fel
Klastoriskoba! Ez kettő, vagy Kysel maradvánnyal együtt két és fél óra.
Az ott töltött pihenő után az étterem előtt a sárgán jobbra fordulva, le a Fehér
patak - Kysel összefolyásához, majd a Fehér patakon, Hernádon át Csingóba
élvezetes két óra.
(Aki fáradt Klastoriskotól a kék jelzésen haladva Csingó felé, megtakaríthat ebből fél órát).
Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat1025 Budapest, Pusztaszeri út 35. Tel.: 346-0494, tel./fax: 346-0495. E-mail: mkbt@axelero.hu
Ez is Tőlük származik:
"Immár hetedik alkalommal került megrendezésre Csehországban, a Morva-karszt központjában az Alpok, Kárpátok, Dinaridák térségére vonatkozó barlangkutatástörténeti szimpózium.
Az előadásoknak, a résztvevők ellátásának a híres Macocha-szakadék közvetlen szomszédságában levő „Macocha” Turista-szálló adott otthont. A Morva-karszt viszonylag kis (94 km2-nyi) területén jelenleg 1288 regisztrált barlangot tartanak számon, köztük a Punkva-folyócska több önálló szakaszra tagolt földalatti járatrendszerét, a 34,9 km hosszban ismert Amatőr-barlangrendszert. Természetesen a rendkívül sok barlang megismerésére reményünk sem volt, de a szimpóziumhoz kapcsolódó kirándulásokon az itteni barlangok legjobb ismerőinek szakvezetésével tekintettük meg a történeti szempontból legérdekesebb barlangokat. Ezek között szerepelt a négy idegenforgalmilag kiépített barlang: a Sloup-Sosuvi-barlangrendszer, a Balcarka-barlang, a Katarina-barlang és a Punkva-barlangok a Macocha-szakadékkal. Továbbá volt alkalmunk néhány, a látogatók előtt meg nem nyitott barlangot is megtekinteni, így a Krtiny mellett nemrég még titkos katonai objektumnak számító Vypustek-barlangot, a történelem előtti kultúrák sorozatát felvonultató Bika-szikla (Býčí skála) barlangját, valamint a nevében II. Ferenc császár 1804. évi látogatásának emlékét őrző, ma légzésterápia céljára hasz-nált Cisarska-barlangot."
segítség kellene. Tudom, hogy egy picit off, dehát itt sok olyan lány-fiú van, aki szerintem járt már arra...
Szóval, felkeltette az érdeklQdésem egy olvasmány alapján a Cseh karszt vidék, azon belül is a Punkva-barlangok, valamint az Adersbach-Teplicei sziklalabirintus.
Tudtok valamit errQl a vidékrQl?
Például: mennyire járható április közepén, szállás található a közelben, stb.?
Aztán azt olvastam valahol a neten, hogy korlátozzák a park, barlangok területére belépQk számát, és van, hogy elQre elkelnek a jegyek.
Lehet valahol Magyarországon, utazási irodában jegyet foglalni?
Esetleg lehet valahol jó túra térképet kapni?
Kérem, ha valaki tud infót, segítsen! Nagyon szeretnék a húsvéti ünnepek alatt kimenni...
ElQre is köszönöm!!!!
a lány
ui.: bocsánat, egy ideje sem hosszú ö, sem hosszú ü betüm nincs, helyette van kicsi és nagy q betüm :((((
Inkább német, de Podlesokban angolul is beszélnek a recepción (a büfében meg úgyis csak a pivo szót érdemes tudni:). Az SZP déli részén viszont elég rendesen beszélnek magyarul, leginkább Imrikfalván (Dedinky).
Koszi meg elmelkedem, de Cingow lesz. Ha valaki faradt, akkor le bir menni Pieckynel, eleg 1 embernek visszamenni Cingowba a kocsiert.
Nyelv: kezzel labbal :-). Arra mar viszonylag kevesen beszelnek magyarul, a nemet a legelterjedtebb. Persze ha valaki meg akar erteni valamit, az meg fogja, ha nem akkor meg szlovakul sem erti :-). Ilyen alap szavakat day, person, how much, stb ... mindenki erti. Ezeket ha osszedem magam meg szlovakul is tudom a regi Cseh 2 -esen nezett jegkorong meccsekrol, na meg a 4 eves orosz "tanulasbol".
Sziasztok! Akkor úgy látom , a hozzászólásokból,hogy a Szlovák Paradicsomban kedvesek a magyarokkal. Értenek magyarul ezen a vidéken? Ti milyen nyelven kommunikáltok a szlovákokkal? Párommal júniusban mennénk, emiatt érdekelne, még sosem jártunk itt.