Tiszta sor, a marketing és a profitmaximalizálás még megkerülhetetlen! Nézzétek meg, kb 15%-kal drágább az 5D MKIII, ami így leírva nem vészes, csak a vásárlói gondolkodásmód mégis más.
Meg mégis milyen dolog lenne, ha a szomszéd Icuka nyakában is a dényóccáz lógna, igaz egy alap kitobival, közepes jpeg minőségre állítva, automatában. :)
1500 dollarert annyian megrendelnek, hogy talan 1 ev is lenne a varakozasi ido mire megkapnad. Eloszor Japanban bekaptak a foldrengest meg a cunamit, utana meg Thaifoldon elmosta az arviz a gyartobazist, most kezdik meg csak utolerni magukat. Azert annyiert en is a listan lennek, meg ugy is hogy nincs szuksegem ilyen tudasu gepre.
Azért nem hiszem, hogy pár éven belül megszűnne az f mount-ot támogató vázak vonala. Ha lesz változás, akkor is kell profi gép és hely a jó érzékelőknek. Mire a kisebb szenzorral szerelt vázak elérik a D700 szintjét érzékenységben és dinamikában, addigra az FX lapkák még előrébb lesznek. Fejlődési lehetőség még bőven van. Az emberi szem dinamika tartományát még messze nem érték el a mai emberi árú rendszerek.
Azt viszont el tudom képzelni, hogy 5-10 év múlva már nem lesz tükör a legtöbb új vázban.
Ha valaki a filmes korban vett pár optikát, jó esélye volt rá, hogy évtizedekig használhatja, mert lesz hozzá váz.
Nem vagyok én a fejlődés ellen, de azért a Nikon 12-24/4, Sigma 28/1,8 EX DG, N 24-85, Voigtlander 125 macro, N 300/4 AF-S, N 500/4 VR parkhoz szeretném, ha lenne valamilyen váz 20 év múlva is, mert erősen kétlem, hogy 5 évente képes/hajlandó lennék ilyen nagyságrendű pénzeket feccölni hobbi (!) fejlesztésbe.
Ha lesz hozzájuk váz, bármilyen, akkor nem aggódok annyira, de ebben egyre kevésbé lehetünk biztosak... (vegyek egy FM2-őt, mi? :))) )
Hja! Bizony nagy az esélye, hogy így lesz. Na de felesleges is azon spekulálni, mi lesz pár év múlva, mert ha nagyon belelovallja magát, sosem fejleszt semmit az ember. :)
Igen, aztán mire összeáll az embernek, addigra jön majd valami MILC, ami kevesebbet tud, de éppen eleget, fele akkorában, súlyban és sokkal olcsóbban :(
2008-ban, bejelentésekor a D700 pont ugyanerről az árról (3000 USD) indult és a D800 bejelentéséig is 2400 dollárért értékesítették. Így nézve konzekvens a Nikon árképzése, tehát nem irreális. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem ugrálnék örömömben, ha 1500 dollárért adnák, de ennél a D7000 is alig olcsóbb jelenleg.
Aki komolyan gondolkodik benne, annak talán nem is a váz hanem az azt megfelelően kiszolgáló objektívek képezik gondolkodás tárgyát. Ha fejben összerakok egy igazán jó 14-24, 24-70, 70-200 2,8-as sort, meg a 24, 35, 85 1.4-es fixeket és megspékeled egy 105VR-rel, esetleg egy 300VR-rel, na akkor már sehol nincs a váz ára a teljes költségvetéshez képes.
Szerintem is rendben van az ár. Ha pedig ne adj' Isten ISO-ban a d700-nál egy kicsivel is jobb lesz (szerintem rosszabb biztos nem lesz), akkor még a d3s használt piacát is érinti majd (feltéve, h nem kell a gyors sorozat). A D3s nehéz és nagy (1240gr+akku), a d800 akkuval együtt 1000gr.
Nem, a pixelszám símán csak a D700 pixelszámának háromszorosa. Azóta viszont (D3 szenzor) eltelt vagy 5 év, tehát jogos az elvárás, hogy azonos (bőven elég) érzékenység mellett megvan a háromszoros pixelszám. Itt az áron kívül minden rendben lesz.
Én is így érzem, de az is biztos, hogy ha Canonos lennék tele jó optikákkal, csak ezért nem váltanék gyártót. Ahol viszont előnye lehet a Nikonnak az átcsábításnál, az a DX-es gépet használó, ff-re váltó Canon tulajok köre. Ott ugye nincs meg az a nagyfokú lencse kompatibilitás, mint a Nikonnál, így egy ilyen váltás az objektívek egy részének cseréjét is jelenti. Nekem most D7000 mellett mindössze két DX-es objektívem van amit nem tudok teljes egészében kihasználni majd a D800-on, de a jóságos belső crop mód miatt bizonyos szituációkban ott is működnek majd probléma nélkül.
A kicsit magasabb árral nem is lenne gond, főleg hogy adják melléé a Capture NX-et is. Azonban nálam viszonylag gyakori lenne a ruhás műtermi fotózás, így nem kockáztatok, maradok a sima változatnál. Nincs kedvem a szövet moirét utómunkázni hosszasan.
Ez majd úgyis kiderül,ha végre megjelenik,és nekiálnak jóóól letesztelni az oldalak. És kapunk(kaptok :) ) jó kis D800 vs D800e teszteket. Ahogy nézem az 5D mk3 specifikációját,most a D800-nak nagy esélye lesz divatos "kütyüvé" válnia. :)
Inkabb az a dilemma, hogy E vagy sima. 1pixelnyit ugyis bemozdul a gep :) akkor meg antialias mar el is keszult :p megeri-e azt a +par 10eft-t ha nem hasznalom allvanyrol
Engem a D800 iso teljesítménye nagyjából iso3200-ig érdekel. A felette levő részt szerintem csak tesztre fogom használni. Az addig nyújtottak nekem elegendőnek tűnnek a tesztképek alapján. A magas ison nyújtott teljesítmény mellett engem sokkal jobban érdekel a dinamikatartomány növekedése. Ebben komoly előrelépést remélek.
igy van. Olyan az, mint az 1Dx ami nagy felbontas kis erzekenyseg. Valamit valamiert... Amugy D800-nak szerintem nincs oka szegyenkezni, ISO-ba kb azt amit a 700-as tudott azt tudni fogja, felette meg tenyleg ott a D3s ami +1 - 1.5Fe csak persze 12Mpx-en :)
Mivel nem ismerem az 1D MK4-et és nem akartam, hogy a linkelt anyag engem is megvezessen, gondoltam, kicsit utánaolvasok a képességeinek. A dpreview nagyon dícsérte a magas ison nyújtott eredményét eként: