Asszem én is az Osonyban néztem tavaly, de azt nagyon vékonynak találtam. (Persze lehet, hogy nem ugyanolyat láttunk.) A semminél mostmár az is jobb lenne, de akkor még bíztam benne, hogy valahol lehet szabvány szörpösüveget is venni. Olyat, mint a visszaváltós Piroska, meg a klónjai.
Az előbb említett pécsi sem "mezei" szörpös üveg. Az is öblösebb, szélesebb szájú, és nem kupakkal, hanem lapkával zárható. Szörpnek ez nem igazán praktikus, mert sűrű folyadékból nehezebben lehet belőle egyszerre keveset kitölteni. De ha ló nincs...
Sajnos nem néztem meg. :( Tavaly az Auc....-ban vettem ugyanilyet, de úgy emlékszem, hogy akkor 90 Ft-nál biztosan több volt...... Nekem nagyon beváltak szörpnek, kechupnak, paradicsomlének.
Véletlenül nem rémlik, mennyiért adták? Nem járunk a Metróba, elég messze van. De ha jó áron van, akkor érdemes lenne egy nagyobbacska tételért elmenni.
Pécsről lehet rendelni neten (többek közt) három féle méretű palackot is, aránylag jó áron. (A fél lityis kupakkal együtt kb.90,- Ft.) A szállítási költség miatt száz db alatt nem éri meg. De a lényeg: momentán készlethiányuk van mindenféle palackból, várhatóan majd egy hónap múlva lesz...
Szombaton a zsibin vettem 300-ért négy db "sütőtök italos" palackot. (Akinek a 90-es években volt kisgyereke, az még emlékszik erre a literes üvegre.) A semminél alig több, de ennyivel is több várja az almaszezont. :o)
Nnnnnna, akkor megyek, és kerítek én is egy piás konyhamajsztert magamnak.
:o)))
Amúgy tényleg meglepő, hogy kis utánajárással már mindenféle méretű, és megfizethető árú befőttesüveget lehet vásárolni, az egy decistől az öt literesig, de 0,3-as, 0,5-ös egyszerű csavaros palackot sehol sem találok. Szószos üvegekről meg álmodni sem merek.
Olcsó borosüveg van, de az 7 decis és dugós. Fél literes szeszes üveget szintén sokfélét lehet kapni, egyetlen közös vonásuk hogy mind drága.
Valaki valamikor valahol linkelt egy netes boltot, ahonnan sokféle befőttes üveget lehetett rendelni, de asszem, palack ott sem volt.
sajnos nem tudok pozitívat válaszolni, 2 éve felvásároltam a Miskolci Likőripari Vállalatn debreceni lerakatának teljes kimaradt készletét, ezekben az üvegekban ásvány víz volt lillafüredi, 10 ft.-ért vettem darabját a tele üvegeknek, ez egy egyszeri lehetőség volt számomra is
de tudjuk mindig keressük a lehetőséget, én pl. egy kórház konyhásával állok kapcsolatban, hozza a pii befőzéshez szükséges üvegeket, ára 50-60 db-nak 1 üveg sör+ 1 feles .9
1:1:1/cseresznye:meggy:köszméte keverékből nagyon finom gyümölcsleves/szósz alapanyagnak való befőttet készíthetsz.
Erre a célra legjobb a régi, kisszemű, pirosra érő, gömbölyű, szőrös köszméte. Annak ugyanis van igazi zamata, szemben a divatos, törzsbe oltott nagy zöld fajtákkal.
Mire elérte a befőtt-érettséget, az összes szemet összecsipkedték a gyümölcslegyek. Így aztán gyakorlatilag semmit sem tudunk vele kezdeni. Befőttéretten csak befőzni jó (és frissen enni), mire meg beért volna, hogy velőnek feldolgozhassuk, vagy legalább cefrébe rakhassuk, elrohadt az egész.
Sosem jártunk még így. A gyümölcslegyek az eper érésekor (eperfáról beszélek, nem a szamócáról...) szoktak megjelenni, az meg egy-két héttel követi a csersznyét. "Hála" az idei össze-vissza időjárásnak, mé a hirtelen bevágott kánikulának, most egyszerre érett a két gyümölcs, pontosabban az eper elkezdet kényszer-érni.
Honnan szerzed be a folyadékos palackokat? Ezzel mindíg bajban vagyunk. Dugós boros, meg csilli-villi piás díszüvegeket több helyen találtam (gondolom azért, mert ezekre nincs szükségem...), de 3-5 decis sima, csavaroskupakos szörpös-leves palackokat eddig még sehol sem láttam.
Cseresznyés rétes, pite, meggyel keverve lekvár, vagy a dulcsásza is finom belőle.
Nem túl bonyolult elkészíteni, csak munkás kicsit. Ha cseresznyéből csinálom, késznek nyilvánítás előtt egy pici citromlevet keverek hozzá.
Kimagozott meggyet ugyanannyi súlyú cukorral, egy fazékba feltesszük főni. Amikor felforrt, szűrővel leszedjük a gyümölcsöt, a visszamaradó szirupot beforraljuk. A leszűrt gyümölcsöt beletesszük, forrni hagyjuk míg újra kienged valamennyi levet, újra leszedjük, a szirupot újra beforraljuk, koncentráljuk, a gyümölcsöt újra beletesszük.
Ezt lehet ismételni addig, amíg a számunkra megfelelő állagot és ízt elérjük.
Ha jól csináljuk, a gyümölcs nem főtt lesz, hanem áttetsző, dehidrált, koncentrált ízzel és viszonylag szilárd állaggal. A lé éppen ne karamellizálódjon, de legyen viszonylag sűrű. A mennyisége a végén kb harmada lesz, mint a kiindulási mennyiség. Üvegekbe szedjük és fejre állítjuk. Kihűlés után még sűrűsödik, ezt bele kell számolni.
Mivel igen cukros, nem fog megromlani, a lé sűrűn folyós, koncentrált ízű lesz, kb mint a méz, gyönyörű színnel, a gyümölcs is jó állagú, nem szétfőtt, de nagyon kellemes lesz.
üdvözlök mindenkit, már rég nem jártam itt, most mindjárt veled kezdem Mariska,
Ha van rá lehetőség mindent először a gyors fagyasztóba kell tenni, mivel az a cél, hogy a hűtés minél gyorsabb legyen, ha már megfagyott mehet a másik fiókba.
Nálam most a málna érik amit nem eszünk meg, azt fagyasztom, úgy, hogy tálcára teszem ráhúzok egy nejlon zacsit ,be a fagyasztóba, másnap szórom át a zacsiba, és megy a fiókba így lesz szép gurulós málna télen.
Majdnem mindent lehet fagyasztani, én sokszor fagyasztok le húslevest, készítek csontól alaplét, nagyon jó főzéskor csak elővenni.
A maradék meggyet kimagvaltuk, és meggyszörpként végezte. Annyit még soha nem sikerült csinálni, hogy elég lett volna az újig. Párom, amíg tart, azt issza.
Ha fellép a meggytúltermelési-válság, akkor egy keleti lekvárféleséget - dulcsászát- is csinálok, kis helyre kerül nagyon a végén. Viszont isteni. Csak egy hibája van, iszonyú cukros. De mivel ebből nem lehet annyit enni, mint egy hagyományos lekvárból, vagy dzsemből, így vállalható.
Ez az első sorozat egyelőre igen apró, viszont nagyon sötét meggy volt, ismerős tukmálta rám, ma meg két rekesz cseresznyét. De azt a munkát kiszerveztem, nekem ma már nem marad időm rá.
Az én fáimon a meggy még csak most kezdett színesedni, úgyhogy egyelőre a tegnapi csak kármentés volt. Az nagyobb szemű, és nagyon finom, jó ízű szokott lenni, befőttet majd abból rakok el.
Eszembe se jutott soha keverni, amúgy is csak megszokásból csinálom, én nagyon keveset iszom. Meg általában elajándékozom, akik kapják, szeretni szokták...