Nem Rajnát akartál írni a Szajna helyett?Strasbourgban élek és itt elég sok hajós magyar van.Van aki Duna-Rajna kombót nyomja és ezért gondoltam,hogy elírtad.
Kilépek az erkélyemre és átlátok a németekhez(Fekete-erdőt:)) Elzász(67és 68-as megye) és Lotaringia egyik megyéje(57-es) határos a németekkel.Ebben a 3 megyében kicsit más az élet,mint az ország többi részén.Itt a tb 90-ot térít,szemben a 70-el és itt nincs mínuszban a kassza.:)Itt a német hagyomány miatt több az munkaszüneti nap. Pl. dec 26 itt ünnep,míg az ország többi részén nem.Húsvét előtti péntek ünnep,míg a többieknek nem.Biztos van katolikus suli,ovi,de ez a rész inkább evangélikus. Aki csak teheti a németeknél vásárol be,mert nagyon megéri. Családi dolgokhoz meg nem értek,mert még nem vonatkozik rám.
Olvasgattam a fórumotokat és remélem Ti tudtok nekem egy-két gyakorlati kérdésben segíteni!
A férjem már lassan 1 éve dolgozikl Franciaországban és úgy számoljuk, hogy 2012. második felében mi is kimegyünk utánna. Itthon nincs semmi lehetőség arra hogy a gyerekeinknek biztonságot tudjunk teremteni. Van 3 gyerekünk(kettő közös), egy 14 éves srác és két kislány 4 és 5 évesek. A fiam egy nagyon jó Ferences gimibe jár esztergomba, kollegista. Az ő apja Esztergomban lakik. A lányaim ugyancsak katolikus oviba járnak itt Székesfehérváron. Nem vagyunk őrülten vallásosak, de szó mi szó nagyon jó tapasztalataim vannak a nevelési módszereikkel kapcsolatban. Jó lenne ezt a vonalat Franciaországban is folytatni. A fiam ugyan egyenlőre itt maradna, de a kollégiumban lakna mint eddig és szünetekben jönne "haza". Ha ezt a sulit elvégzi akkor egyenes útja lenne bármilyen főiskolára, egyetemre.
Hogy hová is mennénk? Hát a férjem azt javasolja valahová a német határ mellé! Ő ebben az évben Bordeauxban dolgozott, a következő szezonja úgy néz ki a Dunán és a Szajnán lesz(hajókázik), tehát nincs konkrét hely eddig amire gondoltunk. Ezért javasolta a határ közelségét, mert olcsóbban lehetne élni, mivel Franciaország drága! De hát igazából Ő nem is tudja, hogy itt is milyen drága lett(lesz) minden. Erre is várnám az ötleteiteket, ha valamelyikőtök a határ közelében lakik. Nagyon jó lenne, ha óvoda, iskola, ami katolikus, lenne a közelben. De ebből a szempontból kompromisszum képes vagyok! Ha van tapasztalat oviról, iskoláról azt is szívesen veszem!
Nagyon érdekelne a családtámogatási rendszer és ennek az ügyintézése. Amikor a férjem kiment kaptam itt papírt, hogy igényelhetem kintről a családi pótlék különbözetet, de egy-két telefon után elegem lett! Kiderült, ha igénylem a kinti családit az itthoni főállású anyaságimat elveszítem, mert nem adózik itthonra a férjem, tehát nem vagyok rá jogosult. Vicces nem? Nagyon szeretném tudni, hogy 3 gyerek után milyen lehetőségek adódnak Franciaországban és ha nem megterhelő milyen papírok kellenek hozzá. Esetleg milyen lehetőségek adottak, ha nem találok munkát, van e ott is erre valami áthidaló megoldás, mint itthon 3 gyerek után a főállású anyaság.
Érdekelne még a lakásbérlés menete! Olvasgattam szösszeneteket, de fontos lenne mi is kell hozzá(a pénzen kívűl) hogy lakást béreljünk kint. A férjem hivatalosan van kint, francia bankszámlája van, oda fizet minden járulékot és egyebet.
Köszönöm, ha ebben is tudtok segíteni!
Én most tanulom a franciát és remélem mire megyünk már tudok majd kommunikálni. Itthon autóértékesítőként dolgoztam, új autókat árultam(peugeot is :-), de bármilyen munkát elvégzek. Természetesen erre is csak véleményeket várok Tőletek, hogy szerintetek egy középfokú végzettséggel mire juthatok.
Azt hiszem egyenlőre ennyi jutott azeszembe és igazán hálás leszek, ha segítetek a tapasztalataitokkal!
Gondolom arra kivancsiak, hogy szukséges-e valamely szerv engedélye a munkavallashoz (pl prefectura). Mert kozel sem tudja mindenki azt, hogy egy magyarnak nem kell.
Avez-vous un logement si vous venez travailler en France.
Más semmi, ami ezzel összefüggne. Bár a partner nem egy szószátyár alak...
Először arra gondoltam, hogy valamilyen közvetítőirodára - interim - gondol, aztán meg arra, hogy jelenleg van-e biztosításom akár munkaviszonyból, akár munkanélküli ellátásból adódóan.
Merthogy mostanában ilyeneket hallottam ausztriai munkavállalással kapcsolatban. Nem jártam utána, mert németül nem tudok.
De ez így...
Rá fogok kérdezni a cégtől, de először gondoltam futok egy kört...
Egy kis infora lenne szükségem a tapasztalatokkal rendelkezőktől.
Szorgalmasan keresek munkát francia nyelvterületen, és egy Haute-Savoie-i cégtől az alábbi kérdést tették fel nekem-válaszul, hogy jelentkeztem az álláshirdetésükre:
"Dépendez-vous d'un organisme pour les formalités administratives ?"
Nem a fordítással van gondom, csak gyanítom, hogy valami olyanra kérdez rá amiről nem tudok, pedig illene...
Voltunk Franciaorszagban,,,,nagyon szep orszag, nagyon tiszta,,,csodallaos helyek vannak,,,,
Egyvalami nemtettszett, es az az emberek,, folleg a fovarosban....videken sokkal baratsagosabbak,segitokeszek,,, A kocsink bedoglott,,,toltuk,,,,senki,,,senki,, mondom senki nem allt meg ,hogy segitsen,,en toltam, a parom benn ult es kormanyozott,,a 10 eves fiammal toltuk az 500 meterre levo szerelomuhelybe,,,,egy fiatalember segitett aztan,,,,de az sem francia volt,,,
A kajaldban visszavittem a talcat joindulattal,, azt sem mondtak,hogy koszonom,,,meg egy mosoly sem,,,,,
Csalodtam a francia emberekben,,,
Irorszagbol autoztunk at....itt volt hogy a csucsforgalomban egyszer lerobbantam, es egybol 3 kocsibol szaltak ki, es rohanva segitettek felretolni a verdat....
Az orszag szep, az arak jok,, de az emberek,,,,
azert remelem akik ott laknak jobb az eletuk mint otthon,,,
Kellemes Karacsonyt minden ott elo magyar honfitarsnak,,,
fogom, nekem mindegy, csak mintha azt írtad volna valahol, hogy oda házasodsz, azért gondoltam, hogy Fr-be költözésed is ehhez egy lépés.
Amúgy a franciákat van, aki szereti van, aki nem. (én az első csoportot tudom nehezebben megértni:-(), de minden esetre teljesen más.
Melóban egyébként főleg, ha van egy bejelentett munkaviszonyod, akkor munkavállalóként sokkal nagyobb védelmed tud lenni mint otthon, pont ezért nehéz határozatlan idejű szerződéshez jutni.
Ami még fontosd, hogy a legtöbb minden jóval drágább mint otthon a napi cikkek közül, ergo bevásárló turizmushoz nem ideális célpont (de ha német határ közelében vagy, akkor mondjuk oda jó átmenni vásárolni).