Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A gesztenye kéregrák teljesen ellehetetleníti a gesztenye termesztését...
hogy jön ez ide?
még a kínai (molissima) vagy japán (crenata) gesztenye sem védett...
(már mindkettő echte ázsiaim kipusztult, a hibrid meg vicc kategória, szóval) megvan
az első, itthon tuti nem termelhető gyümölcsfaj...
mert lehet, h a KAJSZI 10 évből 5-6x elfagy, de legalább terem min. 4-5x,
a gesztenye meg 10 évből csak az első 1-2 évben hoz keveset, utána kipusztul...
(OK, van egy gomba "injekció" amivel meggyógyítható és rezisztensé tehető, de nem biztos az eredmény, drága és melós, nem hozzáférhető. nagy tudást igényel... ok, van még 1-2 ültevény, de ezek napjai is meg vannak számlálva... amerikában sok millió C. dentata pusztult ki, 99%-ban...)
egy jól beállt kajszi 100 kg-ot is teremhet, ha nem fagy el...
ezzel szemben a gesztenye kb. 1-2 kilója, amíg él, igen rossz eredmény.
csak azért írtam, hogy akinek még van :) :( ;) kajszija, az végül is ennek tükrében még boldog is lehet. nagytermelő persze más kategória, neki 10 évből 9x termés kell, hogy létezni tudjon...
Bocsi kintvoltam a szőlőbe potlásokat ültettem kicsit elhuzódott mivel nem lett furva helye amugy a kajszit 5 .hónapban fogom átoltani elvágom a törzsét héj alá oltás lesz seb kezelö plusz gyurma a nagy fűrészelt felületre és az egészet betakarom alufóliával 1-2 hónapig rajta lesz az oroszoknál láttam a (jutyun) anyám hívja igy nekem meg megtettszet.
Hát igen nem tudom miért ceglédi arany nálam nem hogy a dobogo felső fokára nem kerülne fel még olimpiai keret tag sem lenne ilyen rosz fajtám még nem volt épp ezért én is likvidálom inkább átoltom. A pannonia jó fajta nem tudok rosszat mondani rá söt kifejezetten kevesebb gond volt vele mint a bergeronnal ami brutálisan túlkötött többet kellett ledobálni minta ami a fán maradt egyedül a szinezettségével van probléma (pannoniánál )nálam egyformán pusztult ki gönci, bergeron ,pannonia 20 év alatt.
Azt szeretném megkérdezni hogy véletlenül nem fagy zugos a területed és ha jó látom ki se tud menni nem tud cserélödni a levegö mert lezárja a mögötte levö domb olyan mint egy katlan persze ez csak feltételezés igy a kép alapján.
Ahogy Pampapa is irta, Már tavaly is terveztem sőt felét ki is vágtam!
12 éves fiam mondta az annyának a napokban... "Anya ha egyszer az enyém lesz a gyümölcsös.... a kajszit biztos hogy ki fogom vágni én nem szenvedek úgy majd ahogy apát látom minden tavasszal".
Én is fogok néhány nagyon érzékeny fajtát likvidálni, pl. Ceglédi aranyat. Néztem a Pannóniát, az viszont meglepően jól viselte a kiképzést úgy tűnik. Sok a megmaradt és fejlődő gyümölcskezdemény. Kíváncsi vagyok majd hogy 2-3 hét múlva mennyi marad kötve véglegesen, de tavaly is volt rajta relatíve "sok". Másnak tapasztalata a Pannóniával esetleg?
Csütörtök hajnalban - 5 volt . Ma néztem a régi ültetvényben a kerítés mellett van 2 magonc őszibarack azok is teljesen lefagytak pedig az kedvezőbb fekvésű . Csak érdekesség képp , csütörtökön sétáltunk a kutyákkal a Pécsvárad melletti Dombay tónál ami nyilván völgyben van meg fagyzúg és a környéken lévő virágzó csersznyéken. Barackokon semmi fagyás sem szirom sem bibén , itt nálunk barnára vannak fagyva . A dombtetőn a februárban virágzó mandulákon ott a termés . Légvonalban kb 10 km távolságra van a Zengő lábánál egy völgyben . Valahogy nem jól áramlik pár éve a hideg itt a környéken előző évtizedekben inkább kedvezett a számunkra pár éve a szívó ágon vagyunk .
Jönnek a turisták megkérdezik ezek milyen fajták az uj telepités elején aurora meg mondom a többit menjek már az övék tövig lefagytak ott is hagytak azt hitték hogy becsapom őket valamilyen hiper szuper fagytüröképességü csak nem mondom meg az igazi nevét azt se hitték el hogy nem csináltam vele semmit kétszer volt lemosozva ha lefagy ugy se tudok ellene tenni.
Nem merem határozottan kijelenteni de a samurai kis fám aminek 1.5 m a magassága a törzs átmérö mint kis ujjam ha minden virág megmarad akkor ketté fog szakadni a termés alatt.
Ha ebben az állapotban lenne nálam is akkor nem fagyott volna el , de itt kb 1 hónapja voltak ilyenek . Persze lehet hogy nálad sincs lezárva még a fagyos időszak .... ne így legyen , de láttunk már májusban is fagyot .
Remélem nem haragszol ?Amugy a bergeron volt a legmegbizhatóbb söt brutálisan túlkötödött a gönci ill pannonia mellett v 20-25 éve csak ezek mind kipusztultak 2db gönci maradt meg mementonak .Mire gondolsz hogy valami mást látok bele.Cseresznyefa választásban én is hezitálok mert sok a ? Sok helyen jártunk rázógéppel sok fajtát láttam és én se tudok dönteni ,de meggyben határozottan meg van a csapás irány nem tulzok ha azt mondom ritka tapasztalatokra tettem szert több helyen több fajtával kapcsolatban betakaritáskor 600 t egy szezonban mondjuk nem tavaly ismerem a fajtákat ,termés hozamokat ,fa kezelhetöségét stb......ipari méretekben.
Szarok a trendre. Nem a fórum miatt ültettem kajszit, őszit és nem a fórum miatt veszem ki az egy árva bergeront, ami még soha nem adott egy szemet sem, igaz csak pár éves. Lehet nem is az, csak annak adták el. Mindig elfagyott nullára.
Ellenben cseresznye max kevés volt, de nullára sosem fagyott el, ezért rakok a helyére azt. Valami egészen mást látsz ebbe bele.
Elnézést kérek mindenkitöl ne vegye magára senki, de nem birtam megállni beszélünk itt már lassan majdnem űrtechnikákról cravo meg hasonló .....közbe meg alapvetö sokszor pitiáner dolgokat se tudunk megvalósitani v megakadályozni.
Igen ültessél ,de csak is kizárolag kajszit és pont azért hogy saját magad tanulj és tapsztalj jó is lenne a faiskolásoknak ha valami nem sikerül 2-3 évente kivágnánk mindent és újra tervezés mert géza azt mondta hogy kajszit kell ültettni 2 év mulva meg epret mert az a tuti 2500ft - ért ellehet adni a dinnyetermesztéssel mi van mert lehet abba is bele kellene kapni egy kicsit.