Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1273

üveggyűjtés szempontjából csak azt tudom tanácsolni, hogy sok mindenkivel kell beszélni és megkérni, hogy segítsen, van kapcsolatom több kocsmában nyáron fogy pl. az ICE TEA, annak az üvege tökéletes, amikor Erdélyben nyaraltunk akkor a Prigat ivólé üres üvegeit egyszerűen elkértük egy étteremből, még örültek is neki, mert kidobták volna.. tudom elég fura dolog, ez van....

azt már írtam, hogy felvásároltam 10 ft.-ért/db egy kimaradt-lejárt készletet, az üvegek bontatlanok voltak :) megittuk a vizet belőle, nem haltunk meg :)

mivel az emberek nagy része lusta, és bár korábban főzött be, de ma már a pincében pihennek az üvegek üresen, porosan, én pedig szépen megkapom tőlük ingyen,---- bocsi 1 sörért

szörpnek vodkás, berentzenes üvegek is jók, ha kisebbek akkor persze még jobbak, gondolok itt pl. a vodkára

ahogy már írtam van a kórházban és a Klinikán is kacsolatom, gyűjtik nekem, na az nem kicsi mennyiség

csatos pálinkás üveget litereset összegyűjtöttem vagy 30 db-ot, ezt megvenni drága pénz lenne, én vittem egy kis földiepret  felszolgálónak és a kérdés megoldva,.. szóval csak ügyesen :)

Előzmény: Törölt nick (1272)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1272

jók azok az üvegek, véletlenül van belőle vagy 20 db :)

én mindent összegyűjtök, aztán ami nem kell viszem a padlásra, tegnap egy doboz csatos pálinkás üveg landolt a magaslati levegőn, de van még mit felrakni, mert már nem férünk a nyári konyhában sőt a garázyban sem

Előzmény: neduddgi(én) (1260)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1271

nekem jöhet, soha nem elég :)

de egyébként jó lesz az majd neked is

Előzmény: VKOrsi (1263)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1270

Romániában lehet venni tiszta szeszt kb. 4000 ft literje, mi most csináltunk belőle földieper likőrt, sokal jobb mint vodkával, és csináltunk a limoncsellóhoz hasonló likőrt is az is nagyon finom

Előzmény: neduddgi(én) (1268)
Andrea555 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1269

Az sosem baj,ha kéretlenül jó kis receptek kerülnek ide! Ez is kipróbálásra érdemes nagyon.Köszi

Előzmény: neduddgi(én) (1268)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1268

Bár senki sem kérte, benyomok ide egy diópálinka receptet, mert most van itt az ideje. Nekem ez vált be, akik szeretik az efféle nyaflatyokat, azok szerint nagyon finom. (Asszem ebből egyértelmű, hogy én nem iszom ilyesmit...)

- 8-10 szem zöld diót vékonyra szeletelünk

- csavaros üvegbe rakjuk, és ráöntünk 1 liter jó erős pálinkát

- lezárjuk, és napos helyre téve, naponta felrázva 5 hétig érleljük

- 5 hét után leszűrjük, és hozzáadunk:

- - 1/2 kg cukor

- - 1 kanál szárított reszelt citromhéj

- - 3 kanál szárított reszelt narancshéj

- - 5 g szegfűszeg

- - 15 g egész fahéj

- spájzban, kamrában, konyhaszekrényben, stb. 4 hétig lezárva állni hagyjuk, csak az első napokban rázzuk fel, amíg a cukor nagyjából feloldódik

- 4 hét után leszűrjük, palackozzuk, és egy évig többé-kevésbé sötét helyen pihentetjük

Az ördög mindíg a részletekben van:

- bolti nyaflatyokból (értsd ócsóvodka, "szeszesital") nem igazán jó. Azoknak általában alacsony az alkohol tartalma, a végeredmény még likőrnek is gyenge lesz. Ráadásul aromázva vannak, ami elviszi a lötty ízét.

- a legjobb az 50° körülire kihígított tisztaszesz lenne, de olyat már Szerbiából sem lehet szerezni, ott is kivonták a kisker forgalomból. Marad a jóféle erős, nem túl karakteres házipálinka.

- a zöld dió csak így június közepén alkalmas erre, max. 1-2 hétig

- nem kell megilyedni a színétől, a kész pálinka nem zöld lesz, hanem barna!

Hangsúlyozom: ez nem likőr, hanem pálinka! Úgyhogy óvatosan vele, mert ahogy Kazal mondta a borkóstolós kabaré jelenetében: "Büdösül csalós!" 

Ja, és kizárt dolog, hogy a késztermék egy évig pihenni fog. :o)))  (Egyébként ha tavalyi főzésű pálinkából készül, akkor két-három hónap után szerintem már stabil.) 

neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1267

:o)

Köszönöm szépen, nagyon rendes vagy! Természetesen megfelelő lenne szörpnek, de majd megoldom helyben.

Szerintem szorgalmasan gyűjtögesd magadnak! Hidd el, előbb-utóbb szükséged lesz rá! :o))

Ha meg végképp útban van, akkor ajándékozd el valakinek a közeledben. Ne gazdagítsuk a Királyi Póstát, nem érdemli meg...

VKOrsi Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1266

hol volt a kérdés?

én a borsót fagyasztom, nem üvegben teszem el.

Előzmény: krnemarika (1265)
krnemarika Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1265

Kedves Orsi!

Biztosan elkerülte a figyelmed a kérésem. 

Szeretném megtudni, hogyan zárod üvegbe a borsót.

Marika

Előzmény: VKOrsi (1264)
VKOrsi Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1264

ilyen

VKOrsi Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1263

440 ml-es a férjem kávtejes palackja, heti 1 elfogy. Elküldjem, ami most épp készleten van? kb. 30 db tuti :)

Előzmény: neduddgi(én) (1247)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1262

Asszem én is az Osonyban néztem tavaly, de azt nagyon vékonynak találtam. (Persze lehet, hogy nem ugyanolyat láttunk.) A semminél mostmár az is jobb lenne, de akkor még bíztam benne, hogy valahol lehet szabvány szörpösüveget is venni. Olyat, mint a visszaváltós Piroska, meg a klónjai.

Az előbb említett pécsi sem "mezei" szörpös üveg. Az is öblösebb, szélesebb szájú, és nem kupakkal, hanem lapkával zárható. Szörpnek ez nem igazán praktikus, mert sűrű folyadékból nehezebben lehet belőle egyszerre keveset kitölteni. De ha ló nincs...

Előzmény: dorger (1261)
dorger Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1261

Sajnos nem néztem meg. :( Tavaly az Auc....-ban vettem ugyanilyet, de úgy emlékszem, hogy akkor  90 Ft-nál biztosan több volt...... Nekem nagyon beváltak szörpnek, kechupnak, paradicsomlének.

Előzmény: neduddgi(én) (1260)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1260

Véletlenül nem rémlik, mennyiért adták? Nem járunk a Metróba, elég messze van. De ha jó áron van, akkor érdemes lenne egy nagyobbacska tételért elmenni.

Pécsről lehet rendelni neten (többek közt) három féle méretű palackot is, aránylag jó áron. (A fél lityis kupakkal együtt kb.90,- Ft.) A szállítási költség miatt száz db alatt nem éri meg. De a lényeg: momentán készlethiányuk van mindenféle palackból, várhatóan majd egy hónap múlva lesz...

Szombaton a zsibin vettem 300-ért négy db "sütőtök italos" palackot. (Akinek a 90-es években volt kisgyereke, az még emlékszik erre a literes üvegre.) A semminél alig több, de ennyivel is több várja az almaszezont. :o)

Előzmény: dorger (1259)
dorger Creative Commons License 2014.06.16 0 0 1259

Az általad keresett palackot a metróban láttam két napja..... Kb. fél literes, csavaros tetejű..., palack formájú :)

borsika79 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1258
Heló. Fehér mákot használ valaki étkezésre? Tényleg dióízű?
zsebi41 Creative Commons License 2014.06.15 0 0 1257

Hoztam, egy igazi kerti menüt.

Pirított újkrumpli, zöldborsóval, sült retekkel, a feltét házi készítésű chorizo.

Mariska néni Creative Commons License 2014.06.14 0 0 1256

Köszönöm Zsebi,  NAGYON örülök, hogy látlak itt is:)))

Előzmény: zsebi41 (1239)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1255

Ja, bocs, most olvastam vissza a korábbi hsz-edet, amiben írtál róla.

:o)

Előzmény: neduddgi(én) (1254)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1254

Ez a dulcsásza mire használható?

Előzmény: kemorgo (1243)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1253

:o))

Nnnnnna, akkor megyek, és kerítek én is egy piás konyhamajsztert magamnak.

:o)))

Amúgy tényleg meglepő, hogy kis utánajárással már mindenféle méretű, és megfizethető árú befőttesüveget lehet vásárolni, az egy decistől az öt literesig, de 0,3-as, 0,5-ös egyszerű csavaros palackot sehol sem találok. Szószos üvegekről meg álmodni sem merek.

Olcsó borosüveg van, de az 7 decis és dugós. Fél literes szeszes üveget szintén sokfélét lehet kapni, egyetlen közös vonásuk hogy mind drága.

Valaki valamikor valahol linkelt egy netes boltot, ahonnan sokféle befőttes üveget lehetett rendelni, de asszem, palack ott sem volt.

Előzmény: Törölt nick (1251)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1252

köszi, nem hangzik rosszul

Előzmény: neduddgi(én) (1250)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1251

sajnos nem tudok pozitívat válaszolni, 2 éve felvásároltam a Miskolci Likőripari Vállalatn debreceni lerakatának teljes kimaradt készletét, ezekben az üvegekban ásvány víz volt lillafüredi, 10 ft.-ért vettem darabját a tele üvegeknek, ez egy egyszeri lehetőség volt számomra is

de tudjuk mindig keressük a lehetőséget, én pl. egy kórház konyhásával állok kapcsolatban, hozza a pii befőzéshez szükséges üvegeket, ára 50-60 db-nak 1 üveg sör+ 1 feles .9

ez komoly

neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1250

1:1:1/cseresznye:meggy:köszméte keverékből nagyon finom gyümölcsleves/szósz alapanyagnak való befőttet készíthetsz.

Erre a célra legjobb a régi, kisszemű, pirosra érő, gömbölyű, szőrös köszméte. Annak ugyanis van igazi zamata, szemben a divatos, törzsbe oltott nagy zöld fajtákkal.

Előzmény: Törölt nick (1246)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1249

Ja, ezt kentaur cseresznyés kérdésére válaszoltam..

Előzmény: neduddgi(én) (1248)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1248

Mi az idén pl. semmit...

Mire elérte a befőtt-érettséget, az összes szemet összecsipkedték a gyümölcslegyek. Így aztán gyakorlatilag semmit sem tudunk vele kezdeni. Befőttéretten csak befőzni jó (és frissen enni), mire meg beért volna, hogy velőnek feldolgozhassuk, vagy legalább cefrébe rakhassuk, elrohadt az egész.

Sosem jártunk még így. A gyümölcslegyek az eper érésekor (eperfáról beszélek, nem a szamócáról...) szoktak megjelenni, az meg egy-két héttel követi a csersznyét. "Hála" az idei össze-vissza időjárásnak, mé a hirtelen bevágott kánikulának, most egyszerre érett a két gyümölcs, pontosabban az eper elkezdet kényszer-érni.

Előzmény: beetee (1242)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1247

Technikai kérdésem lenne hozzád. :o)

Honnan szerzed be a folyadékos palackokat? Ezzel mindíg bajban vagyunk. Dugós boros, meg csilli-villi piás díszüvegeket több helyen találtam (gondolom azért, mert ezekre nincs szükségem...), de 3-5 decis sima, csavaroskupakos szörpös-leves palackokat eddig még sehol sem láttam.

Előzmény: Törölt nick (1246)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1246

a pite és egyéb ötletek az rendben van, esetleg etanolt :)

nyilván tartósításra gondoltam nem friss felhasználásra az jó ötletnek tűnik, hogy más gyümölccsel keverjük..

köszi a javaslatokat

csodálatosan szép és finom cseresznyénk van, a neve Katalin, rengeteget termett, szóval ezért keresem a megoldást

beetee Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1245

Aszalni is meg lehet próbálni, de előtte én cukorszirupba téve üvegesíteném.

Előzmény: beetee (1244)
beetee Creative Commons License 2014.06.13 0 0 1244

Valami más, markánsabb gyümölccsel keverve dzsem. Mag nélkül kidunsztolva (fagyasztva) sütemény/ leves-alapanyag.

Rumtopfba is mehet, de annak még jót tenne alapozásnak némi eper is.

Előzmény: beetee (1242)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!