Nálunk a nagy kiköltözött a szobájából a nappaliba, hogy közelebb legyen a picikhez. Szerinte jó altató a bébisírás...(Jó neki...)
Még egy ágyban vannak? Én itt sípolok a férjemnek, hogy költözzünk már, mert csak akkor lesz összerakva a másik ágy is. Állandóan egymást rugdossák, ti. vmelyik mindig megfordul. Szóval, már nagggyon nem férnek el.
Nálunk most a két nagy külön szobában alszik, a kicsi meg a hálónkban, de a férjem leköltözött a nappaliba.:-) Nálunk is két gyerekszoba van, még dilemmázunk, hogy a két nagy kerüljön össze, vagy a két kisebb. Ez utóbbi nagyobb változtatásokat igényel, mert a nagyobb gyerekszobában most Ajna van, oda lehetne két gyereket összerakni, tehát akkor szobacsere is kellene.
Őszintén szólva én is eléggé félek megbombázni a szép rendet, Ajna 8-tól 6.30-7-ig alszik, Áron 7.20-tól szintén 6.30-7-ig, és a kicsi is elég sokat alszik éjjel. Tavalyi nyaralás alatt próbáltuk összerakni Ajnát és Áront, teljes kudarc volt.
Ok, akkor éjjel főpróba, de csak 1 tesóval, mert az ágyat még nem vinném be +kíváncsi vagyok, túléli-e a nagytesót :)
Szerintem neki is jó lesz, mert pont most ébred olyan dolgokra ordítva, amit korábban fel sem vett (pl. égdörgés), csak annyi elég, ha ott vagyunk kicsit, nyugtattam is, h hamarosan nem alszik egyedül.. Rendesen lázba hoztatok ezekkel a tapasztalatokkal, mellesleg nagyon unom már a kanapét is ;)
Nem fog felébredni, szerintem csak az újszülöttekre ébrednek párszor a nagytesók, amíg szokatlan számára a kicsi jelenléte, sírása. 2,5 hósan már bizonyára megszokta a hangjukat. Én tennék egy próbát, mindkét kicsit bevinném, hátha jó hatással van rájuk a nagy alfa hullám kibocsátása. :-)))
Ez az "egy szobában minden gyerek" engem is nagyon érdekel: nagytesó 27 hó, kicsik 2,5 hó. Velük most a nappaliban dekkolok, de már kezdenek nem elférni 2n egy kiságyban, így a csak 1x ébredőt bezsuppolnám a gyerekszobába. Szerintetek mehet, max. néhány éjszaka ébred majd a "nagy"?
Suppyéknak naaaagy gratula, szép nagyok lettek a gyerekek, üdv az ikresek között ;)
MIkolt, van amikor bele lehet tenni a légzésfigyelőt a babakocsiba :) Babakocsitól és légzésfigyelőtől függ. Nekem Quinny dreami mózesem van, ennek merev fa a zalja, és Angelcare légzésfigyelőm. Bezony benne figyelt amikor anyuéknál aludtunk...
Egyébként nekem az első kettő az első perctől a saját ágyába naludt, míg a kicsi most vele malszik... gondolom van benne egy oylan dolog is, hogy ő az utolsó, ki szeretném élvezni, de a tudományos magyarázatom az hogy éjjel is szoptatn iszeretnék...A nagyok korán átaludták az éjszakát az ágyukban...
Nálunk lenne két szoba is a 3 gyereknek, de a legnagyobb ragaszkodott hozzá, hogy a kicsit vele aludjanak. :-))) Amikor még csak egy kicsi volt, csak első este kérdezte meg, hogy mindig ilyen hangos lesz-e (akkor volt 3,5 éves), és csak első éjjel ébredt fel a pici sírásása. Amikor megszületett a 3., akkor a nagy 5 éves volt, a középső meg 15 hónapos. A nagy meg se rezdül, még a mellette csacsogó középsőre sem (nyaraláskor egy közös szoba - én nem aludtam valami jól a gyerekek zajai miatt), a középső viszont az első két hétben felébredt a kicsire, de az is lehet, hogy a foga miatt volt az egész, akkoriban jöttek a szemfogai, mind a négy. Szóval igazából nem volt gond a nagyobbak mellé berakni a közös szobába az újszülöttet.
persze, de attol ne ijedj meg, ha esetleg valamelyikre allergiasnak mutatkozik a ded (pl kis piros pottyok formajaban). egyszeruen valtani kell egy masikra, tobb gyartonak is van sensitive termeke ebbol is (pl. Babylove, szerintem ar/ertek aranyban kimondottan jo, ez a DM sajat termeke. en a Bella zoldet is nagyon szeretem, a gyerek segge is, de sajnos Mo-on nem lehet kapni).
latogatok En nem voltam tulsagosan kirobbano formaban az elso 6 hetben, de teny, hogy folyamatosan javult a helyzet. (na meg a lakasban tapasztalhato 38 fok sem sokat segitett...) volt egy-ket olyan latogatas, amit nem lehetett kikerulni, azok elott elore megbeszeltem a ferjemmel, hogy mikor jojjenek (az o rokonai voltak, akik amugy 200 km-re laknak), es meddig maradnak. hideg asvanyvizet es kavet kapott aki kert, semmi komoly vendeglatas. szerencsere megfelelo idoben ok maguk keztek szedelockodni (? igy kell ezt irni?), igy kibirhato volt.
a masodiknal csak es kizarolag ugy fogadok latogatot az elso 6 hetben, ha segiteni jon, a nagyobbal foglalkozni, takaritani, stb. :)
Cserri, nekem nagyon jók a tapasztalataim a brendonos terhesjógával. a pontokat törzsvásárlói kártyán jóváírják, és le lehet vásárolni, igen. szerintem így nem olyan drága. a tanfolyam 5 alkalmas, és dupla órák vannak (szünettel). 2 alkalmat vágnak le a bérletedből. ha jól emlékszem. de hívd fel őket és kérdezz rá. nekem ez is tetszett, főleg az újraélesztős óra, ami a légzésfigyelőhöz kapcsolódott. utóbbinak szerintem nincs sok téves riasztása, de nagyon fontos, hogy teljesen vízszintesen legyen az ágy, jól legyenek elhelyezve az érzékelők.
suppy, gratulaaaa :)))) milyen jó név ez a lénárd, még nem is hallottam :)
légzésfigyelő: kb tíz hónapos koráig használtuk, és az alatt öszesen egymás után háromszor volt téves riasztás, amikor kimerülőben volt az elem. kicseréltük, és többször nem volt. szerintem ez márkafüggő is lehet. a baby controlt tudom ajánlani, ennek három érzékelő lapja van, ami az egész ágyat beteríti, így gyakorlatilag nem tud lemászni róla, emiatt legalább nem lesz téves riasztás.
altatás: nálunk az első naptól kezdve a saját szobájában aludt, ami közvetlenül a miénk mellett van. egyrészt nálunk igen nehezen fért volna el egy kiságy, másrészt meg úgy gondoltam, jobb, ha ehhez szokik hozzá. persze ha bármi gond volt vele, akkor a mi ágyunkba vándorolt, de olyankor a párommal alig aludtunk valamit, mert minden egyes kis nyüsszentésére felébredtünk. szerintem őt nem zavarta egyáltalán, elég hamar megtanulta, hogy az éjjeli szopik után is szépen visszaaludjon. és nekem az első fél évben nem okozott nehézséget átmenni hozzá szoptatni éjjel, kb addig szokott taratni a kirobbanó energia :)))) (plusz legyünk pozitívak, a tied már hathetes korától át fogja aludni az éjszakát, punktum :)
több gyerek esetén persze az egészet ki kéne találni elölről, ha csak egy gyerekszoba van...
Suppy ikrei megérkeztek. Mindenki jól van, Enikő 3100, Lénárd kicsivel több, mint 2700 g. Hosszokat még nem tudta, csak Lénárd 2,7 centijét...:) A babákat még magzatmázasan megkapta, mindketten cuppogtak, Enikő az arcát szopizta. :)) HÁLA ISTENNEK MINDENÉRT!
Aiiaiiyo, nagyon köszönöm a mailt, hasznát fogom venni!
Lányok, tényleg jó titeket olvasni, elég eltérő vélemények is vannak, így az ember lánya kicsit könnyebben kitalálja talán hogy mi az amit szeretne. Persze legtöbbször úgysem az lesz amit szeretnék, hanem amit a bébi szeretne :))
Schusy és pacsuli is írta hogy használt légzésfigyelőt. Mi atapasztalatotok? Tényleg sok a téves riasztása?
Schusy, elvileg én is sokmindent meg tudnék oldani. De a jogsim 16 éve volt :) Nekem jól esne úgy nekiindulni hogy ezeket kicsit összeszedem.
Találtam is hasonlót miközben kismamajógát nézegettem: http://www.brendon.hu/Mozgas.aspx Baba-tipegő elsősegély Bár az nem teljesen tiszta hogy mennyibe kerül....
Ha már itt tartok, esetleg terhes jógával kapcsoaltban tapasztalatok? És az árávalkapcsoaltban itt 8 alkalmas 9900 Ft. ez drága? (a felét valami pontban jóváírják, de nem tudom az levásárolhatóe vagy mire jó....)
piupiup, bennem valahogy fel sem merült hogy külön szobába rakjam a kicsit. Persz nincs tapasztalatom, lehet nem lesz jó, de az első pár hónapra az ágyunk mellé rakom a kiságyat. De igaza lehet Aliának, majd még kiderül kinek hogy jó. Ha pl Apát nagyon zavarja, akkor nyilván változtatni kell.De én is úgyérzem akkor aludnék jól ha ott van mellettem. De ismerek olyat, aki nem tud egy szobában aludni a babájával, mert akkor állandóan csak azt hallgatja szuszoge.
És a fülhőmérő: próbáld meg kitapasztalni hogy az az 1-2 fok állandó-e. Mert akkor csak azt kell tudni mennyivel több, és már működik is a dolog.
latod, ez is egyeni:) en pl. tenyleg tele vagyok energiaval szules utan, szamomra sosem volt problema takaritani, ebedet fozni vagy barmit csinalni a gyerekek mellett. engem nem zavart a latogato sem, igaz nem olyan szeles a csalad, hogy tomegek tanyaztak volna nalunk. setalni is azonnal jartunk mindig. ugyanakkor ferjem exneje aki velem egyidoben szult 6 hetig az orrat sem dugta ki a lakasbol, neki az volt a jo.
amikor oda kerul a sor, pontosan fogod majd tudni, hogy a te babadnak hogy felel meg jobban. a baratok gyerekei nem mervadoak, csak a sajatod igenyeit kell majd nezni.
nalunk van 3 nagyobb gyerek, ezert a kicsi amig sokszor ebred a mi szobankban fog aludni bolcsoben. a babakocsit en nem szeretem, mert levegotlen tud lenni (es aki legzesfigyelot alkalmaz, annak jo tudni, hogy nem tudja a babakocsiba tenni). az elveszettseg erzest nem tapasztaltam eddig a gyerekeknel, lenyeg az volt, hogy szorosan becsomagolva tudjon aludni, hogy ne ebredjen fel a sajat onkentelen kalimpalasatol.
De az okos tanacsaik kozott mar szerepelt eléggé sulyos dolog...pl mikor arrol beszélgettunk, hogy elsonek mikor jojjenek a baratok latogatoba.....én hevesen tiltakoztam, hogy barkit az elso honapban vendégul latnék, erre ö jott azzal, hogy a bartai azt mondjak a szulés utan rogton vissza kapom az energiamat!!!!!
Na, az igaz, hogy még nem szultem, de a noveremmel mind a két gyerek szuletésekor ott voltam 1 hétig...lattam, hogy mennyire faradt és kialvatlan, és alig birta magat tartani, persze a masodik csaszarral szuletett!
Nehéz előre eldönteni, mert nem tudod a gyerek igényeit, sem a saját reakcióidat, ha még nem volt gyereked. Nekem mindhárom a saját ágyában aludt az első perctől kezdve, hogy hazajöttünk a kórházból. Készüljetek a külön ágyra, külön szobára is, és készüljetek arra is, hogy veletek, veled egy szobában alszik. Mert bizony elképzelhető, hogy a párodat zavarni fogja. Ne ragaszkodj a végletekig az elképzeléseidhez, mielőtt megtapasztalnád a gyerek igényeit. És a barátainak, akiknek már van gyereke, van tapasztalata. Te is a babás anyukák tapasztalatát kéred, még csak nem is a barátnőidét, hanem idegenekét, akkor a párod gyerekügyben tapasztalt barátait ne hülyézd le, szerintem. Legfeljebb viccesen.
hiaba probalom a fulhomérot, ...nem hajlanod pontos lenni...és legalabb 1-2 fokkal tobbet mér!!!!
Lanyok! Kérdésem: Bennem felmerult az a dolog, hogy a babat az agyam mellett hagyjam éjszakara, de a férjem ellenall...hala a hulye (babas papak) baratainak, akik adjak ala az okos tanacsokat...hogy NE!!nehogy ott alundjon velunk a pici, és hogy ha szoptatni kell ejszaka, akkor szépen kimaszok az agybol és atvandorlok a gyerek szobajaba...
DE! tudom magamrol, hogy igy nem fogok jol aludni, és sokan azt ajanljak(babas anyukak), hogy a baba kitunoen elvan a babakocsiban éjszakara.
Valo igaz, a szulészno is ezt monja, hogy a baba kikerul a meleg kis zart fészkébol és belekrul egy nagy babaagyba, elveszttnek érzi magat, sot még az anykajanak az illatat sem érzi, igy nyilvan rosszul fog aludni...és én is! Es a babakocsi tokéletes az elos honapokban, elég zart és a kicsi jol érzi magat benne..(a fekvosre gondolok!!!)
Mi digitálissal mérünk, de a hagyományos higanyossal is jók a tapasztalataim.
Amikor kórházban voltunk, csak azzal lehetett mérni, és fenékben mérve az is nagyon hamar megméri a lázat, pillanatok alatt felszalad a higanyszál, és aztán, ha már nem mozdul pár másodperce, kész is:) De itthon maradtunk a digitálisnál, nem lehet összetörni, ami elég nagy veszély lenne az állandó kapkodásban...
Az indexesbabak.uw.hu oldal frissült kicsinap szüléstörténetével. Ugyanezen az oldalon a hasznos linkek rovatban lehet találni többféle baba kelengyelistát, kórházi cuccokról listát, egyéb tanácsokat, nem csak a táblázat van a várandós anyukákról és a szüléstörténetek. Ajánlom figyelmetekbe.
Ami a digitális fülhőmérőt illeti, lehet, hogy én vagyok az ufo, vagy a gyerekeim, de nekem pontosan mér, többször ellenőriztem higanyos hőmérővel az 5 éves gyereken, mert ő már megérti, hogy ne fickándozzon 5 percig, amíg a higanyossal lemérem. A másfél éves még nem, a 4 hónapos meg pláne nem. Mindkét fülében megmérem, általában 1-3 tized az eltérés a kettő között, amit nem tartok jelentősnek. Azt hiszem nekünk is Braun van, az első gyerekkel vettük, van hozzá használati útmutató, mert nem ám csak a fülébe kell dugni, hanem a fülkagylót enyhén el kell húzni egy éves kor alatt hátrafelé, afölött pedig felfelé, hogy valós hő értéket kapjunk. Szerintem mindegyiket így kell használni, de nem tudom, hogy mindegyikhez le van-e írva ez. Ami a szagzárós szemetest illeti, nem kerül több 10000-be a betét bele, és lehet használni sima szemeteszsákkal is, ezesetben természetesen nem zár olyan tökéletesen, hanem csak a tetjével zárod el a pelenkákat (a sangenic pl. ilyen), ha több gyerekre tervez az ember, szerintem megéri, használtan is lehet kapni. Egy betét 2-4 ezer forint között van ebbe emlékeim szerint, és általában 6-8 hétre elég. Ahol anyagilag ez nem nagy gond, ott ajánlom a megvételét, szerintem nagyon praktikus.
Gumilepedőt én is utálom, inkább egy pléd összehajtva a lepedő alá, ha fosós-hányós vírus van.
Fülhőmérővel most felpiszkáltad a fantáziámat, ezek szerint van olyan, ami pontos... meggondolandó, hogy vegyek-e.
Pelustartó: én a fürdőszobában pelenkázok, ott van egy kicsi billenő tetejű szemetes, abba kerül a pelenka és naponta egyszer levisszük. A szemetesben meg újrahasznosítjuk a tesco-auchan-cora nejlonzacskókat :o)