Röpke 2 hónap után meglettek a párnacsata napon készült képeim. Ebből egy itt csak nektek, még nincs fönt a neten, a többi a flickr-emen. A rangefinderimages.com on is fent lesz pár! A többi itt: www.flickr.com/photos/marseille1990 Aki tudja, kommenteljen legyen szíves, kritikát is szívesen fogadok, itt is :)
-Yashica Electro 35 GTN fényképezőgép: Kereső tiszta,az objektív karc,por és gombamentes. Az isotárcsa csavarja ki lett cserélve, és az elem tesztelő burkolatából egy kis darab hiányzik. Mindezektől függetlenül a termék kifogástalanul működik és nagyon szép állapotban van.2-3 tekercs filmet fényképeztem el vele. Gyári nyakpánttal és tokkal, elemmel, magyar és angol használati útmutatóval.
Szóval igazad van, az obi oldja a reteszt, de annyiban azért nekem is igazam volt, hogy obicserénél kell is, hogy az obi oldja magának, akkor lesz jó a távmérő.
A 85-öst viszont tényleg nem illik a vázon át tekergetni, egyszerűen kisebb tömegre való az a mechanika.
De ha ráteszek egy 50-estől különböző objektívet, akkor maga az objektív oldja a végtelen rögzítést (a képen bekarikáztam), és ha utána az objektíven használom a fókuszálást, akkor a vázon is forog a kerék, a kereket viszont nagyon nehéz tekerni. (a 35-ösön viszonylag sima, a 85-ösön pedig teljesen lehetetlen)
A Kievnek igazából két bajonettje van: egy belső az 50-es alapobinak, és egy külső a többinek.
Az 50-es számára tartalmazza a váz az egész fókusz mechanikát, ezt tekered a kis kerékkel a vázon. Ha más obit teszel fel, akkor ezt rögzíteni kell végtelenben, nem szabad forgnia, és az bjektív saját fókuszmechanikáját használod, a váztól függetlenül.
Rejtély még azért van. Ugyanis a levehető hátlapos Momettákhoz is járt a fehér lapocska. Sőt a Mometta III-nak és a Juniornak más a tokja mégis kialakították benne a fehér lapocska helyét.
Továbbá nekem nincsen nagy gyakorlatom, de fehér lapka nélkül könnyebben megy az alultöltés mert ha benyomom a vastag műanyag lapot (hitelkártyaszerű) akkor borzasztóan szorul és nem is fér mellé a film. (Azt már mástól is láttam, hogy a film alulról töltését valamivel segítik.)
Semmi rejtély nincs ezzel a fehér lappal. Az volt a rendeltetése, hogy a film betöltésekor előbb ezt kellett becsúsztatni a fogaskerekek és a filmnyomó lemez közé. Így simán be lehetett tolni a filmet. Végül óvatosan ki kell húzni, a film perforációja szépen beugrik a megfelelő filmtovábbító fogakra -- és kész. Régi Leica-módszer egyébként, minden olyan gépnék hasznos, ahol alulról kell becsúsztatni a filmet.
Nekem volt olyan Zorki-4 gépem, aminek a tok felső részébe volt beragasztva ilyesmi méretű papírdarab. Egy egyszerűbb feljegyzésre megfelel: pl. befűzött filmtípus emlékeztető.
Mometták tokjában külön rész van egy kis kb 5x6cm-es fehér műanyag lapnak. Török györgy szerint ceruzával lehet írni rá, de ez nekem furcsa. Mire használták?
Hát. szerintem is felejtős lesz. főleg, hogy fókuszfotónál 10 darabtól már csak 680 az agfa apx 100 ff nega, ami azért a világ egyik legélesebb ff negája a kodak t-maxxal együtt. És akkor már nem kell lejárt film, meg fomapan, meg ilfordpan. Amúgy meg régi előhivó? Rodinal :))))))))))))))
Fotóztam ilyen filmre. Szintén 1990-1993 körüli lejárat volt, fátyolos lett az egész. Volt ebből 125-ös verzió is, az tetszett. Elég lutri ezekkel a régi filmekkel dolgozni, de megvan a maga szépsége. A Partizános/temetős fotóm szintén lejárt filmre (ORWO NP22) készült. Az a baj, hogy a régi filmekhez nincs igazán megfelelő mai hívó, kisérletezgetni kell a hívásidővel, meg egyebekkel.