Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A virág formára hasonlít az egyik papájámra (néztem és próbáltam porozgatni eleget), az kétlaki és hím virágú, teljesen így néz kis, mint amit mutattál.
De a második képet azért raktam fel, mert virágbimbót látok rajta, a tavalyi dugványozáson. Akkor pedig kiderül, mi lesz a virágból
Sziasztok!Már a második tavasszal vissza szokott néhány ág száradni 1-10 cm-t.Főleg a metszett ágak, pedig bekenem sebfedővel.Ha lemetszem a visszaszáradtat akkor még több centi szárad el.20-30 db ilyen ágacska van.Gomba lehet?Csak ilyenkor, tavasszal van.Mivel kezeljem?Köszi!
Köszönöm. Én évekkel ezelőtt még a megszűnt Baumax-bab vettem a fénycsövet. Kedvező árban volt, azóta is hibátlanul működik. Nézegettem az izzó formájú növénylámpákat, de elvetettem. Nekem az kellett, hogy hossz irányban minél több növényt tudjon bevilágítani az alacsony mennyezetről a pincében.
Tudod volt régebben terefere erről a kérdésről. Sokan elvetették. Én kiszámoltam az áram fogyasztás téli időre összesen, nem számottevő.
Első éveben, áram spórolás miatt csak kettő órát ment, utóbb már négyet. Egy elektromos időzítővel van programozva a késő délutáni négy óra.
Nem izzós változat az enyém, hanem a mennyezetre szerelt vonalsugárzó. Így a jelentős részét lefedi a fénnyel.
Szerintem előnyös a virágzásra, a növények kondíciójára. Levélhullás semmi, a legtöbb virágbimbót február tájékán bontogatta. Ha korábban kezd virágozni, akkor a termés is előbb jelenik meg, és hamarabb érik. Illetve egyáltalán van esélye a beérésre és nem a pincében kezd decemberben érni.
Pincében teleltek, nagy hidegben 5 c fok alá is ment a hőmérséklet. Összezsúfolom nagyon szorosan az összeset, locsoláskor mindig szét kell kissé szedni. 26 fajta van kicsi és nagy is + magoncok. Minden évben, így most is februártól már nem bírnak magukkal, meg jelenek a virágbimbók.
Nem tudom, hogy számít-e, de közel három-négy éve (már nem számolom) van felettük egy egy növények megvilágítására való speciális fénycső, napi 4 órát megy késő délután.
Sokat olvasgattam, lehet hogy nem számít, de most már meghagytam és meghagyom.
Hol teleltetted őket? Az enyémek hűvös helyen teleltek, tele vannak új hajtásokkal, de virág egy szál se, még bimbó sincs, lehet, hogy idén nem fognak virágozni?
Ez jó kis oldal, látványra is. Mondjuk Bombaba, nálad jó klíma van, fagylefolyás, meg alapban is enyhe rész. Viszont ahol fagyzugos ott vigyázni kell. -1-2 fokig nem sérülnek a virágok meg a friss hajtások, vagy csak gyengén megcsípi.
Egy ekkora növény esetleg akkor köt termést, ha ideális helyen érzi magát, és tápanyagokkal is el van látva. Neki tud készülni a kinevelésének is.
Ez láthatóan még kicsi ehhez, és éhezik. (vagy fuldokol és azért éhezik)
Mikor ilyen állapotában ledobálja a leveleit, akkor az utolsó az, hogy megtartsa még a virágait is. Ahhoz elég öngyilkos típusnak kéne lennie, de láthatóan nem az.
Kevés neki a fény. Nem volt, vagy nem tudott rendes nyugalmi időszakot tartani. Lehet közben a gyökere is károsodott.
Először helyre kéne jönnie.
Normálisan már jönnie kellene az új hajtásoknak a virágok mellett, hogy tudjon asszimilálni.
Mennyit volt ez öntözve? Kiszáradt-e kellően a talaja a két öntözés közti időben?
Hány fokon telelt?
Volt tápozva? Ha igen mikor, mivel?
Összetett probléma lesz.
Most a legjobbat azzal tennél nekik, ha szabad levegőre vinnéd, a hajtások beindulásáig mérsékelten, vagy annál egy kicsit kevésbé öntöznéd. Ki kell szoktatni, fagy esetén - előtte -fagymentes helyre be kell majd menekíteni.
Nem tudom mi lesz jövőhéten. A meteorológusok sem.
Egy nappal előre szoktam megnézni az időjárásjelentést, és úgy kalkulálok, hogy ha 3 fok körüli minimumot jeleznek, akkor elgondolkodom a teendőkön. Kisebb hőmérsékletnél meg becipelem a pincébe, vagy egy kamrába.
Sajnos nincs olyan sok, hogy megoldhatatlan dolog legyen.
Ma reggelre tegnap még olyan 5 fok körüli volt a jóslat. 3 lett belőle (nem tudom mikor módosították), az udvari hőmérő 3-at mért, az utcán lentebb van egy nagyon picivel 2 volt a kocsihőmérőn. A patakvölgyben 1-re ugrott vissza.
Mínuszban már nem szeretném kint hagyni, mert friss hajtások és bimbók vannak rajtuk.