Keresés

Részletes keresés

Latya (K.L.) Creative Commons License 2009.01.15 0 0 4368
Én is néztem a booking.com-ot, nagyon csábító árai vannak. Az viszont rém érdekes, hogy egy szálloda fel van tüntetve 4 csillagosnak, de nincs semmilyen étkezési szolgáltatás. se reggelio, se semmi. Tehát nem az, hogy csak az árban nincs benne, hanem  simán nincs..... (http://www.booking.com/hotel/pt/residencial-o-paradouro.en.html)
Előzmény: Doktorhentes (4365)
papa_maci Creative Commons License 2009.01.15 0 0 4367

Doktorhentes!

Azt az előzőekben elfelejtettem írni,hogy nem vagyok meggyőződve arrol hogy olcsobb az autó mint a tömegközlekedés.

Azt nem árt tudni, hogy Portugáliában a legdrágább az üzemanyag.

Most kb:1.30eu. körül van egy lityi de a kintiek ezt pontosabban tudják.

Ha elmentek Sintrába vonattal az oda-vissza kb 32.eu /4fő. Mégse  95.euro/nap + benzin! :)) Cascaisba-Estorilba ugyan annyi a vonat jegy ára. Lisszabonba meg nem kell autó.Higgy nekem én Pestről saját kocsival voltam Lisszabonba+Portugál körúton. Letettem az autót és villamosoztam,buszoztam,metroztam. Sokkal jobb.

De ez az én véleményem. Nekem így tuti jó volt.

Ha érdekel még valami kérdezz bátran.

papa_maci Creative Commons License 2009.01.15 0 0 4366

Szia!

A teljesség igénye nélkül:

Belém negyed: Belém torony, Felfedezések emkékmű, Jeromos kolostor ( Vasco de Gama sírjával. Belém Kulturális közp. A legfinomabb sütiző a Pastais de Belem (kötelező) Praca do Comérció, és a környező utcák, a Szent György vár, Alfama negyed, Sé Katedrális, Nemzeti Panteon, mellette a bolhapiac. 28-as villamos (mi csak úgy hívjuk: városnéző villamos.Zsebesekre vigyázni!!!!) Vll.Eduado Park.

Oriente: Világkiállítási terület:Oceanarium,Torre Vasco da gama, stb,stb...

Lisszabon környéke: Sintrát nem szabad kihagyni: Palacio de Pena, Mór kastély,Park de Monserrat. Érdemes el menni a Cabo da Roca-hoz.(Európa legnyugatibb pontja.)

És még sok minden látni való van, amit egyszerre úgysem lehet be sűriteni egy ötnapos város látogatásba. Oda vissza kell menni. Ja! Az Abril 25. híd túl oldalán a Cristo Rei. ( A Janeirói Krisztus szobor mása.) Fellehet menni lifttel. Gyönyörű a kilátás.Megéri.

Előzmény: Doktorhentes (4365)
Doktorhentes Creative Commons License 2009.01.14 0 0 4365

Sziasztok!

Február végén megyünk Lisszabonba, 5 napra.

Segítsetek légyszíves (elég csak címszavakban, rákeresek), hogy mit érdemes megnézni, hova éredemes (kell?) elmenni.

Régóta terveztem, és most annyira lementek az árak, hogy nem bírtam magammal:)

Akinek érdekes lehet, egy kis info:

- repülőjegy: Lufthansa (frankfurti átszállás) 43.000,-Ft oda-vissza. 6.10 kor indul 11.20-kor száll le. A SKY is kínál jó áron jegyet, de csak bécsi indulással, akkor meg majdnem itt van az ára (100EUR oda-vissza)

- szállás: érdemes körülnézni a booking.com-on, mert 3-4 csillagos szállodák 50-70%-os leárazásokat kínálnak (a mienk 4*, 4 éjszakára 370EUR reggelivel, de meg lehet úszni 230-ból is 3 csillagosban, ugyanígy 4 éjszakát)

Rákerestem az autó bérlésre, hátha van elérhető áron (tapasztalatom szerint elég horror, 2006-ban, Spanyolországban, 1 nap Renault CLio 1.2 klíma nélküli 55EUR/nap!).

A SIXST meglepően olcsón kínál bérautót:

5 nap, a reptéren átvéve, leadva, önrész nélküli(!) cascoval, korlátlan km 95EUR/5nap !!!

Négyen megyünk, ez olcsóbb mint a tömegközlekedés.

Egyenlőre itt tartok, szívesen veszek bármilyen infót, segítséget.

Köszi

Tomi

Törölt nick Creative Commons License 2008.12.21 0 0 4364

Mi idén, késő nyáron voltunk Madeirán.

Lauda Air-rel mentünk Bécsből, mert a 12 napos fedett garázsos parkolással és az odautazással is olcsóbb volt, mint Bp.  Az a nagy előnye, hogy reggel indulnak odafelé a LA gépek és délután jönnek vissza, így plusz egy napod van a szigeten.

(Nekünk fontos volt, hogy a gyerekkel ne éjjel 2-re érjünk a szállodába.)

Előzmény: mobima (4336)
gitana19 Creative Commons License 2008.12.04 0 0 4363

Van egy hülye kérdésem:

Tudom, tök más ország, más kontinens, de volt gyarmat. Úgy másfél év múlva lesz egy szabad félévem gyakorlatra. Szemezgetek Mozambikkal, érdekelne, van-e valakinek információja, ott élő ismerőse, stb. Az albérletárfolyamok / koleszlehetőségek érdekelnének elsősorban, a fővárosban leginkább. Egyéb bármilyen infót szívesen veszek, árak (élelmiszer), korrupció, tömegközlekedés (van egyáltalán?), ilyesmik. Egyetemi / főiskolai végzettségűek beszélnek-é angolul?

papa_maci Creative Commons License 2008.11.28 0 0 4362

A "békekötéssel" én is egyet értek.

Cyranónak is igaza van-volt  valahol.De az ő története sem csak az orr monológ miatt szépirodalmi mű.

Nálunk magyaroknál se csak arrol szóljon a történet, hogy azért mert a saját nemzetünk egyik tagja vagyunk már szabadon fikázhatjuk a nemzet többi tagját.

Mert az olyan sikkes .Megteszik ezt velünk sajnos éppen elegen.

Előzmény: Kanga3 (4361)
Kanga3 Creative Commons License 2008.11.28 0 0 4361

Gyerekek! Engedjétek meg, hogy esernyő ügyben békekötést kezdeményezzek:-)

Sajnos nem tudom, hogy milyenek az esernyős portugálok, de hogy az esernyős magyarok borzasztóak - magamat is beleértve - azt bizton állíthatom.

Mostanában ugyan nem esik az eső mifelénk, de emlékszem olyan esetre, amikor a buszon mellettem álló ifjú hölgy, a barátnőjével folytatott önfeledt csevegés közepette, szépen belecsurgatta az esernyőjén lévő összes vizet a körömcipőmbe.

Tudjátok olyan hosszú, leeresztve földig érő esernyője volt. Persze észre sem vette, elvégre fontosabb dolga is van az embernek, minthogy az esernyőjére ügyeljen:-)

De az is aranyos volt, amikor egy nénike -az eső elálltával- jó alaposan lerázta az összecsukott ernyőjét, az összes vizet rázúdítva a mögötte haladó fiatalemberre.

Én egyszer egy hölgy kalapját röpítettem a magasba, rosszul mérve fel az esernyő kinyitása közben a köztünk lévő távolságot. /Ha őszinte akarok lenni be kell vallanom, hogy nem is mértem fel semmiféle távolságot, azzal voltam elfoglalva, hogy meg ne ázzak, és az esernyő kinyitása közben a csomagjaimat se ejtsem el. Pfujjj!/

De láttam már csuklón lelógatott, magától kinyíló automata esernyőt is, ami  egy tini lány rövidke szoknyáját libbentette fel.  A helyzetet csak súlyosbította, a történést látók elfolytott mosolya.  Bele is pirult szegény kislány rendesen.

Az egymás szemének kiszúrása az esernyővel napirenden van esős időszakban, és még sorolhatnám, Ti is tudtok hasonló eseteket.

Na már most. Ha mi magyarok azt mondjuk, hogy borzasztóak az esernyős magyarok, az rendben van. Ha ezt egy más nemzetiségű mondja, biztosan bőszen védelmére kelünk honfitársainknak, példákat sorolva a kritizáló hazájában általunk tapasztalt  esernyős ügyekre.

Mert ugye  Shakespeare után  szabadon: "magamat kigúnyolom ha kell, de mástól nem tűröm el" .

Szóval. Én azt hiszem Fornalha  érzi magát annyira magyarnak, és már érzi magát annyira portugálnak is, hogy megengedhette magának ezt a kis poént.

Én legalábbis így értelmeztem, nekem így jött le első olvasatra is, és  ettől többet, vagy mást,  azóta sem látok a történetben.

Összegezve: szerintem nemre, fajra, nemzetre, vallásra tekintet nélkül,  esernyővel mindenki rosszabb, mint anélkül, mert az esernyő egy szükséges rossz. Akkor van rá szükség, ha esik az eső, és az esőt -bizonyos eseteket leszámítva- nem szeretjük. Az esernyővel meg csak a baj van,  a sok macrera, pláne ha még csomagok is társulnak hozzá.  Kvázi az esernyő a hibás, és punktum:-)

Még egy gondolat. Hogy miért írkálunk ilyen hülyeségeket, ahelyett, hogy Portugáliáról csevegnénk? Szerintem azért, mert holt szezon van. Nincs itt most mozgás. Nem utazik senki, v. legalábbis nem annyian, mint tavasztól őszig.

Képzeld Magdika! A lányom sem. Itthon befutott egy olyan munka a cégénél, amihez  nem tudják nélkülözni, így más utazik helyette. Szerencsére nem vette nagyon a szivére, azt mondja ez az itthoni projekt érdekesebb, és nagyobb szakmai kihívás, mint a kinti 2 napos munkája lett volna. Én viszont teljesen lelombozódtam.

Kárpótlásul tavasszal elmegyünk együtt, az egész család,  egy hosszú hétvégére. Több sajnos egyikünk idejébe se fér bele egyelőre.

lutell Creative Commons License 2008.11.24 0 0 4360

Magdi, ezt miért csinálod? Végre béke volt és akkor jössz itt a hívatlan (?) prókátor szerepében. Nem egy hálás szerep. Most arra vársz, hogy tömegek sorakozzan fel mögéd és egy emberként skandálják "Fornalhát akarjuk, vesszen Quilla!"? Én nem eröltetném a helyedben ezt a dolgot. Elhiszem neked, hogy élöben  Fornalha a világ legklasszabb meg nem értett barátnöje. De ez nem mindenki számára jött át a fórumon. Kicsit tragikomikus, hogy pont egy olyan személy hozzászólásán volt képes megbántódni aki viszonylag jól türte öt. Ennyi történt, nem több. A dolog százszor lerágott csont, mindenki szeretné végre elfelejteni. Fornalha töröltette magát. Ez is egy válasz, ízlés kérdése, hogy ki hogy értelmezi.

December 1-jén a portugálok elsösorban (a Spanyolországtól való) függetlenségüket ünneplik. 

Előzmény: Magdi0106 (4359)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 4359
Figyelj csak quilla! Ez a legutolsó hozzászólásom ebben a veszekedés témában. NEM a te hozzászólásodra reagáltam, valaki kérdezte mi van Fornalhával, elmondtam amit tudok a témáról. NEM használ szócsövének.
Fórumozni lehet hogy nem tud mindenki olyan tökéletesen mint te, bár jómagam néhány fórumon megfordulok felhasználóként és moderátorként egyaránt, így tán van elképzelésem erről-arról! Ez, ami itt történt, abszolut tipikus. Valaki "rosszat" szólt, valaki más meg "megfelelően" helyre tette. A rosszat szóló nem vett kesztyűt, inkább konfliktust kerül, így a fórumot is. Ennyi történt, nem több. Témát részemről lezártam.

Kellemes meglepetés ért ma :) A minap írtam, hogy itt most lesz két ünnep is, ám nem tudtam megmondani pontosan, hogy mi az. Egy kedves olvasó (vagy aktív, a nevéből nem jöttem rá) megírta nekem e-mailben, amit megosztok az erre járókkal, hátha valakit még érdekel.

December 1. Az ifjúság ünnepe

December 8. Szeplőtelen Fogantatás ünnepe

Ezúton is nagyon köszönöm az információt! Nagyon jólesett a figyelmes levele.
Előzmény: quilla (4357)
quilla Creative Commons License 2008.11.24 0 0 4358
ize...szoval nyomdafesteket NEM turot...
Előzmény: quilla (4357)
quilla Creative Commons License 2008.11.24 0 0 4357

Komolyan mondom, nekem fog elszallni az agyam hamarosan. Semmi verlazitot, semmi nyomdafesteket turot nem irtam, max nem akarod megerteni mit jelent az magyarul, hogy ha vegkep semmi nem jo nekem, akkor elasom magam inkabb. Es pontosan ez hagzott el, nem pedig felszolitaskeppen!! Ebben semmi serto es banto nincsen, ugyhogy jobb is hogy nem vetted magadra. (hogy volt benne el, azt alairom, mivel nagyon nem tetszett - jelzem, hogy nem csaak nekem, es nem csak a valoban reagaloknak- amit Fornalha irt)

Ami meg azt illeti, hogy meddig lehet elmenni Fornahlanal??? Egyreszt nem ismerjuk, ez itt egy forum arctalanul, masreszt meg bocsi, de mintha o nem ertette volna meg meddig lehet egy ilyen forumban neki elmenni. Semmi de semmi oka nincsen duzzogosat jatszani, neked meg vegkep nem ovodas modon a szocsoveve valni es eloadni, hogy mennyire brutal dolgok tortentek itt. Forumozni kell egy kicsit tobbet es megtanulni az mivel jar. Ez itt nem a valo vilag, ebbe is bele kell jonni. Ez eddig ezek szerint meg nem sikerult.

Abba kene hagyni ezt a haragszomrad dolgot, kicsit beleasodni a forumozasba es a helyen kezelni a dolgokat, nem ovodas szinvonalon.

Előzmény: Magdi0106 (4356)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 4356
Erről ne engem győzködj papa maci. Aki kicsit ismeri Fornalhát, az azért tudhatja, hogy nála mit lehet és mit nem. Részemről nem foglalok állást ebben a témában, mert Fornalha is írt itt le olyant, amit pusztán a betűket olvasva simán lehet negatívan értelmezni, tőle hallva a teljes verziót pedig másképp hangzik egészen. Viszont ha Quilla nekem mondta volna, hogy ássam el magam, valószínűleg nem tette volna zsebre a választ, lévén képtelen lettem volna megállni, hogy szó nélkül hagyjam, holott igen, ezt sem kell feltétlenül bántásképp értelmezni.

Jut eszembe, a jóidő nálunk eddig tartott :( Ma lóg az eső lába. Szerencsére tegnap megvolt a nagymosás, így mindenem tiszta és száraz :)

Egy érdekesség. Tudtátok, hogy a portugál rendőrautóknak nincsen kötelező biztosításuk? A tanárom férje rendőr, tőle tudom. Ma órán szóba került, hogy egyszer belém jött még otthon egy rendőrautó, és a rendőrök nagyon örültek, hogy egyik autó sem sérült meg, mert ellenkező esetben mehettek volna vissza gyalogrendőrnek. Itt meg az a büntetésük, hogy mindkét autó kárát nekik kell fizetni, ha ők okozzák a balesetet, mert a kocsijuk nem biztosított.
Előzmény: papa_maci (4354)
papa_maci Creative Commons License 2008.11.24 0 0 4355

Természetesen: bántódni!

papa_maci Creative Commons License 2008.11.24 0 0 4354

Pedig semmi olyan nem "hangzott" el amin megkellene bánkódni!

Elgondolkodni? Hát azt talán igen!!

Előzmény: Magdi0106 (4343)
quilla Creative Commons License 2008.11.23 0 0 4353
Na megkerdeztem a bankost a csaladban, hogy korrekt legyen az info es nehogy tenyleg butasagokat irjak. Szoval a Banco Central Euoropeu... na a fene se tudja mi ez magyarul, szoval o volt aki csokkentett, ennek kovetkezteben erezzuk mi ezt meg, es konkretan mi tuti pozitivan, 20 euro az havi 20 euro megiscsak. De mivel en vegkep nem ertek ezekhez a makrookonomiai izekhez nem igen ertettem a magyarazatat, hogy a tobbi hitel mikeppen erzi ezt meg vagy azokra hogy hat... ehez en kicsike vagyok :)
Előzmény: Magdi0106 (4351)
quilla Creative Commons License 2008.11.23 0 0 4352
Nincs az feltetlenul szemben azzal amit mondtam. En azt mondtam, hogy a meglevo lakashitel kamata csokkent, az nem portugal tunemeny hanem valami eus csokkenes kovetkezmenye, de lakashitelrol van szo nem aruhitelrol, azt el tudom kepzelni, hogy azok nottek, de olyannal nem elek, szoval nem tudom.
Előzmény: Magdi0106 (4351)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.11.23 0 0 4351
Igen, itt nagyon korán kezdik a karácsonyozást. Hetek óta minden üzlet feldíszítve tetőtől talpig. A portugáltanárom mondta, hogy fadíszítés dec. 1, de legkésőbb dec. 8. Mindkettő ünnep itt, valami egyházi, ha jól sejtem. Azt hiszem mi is követni fogjuk a helyi szokásokat, mert 13-án megyünk haza, úgyhogy ha kettesben is ünnepelni akarunk, akkor ezt előtte kell megtegyük.
A válságból én személy szerint nem nagyon észlelek semmit, tán tényleg, azt, hogy valamelyest csökkent a benzin ára. A helyiek azt mondják, hogy a hitelek megkapása itt is jóval nehezebbé vált, és Quillával ellentétben még azt is mondják, hogy a hitelek megdrágultak! Vagyis nőtt a törlesztőrészlet néhány fajta hitelnél.
Az idő csudaklassz itt. Tegnap délutánt a parton töltöttük, ragyogó napsütésben, egy csomó korzózó emberrel együtt, ma meg egész délután kint tanultam a teraszon egyszál rövidujjúban. Csudafinom idő van.
Előzmény: AstroMAN (4348)
'szti Creative Commons License 2008.11.23 0 0 4350
khm...itt ma délelőtt hófúvás volt...
Előzmény: quilla (4349)
quilla Creative Commons License 2008.11.23 0 0 4349

Igen, december elejen a legtobb csaladnal all mar a fa :) Nalunk eddig nem volt, de eros a nyomas a gyerek reszerol a sulistarsak miatt. A boltokban viszont mar most is all mindenhol a fa, feldiszitve minden, merry christmas es karacsonyi zenek mindenfele :) Nem tudom kinel mi a karacsonyi menu, mar hogy mi a legtipikusabb. Nalunk eddig nem volt minden evben bacalhau (anyosom a menufleleos) de volt mar es azt pl nem szerettem en, bar nagy halevo vagyok, de a fapadosan elkeszitett bacalhaut vizben fott krumplival es zoldekkel (asszem kaposzta lehet, olyan hinarszeru :DD) nem annyira ertekeltem karacsonykor, de hat ez nem is rolam szol, azert nem volt rossz. Szokott sutoben serteshust is sutni meg egyebeket, talan borju az amivel keveri meg. A sutemenyek viszont nem nagyon valtoztak, bolo de rei, pao de lo es puding mindig van.

Itt felenk eszakon most szikrazo napsutes, tiszta kek eg es az erkelyen (oda sut a nap) 29 fok van :) Kellemes novemberveg :DD

Előzmény: AstroMAN (4348)
AstroMAN Creative Commons License 2008.11.23 0 0 4348
Köszi hogy írtál, ez is jó, hogy a Te ebből a szemszögből mondod a dolgokat, és így legalább mindenki számára egy színesebb kép alakul ki a helyzetről, és nem csak a tények alapján ítél ;)
A barátnőm (aki portugál), azt mondja, hogy odakint már december elején díszítik a karácsonyfát...Ez általános? És mi a karácsonyi menü? Bacalhau? :)

Milyen az idő odakint?

Fornalha, meg akik elmentek, gyertek vissza ;)!
Előzmény: quilla (4346)
quilla Creative Commons License 2008.11.23 0 0 4347

oo ize :DDD nem vaksag hanem valsag a tema, bocsi :)

Előzmény: quilla (4346)
quilla Creative Commons License 2008.11.23 0 0 4346

Vaksag temaban sajna nem tudok okosakat mondani, egyreszt nem kovettem annyira figyelemmel az esemenyeket, masreszt meg human beallitottsagomnak koszonhetoen nem is nagyon ertek hozza. Azt tudom, hogy egyelore mi csaladi szinten kb ket teruleten ereztuk a hatasat, de mindketto pozitiv rank nezve (mondom, kizarolag szubjektive allitom ezt), a benzinar csokkenese es a lakashitelek kamatanak csokkenese erezheto (lesz).

Mondjuk az ev soran volt aremelkedes is elelmiszer teren (megint csak azt mondom, amit en eszleltem a vasarlasok soran) de itt nem kommunikaljak ezt olyan hangosan es negativan mint odahaza, hogy bejelentenek hogy holnaptok x es y szazalekkal dragul ez meg ez es ennek ekkora meg ekkora arfelhajto hatasa lenne. Oke, nem kizart, hogy mondjak, de akkor engem elkerul a dolog, en nem tapasztalok ilyen jellegu 'hangulatkeltest'. (idezojel, mert az embernek van oka ezen szomorkodni, de en nem hallok ilyesmit)

TAP nekem nem esik az erdeklodesi korombe, en csak lufival szoktam utazni, aki a fovarosban van az biztos tobbet tud rola.

Előzmény: AstroMAN (4344)
quilla Creative Commons License 2008.11.23 0 0 4345
Ez valami rossz vicc??!! komolyan mondom, dobbenek. Na de ezek szerint nem rendelkeztek komolyabb forumos multal, mert ez itt most vihar egy pohar vizben. Vagy meg annak is gyenge.
Előzmény: Magdi0106 (4343)
AstroMAN Creative Commons License 2008.11.23 0 0 4344
Aki kint él, és benne van a témában:
Portugáliában hogyan kezelik a válságot?
Lefogadom, hogy attól mindenképp jobban, ahogy mi... ;)

Illetve a TAP helyzetéről tudtok valamit? Hipp-hopp becsődölhet, mint mondjuk az Alitalia, vagy erősebb lábakon áll?

Remélem van, akit érdekelnek itt hasonló témák... :)

Kicsit könnyedebb: Mariza koncertre jön valaki, azok közül aki olvassa a topicot? (dec. 14., Bp, Művészetek Palotája)

Üdv: Astro
Magdi0106 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 4343
Hát, Fornalha nem nagyon tervezi a visszatérést....Megbántódott, nem kicsit.
Előzmény: papa_maci (4341)
quilla Creative Commons License 2008.11.17 0 0 4342
Remelem igy lesz, mert nem volt itt semmi haragudnivalo... mondom persze en, mas meg biztos mast mond :)
Előzmény: papa_maci (4341)
papa_maci Creative Commons License 2008.11.17 0 0 4341

Dehogy! A topic!

Ahogy elnézem sértődések vannak 1000-rel. De hát azt "szokják" mondani aki haragszik az majd megbékél!:)    - Vagy kitudja-. 

Előzmény: quilla (4340)
quilla Creative Commons License 2008.11.17 0 0 4340
Portugalia? :)
Előzmény: papa_maci (4339)
papa_maci Creative Commons License 2008.11.17 0 0 4339

Vége ? Megszünt?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!