:-))))))) Komolyan, össze fogom szedni Perecke Kedvenc Beszólásai -t, csak legyen rá némi időm... Ennek fényében élmény lesz kitalálni, mi lesz a következő!!! :-PPP
Jó. Komolyabbra fordítva akkor: EBBEN a konkrét esetben miért szerepel a két név egyenértékű szinonímaként?
És még valami, a tisztánlátás kedvéért: erdőmező gyimgyomjaiból négyből eltalálok hármat, negyediknek a családját pontosan megmondom, ez nem elég jó arány???
Na jó, csak hogy jótanács is legyen: ezzel a dumával, hogy "ezeket a gizgazokat, majd a botanászok megmondják, mer' ezé' járnak terepgyakorlatra", még véletlenül se menjél botanászok közé, mert az lesz a minimum, hogy megetetnek veled fél kiló kontyviráglevelet... teljesen jogosan!
Ja, és még valami. Ideje lenne leszállni rólam, mert kezdem unni a folytonos rugdosódásodat és a baszogatásaidat.
És tényleg nem tudom, miért csodálkozol, hogy nem megyek botanászok közé: amilyen ízelítőt itt kap tőled az ember jóindulatból és kedvességből, akkor kösz, de inkább kerülöm a szakmabelieket, mint a puffogó viperát, a gömbhalat meg a galócákat, csak hogy a gombaféléknél maradjunk... ;-P
Látom, ma (is) csupa jóindulat vagy... :-D Azt megmondhatnád, lécci, ha már itt vagy, hogy mostanában melyik a járatos elnevezés, a Veronica vagy a Pseudolysimachion?
2. Hypericum olympicum (Sziklakerti dísznövény, úh. ezért még Ágiczának sem kellene kitennie a lábát a természetbe a szörnyűséges botanászok közé, elég lett volna felütnie a "határozókönyvét": valamelyik NGarden katalógust... )
Köszi, kedves vagy, akkor azt legalább tudom - 4. kép
a 3. inkább sziklakerti, kutyatej-féle lehet .. az orbáncfűnek más a levele - a virága tényleg hasonló, csak ez világosabb ( legalábbis amit én ismerek orbáncfűnek)..........de nagyon köszönöm! :))
Nem vagyok szakértő, ők lehet, hogy mást mondanának .A 3. valami orbáncfűféle.
4. lándzsás utifű. Ha nem direkt termeszted (gyógynövény), inkább ne hagyd magot érlelni. Nekem tavaly valahol felmagzott a széleslevelű utifű, az idén ezért kénytelen leszek a fű közül kiskéssel kipiszkálni, több száz kelt ki.
Múlt héten Görögországban voltunk nászúton az ifjú feleségemmel, és néhány növényt nem tudunk azonosítani:
A többi kép az indafotón van mecseri81 néven.
Előre is köszi a segítséget, már nagyon fúrja az oldlunkat a kíváncsiság, pedig nagy növényesek vagyunk rengeteg könyvvel, de ezek kifogtak rajtunk! :-)
Pár növénykémnek szeretném megtudni a nevét, kérlek segitsetek:
ezüstös levele és kékes virága van.
tavaly nagyon szép kompakt pici bokor volt, tömve a növényhez képest hatalmas -4-5 cm- virággal, most egy kicsit kikopott a közepe, de nem merek hozzányulni, mig nem ismerem.
Nagyon tetszik, de írtsam inkább :))) ?
Ő gaz-féle, méregzöld levélkékkel, sárga borsónyi virágokkal, teljesen a földön terülő. Szeretném tudni, mennyire agressziv, talajtakarónak érdemes-e, vagy szabad-e szaporitani?
Beleástam magamat a tuják lelkivilágában, met már "szakértő"-nek is számíthatok, persze most meg azok a fránya borókák..de ez könnyebb lesz, csak levelei ne lennének..