Keresés

Részletes keresés

In Lak'ech Creative Commons License 2024.07.08 0 2 8036

Kaptál egy pluszt (nem először) :-)

Nem lehet érdemben kiegészíteni, amit írtál. Még ha mégoly szomorú is, igaz.

Előzmény: tadadadaaaam (8033)
Törölt nick Creative Commons License 2024.07.08 0 2 8035

Mert még mindig nem vetted meg a powerbankot, amit linkeltem. ;P

Előzmény: In Lak'ech (8031)
Törölt nick Creative Commons License 2024.07.08 0 3 8034

1. A nyugdíj alanyi jogon jár a defínició szerint.

2. A nyugdíjat a befizetések alapján állapítják meg, az összes munkavállaló fizet nyugdíjbiztosítási járulékot. A nyugdíj egy biztosítási szolgáltatás, az csak mellékkörülmény, hogy az állam rátette a szőrös mancsát és az aktívak befizetéseiből finanszírozza a nyugdíjak kifizetését. Ez nem kegy, ezt a nyugdíjas azzal szolgálta meg, hogy annak idején fizette a biztosítás díját és most igenis jár neki. Tetszett volna az államnak megforgatni az annak idején történt befizetéseket és átalakítani a szar nyugdíjrendszert.

3. Így működnek a biztosítások ugyanis. Az egészségügyi ellátása a nyugdíjasnak szintén nem kegy, hanem fizetett egy biztosítást, és a káresemény (betegség) bekövetkeztekor jár neki az ellentételezés.

4. Pártod és ormányod nyúlta le azoknak a nyugdíjasoknak a pénzét, akik látva a rendszer hiányosságait inkább kockáztattak volna, és magánnyugdíjmegtakarításokat akartak inkább fizetni. :)

5. Te is más zsebében nyúlkálsz, amikor ilyen bunkó vagy, csak szólok.

Előzmény: Lelkis Béla (8029)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.07.08 -1 3 8033

Ezzel egy rossz hírem van az egésszel kapcsolatban:

Egész Európában az idősödő lakosság tendenciáját nézve (ami nyilván Mo-ra is igaz), sajnos kijelenthetjük, hogy bár a mi generációnknak ki kell termelnie mind a mai nyugdíjakat, mind az utódok felnövesztésének előfeltételeit, mi nem számíthatunk csak a befizetéseink mentén töredék olyan ellátásra, mint a mostani nyugdíjasok. Sőt, leginkább nagyjából semmire sem számíthatunk, hiába a több százezres elvonások havonta...

Tehát akkor lassan írom:

-a mi generációnknak elő kell teremteni a mostani nyugdíjat

- a mi generációnknak elő kell teremteni a majdani saját nyugdíjunkat

-mindemellett fel kell nevelni a jövendő generációt

-és nyilván takarékoskodni, esetleg EÜ magán pénztárat fenntartani a saját ellátásunkra

-és nem keveseknek még hitelt is törleszteni, ha mondjuk lakásra van

Ergo levezethetjük, hacsak nem csilliárdos fizetésért dolgozik az ember és bőven tud mindenféle magán megtakarításba fektetni, hol a hiba a fenti képletben és ki van megint úgy istenigazából szopóágon

(és ez politikától detto totál független, akármilyen kormány jöhetne, arra nincs feloldás, hogy kb uszkve 5 fele kéne szakadni egy fizetésből +megélni, az embernek-mert arra sem volt még megoldás, amit egyszer az EÜ kapcsán leírtam (hiába magán-EÜ elképzelés , és más rendszer, mint a mostani, mert ugye más is megírta, hogy külföldön sincs ingyen ebéd, ugyanakkor az embereknek javának egyszerűen nincs végeláthatatlan pénze magán ellátásokra félreteszegetni a napi megélhetés mellett)

In Lak'ech Creative Commons License 2024.07.08 0 5 8032

"A probléma a proli nyuggerrel az, hogy ő többet vár el a mostani generációtól, mint amit ő adott a szülei generációjának"

Szerinted édesapámnak mit kellett volna tennie??? A zebegényi TSZ melléküzemág TMK esztergályosaként vernie kellett volna az asztalt, hogy márpedig ő kevesebb bért akar hó végén, sőt, még a megtakarításából is visszafizetne?? De hova is????

In Lak'ech Creative Commons License 2024.07.08 0 4 8031

Lemerült a telefonom. :-) Még egy fél órát basztatlak, ha nem bánod. :-)

"Tehát a probléma hatósági eszközökkel kezelhetetlen volt."

Ehhez nem tudok hozzászólni, mert nem értek hozzá. De nem gondolom, hogy a 21. században, amikor 0,0000000000001 mm távolságokat mérünk, gondot okozna hatóságilag kidolgozni oylan rendszert, ami meggátolja a svindlit.

"2002-ben mindössze pár millió nyugger nem kapott 19.000 forint extra pénzt (jelzem, akkor is már csak 2 karton cigi ára volt), és megbukott a kormány."

Ugyeugyeugye? Hogy nem is annyira a társadalmi szolidaritásról van itt szó, mint inkább a hatalom minden áron való megtartásáról???

Ugyan miért száguldozik a magyar autós közösség 80%-a 160-nal az autópályákon? Válaszolok neked. Azért, mert megtehetik. És miért? Hát azért, mert nincs rá politikai akarat, hogy ezt megváltoztassák. Az sokat szidott UNIO nem szabja meg, hogy mennyi lehet a közlekedési birság felső határa. Tagállami jogkör. Lehetne akár 10.000.000 forint is. Te mennyire néznéd a km-órádat lakott területen, ha megbaszhatnának 1 millára (persze te, mint menő, nagysítlű vállalkozó, a munkavállalók mikulása,biztos nem annyira)?

Egyszerűen népszerűtlen intézkedés volna, ami a szavazatok egy részét elvinné. Pedig nagyobb szükség van a szavazatokra  fidesznek, mint valaha. :-DDD Tudod, a lófasz, meg annak a vége. :-)

Előzmény: Lelkis Béla (8028)
Lelkis Béla Creative Commons License 2024.07.08 -5 0 8030

Na megyek, mert így nem lesz Bélának ingyen BKV. :-DDDD

Megyek, s kitermelek annyit mint az éves nyugdíjad. Nehogy nekem sipítozz, hogy a patásorbán nem emeli. Miattam emelheti.

Előzmény: In Lak'ech (8025)
Lelkis Béla Creative Commons License 2024.07.08 -5 0 8029

És a jövő munkaképes lakossága teremti elő a te nyugdíjadat

A probléma a proli nyuggerrel az, hogy ő többet vár el a mostani generációtól, mint amit ő adott a szülei generációjának, ami természetesen más hibájából volt, hiszen ő mint proli mindent megtett, például megszületett. Pont ezt adta ki a jelenérték számítás.

Társadalmi szolidarítás.

Igen, így hívják.

De ez nem azt jelenti, hogy a dologtalan prolinak jobb élete lesz nyuggerként, mint annak aki eltartja őt. A nyugdíj az eredetileg egy alapjövedelem a már munkaképtelenné vált időseknek.

Előzmény: In Lak'ech (8022)
Lelkis Béla Creative Commons License 2024.07.08 -5 0 8028

Próbáltál már 1 millió embert megbüntetni?

2002-ben mindössze pár millió nyugger nem kapott 19.000 forint extra pénzt (jelzem, akkor is már csak 2 karton cigi ára volt), és megbukott a kormány.

Mellesleg megpróbálták, levitték a számlázási határt, évente 3 millió volt amit egy helyre lehetett kiszámlázni és legalább négy helyre kellett számlázni, de ezzel csak szétkenték a problémát, a KATÁsokat kézről-kézre adták, mindenki számlázott 750.000-eket évente 4-szer, oszt gyorsan kijött a matek.

Tehát a probléma hatósági eszközökkel kezelhetetlen volt.

Előzmény: In Lak'ech (8015)
Törölt nick Creative Commons License 2024.07.08 0 4 8027

Bizonyára megleplek vele, de oka van annak, hogy miért vannak különféle vállalkozási formák és oka van annak is, hogy egy vállalkozó mikor melyiket választja. :) És nem elsősorban az dönti el, hogy akar-e céges könyvelőt fizetni vagy sem. :)

Előzmény: tadadadaaaam (8023)
Törölt nick Creative Commons License 2024.07.08 0 1 8026

Referenciaként az Ars Medica appendicitis műtétjének ára:

Előzmény: Lelkis Béla (7991)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.07.08 0 2 8025

Na megyek, mert így nem lesz Bélának ingyen BKV. :-DDDD

In Lak'ech Creative Commons License 2024.07.08 0 2 8024

Ezt ismét kár volt leírnod.

Előzmény: tadadadaaaam (8023)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.07.08 -1 0 8023

ahogy írod:

...kis szirszar BT-nek ..

Az ne is legyen BT-arra ott van ez EV intézménye...

Előzmény: Törölt nick (8011)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.07.08 0 2 8022

"Tehát a jelenkori adófizetők tartják el azokat, akik részben saját hibájukból nem kapnak elég nyugdíjat."

Pontosan! És a jövő munkaképes lakossága teremti elő a te nyugdíjadat (tudom, te sírig dolgozni fogsz). Ezt hívják.....hogy is írta itt alább pár hozzászólással valaki.....na, hogy is....ja, megvan! Társadalmi szolidarítás.

Előzmény: Lelkis Béla (8017)
Törölt nick Creative Commons License 2024.07.08 0 3 8021

"Én meg most adózom azért, hogy legyen MRI, meg CT, meg korszerű kórház, meg ingyen BKV."

Tulajdonképpen akkor már mindent értek: Béla nem fizet elég adót, azért vannak várólisták MRT-re meg CT-re meg olyanok a kórházak, amilyenek. Az ingyen BKV-n meg felröhögtem. :) Látszik, hogy ő is kocsival jár és életében BKV-bérletet nem vett. :)

Előzmény: In Lak'ech (7986)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.07.08 0 4 8020

"De azt is értjük, hogy éves szinten max 12 M bevétel mellé 600ezret adózni közröhej.."

Ebben nem volt köztünk nézetkülönbség.

Előzmény: tadadadaaaam (8014)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.07.08 0 4 8019

Ez elég offtopic téma volna. Biztosan jobban értesz nálam az AWI-hoz. Hiszen nem azon a területen dolgozom. Amúgy az általad feltett kérdés teljesen irreleváns a google, meg az MI korában.

Én is kérdezhetném tőled, hogy (google nélkül) mesélj nekem arról, hogy mi az a Browster-szög, vagy hogy vajon miért hiányoznak a fiatal kék csillagok a gömbhalmazokból. És ezzel adtam egy nagy mankót, hogy elkezdhess profilozni. :-))

Előzmény: Lelkis Béla (8012)
Törölt nick Creative Commons License 2024.07.08 0 3 8018

Az emberek aktív korukban is betegek, ezt nap mint nap látom. Ránézésre ugyanis te nem mondható meg, hogy ki egészséges és ki szorul már kezelésre. De Magyarországon a fiatalabbak jellemzően nem ülnek be a várólistás állami eü-be, hanem privát szolgáltatást vesznek igénybe: https://www.statista.com/statistics/1372067/hungary-private-healthcare-service-usage-2023-by-age/

Előzmény: Nyúlszájú (7984)
Lelkis Béla Creative Commons License 2024.07.08 -5 1 8017

Kíváncsi volnék, hogy egy megfelezett medián-átlagnyugdíjat követően fél éven belül hány nyugdíjas volna még életben.

Értem.

Tehát a jelenkori adófizetők tartják el azokat, akik részben saját hibájukból nem kapnak elég nyugdíjat.

Például Csala Zsuzsa sírta teli a TV-t, most a Medveczky Ilona, de érdekes, amikor egy este a havi átlagfizetés 5-szöröséért hakniztak és abból egy fillér járulékot nem fizettek, akkor nem sírtak.

A 40 évesen nyugdíjas rendőrökről, katonákról meg nem is beszélve.

Előzmény: In Lak'ech (8013)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.07.08 -1 0 8016

bocs, a 12M az 18M lett ugye

Előzmény: tadadadaaaam (8014)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.07.08 0 4 8015

Azokat meg kell büntetni. De a fürdővízzel nem önjük ki a csecsemőt is.

Előzmény: Lelkis Béla (8007)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.07.08 -1 0 8014

Értettem én..nyilván sok szellemi foglalkozású kúszott be a KATA alá (könyvelő, fordító, informatikus)

De azt is értjük, hogy éves szinten max 12 M bevétel mellé 600ezret adózni közröhej..

Előzmény: In Lak'ech (8010)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.07.08 0 4 8013

"jelenérték számolással jött ki az is 10 éve, hogy a nyugdíjak pont a duplája annak mint ami valójában járna. Csak akkor itt megint kitörne a kommunista forradalom."

Kíváncsi volnék, hogy egy megfelezett medián-átlagnyugdíjat követően fél éven belül hány nyugdíjas volna még életben.

Előzmény: Lelkis Béla (8004)
Lelkis Béla Creative Commons License 2024.07.08 -5 0 8012

Akkor mesélj, milyen TIGet ismersz, ami 1A-től indul.

A cold tack-kal olyan varratot csinálok, ha megnyálazott ujjal elsimítom, 40 centiről már nem látod a hegesztést. Ebből egyszerű logikai úton kurva sok dolog következik.

Tényleg... mikroszkópos AWI gépet láttál már?

Előzmény: In Lak'ech (8009)
Törölt nick Creative Commons License 2024.07.08 0 4 8011

Nem hinném, hogy egy könyvelő ne tudná jobban, hogy mi éri meg neki és mi nem. ;) És azt se hiszem, hogy minden kis szirszar BT-nek saját könyvelőt kéne megfizetnie arra a pár számlára, amit kiállít. Pláne ha olyan vállalkozása van, aki áfát se igényel vissza.

És így lesz: nem vállalkoznak. Vagy nem Magyarországon. ;P

Előzmény: tadadadaaaam (7982)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.07.08 0 4 8010

Ne ereszkedj le Béla színtjére. Rólad többet gondoltam az eddigi írásaid alapján. Értsd meg kérlek miről is van szó, most konkrétan a könyvelő szakmában.

Előzmény: tadadadaaaam (8003)
In Lak'ech Creative Commons License 2024.07.08 0 4 8009

"Nálam rossz lóra teszel, mert lehet, hogy a feleséged inkább jönne hozzám hegeszteni, műszert szerelni, forgácsolni, ha meghallaná, hogy mennyit keres nálam egy ilyen srác."

Te egy isten vagy Béla! :-DDD

"Guglizz egy kicsit, hogy mit jelent, ha az AWI (TIG) gép 1 A-től (azaz egy, 1, EGY !!! Ampertől) hegeszt megbízhatóan, pontosan."

Látod, hogy semmit nem tudsz rólam??? Fogalmad sincs mivel foglalkozom. :-)))

Előzmény: Lelkis Béla (8001)
tadadadaaaam Creative Commons License 2024.07.08 -1 0 8008

Én kizárólag a mvállaló oldaláról néztem...

Előzmény: Lelkis Béla (8006)
Lelkis Béla Creative Commons License 2024.07.08 -4 0 8007

A statisztikák hazudtak. De ahogy írtam, nem a bújtatott foglalkoztatás volt a súlyosabb, hanem a cégeknek végzett "munka" nagyobb részt pénzmosoda volt.

Előzmény: In Lak'ech (8005)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!