Nem mindenki értékeli ugyanúgy a munka fogalmát. Nekem kint a kertben bikiniben feldarabolni 10 kg paradicsomot, nem munka. Szeretem az illatát, közben eszegetek belőle, gondolkodom az élet nagy igazságain. Nekem nagyobb szenvedés a napozóágyban mozdulatlanul izzadni a napon. Aztán, ha megfőtt a paradicsom, a férjem tettre kész, és passzíroz. Mert azt utálom. :) Persze, csak, ha nincs más aktuális dolga.
Szóval, hiába akarod kategorizálni általános érvényűként, hogy mi is a munka, nem lehet.
Az ágyat am higiéniai okokból is meg kell vetni. Éjjel, alvás közben a testünkről kis bőrdarabkák válnak le, ami az atkák tápláléka. Ezen felül beleizzadunk, kifolyik a nyálunk, stb. Az ágyneműt ezért jó felrázni, megszellőztetni, hogy ne büdüljünk bele.
az atkakat ez nem nagyon erdekli. en ezert mosom a paplant, parnakat, matracvedot is idonkent...
De az is mekkora csúsztatás, hogy a főzés mosogatással együtt másfél óra. Tehát, a mosogatás plusz idő. Pedig nem, a mosogatás benne van a főzési időben. Persze most arról beszélek, amikor nincs mosogató gép.
Mit értesz megvetés alatt? Mert én azt, hogy felkelünk, megigazgatjuk a párnákat, a takarót szépen ráterítjük az ágyra. Ehhez fel kell libbenteni ugye. Oszt ennyi. Nem teszem ágynemű tartóba, nem polcolom fel az ágy végébe és takarom le pokróccal.
Csak annyit írtam, hogy nekem fura, hogy egy iskolában a felsősök nem ehetnek. Hihetetlennek tűnik. Egyébként abban biztos vagyok, hogy ez megint csak nem általános.
Nem én jelentettem ki és bizonygattam, hogy általános érvényű az, hogy napi minimum 2 óra a háztartási munka. Én szintén a tapasztalatomat osztottam meg, miszerint nekem egy főzelék fasírttal fele annyi idő. Aztán jött szipirtyó, és kijelentette, hogy az csak szar lehet, mert márpedig azt nem lehet annyi idő alatt megcsinálni. És én vagyok az, aki mindent jobban tud. :) Vicces.
Az ágyat am higiéniai okokból is meg kell vetni. Éjjel, alvás közben a testünkről kis bőrdarabkák válnak le, ami az atkák tápláléka. Ezen felül beleizzadunk, kifolyik a nyálunk, stb. Az ágyneműt ezért jó felrázni, megszellőztetni, hogy ne büdüljünk bele. De kit hogy szocializáltak persze. Én szeretem a rendet mindenütt. Akkor is, és ott is, ahol, és amikor nem látja vendég. Nem a vendégnek rakok rendet.
Hát, nem tudom, nekem nem zsigerelés, ha ételt készítek a családomnak. Ők meg mást tesznek meg értem. De nálunk eleve nincsenek ilyen problémák, mert pont leszarjuk, ha éppen nincs kedvünk főzni, porszívózni. Rendelünk, vagy eszünk hideget, tojásrántottát. Nem kell beleőrülni a háztartásba se.
Eltévesztetted a házszámot, semmi olyat nem állítottam amiről itt hörögsz. :)
Mondtam egy adott ételt, ami szerintem mosogatással együtt 1,5 óra. Még csak azt sem mondtam, hogy én minden áldott nap főzök. De te azt is jobban tudtad, hogy a gyerekeim iskolájában kell, hogy legyen ebéd felsőben, különben nem állja meg a helyét a te fasza menetrended. Nem volt nekik ebéd, ha fejre állsz akkor sem. És bármilyen hihetetlen neked ezek után, képes vagyok megszervezni a háztartásomat anélkül, hogy beledögöljek, de a melót akkor is bele kell tenni. Nem nyafogtam, egyszerű tapasztalataimat osztottam meg. Te meg menj napozgatni nyugodtan, közben pucolj meg 20 csirkét a fagyasztódba, így kész aktív pihenés. Én meg majd napozok, közben kortyolgatom a bodzaszörpömet vagy olvasgatok, vagy alszok, vagy csak nézek ki a fejemből. :)
Nyugodtan le lehet ebből számítani a speciális helyzetet. Egy családban általában bevetik reggelente az ágyat.
Magyarországon még mindig csak 2,5 M autó van kb, ami azt jelenti, h nincs minden háztartásban (főleg, h egyesekben több is van), ez azt is jelenti, h a bevásárlást nem tudja mindenki heti 45' alatt elintézni. Ezt lehet nyugodtan általánosnak venni. A takarítást 3/4-elheted, a mosást is akár. A főzést kb 2/3 -olhatod.
Nem úgy gondoltam leírni, h ez általános. Általánosságnak kb napi 2 órát írtam lentebb egy 3-4 személyes háztartásnak. Ami lehet, h egyik nap 15 perc, a másik nap meg 4 óra. Háztartásról beszélek még mindig. A napi 2 óra megfelel heti 14 órának, és én a speciális helyzetre asszem 21 órát írtam szűken asszem... Tehát jól fogalmaztam.
speci helyzetet ne altalanosits kerlek. nekem pl. 0 perc a beagyazas, mert nem agyazok be, ugy hagyom a halot ahogy van. csak ha baratnom jon, akkor agyazok, ha mas, csak becsukom az ajtot :) de nem mondom, hogy ez altalanos...
Ezt püffinek írtam arra, hogy szerinte az átlag család nem teheti meg, hogy fagyasztója és mosogatógépe legyen, mert zabálja azt áramot. Ezek csak a felső tízezernek adatnak meg.
Egy panellakó család is tarthat egy akkora fagyasztót, hogy pár hétre való húst előre fel tudjon kockázni, szeletelni, darálni.
Igen, ez egy speciális helyzet volt. Az ellátottam nem a párom volt, így két ágy volt. Az övé egy kétmatracos (bonellrugós, 15 kg-os/db) franciaágy volt, ami a szoba sarkába volt beállítva úgy, hogy az egyik feléhez nem fértem hozzá, és 158 cm magas vagyok. Ezen felül mindig össze voltak túrva a lepedők (gumis). Több lepedőt is kellett használni, mert előfordulhatott baleset (pisi-kaki). Ezek elrendezgetése a sok hajolgatással együtt, a lerúgott paplanhuzatok visszacincálásával, meg ágytakarózással, stb volt egy olyan 12-15 perc.
A reggeli készítés úgyszintén, mert a kölykének is én csomagoltam, plusz a kávé, és itatás. A mosogatógép kirámolása 3, 5 perc volt. Tehát ezek mentek kb 40' alatt.
A boltba télen menetrend szerinti busszal tudtam eljutni, autó nélkül, banyatankkal. Ami nem olyan nagy ám. Éppenhogy két perc, ami háztartási szerek férnek el benne egy-egy alkalommal. Ezért két óra/ alkalom.
A kétfogásos menü követelmény volt. Nyilván, ha elegendő egy fogás, akkor ez is alakulhatott volna másképpen. Ez kétfogásos menüre vonatkozik. És sztem nem volt heti 10 óra, csak mondjuk 7-8. Nyilván úgy szerveztem a háztartást, h ne kelljen egymás után 4x 2,5 órát főznöm. A háztartás nem gyár, h mindig, mindenből uúgy, uannyit készítünk. Ezért írtam heti, illetve alkalmi bontást is. (most ebből persze szándék szerint mindent ki lehet hozni. *
A mosásnál a magam részéről igen háklis vagyok a vasalás végett a teregetésre, és a behajtogatásra. Ezért fél óra, valamint volt a háztartásban egy 7-8 éves fiúgyerek ilyen 18 zsebes, napi szinten váltott gatyákkal, hát megnézem, ahogy te 3-4 ilyen gatya zsebeit egy perc alatt átellenőrzöd papírzsepik, döglöttbékák szempontjából.
Az ágyazást már említettem. 23 db kispárnával, sztem az egy óra is óriási eredmény...
és képzeld, 14 éve foglalkozom magánháztartásokkal (is), és képzeld, még két egyformával nem találkoztam. Ez azt jelenti, h ami az egyik helyen 5 perc, az a másik helyen bőven lehet 1,5 óra, és nem biztos, h egyik, vagy másik igény/lehetőség jobb/rosszabb a másiknál. Másmilyen szokások, praktikák, okok mentén működik ez így.
*Ha szűken veszem, kb 910 perc +360 taki = 1270 perc 21,16 órának felel meg heti szinten.
Nem a munka elbagatellizálása volt a lényeg, hanem az, hogy ha valakinek ez teher, fárasztó, akkor tegyen ellene. Mi csak ötleteket adtunk, hogy hogyan. De neked semmi nem jó, te ragaszkodsz ahhoz, hogy napi 2 órát a konyhában tölts, mert anélkül nem étel az étel, félkész, összegányolt moslékot esztek. Hát akkor tedd, valszeg, te szarul éreznéd magad, ha nem így tennél, de ettől még nem az az alapvetés, hogy napi minimum 2 órát háztartási munkával töltenek a nők. TE igen, mások meg nem.
Én felsoroltam pár ételt, ami nem félkész, drága termékből van, és 30 perc, 45 perc alatt mosogatással együtt is elkészíthető. De neked csak akkor étel az étel, ha azt minimum másfél órán keresztül csinálod. Nincs ezzel baj, mindenkinek megvannak a maga rigolyái, de nem kéne mindenkire ráhúzni, főleg azt, hogy úgy általánosságban a nők ki vannak zsigerelve ezek miatt.