Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ja, bocs, néhány itthoni példát vehetne rólad. ha csak egy tökén van, én hajlok arra, hogy valami rovar csinálta, ami alapvetöen nem a szölön él, de bepróbálkozott, mert ha valami gomba vagy baktérium, akkor nem csak egy tökén lenne. Én a következö permetezésnél használnék karate zeont (amennyiben idén még nem használtál, mert évente csak 2X lehet/szabad a rezisztencia miatt). meg azért rézzel is (legjobb a rézhidroxid, pl. a champion), ha esetleg mégis baktérium, akkor talán hat ellene.
Romániában élek, itt nem tudom, hogy kit kellene keressek. Csak ezen az egy tőkén látszik, de több ilyen is van rajta. Fiatal tőke még, gyengén hajtott ki a múlt évben, úgyhogy most is csak két hajtást hagytam rajta, azokon van vagy 2-3 ilyen gyűrű. A többi tőkének nincs baja, megnéztem, azokon egy ilyen sincs.
Poloska van sok, de eddig nem volt gond és szerintem, ha az lenne a ludas, akkor a többi tőkének is baja lenne.
életemben nem láttam ilyet, pedig jópár éve járom a szölöt. más növényeken mintha valami rovar (talán poloskaféle) okozna valami hasonlót, ha sok van, keresd fel a területi növényvédelmi felelöst (minden járásban kell lennie, esetleg több járásnak is ugyanaz) a nébihtöl, ö talán tud segíteni, vagy ha nem, meg tudja mondani, hogy ki tud, vagy esetleg a területedre illetékes hegybírót (ha máshol nem, a földhivatalban meg kell tudniuk mondani az elérhetöségét, mert munkakapcsolatban kell lenniük vele). ha csak kevés, akkor ne foglalkozz vele.
Üdv! Lenne egy kérdésem. Még elég kezdő vagyok. A tavaly tavasszal ültetett Éva szőlőm hajtásán a minap felfedeztem egy gyűrű szerű elvékonyodást. Először azt hittem, hogy belevágott a kötözőszalag, viszont, amint közelebbről megnéztem láttam, hogy nem lehet az, mivel körben végigmegy a hajtáson és több helyen is találtam hasonlót. A gyűrűknél a hajtás barna, ott is, ahol még a hajtás amúgy nem fásodik. Felette megvan vastagodva, de nincs különösebb baja, egyelőre megfelelően nő és a levelek is zöldek, nem is beteg (legalábbis nem látom annak).
A másod virágzásból származó fürtöket mind csipd le. (Már a virágot is) Az viszi igazán az erőt, és még ráadásul be sem érnek.
Sok helaen mondják ezeket Márton szőlőnek is. Mert Marton nap körül amikor trágyázták / be szántottak ill ásták, akkor lehetett belőle szemezgetni.
Valójában nem való semmire.
Az új levelek pedig kellenek, mert a szőlő konyhája a levélzet. (Cukrosodás) Az öreg levelekk kb 40 napig dolgoznak, látják el feladatukat. Utána csak vannak. Ezért kell az új levél.
Köszönöm szépen a választ, akkor abbahagyom a hónaljhajtások csipkedését. Akkor a jövő évre szánt vesszők esetén 1-1.5m-en minden hónaljhajtást tőből csípjam ki, de a levelek maradjanak azon a részen, jól értem? Holnap akkor korrigálom ezen hiányosságomat.
Teljességgel vakvágány ez a két levélre visszavágás. Sokszor elmondtam már: kizárólag a fürtzónában kell, de ott minden hónaljhajtást teljesen kitörni, afölött ha kilóg a lombfalból, akkor visszadugaszolni vagy ha nagyon zavar, akkor a kikandikáló részt visszavágni. A hónaljhajtások új levelei elengedhetetlenül szükségesek lesznek éréskor a cukorképzéshez, ezért lükeség visszavágni mindet 2 levélre. És semmivel nem csökkented a növekedési hajlamot.
Ráadásul ha szálvesszös müvelést folytatsz, akkor a jövöre elhúzandó vesszöket lehalább 1-1,5 m hosszan kell kipulolnod.
Törögetem ki a hónaljhajtásokat, hogy csak 2 levél maradjon (mert sok embertől ezt a tanácsot kaptam) ellenben most azt látom, hogy hiába törtem le őket 2 levél után, a hónaljhajtásból is új hajtások törnek elő, amiken másodfürtök vannak. Tele van másodfürttel az egész, törögetem ki azokat is... Ugye ez nincsen negatív hatással a jövő évi termésre? Lehet hülyeség amit kérdezek, de ugye most nem pattannak ki azok a rügyek, amiknek amúgy normálisan csak jövő tavasszal kellett volna? Némely vessző (amit jövő évre szántam szálvesszőnek) de még a sima termővesszők egy része is olyan vastag, mint a nagyujjam... Jó van ez így? Hagyjam a hónaljhajtásokat, vagy továbbra is törögessem le 2 levél után?
Köszönöm a válaszaitokat. Azóta is hasonlóan néz ki, és eléggé deformáltak az elszíneződött levelek. Nincs tapasztalatom, a vírusoktól tartok, inkább kiszedem ha veszélyes.
Valószínűleg levélen is lehet neki nyoma, de megmondom őszintén nem arra koncentráltam így (mivel sok jég biztosan nem lehetett) valószínűleg csak nem vettem észre vagy másnak tulajdonítottam a sérülést. Majd nézelődök egy kört és keresek tépéseket is.
Lisztharmat jelen van, sőt, idén viszonylag jól meg lehet ismerni hogy néz ki. Sajnos. Az is látszik hogy a permetezésben hol volt hiba 😁
Ok. Ha jég a ludas, akkor viszont " jól célzott" hogy csak azt a 3 bogyót ütötte meg, levelet meg nem. A lisztharmatra azért fokozottan figyelj, mert időszaka kezd lenni. Most a héten dolgoztam egy szőlőben, azt megütötte a jég. Egy hét alatt 2 x kapott jegett. ( levél , vessző törés, fürt,, bogyó sérülés.).
De lényeg, hogy szerintem a jeget a levél állományon látni meg leginkább. (kilyukad, megtépi)
Nem! Mivel itt van a ház körül, tudnék róla, ha jég lett volna, kivétel a hétfő. Akkor nem voltam itthon és azt gyanítom, hogy abban a zivatarban lehetett egy pár szem jég is. De sok biztos nem volt.
Én úgy kötöm ezeket hogy a fürtnyélre ráhúzom a zsák száját a zsinórral. Utána a zsinórt a vesszőre ráhajtom (3-4*) és egyszer áthúzom önmaga alatt és megbízom. Ha le is lazul ez a felcsévélt rész a zsák szája már nem tud kinyílni. Könnyen oldható és működik.
Tavaly előtt rendeltem interneten, de már nem emlékszem pontosan kitől. A megkötése ennek is nehéz, a zsinórja kemény. Fényvédő anyaggal most fogom bevonni. Kaptam egy kedves ismerőstől autófényező folyadékot.
Hétfőn volt legutóbb itt komolyabb zivatar. Akár még kevés jég is lehetett benne. Csak mutatóban találtam egy 3-4 szemét, akár még jég is okozhatta elvileg, bár emlékeim szerint inkább a fürt oldalán-alján találtam. Valószínűleg akkor is jég lesz mert a repedtek nem voltak lisztesek. Az a néhány lisztes meg még nem volt repedt.
Mintha már tavaly is lett volna ez téma, most ugrott be. Nehezen tanulok.