Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
És nálam csütörtökre megint fagyot mond... Azt hittem a tavalyi év termése volt minden szempontból katasztrófa, hát az idei időjárás úgy tűnik 2x rosszabb lesz. Még a paradicsomot sem lehet majd kiultetni áprilisban.... 😤
Az alany természetesen befolyásolja a fagytűrést több ponton is . Egyrészt a virágzás indulásával de befolyásolhatja a sejtekben lévő fagyálló anyagok mennyiségével is . Tehát egy mandula alany virágozhat korábban de a fagyálló mennyiségével kompenzálhatja is a fagy esetén . Az biztos hogy ha egy fa valamilyen okból le van gyengülve az kevésbé fagytűrő mint az erőteljes . Ebből kiindulva egy erős de korábban induló alany nem biztos hogy rosszabb fagytűrő mint egy későbbi de gyenge növekedésű .
Nálam mirabolán. (Ha hinni lehet a rajta lévő táblának. Ha nem, akkor még a fajta is kérdéses lehet mert fiatal és még nem termett. Értek már meglepetések.)
Olvasgatom több fórumon fagyással kapcsolatos védekezést,fagyási problémákat. Pilisszántón domboldalon -3,9 fokot mértem,sajnos 80% fölötti a fagyás több fajtánál is,igaz csak néhány fám van. Viszont amiről nem látok sok hozzászólást az a nektarin. Nem akarom elkiabálni de annál talán 50% körüli a fagyás,pedig egymás mellett van a kajszival és kb egyforma magasak is. Én úgy látom sokkal zártabb a virágzat és vastagabb is ezért lehet kisebb a kár,pedig azt pont a virágzás közepén érte a fagy,hogy hány termékenyült meg az már más kérdés.
Furcsa ez a C. Arany. Nálam + Madpapanal is (Csongrád megye) kiviragzik, de a bibe barna-fekete fagyott, csökött... máshol meg későn virágzó, jól kötő... mi lehet az oka? Talán tápanyag?? Nem értem...
Nálam a Tsunami,Pinkcot,Faralia,Bergeron,ismeretlen fajta kombóból mindenképp kiemelkedik a Bergeron...szerencsére ezt az egyet még nem metszettem meg,mivel kivágásra volt ítélve..csak nem volt rá időm...Tehát,ők kaptak virágzásban -6,-3,-7,3...-2,-3 fokokat eddig...és a Bergeronon már 1,8m-en már lehet találni ép kisbarackokat...fentebb nem néztem,de gondolom ott még több maradt.
Ceglédi arannyal mi a probléma? Még fiatal a fám. De idén az az egyetlen ami nulla fagykárt szenvedett. Egyszerűen csak azért mert olyan későn virágzott.
Ha valaki tud még ilyen későn virágzó fajtát vagy kísérletet ahol virágzási időt írnak az érdekelne.
Mindenképpen kajszit a kérdés csak az hogy melyik fajtát még nem döntöttem el most feladta a leckét a samurai is meg vannak kései fajták is felmegyek majd és felirkálok mindent a fák elött a tulajdonságaik miatt hogy jobban tudjak dönteni .
A birssel azért vigyázz, mert a -6 pénteken vitte a 90%-ot. Ez azért durva, mert én is ezt tartom menekülő portékának. Hát idén ez az út is bezárult. Ahogyan többen írtátok, ez az év rosszabb, mint a tavalyi. Tavaly a cseresznye, meggy legalább maradt. Idén kb 60% a bukó.
Persze amúgy alegkissebb tétel 50 kiló de ha valaki szedés közben kijön 10kilot is adtam de azért nem ültem kocsiba nem utaztattam a faluba két kiló éter de ki vész a munkából amúgy még sokat alszik lehet a késői fagy vagy ajég viszi el a nagyok is még termesztik de nagy tételben nem szabad nem áll el sokáig vagy elpotyázod vagy anyakadon rohad a hiéna kereskedök és pálinkás ok ezt tudják a nagyoknak vastag hélyú eltarthato kell az jövedelme meg korától későilyig hogy bírja ak a szedéssel és legyen mindig a vevőnek ne csalják el mások én mostkicsibe de a szilvával vagyok így júliustól október közepéig mindig van erre már megvannak a fix vevők ahogy bővülök úgy jönn~nem már az újjak is valamennyi nekik is jut lássák izleljék mit kapnak én nem szedem le féléretten nem azért dolgozok egész évben hogy ízre értéktelen árut adják a piacosokkal azért nem üzletelek önekik egy hét múlva is árulni kell az érett kB két három nap
Látod ezt kevesen értik a termelők közül, továbbra is jelezném, ha írsz egy emailt azt köszönöm és nyáron kereslek. Már ha nem gond, és vehetek kis tételben, 1 tonna alatt.
Az igaz a szilva szezon kezdés jó áron van a szezon zárás mégjobb topend+ presenta ezek árban megközelitik a kajszit az hogy felénk van ára a kajszinak csak részben a Gönczi már nem telepítik mert gyorsan puhul más faták is tudnak jók lenni de ez verhetetlen mindenben a ki evett már teljesen érettet vagy főzött pálinkát lekvárt ha teheti csak ezt veszi itt is 2019 Ben 200-250 volt az ár én meghirdettem a Gönczit 400ért alku nélkül pár tonna volt csak fiatalok voltak a fák kB 20-30 tonnát eltudtam volna adni a mennyi hivást lemondtam és viszonylag nagy tételek 1-2 tonna dzsemesek aszalósok
Az tény hogy ezeknél a fagyoknál az a döntő, hogy milyen állapotban van a virág , nálam is maradt pár szem a vesszők legvégén . Meg kell próbálni a meszelést . Egyelőre nem vágjuk ki a kajszikat sem viszont az ár az nálunk nem ennyire egyértelmű . Ha dömping van a kajsziból akkor itt nagyon lent van az ára ... 2 éve 250 volt a piacon az alja . A szilva ár ennyire nem tud lemenni .
Azzal kezdtem az írást a keleti lejtő most van teljes virágba ott szinte semmi kár de a nyugati lejtős 100méterrel odébb 90% kB szerintem ahogy írtam valamilyen úton módon a virágzás kéne kitolni én csak erre a meszes festékre tudok gondolni ugyanazok a fajták vannak mindkét helyen és mégis több mint egy hét a virágzás különbség szinte hihetetlen mielött még kivágnátok azért az a véleményem még egy kis gondolkozás megér két rossz év után jöhet 3jo a szilva pénzben a felét se adja igaz biztonságos én is még kB 1 ha ban gondolkozok nem tőbben mert annál a mennyiségnél már nagyokkal kéne üzletelni azok meg olcsoért veszik énnálam nem potyáznak a kajszi öl ha sok van akkor is van ára
Akkor sajnáljuk egymást ha neked se lesz termését ... :,-) .
Hogy kajsziba szilvát rakni , nem tudom nekem nem tűnik jó ötletnek de lehet hogy nincs igazam , erről nincs tapasztalatom . Mi mellé űltetjük és inkább átalakítom a koronát amíg a szilva nem fordul termőre . Majd megmutatom ha csinálom . Az előnye lehet , hogy akár teremthet még egy pár évig egymás mellett a kajszi meg a szilva .
sziasztok ma kárfelmérést csináltam keleti lejtőn a legfiatalabb 3 éves ültetvény 10% fagyás késöbb indult a virágzás ugyanitt ugyanennyi négyéves a tetején fennsík 70 - 80% fagyás a másik gyümőlcsös nyugati lejtő előbb virágzott 90% kár nem védekeztem jövöre azt tervezem az összeset lekéne fujnom mészlével a koronát is így kitolhatnám a virágzás nálam - 4,5 volt a szilva is teljes virágba nem láttam rajta fagykárt
Nálam a kajszi nagyrészt még febr. közepén (pattant rügyek -12C) elment, az őszit hétfőn én is fűtöttem, nem sok sikerrel, utána elengedtem.
Gondolkodom a kajszik átoltásán, lehetne rájuk szilvát tenni... alany vadkajszi, törzs nemes kajszi, és ebbe a nemes szilva. Mi a véleményed, jó megoldás? Általában a szilvák alanya mirobalán, a vadkajszi gyökérrel még kicsit később indulnának...
Diospyros Laci hangsúlyozod a diverzifikációt, szerintem jól látod, arra megyek én is, kajszit hagyom, lesz helyette alma, szilva, meggy, és birs.
Ma beszéltem egy ismerőssel akinek a Muromi szőlőhegyen van gyümölcsöse ( Pécs Vasas között ) . Minden kajszi és őszibarack elfogyott nála is pedig ha van jó fekvésű fagylefolyásos terület akkor az az . -5 öt mért és nála előrébb vannak a növények .
30 éve van még a kertje de azt mondta ilyen még nem volt . Neki tavaly csak a kajszi fagyott le az idén az őszi is .