Új vagyok a fórumon, olvastam, hogy páran Toulouseban éltek. Másfél éve élek Pau-ban, francia férjemmel és 12 éves lányunkkal, szeretnék magyarokkal levelezni, vagy találkozni, ha van valaki aki a környéken lakik, örülnék ha jelentkezne. edinaheugas@gmail.com
A férjem is csak miattunk jár haza! Nem igazán érzi itt jól magát.
Ő is azt mondja, ha tudod a nyelvet a francia nyitott. Itt meg mindenki él a saját világában és próbálja túlélni a napokat. Talán ezért van az, hogy nem kedvesek itt az emberek. Minek is lennének is azok, örülnek hogy élnek. Persze vannak kivételek. Őszintén én boldog vagyok a gyerekeimmel és örülök a családomnak. Amiért mennénk az a nyugodtabb élet és talán a biztosabb jövő, amit nyújtani tudunk a gyerekeknek. Az is szerencsés talán hogy a férjem munkahelye nagyon segítőkész, tehát tényleg nem marad más az ő segítségüket fogom kérni abban, hogy mik a lehetőségek. Tényleg nem az állam által nyújtott segítség a cél, hiszen itt sem kérek semmit, de azt is tudom hogy az első pár hónapban nehéz lesz és szeretném ezt áthidalni. Ráadásul valamilyen szinten ott is magamra leszek utalva, mert a férjem hajókázik. neki biztos keresete, bejelentett munkája van. remélem ez előny lesz. Én meg egyenlőre nyitott kérdés vagyok, remélem találok munkát és akkor minden rendben lenne. Hát röviden ennyi rólunk!
köszi a segítséget! Néztem már ezt az oldalt, és már a férjem is itthon van mától(végre)tehát ő le tudja fordítani. Az a szerencse, hogy a férjem cége tényleg segítőkész, tehát hozzájuk fordulhatok. Itthonról elindítom ezt és mire kimegyünk addigra mindenben tisztán látunk majd. Tavasszal kimegyek a férjemmel én is egy kicsit tájékozódni.
Azt tudom, hogy sehol sincs kolbászból a kerítés de itthon kezd nagyon vacak lenni a helyzet. Az esti híradónézés gyakorlatilag részemről dühöngéssel végződik. Hát most ez van!
Nem tudsz esetleg valamit a lakásbérléssel kapcsolatos fontos dolgokról. Olvastam már ezt azt, de ha leírnál valós dolgokat azt megköszönném! Az a baj, hogy a férjem nem nagyon ér rá utánnajárni ezeknek a dolgoknak ott helyben. Ráadásul eddig Bordeauxban dolgozott, ami nem szóba jöhető környék, bár nekem tetszene, de ő nem igen szerette.
Még egy kérdés!
Mi a különbség a complément familial és az allocations familiales között? Ha esetleg ezt le tudnád nekem írni azt megköszönném. Ez két családi pótlék fajta? Én eddig csak az egyikkel találkoztam magyar oldalakon is!
Nagyon nehéz dolog elintézni a caf-tól a támogatásokat és máshol is ez a helyzet,Én már lassan 1 éve szél malom harcot vivok és el jutottam arra hogy ami a keresetünk abból kell meg élni,de még igy is jobb mint Magyarországon,2 hetet töltöttünk odahaza mit ne mondjak jó volt vissza jönni,rettenetes a helyzet és az emberek is nem valami kedvesek,itt ha meg szólalsz franciául nem néznek ki az emberek,sőt a tapasztalatom az hogy nagyon segítőkészek.
Hm, most mar konkretan utananeztem mert ugy latom elkel egy kis segitseg :)) Meg oszinten szolva nem szeretnem ha akkor esnel ketsegbe mikor mar otthon mindent feladtal es kint kiderul hogy nincs kolbaszbol a kerites. Tudom, nem ismerjuk egymast, de megis.
Csaladi potlek: complément familial: ha a 3 gyereked Fr.o.ban el: 163.71 € / ho. Ezzel egy-ket gyereket lehet szukosen etetni.
Hogy ne érjen meglepetés azt is jo tudni, hogy francia ugyintézo sem fogja mindig tudni a rad vonatkozo szabalyokat. Ezért a legjobb, ha a hivatalos honlapokrol elore tajékozodsz, hogy tudjad idézni a rad vonatkozo jogszabalyokat.
Tudod az a baj, hogy akkor ki tud valamit! Itt az államkincstár uniós osztálya ad egy felvilágosítást, ami nem úgy van.... ezek pedig kimondottan ezzel foglalkoznak. Azt hiszem tényleg nem marad más, mint hogy írjak a férjem cégénél az ügyintézőnek. Neki van kapcsolata a Caf ügyintézővel, talán ők majd megmondják mit csináljak. Nem csak itt van akkor fejetlenség Magyarországon:-) Vagy csak itt van? Már nem tudom.... Na mindegy!
Köszi a segítséget . Megfogadom a tanácsot és közvetlenül a Caf-hoz fordulok, mit is tegyek. Vagyis a férjem cégén keresztűl! Aztán lesz ami lesz.
Köszi a jókívánságot, remélem nyárra már túl leszünk ezen...
Igen a dalt ismerem és szeretem:-) Hát nekünk tényleg két életünk van:-)
Hát nem egészen az a helyzet amit leírtál. A férjemnek jár a francia családi pótlék mivel ott dolgozik. Hiába élünk mi itt Magyarországon. A magyar államkincstár megszünteti az ellátást, küldi a francia a francia családi pótlékot. Ez érvényes a családi pótlékra(ezt megérdeklődtem a Magyar Államkincstártól). Viszont hiába vagyok vagyis lakom én itthon a főállású anyaságimat elveszítem, vagyis a Magyarország nem foglalkoztat tovább anyaként ha a férj külföldön dolgozik. Remélem kibogozhatóan írtam!
Hát ez a helyzet!
Eddig ezt nem intéztem, igaz beszereztem a szükséges papírokat amit a CAF-hoz be kell nyujtanom, de úgymond nem foglalkoztam vele. A férjem cége szerencsére segítőkész, úgyhogy ezt is el fogom intézni mostmár. Így mire kimegyünk kapja a férjem a családit a CAF-tól. Innen meg semmit! Ezzel is előrébb leszek!
Mikor Djiboutiban voltam ott elég jó volt az "órabérem" és mikor ki akartam menni a városba,akkor a kapusnak be kellett mutatnom,hogy van nálam elég gumi(6-7db).Ha nem volt elég,akkor a bejáratnál kitett dobozból pótolhattam a hiányzást.:)A gumit is a sereg adta.:)
Bár a cikk demagóg és nem foglalkozik olyan apróságokkal, hogy még olcsóbb a szex, ha nem védekezel (ráadásul a magyarság fennmaradását is támogatod), de Fr-o-t érinti
Itthon egy darab kotonért egy órát kell dolgozni, Franciaországban egy órányi munkából akár 15 koton is megvásárolható. A magyarázat egyszerű: itthon nem támogatja az egészségügyi rendszer az óvszereket. Tovább »
A férjem teljesen hivatalosan dolgozik kint, hajón mint étteremfőnök. Az ő ellátására nem kell gondolnom, hiszen 3 havonta jár haza, a többi időt a hajón tölti munkával. A cége francia, mindent oda fizet. A gyerekekre érvényes a biztosítása már most is.
A cél természetesen nem az államtól kapott segítség, hanem az, hogy sikerüljön elhelyezkednem. De szeretném tudni, hogy mik a lehetőségek. A munkakeresést én már meg fogom oldani, hiszen tudom csak magamra számíthatok ebben.
Viszont az átmeneti időszakot jó lenne átvészelni gond nélkül. Ha már az albérlet és a rezsi megvan akkor nem aggódom, a többire biztos fedezet a férjem fizetése. Ezért szeretném tudni mi az amire számíthatok. Itthon lenni már nem jó. Lehetőségem nulla. Elhelyezkedni nem tudok, mert ez itt 3 gyerek mellett lehetetlen.
Az óvoda és iskola tekintetében rugalmas vagyok, ha egyenlőre nem tehetem meg a fizetős iskolát, akkor marad az állami iskola. De a cél tényleg az lenne, hogy a gyerekeknek legyen jó. Sehol sem egyszerű élni, én ezt tudom, de ha ott lennénk akkor legalább közelebb lennénk egymáshoz a férjemmel. Meg aztán már ő sem szívesen jár haza. Eljutottunk idáig. Pedig aztán ő még menni sem akart nagyon!
Nem "valaszra meltatlak" hanem probalom realisan latni a dolgokat, bocs hogy kicsit nyers a hangnem, munkabol irok, nincs sok idom :)
A tandij: az evi 2000 euro, honapokra lebontva kevesebb mint 200 :) Viszont ket gyerekre kell majd ezt fizetni. At kell gondolni hogy erdemes-e.
Ami a tamogatasokat illeti: betoltott harom eves korig jar kb 170 € / gyerek, ehhez mar tul nagyok a gyerekeid. Ugyancsak betotlott 3 eves korig jarhatott volna valamennyi juttatas ha felidoben vagy egesz idoben anyakent otthon maradsz - azzal a feltetellel, ha a szules elott dolgoztal, ha jol emlekszem 2 evet. Tehat erre se lehet szamitani. A caf.fr oldalon utananezhetsz.
Igenyelheted a bizonyos RMI-t (revenu minimum d'insertion), ujabb neven ha jol emlexem RSA (revenu de solidarité active) olyan alapon hogy tobb mint 25 eves vagy es nincs semmilyen kereseted. Ezt akkor kaphatod, ha a ferjed fizetese nem halad meg egy bizonyos szintet. Ez az RMI / RSA kb 400 euro. Hogy ezzel az osszeggel mit lehet kezdeni: ez arra eleg hogy kisvarosban egy garzont vagy ketszobas lakast bereljel, a villany- es egyeb fogyasztast leszamitva. Ezt szerintem csak akkor lehet kerni ha mar megvan a letelepedesi engedelyed, tehat nem elso nap mihelyt turista statusszal megjelensz az orszagban.
Ami az egeszsegugyi ellatast illeti, ha ferjed hivatalosan dolgozik, te es a gyerekek is kaptok biztositast, es ez neki nem lesz dragabb, mert igyis-ugyis a fizetese egy bizonyos szazalekat vonjak le. Azonkivul lehet igenyelni a CMU-t (Couverture maladie universelle), ami a ferjed mult evi jovedelmetol fugg. Ha megkapjatok, kvazi ingyenes lesz szamotokra az orvos es a gyogyszer es nem lesz szukseg maganbiztositasra. Az ameli.fr oldalon utananezhetsz.
Tehat tovabbra is azt mondom h a gyerekekre itt nem fogsz penzt kapni, akkor lehet csak kijonni ha a ferjed fizetese eleg negyetek eltartasara (magat is beleertve) legalabb addig amig el nem kezdesz te is dolgozni. Sok sikert, itt vagy ott!
Mint irtam koràbban, nem olyan értelemben vett katolikus iskolàk ezek, mint Magyarorszàgon. Muzulmàn gyerekek is jàrnak ide. Van egy kevés közös egyhàzi jellegû program, de nem sok. Viszont az oktatàsi szinvonal magasabb mint az àllami iskolàkban, és nincs sztràjk sem.
az ismerősöm is azt mondta, hogy a kinti katolikus iskolák tandíj költsége nem túl magas, inkább jelképes. Köszi a konkrét infót a tandíjról! Abban viszont igazad lehet, hogy iskolánként ez változó. Milyen a tapasztalatod a katolikus isivel kapcsolatban? Mondjuk itthon a normál óvodai és iskolai nevelés mellett a családcentrikus egyházi szemléletet látom.
A magàniskolàk költségeirôl annyit (mieink is katolikus iskolàba jàrnak, bàr ez messze nem olyan meghatàrozo, mint a magyar egyhàzi iskolàkban), hogy évi tiz honapon àt havi 95 euro a tandij a két gyerekre. Erre jön még rà a menza, ami 4, 50 gyerekenként naponta. Szoval nem elviselhetetlenül dràga. Igaz, én délnyugaton lakom és nem Elzàszban. Az ottani àrakat nem ismerem.
persze ezt tudom. Az egyik rokonom az államkincstárban dolgozik. Csak nekem az volt a fura, hogy ha kintről kapom a családit, akkor itthonról miért nem jár a 3 gyerek után járó főállású anyasági támogatás. Az más, mint a családi pótlék. Munkaviszonynak számit, tb.-t vonnak belőle, az összege mint a gyed-é. Azt mondta itthon az államkincstár, hogy az azért nem jár, mert nem fizet adót ide a férjem. Hát könyörgöm az én ellátásomnak mi köze a férjemhez?! Azt én nem a férjem után kapom hanem a 3 gyerek után. És igen, ez is szabályozva van törvényileg. Itthonról kijelentkezünk ez biztos és a cél az, hogy ott pedig legyen lakcímünk, aztán saját lakásunk. Itthon még hitelképesek sem vagyunk, mert a férjem fr cégnél dolgozik az én "jövedelmem" pedig nem alkalmas hitelfelvételre. Hát szóval patthelyzet van:-) A mostani szabályozás szerint ha van itthon bejelentett lakcímem még fr rendszámos autót sem tudok vezetni. Tegnaptól ezt megtehetem 1 napig! tehát mindenképpen marad az el innen minél gyorsabban. Ja, és tudod mi az érdekes! Ha itthon vagyok bejelentkezve de nem élek itthon és küld az államkincstár valami levelet amit nem veszek át, akkor leállítják az ellátást, tehát nem tehetem meg, hogy itthonról igénylem az ellátást, de nem tartózkodom itthon. Magyarul lakcím bejelentési kötelezettségem van.
Fura változáson ment át a férjem is. Ő aztán tényleg ez földhözragadt ember volt, de jól érzi magát kint, megváltozott a szemlélete sok mindenben. Már csak miattunk jár haza!
először is Boldog Új Évet kívánok mindenkinek! Remélem jól telt ez a pár nap....
a két kisgyerek 3 és 4 évesek! Ők még kicsik. Azt mondta a férjem cége, hogy ugyanúgy mint itthon tudok igényelni családi pótlékot. Persze meg tudnám úgy is igényelni, hogy itthon lakunk, akkor a magyar államkincstár itthon nem fizet, hanem a fr fizetnek. Viszont elveszítem a főállású anyasági támogatásom itthon akkor. Persze ez nem nagy összeg! Ha kintről igénylem a családit a 3 gyerekre akkor is többet kapok kintről, mint itthonról a családi és főállású anyasági egyben. A fiam kérdése tényleg nehéz dolog! Viszont ez az iskola olyan jó, kár lenne hagyni. Ezért lenne ez az átmeneti megoldás. A férjemnek nagyon biztos állása és poziciója van, sőt idén még előrelépési lehetősége is lesz, ami jelentős fizetés emelést jelent.
Igazából itthon már egyre rosszabb a helyzet és semmi előrelépési lehetőségünk nincs, ami azt jelenti, hogy sem a férjem sem én nem találnánk itthon olyan munkát, ami elég lenne a nyugodt életre. Ha a férjem kint marad, mi meg itthon az meg a családnak nem jó. Megélni mindenhol nehéz, itthon viszont egyre nehezebb!
Az iskolával kapcsolatos információt köszönöm, legalább ezzel is tisztában vagyok. Egyenlőre akkor megmarad az állami oktatás, aztán majd meglátjuk. Pusztán egy gondolat volt, hogy maradjon ez a vallási vonal. A francia nyelvtudásomat fejlesztem, és azt tudom, mert a férjem mondta, hogy kint a nyelv nagyon fontos. Dehát ez érthető is. Én aztán nem vagyok válogatós munka tekintetében. Gondolhatod, hogy itthon is ez van. Most reggelente takarítok, ezzel tudom kiegészíteni azt a nagyon nagy összeget amit kapok.
Ismerős az nincs kint ez igaz! Ezért is kértem a segítségeteket a tapasztalataitokkal. Semmi konkrétat nem várok, hiszen tudom mindenkinek megvan a maga elfoglaltsága, de ha vannak a fórumon gyerekes családok, akik már végigjárták az óvoda és iskolakeresést, a családtámogatási lehetőségeket és lakásbérléssel kapcsolatos tapőasztalataik vannak akkor tényleg megköszönöm a segítséget. Neked is köszönöm hogy időt számtál rám és válaszra méltattál. Legalább az iskolai helyzettel tisztába kerültem. Mondjuk azt az egyik tanárnő ismerős mondta, hogy ott fizetősek a kat.iskolák, de mostmár legalább képben vagyok mennyibe is kerülne ez nekünk.
Az már biztos, hogy a szóba jöhető Strasbourg és környéke. Ha valaki közületek itt lakik várom az infókat. Akár kisebb városokról és az ottani helyzetről, lehetőségekről.