Nálunk a két nagy is alszik még (7 ill. 5 évesek) délután, tehát akkor együtt alszanak a saját ágyában mindenki. A legnagyobb néha átkönyörgi magát az én helyemre Apa mellé :o))
A kicsi alszik délelőtt is 1-2 órát. Akkor a nagyok vagy oviban voltak eddig, most pedig csendes elfoglaltság van a nappaliban. Ilyenkor lehet pl. mesét nézni.
Mondjuk mi könnyű helyzetben vagyunk, mert van a földszinten egy félszoba, - ami majd a mi hálószobánk lesz, ha egyszer szétköltöztetjük a fönti hálóba a gyerekeket - és abban egyelőre a játszószoba van, tehát ott nyugodtan lehet játszani is ilyenkor.
szagzaro pelenkatarolo: vagyonba kerul, bele az utantolto zacsko is, abszolut felesleges szerintem. a pelenkat rendesen ossze kell csomagolni, Auchanos-Tescos tucatszatyorban gyujteni es napi 1-2x levinni.
Egyetértek, de eleinte még ez sem kell szerintem, kezdetben egy sima kis szemetesben is lehet gyűjteni, az anyatejes kaki nem büdös. Szerintem.
A 2 évesem mostanában már bír olyanokat alakítani, hogy kiszaladok a világból, de inkább leviszem napi 2x, mint vegyek egy ilyen méregdrága szemetest.
Fülhőmérő: ezt jó tudni, hogy nem pontosak, ugyanis jó ideje gondolkodom rajta. Most popsiban mérünk, de a fiam nagyon utálja, végig üvölt, reméltem, hogy meg lehet úszni...
Vízivás:
A fiam nyáron született, de én soha nem adtam vizet neki, ha szomjas volt cicire tettem. Van aki nem ért ezzel egyet, akkor nyilván lehet adni forralt vizet.
Alvás:
Egyéni véleményem nekem is az, hogy az elején jobb az újszülöttnek valami pici fészek, mint a kiságy. Nekünk erre a fonott mózeskosár nagyon bevált. A fiam hónapokig abban aludt, a mi ágyunk mellett. Simán át tudtuk később tenni a saját szobájába a kiságyba, de azt azért hozzá kell tennem, hogy alvás szempontjából ő mintagyerek, nyilván nem minden babánál ennyire egyszerű.
Kismama jóga:
Ahová én járok, ott 5200-ért veszek 4 alkalmas bérletet, egy alkalom 1,5 óra.
Előző babával is nagyon szerettem járni, jó hasznát is vettem a szülésnél, most is járok. De ez is nyilván egyéni, hogy kinek válik be és kinek nem (meg hogy mennyire tévedsz jó helyre).
Babamasszázs:
Sajnos olyan sokáig én sem masszíroztam Marcit, pontosan a sajtkukackodás miatt :)
Egyébként tényleg szerette, de 2 hós kora előtt nem lehetett időpontot találni rá. Célszerű olyankor, amikor a baba nyugodt, ébren van, de nem épp evés után. Na Marcinál ilyen nem volt :)) Aztán 4 hós kora után meg már nem bírt nyugton maradni :) A kettő között viszont tényleg nagyon szerette, mostanában meg újra, bár rendszeresen és hosszan nem csinálom már neki, max. kicsit a lábát, kicsit a kezét (ennyihez van türelme).
Én Frederick Leboyer: Shantala c. könyve alapján csináltam, számomra ennek különös hangulata van, de természetesen van számtalan babamasszázs könyv.
Egyébként inkább fürdés előtt javallt, mint utána, érdemes áttörölni előtte esetleg, hogy a nagyja olaj lejöjjön és ne csússzon annyira.
Anzán:
Akkor válik durvává, amikor már húst is eszik
Nem csak akkor :))))))))))
esetleg kiteszi a teraszra, stb
Igen, ez eddig olyan jól működött, fene enné a 25 fokot :))
Nálunk sincs ebből gond, mert van ugyan két gyerekszobánk, de mindkettő a nappaliban, velünk szeret játszani. Ezért egész egyszerűen megértik, hogy akkor nem megy be, amíg a kicsi alszik. Ha kell neki bentről vmi, megkér és kihozom. A lányszoba nekünk is messze van a nappalitól, (relative, 68nm) de pl a Bence szobájától csak ajtó választja el, így ilyenkor ott sincs visongás...
5 évesem nekem sem alszik napközben, a 2 évesem is csak ritkán....(bezzeg oviban, bölcsiben alszanak, mint a tej....)
(amúgy, ha nem bírnak magukkal, szoktam engedélyezni egy mesét....)
Karácsonykor a kicsi még simán elaludt a nappaliban 12 fős vendégség mellett, amiből 4 gyerek, akik ugye elég hangosak. 7 hónaposan már igényli a nyugalmat, ha esemény van, inkább azt nézi és túlpörög, nehéz elaltatni. Ha a 4 éves alszik itthon ebéd után, az nem gond, a járókát áttolom az étkezőbe, ott kurjongathat a kicsi. Azt látom problémásnak, ha a kicsi alszik napközben. Mivel a mi lakásunk egyszintű, a játék és az alvás ugyanott van.
Nálunk az 5 éves nem alszik napközben (3 éves kora óta), az oviban is max. pihen kicsit. A 19 hónapos 11-11.30kor odaáll a lépcső elé, hogy menjünk fel aludni. A 4,5 hónapos a nappaliban alszik napközben, és az sem zavarja (még?), ha a nagyobbak mellette játszanak, mesét néznek vagy takarítás van. Volt már rá példa, hogy a picit is felvittem, nagyjából ugyanakkor alszanak el a középsővel, és nagyjából ugyanannyit is alszanak napközben (2-4 óra).
Szia! Nekem 13 hónap van a kölkök között és ez nálunk is problémának indult, de.... A nagyobbikkal megértettük, ha a pici alszik, akkor Ő nem gyerekszobában játszik, hanem a nappaliba. A picit meg egyszerűen kihoztuk, ha a nagy aludt. Szerencsére nem volt gond. Azóta is tabu a családban mindenkinek ha valaki alszik, vagy pihen. Akkor ott csönd van. A nappaliban volt egy járóka a picinek, a nagynak meg pár játék. Viszont az alvásigényünk ( nálunk ) nagyon hamar egymáshoz idomult!
Én délután külön fogom altatni őket akkor is, ha már egy szobában lesznek. A legnagyobb fog a hálónkban, a francia ágyról nem esik le délután, a másik kettő meg két gyerekszobában. Ez a tervem.:-)
Mint extopictag felthetetek egy kérdést a gyerekeket együtt altatóktól?
A napközbeni alvásokat hogy oldjátok meg? A 7 hónaposom ma 1/2 9-től aludt 1/2 7-ig, és ez egyre gyakoribb. Elvileg már át lehetne vinni a gyerekszobába. De még 2x alszik napközben. A 4 évesem ugyan oviban van, de hétvégén, vagy ha beteg, akkor a kicsi napközbeni hol aludna? Eddig nagyon kényelmes volt, mert a háló elég messze van a gyerekszobától, sőt a nappalitól is (ez azért relativ, 84 nm-ben) ezért alvás alatt is lehetett indiánüvöltéssel játszani, és vendég gyerek is bármikor jöhetett.
A nagyfiam szerette, őt fürdés előtt masszírozgattam, és mivel biztonsági vagy mi a fene babakádunk van, amiben vannak ilyen babatámasztó bigyók, szóval mindegy volt, hogy csúszik-e a kölyök, vagy sem. :-) A lányom allergiás volt mindenféle babaolajra, bőrdokitól kaptunk spéci kevert krémet, úgyhogy őt fürdés után, de nem a masszázs fogásokkal, csak alapos krémezéssel dögönyöztük át. Hányatott sorsú legkisebbemnél nem jutott idő ilyesmire. :-) A mozgásfejlődésükre nem hatott semmilyen irányban, mindegyik időben kezdett és kezd mindent.
Amúgy amikor én masszírozgattam, volt valami ingyenes kiadvány, nem könyv, valamelyik bébi kozmetikum (talán johnson, vagy pampers...) jóvoltából, és abban benne van minden fogás leírva, rajzos ábrával bemutatva.
A fürdés utánnal az volt a baj, hogy addigra már általában a kisbabák elég fáradtak; amíg kicsi volt, gyakran végigsírta a kádból kivételtől az öltözés végéig tartó műsort, egészen a "jóéjtszopiig". Először azt hittük, hogy fázik/kemény a törülköző, stb. :) (kezdő szülők, ugyebár :-))) ), de később rájöttünk, hogy semmi különösebb oka nincs az esti fürdés utáni bömbölésnek, csak az, hogy már fáradt, és így igyekeztünk inkább minél gyorsabban túllenni rajta. Ki is nőtte szépen úgy 5 hós korára. :-)
Fürdés előtt meg nem lehetett, mert akkor nagyon csúszik a teste a kádban.
Napközben megpróbáltam, de felesleges macerának/piszkálásnak érezte, vagy nemtudom.
Aztán amikor már tudnak forogni, majd kúszni, akkor az az izgis, és anya hagyja csak szépen őket odébbállni... :-)))
De sok baba meg épphogy szereti; emlékeim szerint Pannni masszírozta sokáig anno Marcit; ő szerette. - hátha benéz és mesél a tapasztalatairól. :-)
Ez tök jóó... ma éjjel akkor már tessék rendesen aludni, neked is :o)
Nálunk esti tej után megy a kicsi aludni. Még teljesen ébren van. Megy az ágyba és hallgatja a forgója zenéjét (a forgót már megint összetörte). A nagyok szintén fürdés-vacsora-fogmosás után ágyba és alvás.
Esti tej, és utána ágy. Ez vonatkozik a 19 hónaposra is, az 5 évesre nem. :-) Ha a párom nincs itthon este, akkor a földre ülök, a pici az ölemben, a középső nekem dől, és egyszerre tartom a két cumisüveget a szájukba, a nagy meg az emeletes ágyról vihorászik az attrakción. :-)
Örülök, hogy gond nélkül zajlott az éjszaka, és kívánom, hogy te is tudjál nyugodtan aludni végre, mondjuk medve módra. :-)
A gyerekek jól aludtak, én mint a nyúl, minden neszt figyeltem. Reggel 6-kor hoztam ki Nándit, mert dumált a sötétben és szopi is lett volna már, ő 1x kelt éjjel.
Matyi csak reggel mozgolódott, de még vissza tudtam beszélni az ágyba, úgyhogy Nándi innentől bent alszik :) Grétát is berakom majd, ha csak 1x kel...
Este tököltem egy sort, h mikor vigyem be Nándit. Eddig kint szopi után beraktam az ágyba, elnézegette a forgót és szépen elaludt, de bent korom sötétben nem tudom, mi lett volna, így csak akkor vittem be, mikor már kómásan nézegetett... Ti hogy szoktátok?
Matyi egyébként kereste reggel, de akkor már kint volt...
Mica, nálunk Liza Ktával lakik (mivel az a lányszoba ugye...) és nem ébred fel rá sosem. Kata 26 hós, és előtte mindig egyedül aludt. Mondjuk most is legtöbbször, mert én most élvezem hogy vedlünk van prüntyi.
(sajna már nem sokáig, mert azt beszéltük apával, hogy addig marad velünk, amíg ébred éjjel. Most 3-ig alszik 8-tól, de volt már 4 és 6 óra is..utóbbi már nem éjjel sehogyse....)
Jelentem, 2 gyerek van a gyerekszobában, nekem pedig zabszemem van ;)
A fő lökést tényleg az adja meg, h felrugdossák egymást (álmukból ;)), mindketten forognak oldalra és nem akarom megvárni, mikor egymásra is. És az amúgy is kicsi lakásunk nappali konyhája enyhén túlzsúfolt: itt van az ikerbabakocsi (a bejárati ajtónk elől elloptak télen egyet, ki nem rakom oda, máshol nincs hely), 1 kiságy, a pihenőszék, kanapén a játszószőnyeg, szg, tv, Matyinak játszópolcok, konyha: mindez 24 nm-en...