Ezexerint ami a papokra és a szentélyben vonatkozik, az nyilván mindenkire és mindenkor(-hol) vonatkozik. De ne álljunk meg félúton! A főpapnak efódot és hósent kell viselnie, és csengettyút a ruhája szegélyén. Tehát mindenki viselje ezeket?
Másfelől ugyanez a főpap a Szentek Szentjében csak egy egyszerű fehér gyolcsruhát viselt. Csengettyűk és efód nélkül. Most efódot és csengettyűt viseljünk, vagy fehér gyolcsot?
És persze a körülmetélésről se felejtkezzünk meg! Érdekes, hogy az egyik parancsot előírják, a másikat mért nem?
Újra kérdem: Milyen trauma érhette EGWt, hogy ennyire vallásosan alkoholellenes?
Én csopán - egyesek számára kellemetlen, ám annál jogosabb - kérdéseket vetek föl. Ihat a pap részegítőt, mielőtt a szentéybe lép? Mennyivel előtte? Egy pillanatttal? Kettővel? No, és a laikus ihat részegítőt a szentélyben? Hiszen csak a papnak tilos...?
A szöveg nem véletlenül nevezi meg saját vonatkoztatottjait és időbeli hatókörét. Ez persze kínos lehet a nickhamisító Tafkó Birgut számára, de ezt nem változtat a lényegen.
Persze nem csoda, hogy a nickhamisító Tafkó Birgut igyekszik minél több hozzászólást generálni, hátha hamarabb a mélybe süllyed a számára még kínosabb, a násznagy szavaiban kifejeződő általános szokással kapcsolatos téma.
Tehát csak a papoknak tilos szeszt fogyasztaniok, nekik is csak a szentélyben? Vagyis laikus ihat a szentélyben szeszt? Hát a pap, mielőtt (mennyivel előtte: egy pillanattal, kettővel, hárommal????) a szentélybe lép...?
gondolom a Kefír nevű kotyvalékot nem vetik meg, akár fél lityi is ajánlott az advent gyógyászatban, igaz erjedett, alkoholtartalmű, de ez ne tartsa vissza a híveket ivásától, meg az élesztő evésétől se, ami a gyomorba erjesztő hatású és érdekes módon alkoholt gyárt, ami veszélyesebb, mint egy-két cent pálinkát meginni, avagy egy pohár vörösbort!
A szóját még eszitek, mert valamilyen módon nem igazán ajánlott és nem is egészséges, semelyik formája, ja nektek igen? Egyetek sokat belőle akkor, meg más általatok ajánlotból!
Egyébként a helyes táplálkozást nem a biblia találta ki, hanem az emberiség kutatóinak köszönhető, a becsületesebbik felének és nem az elkötelezett laboroknak, egyházi okoskuktáknak!
No de a kérdésem még mindig az, hogy hogy lehet értelmezni a násznagy mondatát, miszerént...:
"Minden ember a jó bort adja fel először, és mikor megittasodtak, akkor az alábbvalót/silányabbat"
...ha abban a bor szőlőlé.
Azt mondtad, simán lehet.
Én nem tudom, hogyan.
Erre mondtam, hogy látszólagos ellentmondást vélek felfedezni, mivel visszafejtve az igeszakaszt, idáig eljutottunk, de ezt a mondatot még úgy sem tudom (még) másképp értelmezni, hogy a többit (amit ismét kifejtettél) igen, és egyet is értek (ezt többször is kifejeztem már, de újra és újra rákérdeztél)
Nem fogok könyörögni, méltatlan lenne.
De úgy érzem, hozzád is az, hogy nem vagy képes kerek perec elmondani az értelmezésed.
(privátban is hajlandó vagyok folytatni, ha valami misztérikus ok miatt, itt nem akarod)